PDA

View Full Version : Potrawy niecodzienne i wyjątkowe


Rozia
13-08-2014, 17:00
W założonym przeze mnie temacie, chcę pisać, jak i dowiadywać się o potrawach nieznanych, żadko stosowanych.
Obecnie "grzęzam" w temacie - "diabeł morski". Jest to ryba, czasem zwana "żabnicą". Co ciekawe, spotkałam się z tymi dwiema nazwami, czasem w odniesieniu, do dwóch różnych ryb. A czasem do jednej. W każdym razie, jest to bardzo duża ryba,żyjąca na głębokości do 2 metrów, podobno bez ości. Podobno jej mięso jest bardzo delikatne, przypominające smakiem mięso z kurczaka. Przepisy znalazłam w necie. W sobotę będą ją miała.(Tę rybę się znaczy).
Potem napiszę jak smakowała. I wogóle.

kalina3
29-08-2014, 17:11
Jak się ryba udało? Nigdy takiej nie jadłam. Teraz trochę eksperymentuję z kuchnią azjatycką - mam zamiar zrobić sajgonki (troszkę się za papierem ryżowym nalatałam). Robiłyście kiedyś?

monkz
14-06-2017, 07:41
podbijam Co polecicie?

Baisa
14-06-2017, 12:43
Również od jakiegoś czasu szukam takich nietypwych przepisów.

Znalazłam coś takiego:
https://www.przepisy.pl/przepis/placuszki-cukiniowo-mietowe

W życiu normalnie bym nie połączyła cukini z miętą ale powiem Ci,że w tym wydaniu całkiem fajnie się to zgrywa. Danie pasuje na lekki obiad albo na kolację.

kalina3
29-06-2017, 13:13
Brzmi to dość specyficznie. Ale wypróbuję to połączenie skoro polecasz.

marta60
04-07-2017, 15:00
Z racji tego, że sezon na truskawki w pełni ( wreszcie......) Polecam tą stronę:
https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/ciasta-ucierane

Jest tutaj sporo przepisów na ciasta ucierane ( równeiż te z owocami - preferuję porzeczki oraz truskawki).

Sama szukam również sprawdzonych przepisów na ciasta bez pieczenia. Czy coś podsuniecie?

kalina3
12-07-2017, 13:48
A lubicie sałatki z truskawkami? Ja uwielbiam, szczególnie jak mają jeszcze ser.

gratka
21-12-2017, 21:34
sałatka z gruszką, orzechami, serem pleśniowym i rukolą
( przepis z netu)
2 duże twarde gruszki (najlepiej Williams)
łyżka soku z cytryny
dwie łyżki oliwy
łyżka cukru pudru
garść połówek orzechów włoskich
1/4 szklanki oleju
150 g sera z niebieską pleśnią
100 g rukoli (mniej więcej dwie duże garści)

sos:
1/3 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku, startego na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka dobrej ostrej musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka likieru z czarnej porzeczki lub malinowego (można pominąć)
1/4 łyżeczki soli
sporo świeżo mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu


Przygotowanie
Można do sałatki stosować gruszki surowe, ale można i tak:
:Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu, skropić sokiem z cytryny, polać resztą oliwy i oprószyć połową cukru pudru. Piec 20-25 minut. W połowie pieczenia przewrócić i posypać resztą cukru pudru. Gruszki powinny zrumienić się i trochę zmięknąć, ale nie rozpaść się, Lekko przestudzone gruszki pokroić w dość grubą kostkę.

Póki pieką się gruszki, w głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Wrzucić orzechy włoskie i smażyć aż się dobrze zrumienią, cały czas mieszając i pilnując żeby się nie przypaliły. Usmażone orzechy osączyć na ręczniku papierowym i grubo posiekać.

Dobrze wymieszać składniki sosu. Rukolę umyć i odwirować. Do miski wrzucić rukolę, pokrojone gruszki i orzechy, pokruszony ser pleśniowy, polać sosem, wymieszać. Podawać od razu. Gruszki, orzechy, rukolę i sos można przygotować nawet kilka godzin wcześniej, przed podaniem pozostanie tylko połączyć i wymieszać.

Sałatkę można również zrobić z surowymi gruszkami i orzechami, ale pieczenie gruszek i smażenie orzechów naprawdę robi różnicę.

senioritka
02-02-2018, 13:27
Lubimy jajka na miękko tylko te gluty, nie znoszę.
Wyczytałam świetny przepis w necie, sprawdziłam i podaję.
Jaja włożyć do gotującej wody, gotować 1.5min. do 2min. zależnie od wielkości, wyłączyć ogrzewanie i trzymać w wodzie 7minut. Gotowe. Sprawdziłam. Trzymałam 1.5min.
Polecam.

dorian
21-02-2018, 11:03
Sałatki z truskawkami lubię. Warto jest je połączyć z rzeczami wytrawnymi. Dobrze się do nich komponują.

Inne niestandardowe potrawy z jakimi się spotkałem to na pewno
gęsi pipek
czernina
jako w koszulce ( pierwsz raz jadłem u znajomej i całkiem mi smakowało)
Pierogi z kaczką
https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/pomysly-na-drob/zainspiruj-sie-menu/menu-z-kaczka.html -przepisy na takie niestandardowe dania z kaczką znajdziecie na przykład tutaj.

Strzycka
06-07-2018, 22:29
Ciekawie smakuje połączenia arbuza z czarnymi oliwkami i serem typu feta.

Psi56
10-10-2018, 15:24
Lubię kanapki z żółtym serem (ser musi być "z charakterem") posmarowanym powidłami śliwkowymi.

gratka
18-10-2018, 17:49
Lubię kanapki z żółtym serem (ser musi być "z charakterem") posmarowanym powidłami śliwkowymi.
Też lubię żółty ser z powidłami.
Moja mama robiła śledzie na różowo. W śmietanie z buraczkami marynowanymi ( chyba?).
Nie znam przepisu, a mama już nie powie...

Psi56
18-10-2018, 20:35
Sledziki na różowo? Znam. Wystarczy dodać buraczki, wszystko jedno w jakiej formie (np. gotowane), do tego inne gotowane warzywa - marchewka, seler.No i oczywiście - albo majonez, albo jogurt, śmietana. Ale to nie podchodzi pod temat "Potrawy niecodzienne i wyjątkowe".

kowdan
03-04-2019, 09:50
Dwa przepisy na ciekawe przekąski, które można zrobić sobie samodzielnie na podwieczorek czy na drugie śniadanie jak mamy ochote na coś domowego i jednocześnie smacznego

Chipsy z buraka:
https://netto.pl/teraz-w-netto/blog/przepis-na-chipsy-z-buraka/

Bardzo dobry zamiennik chipsów sklepowych.

https://netto.pl/teraz-w-netto/blog/jak-przygotowac-frytki-z-marchewki-prosty-i-szybki-przepis-na-frytki-z-marchwi/

Frytki z marchewki - odkryłem całkiem niedawno bo szukałem zamiennika do tradycyjnych frytek i okazało sie, ze mi osobiście takie frytki smakuja o wiele bardziej.

gratka
12-04-2019, 08:05
Starka to jedyna polska wódka, na którą trzeba się zapisywać.
Cena - około 1000zł za butelkę upoważnia do wprowadzenia jej tu jako napoju wyjątkowego.
Historia starki liczy kilkaset lat.:)
Była alkoholem weselnym, produkowanym na tę wyjątkową okazję.
Proces zaczynał się w chwili narodzin syna na szlacheckim dworze.
Dębową beczkę z alkoholem zakopywano w ziemi. Tam leżakowała do dnia,
w którym młodzieniec się żenił. Dopiero wówczas można było starką poczęstować gości.

teraska
06-06-2019, 08:00
Aż sprawdziłam sobie, czy rzeczywiście jest to prawda. I rzeczywiście tyle kosztuje. Nie jestem smakoszem tego typu alkoholu, ale podejrzewam, że nawet jakbym piła regularnie to nie skusiłabym sie na alkohol w tej cenie. Czy poza tym zawiera jakieś dodatki, że jest w tym kolorze?

Wracając do tematu, polecam zajrzeć sobie na przepisy na tej stronie:
https://www.nutella.com/pl/pl/przepisy-z-nutella

Znajduje się na niej sporo przepisów na smakołyki z kremem Nutella.

Polecam szczególnie jabłka pod kruszonką. Przepis jest tak banalnie prosty oraz tak szybki, ze w ostatnim czasie robię go praktycznie co tydzień, jak mam ochotę na coś słodkiego, ale nie mam ochoty spędzać połowy dnia w kuchni.