PDA

View Full Version : Na chlebek nastał czas


Basko
11-09-2014, 19:35
Chleb śliwkowy

• 50 dag wydrylowanych śliwek ( wędzonych lub suszonych)
• ž szklanki gorącej wody
• 75 dag przesianej mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 25 dag miodu
• 2 jajka
• 1 cytryna pokrojona w plasterki
• 12 dag pokrojonych orzechów włoskich
• ˝ łyżeczki soli

Śliwki zanurzyć na 30 minut w gorącej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Suche składniki wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć wodę, sok cytrynowy, miód i jajka. Powoli dodawać suchą mieszankę, stale mieszając. Na koniec włożyć plasterki cytryny, pokrojone orzechy i rozdrobnione owoce. Wyrobione ciasto wlać do form, posypać mąką i piec w temperaturze 160◦C przez około godzinę.

Chlebek
5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
12 łyżek płatków owsianych górskich
1/2 l wody przegotowanej ciepłej
1/2 l mleka
1 kg mąki krupczatki
1 łyżka oliwy z oliwek
siemię lniane
kminek
słonecznik
sezam

Drozdże posypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy sól , płatki owsiane , zalewamy wodą, mieszamy , przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce .
Jak napecznieje dodajemy po kolei : oliwę, mąkę, siemie lniane, kminek, sezam , słonecznik i dokładnie mieszamy . Przekładamy do foremek - keksówek , przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie .
Pieczemy w piekarniku 1 godz. w temp. 200 stopni
Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie – zapomnij http://i47.tinypic.com/35l6jbd.gif

babciela
11-09-2014, 21:00
Chlebki bardzo smakowite- a czy może byc mąka żytnia?- w tym pierwszym chlebku- w sobotę bede piekla- bo przepis - bomba...Dziękuję.babciela

malan
13-09-2014, 16:21
Przepis rzeczywiście ciekawy, chlebek bardzo odżywczy, niemal bakaliowy (cytryna, orzechy, śliwki). Też interesuje mnie, czy może być mąka żytnia - wolę chleby na takiej właśnie mące.

Basko
13-09-2014, 20:38
Chlebki bardzo smakowite- a czy może byc mąka żytnia?- w tym pierwszym chlebku- w sobotę bede piekla- bo przepis - bomba...Dziękuję.babciela


Szczerze mówiąc nie piekłam na mące żytniej. Myślę, że musialaby byc jakaś inna proporcja z tą mąką. Pieklam też na mace pszennej. Chlebek jest pyszny.

Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie – zapomnij http://i47.tinypic.com/35l6jbd.gif

Basko
13-09-2014, 20:39
chleb pomidorowy
Pieke ostanio taki chlebek. Przepis dostałam od sąsiadki . U mnie znika raz dwa..

Czas: ok. 2,5 godziny
Ilość porcji: pół kg bochenek

Składniki

220 g mąki żytniej chlebowej 720
200 g mąki pszennej jasnej 550
280 g wody
2 łyżki oliwy
2 łyżki suszonych zmielonych pomidorów
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
14 g drożdży świeżych lub 7 suchych*

zamiast drożdży możecie dać 50 g zakwasu dokarmionego (!) jednak czas rośnięcia będzie wtedy troszkę dłuższy.
możecie pokroić drobno suszone pomidory lub zmielić w młynku, ja wykorzystałam gotową przyprawę ze zmielonymi suszonymi pomidorami.

Przygotowanie
Krok 1.
Wszystkie składniki mieszam. A potem przekładam na blat i zagniatam.
Drożdże świeże należy wcześniej rozpuścić w wodzie i dopiero w takiej postaci wlać do miski.
Krok 2.
Wkładam do miski i odstawiam na godzinę wyrastania.
Krok 3.
Wyrośniętą kulkę wyjmuję, rozpłaszczam na omączonym blacie i zbieram brzegi do środka, znowu rozpłaszczam i zbieram brzegi. Dzięki temu naprężam dół (potem górę) chleba i będzie ładnie rósł do góry.
Krok 4.
Wkładam łączniem do góry. Odstawiam na kolejną godzinę.
Krok 5.
Sprawnym ruchem przekładam na blaszkę.
Krok 6.
Nacinam i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika, piekę ok. 20-25 minut. Aż będzie rumiany, gotowe. Kroję po wystudzeniu.

Smacznego.

To chleb na drożdżach, ale w smaku jest tak pyszny, że goście będą dopytywać się skąd macie takie smaczne pieczywo. Możecie też przygotować chleb na zakwasie, w obydwu przypadkach wychodzi rewelacyjnie. Do chleba dodałam zmielone suszone pomidory (można zmielić w młynku, drobno posiekać lub użyć już gotowych sproszkowanych
Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie – zapomnij http://i47.tinypic.com/35l6jbd.gif

joannap
13-09-2014, 21:01
Dobry wieczór :)
Ja od lat 5 -ciu. piekę chleb tylko na zakwasie.
Mieszam różne maki,
Pszenna ,orkiszowa, kukurydziana
daję ziarna słonecznika i dyni,siemię lniane.
Otręby, płatki owsiane.. i kminek
Łyżeczka masła i łyżka oleju łyżeczka cukru i łyżka soli(Jak 2 chlebki piekę to 1,5 soli.
woda podgrzana i zmieszana z mlekiem.
Wszystko wyrabiam łyżką drewnianą.
Wlewam do foremek i rośnie,ale już w piekarniku.
Jeżeli jest ciepło to 5 godzin rośnie.
Taki chleb utrzymuje swoją świeżość 1,5 tygodnia...

http://e-fotek.pl/images/29123222201652316744.jpg (http://e-fotek.pl/)

Mam specjalne do chleba blaszki.maja takie rowki na dnie.
Niemieckie ale kupiłam w Polsce przez internet(Bielsko Biała)
Miłego wieczoru i nocki:)

kalina3
06-10-2014, 13:47
Dla mnie rewelacyjny jest chlebek pomidorowy - sama robiłam z pomidorków koktajlowych, ale otrębowy i wychodzi bardzo smacznie.