PDA

View Full Version : Zabawy do fiksa


Basko
11-09-2014, 19:29
Jako początkująca pragnę sie wkupić:) i na początek podać Wam kilka moich sprawdzonych przepisow. Może komuś sie przydadza. Ręczę, że wszystko wyjdzie i będzie smakować.
KETCHUP
35 średnich pomidorów i 1 duża cebula – ugotować razem i przetrzeć przez durszlak(sito)
½ szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól do smaku
2-4 zmielone goździki
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
Pieprz prawdziwy do smaku
1 płaska mała łyżeczka imbiru
1 płaska mała łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka musztardy

Do ugotowanych , przetartych pomidorów z cebulą dodać wszystkie dodatki i pomału gotować aż będzie gęste ( cały czas mieszać by się nie przypaliło).
Gorące nałożyć do słoiczków i zakręcać . Pasteryzować 15 minut

( Ja zawsze pod zakrętki daję folię )
<>>>>>>>>>>>>>>>>

Sałatka z zielonych pomidorów

Zielone pomidory
Cebula- 1/3 ilości pomidorów
Marynata:

1 l wody
0,5 l octu 10%
60 dkg cukru
Liść bobkowy
Ziele angielskie
Wszystkie składniki razem zagotować.

Pomidory umyć , pokroić w plastry – odstawić na kilka godzin , by puściły sok
Cebulę obrać i tez pokroić w plastry - odstawić na kilka godzin , by puściła sok
Następnie odcisnąć z soku i cebulę i pomidory i rzucić na kipiącą marynatę , niech razem kipnie.

Przełożyć do słoiczków, pasteryzować (od chwili kipnięcia) 10 minut
<>>>>>>>>>>>>>>>>
Sos paprykowy -
3 kg papryki słodkiej czerwonej
5 sztuk papryki chili
Wyczyścić i zemleć na maszynce z drobnymi oczkami i gotować razem przez 15 minut
później do w/w papryk dodawać:
+ dodać 2 główki czosnku rozgnieść i dać do gotującej papryki
+ 60 dkg przecieru pomidorowego
+ 2 łyżki soli
+ 1/2 kg cukru
+ 1 szklanka oleju
+ 4 liście laurowe
+ 3 ziela angielskie
+ pieprz do smaku
+ 1 szklanka octu 10%

Zblendować. Wszystko razem wolno gotować ( niech powoli sie gotuje ) i cały czas mieszać ( może sie przypalić ) przez 15 minut. Ciepłe nałożyć do słoiczków i zagotować ( od chwili kipienia - zagotować około 10 minut ).
< z tej porcji wychodzi 11 słoiczków po dżemach )
<>>>>>>>>>>>>>>>>

Sos hinduski - to mala porcja , więc można ją podwoić
2 kg pomidorów bez łupy
3 duże cebule
1/2 kg jabłek winnych
1 szkl. octu 10 %
2 szkl. cukru
2 łyżki soli
garść rodzynek
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki gorczycy
Pomidory, jabłka, cebulę obrać i pokroić w kostkę i gotować razem od 1,5 do 2 godz. ; zblendować; dodać pozostałe składniki , gotować razem 30 minut. Nałożyć do słoiczków - w słoiczkach zagotować przez 10 minut od chwili kipnięcia.
<>>>>>>>>>>>>>>>>
Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie - zapomnijhttp://i47.tinypic.com/35l6jbd.gif

gratka
06-01-2015, 09:34
Dobrze rokują te przepisy. Skopiowalam i poczekan na sezon przetworow.