PDA

View Full Version : Zioła - załóż plantację zimą - komentarze


wrocławianka
18-12-2007, 09:28
Komentarz do artykułu: Zioła – załóż plantację zimą (http://www.senior.pl/147,0,Ziola-8211-zaloz-plantacje-zima,3305.html)
--------------------
To istotnie bardzo dobry pomysł,sama hoduję szczypior bo ostatnio nabawiłam się alergii po
kiełkach kupionych w sklepie.Czy nie można jako rozsadę stosować zioła, które są
w sklepach?

znosna
04-09-2008, 19:54
Posiadam bazylie i niedlugo kupie wiekszą doniczke dokupie inne przyprawy i zorganizuje na zime wlasny pachnacy ogrodek w kuchni..polecam myslałam ze bazyli mi uschnie naszczescie trwa ze mna poł roku :)

Malwina
04-09-2008, 20:46
jaki zdrowy, pachnący i przyjemny wątek.Nie znosiłam kiedys bazylii, dopóki nie zrobiono mi w Irlandii sałatki z bazylią swieżą.zakochałam sie tez tam w ryżu basmati.Hodujmy cenne zioła, a niedoceniane.

zosia446
04-09-2008, 21:03
Juz kiedys pisalam,ze chyba mam cos z Wloszki,bazylie dodaje do wszystkiego z wyjatkiem lodow.

inka-ni
04-09-2008, 21:35
Ja mam w doniczce geranium,ma ladny zapach też ma wlasciwoci korzyste zwlaszcza w blokach z betonowych plyt.Jak jak wyrosną wyrzucam nowy wsadzam szybko rosnie.

Scarlett
04-09-2008, 22:25
ja ostatnio myślalam, żeby sobie zalożyć taki ogródeczek na kuchennym papapecie, ale nie mam doświadczenia i zaufania do siebie czy mi sie uda. Wszystko można sobie zorganizować ( doniczki, ziemię i nasionka) jednak jaką ziemię najlepiej, by nasionka czuly sie dobrze. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii.

Darek82
14-11-2010, 17:21
U mnie przez zimę zioła w doniczce powoli obumierają i przez to nie da się korzystać ze świeżych ziół w zimie. Macie jakiś pomysł dlaczego tak może się dziać?

lahatiel
26-11-2010, 21:03
eeee, takie zioła, myślałem, że zalegalizowali konopie... :D

bogda
26-11-2010, 21:08
eeee, takie zioła, myślałem, że zalegalizowali konopie... :D

Poczekaj, poczekaj, to się tylko niewinnie zaczyna :D ;)

Opcja
07-01-2011, 11:05
też noszę się z zamiarem założenia na parapecie takiego "ogródka", jeśli ktoś ma jakieś wskazówki, doświadczenia to może coś napisze, z góry dzięki

toy_
07-01-2011, 11:56
Zioła w doniczce Autor: Oliwka Kamińska
Nic tak nie poprawia smaku potraw jak aromat świeżych ziół. I chociaż czas ich kwitnienia w ogródkach się kończy, możesz go przedłużyć. Jeśli chcesz mieć świeże zioła, gdy zaczną się jesienne chłody, najwyższy czas je posadzić w domu. Wystarczy im zwykła doniczka i odrobina twojego zainteresowania.

Zielone pęki ziół to wspaniała ozdoba kuchennego okna i świeża, dostępna na wyciągnięcie ręki, moc aromatu i smaku. Ich uprawa w domu wcale nie jest trudna. Wymaga tylko odrobiny czasu i cierpliwości przy ich codziennym podlewaniu, ale czy nie tego samego wymagają od nas kwiaty? Nasiona do wysiewu ziół kupisz w każdym sklepie ogrodniczym lub zielarskim. My przedstawiamy ci ich zalety, wykorzystywane w kuchni i medycynie, a także wymogi ich domowej uprawy. Sama zdecyduj, co chcesz, aby rosło na twoim parapecie w kuchni.

Jaka doniczka?

Wybierając pojemnik na zioła, weź pod uwagę koniecznie korzenie roślin, które w nim zasadzisz. Te o krótkich - np. tymianek, bazylia, możesz posadzić w płytkich misach. Inne (melisa, estragon) - w głębszych, o średnicy co najmniej 20 cm.


Jaka ziemia?

Zioła nie lubią podmokłej ziemi. Zakładając ogródek na parapecie, zrób w pojemnikach otwory drenażowe, wsyp na dno warstwę żwiru lub tłuczonej ceramiki (to zapobiega zawilgoceniu), a następnie tradycyjną ziemię doniczkową.
Jak podlewać?

Hodowane w domu zioła podlewamy codziennie. Gdy jest chłodniej - dwa razy w tygodniu.

Melisa
Wykorzystywana była od dawna w medycynie ludowej. Świeże zmiażdżone liście łagodzą ugryzienia owadów. Napar działa uspakajająco i łagodzi bóle głowy.

W kuchni - nadaje się do białego sosu do ryb i wszystkich potraw wymagających smaku cytrynowego. Idealna do koktajli i deserów, a także jako ozdoba dań.

Jak uprawiać?

Melisa lubi miejsca słoneczne. Liście, zerwane przed kwitnieniem mają silniejszy aromat.
Melisa
Szczypior
Znany i powszechnie lubiany szczypior ma już ponad 4 tys. lat. Ułatwia trawienie i lekko przeczyszcza układ pokarmowy. Odstrasza mszyce.

W kuchni świetny do sałatek, twarożków i zup. Ale należy pamiętać, aby go nie gotować! Doskonały także do ryb, ziemniaków, zimnych sosów i koniecznie - do śledzia.

Jak uprawiać?

Dobrze czuje się w słońcu, ale toleruje też niewielki cień. Należy go podlewać tylko wówczas, gdy ma sucho. Po obcięciu kwiatów, zyska lepszy smak.
Szczypior
Tymianek
Rzymscy żołnierze kąpali się w wodzie z tymiankiem, gdyż uważali, że zioło to dodaje męstwa. Dla Greków natomiast było ono synonimem dobrobytu - olejku z tego zioła używali do masażu i kąpieli. Współcześnie właściwości tymianku także są nieocenione. Napar z jego liści poprawia krążenie i zmniejsza kaca. Łagodzi kaszel i ból gardła, a mocny wywar jest środkiem dezynfekującym. Tymianek zaparzony razem z rozmarynem ma działanie przeciwłupieżowe.

W kuchni - dodaje się go do bulionów, marynat i farszów. Jest doskonałą przyprawą do steków, pieczeni, ziemniaków, zup i sosów pomidorowych. Najlepsze są świeże liście - nowalijki.

Jak uprawiać?

Lubi miejsca suche i nasłonecznione. Jest wrażliwy na mróz, dlatego uprawia się go jako roślinę jednoroczną. Liście zbiera się tuż przed kwitnieniem.

Rada - tymianek będzie dobrze rósł, jeśli po kwitnieniu przystrzyżesz go nożycami.
Tymianek
Bazylia
Uważano ją za roślinę mającą boską energię. W Indiach składano na nią przysięgę w sądzie, a w Meksyku nosi się ją w kieszeni, aby przyciągnąć pieniądze. My, idąc za przykładem mieszkańców basenu Morza Śródziemnomorskiego, wykorzystujemy ją głównie w kuchni. Zioło to przyspiesza trawienie, a postawione na parapecie w oknie - odstrasza owady.

W kuchni - świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami. Roztarta z oliwą i orzeszkami pinii - staje się składnikiem popularnego sosu pesto. Dodawaj ją do sałatek z ryżem i fasoli, do mozarelli i spaghetti. Jest niezwykle aromatyczna.

Jak uprawiać?

Bazylia lubi miejsca jasne, ale osłonięte przed bezpośrednim słońcem i wiatrem. Podlewa się ją tylko w południe. Doskonale rośnie w doniczce.
Bazylia
Rozmaryn
Rozmaryn, czyli po łacinie "róża morska", dawniej uważany był za symbol miłości i dlatego wplatano we wianki młodych panien. Wzmacnia pamięć. Liście dodane do kąpieli - pobudzają krążenie.

W kuchni - to ważny składnik kruchych mięs. Doskonale pasuje dodany do baraniny i wieprzowiny. Ułatwia trawienie.

Jak uprawiać?

Lubi słońce, ale trzeba go chronić przed przeciągami. Jego liście można zrywać cały rok.
Rozmaryn
Mięta
W dawnych czasach uważano ją za symbol gościnności. To uniwersalna przyprawa stosowana w kuchni hinduskiej i azjatyckiej. Jej zapach odstrasza mszyce, pchły i mrówki, dlatego warto mieć ją zawsze w domu. Najbardziej znana jest ze swych właściwości leczniczych - napar pomaga na kłopoty z trawieniem. Pije się go także przy przeziębieniach i grypie. Zimna herbata z mięty uspokoi czkawkę.

W kuchni - liście mięty używane są do sosów, syropów, sałatek. Doskonała także do baraniny. Napar ze świeżej mięty działa orzeźwiająco.

Jak uprawiać?

Najlepsze dla niej są miejsca lekko zacienione. Ziemia, w której rośnie, powinna być wilgotna, z dużą ilością próchnicy.
Mięta
Estragon
Z uwagi na swój pikantny smak i ostry zapach, był nazywany smoczym zielem. Napar z jego liści poprawia apetyt i działają pobudzająco (bogaty jest w witamy A, C, jod i sole mineralne).

W kuchni - pokrojone liście można dodawać do dań rybnych, pomidorów, sałatek, pieczonych kurczaków. Doskonały do masła ziołowego i jarzyn. Nadaje charakterystycznego smaku sosowi Bearnaise.

Jak uprawiać?

Dobrze rośnie w miejscach jasnych, ale nienarażonych na palące promienie słońca. Znane są dwie odmiany: francuska - tę należy przesadzać co 3 lata, i rosyjska - im dłużej rośnie w jednym miejscu, tym ma lepszy zapach.
Estragon
Zwróć uwagę!
Kupując sadzonki mięty lub majeranku, sprawdź, czy na spodniej stronie liści nie ma pomarańczowych plamek (świadczą o tym, że roślina jest zakażona chorobą zwaną rdzą).
Grządki z ziołami lubiącymi wilgoć (szczypiorek, szczaw, estragon) warto posypać rozdrobnioną korą, wówczas ziemia będzie wolniej wysychała.

Eliza2
20-01-2011, 12:29
Toy przepięknie podała zasady uprawy ziół. Lubię bazylię i całe lato mam ją na balkonie. Niestety przeniesiona do kuchni szybko traci liście, bo odcinam się od bezpośredniego promieniowania słonecznego. Uważam też z zasilaniem ziół nawozami mineralnymi. Kupuję humus i nim zasilam, ale i tak czekam tydzień zanim je spożyję.

Irenka 26
25-07-2014, 18:44
Od kilku lat mam corocznie taki mini-ogródek na parapecie.głównie oregano, bazylię, pietruszkę, koperek, cząber...czasami także inne zioła i przyprawy. Kazdego roku zakupuję rozsady u ogrodnika...i po prostu korzystam ze świeżych ziół. Zimą czasami giną-ale na ogół są cały rok. Przyjemne i pożyteczne! :-)