PDA

View Full Version : Naturalne przyprawy


teraska
05-08-2018, 09:57
Chcę zmienić sposób przyprawiania potraw,panie stosujące naturalne przyprawy,podpowiedzcie jakie przyprawy - do jakiej potrawy są najlepsze!
np. flaki - majeranek
zupa pomidorowa - oregano
a np. kurczak,wieprzowina,wołowina???????????????

sellenhel
05-08-2018, 11:21
Przyprawy naturalne do potraw z kurczakiem

Oregano: Znakomite do zapiekanek z kurczakiem, zwłaszcza tych zawierających także pomidory i ser.

Rozmaryn: Zaostrzy smak i nada charakter szczególnie kurczakowi pieczonemu w całości.

Bazylia: Pasuje do mnóstwa dań z kurczakiem, np. makaronów czy zapiekanek z jego dodatkiem.

Natka i czosnek: Ten zgrany duet poprawi m.in. smak dań z mielonego mięsa kurzego (klopsów).

Koperek: Wspaniały do delikatnych potraw z kurczaka, np. gotowanych. Możesz wzbogacić nim też sos do drobiu.

Szałwia: Wyborna do kurczaka pieczonego, np. udek, i duszonego, np. w potrawkach.
Stosuj z umiarem (jest gorzka).

sellenhel
05-08-2018, 11:30
Naturalne przyprawy do wieprzowiny i wołowiny

Najczęściej doprawiamy mięso solą i pieprzem
ale jest wiele ziół wzbogacających smak mięs.


Tutaj pod linkiem znajdziesz bardzo
szczegółowe opisy przypraw ziołowych
które możemy używać do różnych mięs.

https://kuchnia.wp.pl/jak-najlepiej-dobrac-przyprawy-do-miesa-6054908512223873a

Baisa
08-08-2018, 10:20
Polecam eksperymentować. Sama ostatnio odkryłam przyprawę garam masala,która moim zdaniem idealnie pasuje do kurczaka. Jest to indyjska mieszanka przypraw.
Druga dobrą przyprawą jaką polecam jest kardamon.
Ciekawym połączeniem będzie szczypta kardamonu z kurczakiem albo kaczką. Ale kardamon to przyprawa, która świetnie smakuje również z jagnięciną, mielonym mięsem i rybami. Jest znakomita również jako dodatek do kiełbas.

Zwracajcie równeiż uwagę na to aby przyprawy jakie stosujecie nie zawierały glutaminianu sodu. Takie naturalne przyprawy zamówicie na przykład tutaj:
https://planteon.pl/

marzenakrk
13-08-2018, 12:38
Jestem tego samego zdania.

Strzycka
12-09-2018, 20:45
Niektórych potraw bez przypraw po prostu nie da się przyrządzić dobrze. Dzięki przyprawom można nadać posiłkom całkiem nowego charakteru, zwłaszcza jak głównym składnik jest łagodny- np dynia czy cukinia. Ja zamiast uniwersalnej przyprawy naszpikowanej chemią wolę naturalne, ostatnio często kupuję tutaj https://sklepagnex.pl/pl/c/Suszone-warzywa/34 suszone warzywa, które w gotowaniu wydobywają świetny aromat, niektórymi też posypuję sałatki. Na zimę gdy warzywa drożeją na pewno sobie zrobię solidny zapas:)