PDA

View Full Version : Sztuka podawania kawy - komentarze


tulpe
18-10-2007, 11:03
Komentarz do artykułu: Sztuka podawania kawy (http://www.senior.pl/147,0,Sztuka-podawania-kawy,2950.html)
--------------------
Uwazam ze to jest bardzo dobry pomysl .aby przypomniec zachowanie tradycji. Osobiscie pije kawe tzw: po Polsku. ona mi najbardziej smakuje no i przypomina czasy kiedy zdobycie kawy bylo sztuka.
Teraz mam jej po dostatkiem -ale wspomnienia zostaly. Pijcie kawe, bo podobno jest bardzo zdrowo.!

arczia
18-10-2007, 20:09
a ja preferuję kawę "Astrę" pozbawiona drażniących substancji - i serducho mi po niej nie kołacze. Czasem dodaję łyżeczkę miodu - ma ciekawy aromat

liduszka
18-10-2007, 20:33
arczio, widze , ze nie tylko ja lubie kawke . Tylko nie potrafie jej pic bez cukru,samej tez jest smutno i nie smakuje , najlepiej pic goraca i w milym babskim towarzystwie , prawda? ZAPRASZAM:

wuere'le
18-10-2007, 20:48
Kawa bez babskiego towarzystwa też smakuje.
Ale to tak na marginesie. Bardzo lubię kawę "Expresso Columbiano" ziarnistą, ale trudno ją dostać. Kawa ta ma taki lekko czekoladowy posmak. Z braku tej ulubinej kupuję Arabikę, jest na tyle dobra, że zaspokaja moje potrzeby smakowe. No cóż, z braku laku, dobry kit.
Kawę parzę w expresie ciśnieniowym. Taki express musi mieć co najmnie 15 bar ciśnienia, mniej to nie warto.
Są też takie zaparzarki ciśmnieniowe, nie wiem jak to się nazywa, ale też kawa jest tam zaparzana ciśnieniowo, chodzi o te urządzenia, które stawia się na gaz, lub są elektryczne, ale są zamykane hermetycznie. Taka kawa jest też bardzo dobra.
Kiedy jednak zdarzy mi się bylejaka kawa, to wtedy dodaję np. odrobinę imbiru, albo czego innego.
Tak czy inaczej bardo lubię kawę i chętnie ją piję. Mam też swój sposób na kawę mrożoną, którą głównie pije moja żona, bo bardzo lubi mrożoną kawę.
Z kawowym pozdrowieniem .

Sunshine
18-10-2007, 20:58
Mam też swój sposób na kawę mrożoną, którą głównie pije moja żona, bo bardzo lubi mrożoną kawę.
o widzę, że nie tylko ja jestem wieeeelką admiratorką kawy mrożonej.
A jaki jest ten przepis,możesz podać?

wuere'le
18-10-2007, 22:37
Więc tak:
pół szkalnki wody mineralnej, 2-3 kostki lodu, 1-1,5 łyzeczki kawy rozpuszczalnej, według uznania mleka 1,5% i to wszystko energicznie mieszać, wstrząsać w saheikerze.
Przelać do wysokiej szklanki, dodać około łyżki stołowej lodów waniliowych, lub czakoladowych lub według uznania, dodać słomkę, acha, mozna jeszcze dodać bitej śmietany i posypać drobną czekoladą.
Casłość rewelacyjna!
Życzę smacznego!!!

Pani Slowikowa
19-10-2007, 00:17
wloskie espresso w domowych warunkach robi sie ja tak
oczywiscie w barze jest lepsza bo robiona super expresem.

http://www.youtube.com/watch?v=yvOKBptYdg4&mode=related&search=

A kawa tez wloska oczywiscie musi byc albo Illy Caffe albo Lavazza qualita rossa.. Dobra jest tez Caffe Paulista..

ZoSka
21-10-2007, 10:04
We włoskich barach podają kawę w suchych, wygrzanych filiżankach, co dodatkowo poprawia jej smak.

BUNIA
21-10-2007, 10:39
Rysiu Rynkowski reklamujacy swego czasu kawe "Woseba Gold" - "ta kawa budzi mnie " - wypijana /bez cukru/ co rano w mojej ulubionej filizance - a do tego jeszcze male co nieco slodkie .. /rzadko/ .. wprawia mnie w dobry nastroj ...