PDA

View Full Version : smakowite truskawki


Konto usunięte
23-05-2008, 13:04
Po ile u was są pierwrsze truskawki ? U nas po 12 zł.

Bianka
23-05-2008, 13:16
U nas też coś około tego. Nie ma słońca, to drogie.

Alsko
23-05-2008, 13:20
Dziś widziałam - sprzedawane z samochodu - po 9 zł. Prawdopodobnie sprzedawcą nie był pośrednik.

Dariusz Kosiur
23-05-2008, 13:27
No, to kupcie sobie po kobiałce i zjedzcie, tylko umyjcie przed jedzeniem i na zdrowie. Acha, tylko sprawdźcie, czy aby koszerne?
Dariusz Kosiur

Konto usunięte
23-05-2008, 13:31
Ja lubię zmiksowane ze śmietaną i cukrem, do tego świeża biała bułka z chrupiącą skórką. Nic tego nie przebije...

hannabarbara
23-05-2008, 13:31
W Olsztynie koszerne 9,90NPL, niekoszrne 10NPL!

Konto usunięte
23-05-2008, 13:35
A może by tak? Pełna wolność i dekadencja...
http://www.iv.pl/image/177573.jpeg (http://www.iv.pl/view/177573.html)

Pani Slowikowa
23-05-2008, 13:52
jak moga byc koszerne truskawki??:D Czy sie je podcina w jakis specjalny sposob ..aby sok puscily przez pewna dziurke??:D
Prosze mi wytlumaczyc ... bo ja czegos tu nie rozumiem...
A 12 zl...za kg... to nie tak drogo...We Wloszech.. 4 Euro..

Bianka
23-05-2008, 13:56
Ale nam nie płacą w euro.
Też nie wiem, jakie truskawki są koszurne.

Pani Slowikowa
23-05-2008, 14:01
wiem... dlatego wasze truskawki sa po 12zl tylko..
Nic tylko z radosci sie upic:rolleyes: bo to teraz tylko ile zl za cwiartke?? Tez nie bylam w sklepie monopolowym przez trzy lata.. wiec tych cen zupelnie nie znam..
Najtansze wino tu ( bardzo dobre z reszta australijskie) kosztuje $10 za 1.5 litra.. Wcale nie zle prawda??
A czy wino tez moze byc koszerne???

Afra
23-05-2008, 14:02
:confused: niech mnie ktoś oświeci! Jak się ma cena truskawek do tematu: wolność wypowiedzi?
Chyba nie jestem up to date?!

Konto usunięte
23-05-2008, 14:02
Naszym plantatorom truskawek , płaci się w takiej walucie. Czy koszerne ? Truskawa nie mięcho - niekoszerna nie bywa....
http://www.iv.pl/image/177589.jpeg (http://www.iv.pl/view/177589.html)

Bianka
23-05-2008, 14:05
wiem... dlatego wasze truskawki sa po 12zl tylko..
Nic tylko z radosci sie upic:rolleyes: bo to teraz tylko ile zl za cwiartke?? Tez nie bylam w sklepie monopolowym przez trzy lata.. wiec tych cen zupelnie nie znam..
Najtansze wino tu ( bardzo dobre z reszta australijskie) kosztuje $10 za 1.5 litra.. Wcale nie zle prawda??
A czy wino tez moze byc koszerne???
Słowikowo. Jak zwykle nie rozumiem, o co ciebie chodzi.

Konto usunięte
23-05-2008, 14:06
:confused: niech mnie ktoś oświeci! Jak się ma cena truskawek do tematu: wolność wypowiedzi?
Chyba nie jestem up to date?!
Ma się normalnie :
Truskawa wolna jest , więc nie wdaje się w toksyczne polityczne dysputy.
Truskawki z wszystkich plantacji ...łączcie się !!!

Alsko
23-05-2008, 14:08
Ma się normalnie :
Truskawa wolna jest , więc nie wdaje się w toksyczne polityczne dysputy.
Truskawki z wszystkich plantacji ...łączcie się !!!

.... ze śmietaną lub jogurtem!!!

Pani Slowikowa
23-05-2008, 14:11
Gdy młody człowiek pyta rodziców, jak ten pan z panią … , o czym ja myślę, a Państwo wiedzą, o co chodzi, dostaje szybką odpowiedź: nie garb się, siedź prosto. Ale konieczność odpowiedzi została tylko odsunięta w czasie i pytanie wróci.
Nas dorosłych traktuje się inaczej.

do tematu ma to sie tak jak ten przyklad powyzej.... Czyli odwracanie kota ogonem aby zwrocic uwage na co innego..

Elementary Watson!!!!:D
Niewygodne pytania omija sie szerokim lukiem.. albo olewa po prostu.. A le nic to.. i tak odpowiedz jest jasna.. tylko ludziska nie chca o tym dyskutowac..

Pani Slowikowa
23-05-2008, 14:16
Słowikowo. Jak zwykle nie rozumiem, o co ciebie chodzi.

przepraszam.. to moze ja jednak nie zrozumialam o co ci hcodzi..
Ja chcialam was pocieszyc ze w Polsce i tak truskawki sa tanie w porownaniu z innymi krajami w Europie...
Az upic sie z tej radosci....bo ta taniosc... jest wzgledna, jak taniosc biletow na samolot... zamiast placic $4000... placimy $1000..
Zyc nie umierac.. Cala ludnosc w Ameryce rzuca sie na wykupywanie biletow.. az miejsc braknie kurcze....:confused:
Teraz rozumiesz o co mi chodzi??

Stanley
23-05-2008, 14:28
Afro
Nie lubisz truskawek?
Nad morzem po 9 pln naprawdę dobre ze śmietaną i cukrem.

Pani Slowikowa
23-05-2008, 14:32
Re: Afra

Widzisz Afra, czcigodni Seniorzy w tym pierwszym zdaniu słowa: "wyrózniać nas korzystnie" pewnie z racji zaawansowanego wieku odczytali "wyrózniać nas sklerotyków" i ględzą o podwieczorku w domu starców. A poważnie ich komentarze trzeba czytać jako: ble, ble, ble. Bo dotknąłem tematu, z którym nie wiedzą, co mają zrobić. Zaprzeczyć używając argumentu się nie da, przytaknąć uczciwa poprawność (albo i co innego) wyćwiczona przez TOK FM i Gazetę Wyborczą nie pozwala i mają dylemat. Więc tak sobie pitolą bidulki. O ile ten tekst nie zostanie usunięty, to będzie potwierdzał stare polskie przysłowie: "uderz w stół, a nożyce..." i mamy odzew opinii społecznej dzięki, której nasz kraj wygląda jak wygląda.
Dariusz Kosiur

Ale odpowiedz mimo wszystko jak moga byc koszerne truskawki? Kiedys nawet widzialam koszerne ogorki ( konserwowe)
bo nas tutaj w domu starcow bardzo to zainteresowalo...

Dariusz Kosiur
23-05-2008, 14:39
Nie wiem, jak mogą być truskawki koszerne, ale wiem, że powinny być. Tak, jak wszysko powinno być koszerne, łącznie z parkingami dla samochodów. Czyżbyście chcieli żyć w ksenofobicznym, zacofanym katolickim zaścianku? A fe, nie ładnie. Ja chcę zyć w kraju nowoczesnym, liberalnym, tolerancyjnym. Nie chcę, żeby mnie wytykała palcami społeczność miedzynarodowa.
Dariusz Kosiur

Konto usunięte
23-05-2008, 14:40
Nie dajmy się upolitycznić !
Zamiast analizować poglądy notorycznego łamacza regulaminu, Strzelmy sobie po truskawce.
A jak ktoś ma ochotę na ,, Truskawki w kremie mascarpone" ...
http://www.iv.pl/image/177603.jpeg (http://www.iv.pl/view/177603.html)




Składniki
250 g truskawek
1/2 opakowania biszkoptów
0,5 kg mascarpone
100 g cukru pudru
3 - 4 żółtka
1 szklanka kremówki
słodkie sherry


Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem na biały kogel-mogel. Stopniowo dodać mascarpone, delikatnie miksując. Ze schłodzonej kremówki ubić bitą śmietanę. Truskawki pokroić w cząstki. Biszkopty skropić sherry. Układać naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki, na wierzchu ułożyć czapę bitej śmietany. Podawać schłodzone. Krem z mascarpone, żółtek i cukru można wykorzystać do napełnienia kruchych babeczek z truskawkami. Jeżeli obawiacie się jedzenia surowych żółtek można przygotować krem alternatywny mieszając mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą.

Afra
23-05-2008, 14:47
Afro
Nie lubisz truskawek?


Lubię :D, truskawki rzecz dobra.

Pani Slowikowa
23-05-2008, 15:07
Mówiąc o kuchni żydowskiej trzeba najpierw wyjaśnić, co to jest kuchnia koszerna i co oznacza słowo koszerny.
KOSZERNY - czyli nadający się do użytku lub do spożycia zgodnie z żydowskimi przepisami religijnymi. Nakaz ten wywodzi się od żydowskich zasad dietetycznych, opisanych w Biblii. Formuła koszernoci jest to wymóg mający źródło w przepisach religijnych, a polega na przestrzeganiu zasad przygotowania jadła w sposób rytualnie czysty w odróżnieniu od tzw. trefnego, niezgodnego z żydowską tradycją. Początki tych formuł wywodzą się z przepisów higienicznych, słusznych w warunkach pustynno - tropikalnych, gdy istniała konieczność oddzielania poszczególnych produktów żywnościowych dla ochrony ich przed psuciem i w konsekwencji możliwościami zatrucia pokarmowego.
Nie wolno między innymi przygotowywać potraw mięsnych i mlecznych w tych samych garnkach, podawać ich i spożywać jednocześnie. Przepisy koszerności określają też gatunki mięs, które mogą być jedzone oraz sposób w jaki zwierzę ma być zabite. Potrawy mleczne i rybne oraz wino i inne alkohole również muszą być koszerne.


Czyli tlumaczac na "moherowy" jezyk... cos takiego jak nasza "Swieconka Wielkanocna" Kaplan poswiecil i juz jest OK..

Rozumiem jednak te prawa religijne , dawno temu, na pustyni mialy wielka racje bytu... A religia byla wlasciwie jedynym prawem ( czytaj konstytucja) wtedy.. Byla zbiorem madrosci narodu.. jej wskazowka jak zyc..
Jak to sie ma jednak do wspolczesnego spoleczenstwa w niepustynnych krajach Europy Polnocnej??
Moze my.. tez skorzystamy z tych madrosci??
Czy koszerne jedzenie jest drozsze tak jak te tzw: "organiczne"??/
Czy naprawde jest tak kontrolowane jak sie reklamuje??
Czy ludnosc arabska ktora tez zyje w polnocnej Afryce ma jakis odpowiednik koszernosci??

Bianka
23-05-2008, 15:08
przepraszam.. to moze ja jednak nie zrozumialam o co ci hcodzi..
Ja chcialam was pocieszyc ze w Polsce i tak truskawki sa tanie w porownaniu z innymi krajami w Europie...
Az upic sie z tej radosci....bo ta taniosc... jest wzgledna, jak taniosc biletow na samolot... zamiast placic $4000... placimy $1000..
Zyc nie umierac.. Cala ludnosc w Ameryce rzuca sie na wykupywanie biletow.. az miejsc braknie kurcze....:confused:
Teraz rozumiesz o co mi chodzi??
Słowikowo. W dniu dzisiejszym średni kurs euro w NBP wynosi mniej więcej 3,4 zł. Czyli te włoskie truskawki kosztują mniej więcej 13,60 zł/kg.
A ile wynosi średni zarobek we Włoszech? Uwzględniasz to, gdy nas pocieszasz, czy nie?

Anna_Maria_57
23-05-2008, 15:20
Słowikowo. W dniu dzisiejszym średni kurs euro w NBP wynosi mniej więcej 3,4 zł. Czyli te włoskie truskawki kosztują mniej więcej 13,60 zł/kg.
A ile wynosi średni zarobek we Włoszech? Uwzględniasz to, gdy nas pocieszasz, czy nie?

Złotówka jest mocna i umacnia się - niezbyt dobrze dla naszego eksportu, ale świadczy to sile naszej gospodarki.

Z gospodarką jak z pogodą, nie przewidzisz! Ale na dziś - jest dobrze!

I licho wie, dlaczego jest to takie niedobre dla wielu komentatorów...

Oczywiście rozkwit gospodarki nie przekłada się na dobrobyt i szczęście dla całego narodu - ale chyba niegdzie nie ma kraju, w którym by się to bezpośrednio wiązało??

POLA
23-05-2008, 15:33
To już o truskawkach nie będzie?:D

Alsko
23-05-2008, 15:34
pomyślałam :D czytając przepis Bogdy.

Słowiczko, włoskie truskawki mają taki nietruskawkowy smak :confused: Przynajmniej te, które sprowadzają do nas. Zastanawiam się, co ma na to wpływ. Transport? Gleba?
Bo przecież nie słońce :)

Konto usunięte
23-05-2008, 15:38
Truskawki , które ja kupuje są prosto z kaszubskich plantacji, są duże i słodkie. Te importowane smakują wodniście ..

Pani Slowikowa
23-05-2008, 15:43
pomyślałam :D czytając przepis Bogdy.

Słowiczko, włoskie truskawki mają taki nietruskawkowy smak :confused: Przynajmniej te, które sprowadzają do nas. Zastanawiam się, co ma na to wpływ. Transport? Gleba?
Bo przecież nie słońce :)


Poziomki do truskawek maja sie jak Mercedes do Toyoty...
Poziomka dla mnie jest krolem owocow!!
Wloskie truskawki pewnie sa zbierane niedojrzale ... dochodza potem i dlatego nie pachna. Nie ma to jak truskawka zerwana w piekny sloneczny dzien... prosto z krzaczka..
Pamietam w ogrodzie moich rodzicow... Mniam mniam.. :D
Ja na waszym miejscu nie jadlabym tych wloskich tylko poczekala na sezon w kraju... Bo diabli wiedza gdzie je tam zbieraja.. a moze kolo Neapolu??? A tam zatrute powietrze tymi spalinami przeciez.. Moze dlatego maja "inny " zapach??

POLA
23-05-2008, 15:45
pomyślałam :D czytając przepis Bogdy.

Słowiczko, włoskie truskawki mają taki nietruskawkowy smak :confused: Przynajmniej te, które sprowadzają do nas. Zastanawiam się, co ma na to wpływ. Transport? Gleba?
Bo przecież nie słońce :)
najlepsze są polskie i nie tylko nam smakują, Zachód też tak twierdzi.

Nie ma to jak wolność (żeby było na temat:D) zakupów.

Alsko
23-05-2008, 15:46
Nie strasz, Asiu!
Czekamy na sezon! Byle czerwiec nie był taki chłodny i mokry jak maj!!

Pani Slowikowa
23-05-2008, 15:53
nasze truskawki sa koszerne... a inne be:D

Teraz juz wszystko rozumiem... he he hehe:D

Widzicei jak dobrze ze tu jestesmy? I mozemy sie nawzajem doksztalcac??
Spadam bo koszernosc truskawek nic a nic nie pomaga mi w chudnieciu.. Musze troche pomaszerowac.. :D

gratka
23-05-2008, 19:24
A co powiecie o torcie truskawkowym robionym na zimno?
Warstwa biszkoptów, warstwa kremu waniliowo-poziomkowego, a w nim powkładane truskawki,
na to warstwa biszkoptów i znow krem, a na wierzch truskawki i ewentualnie galaretka. Pycha.:D :D

Konto usunięte
23-05-2008, 19:46
Zapraszam na deser ... A co ,nie mogę ? przecież jest wolność wypowiedzi , a w moich truskawkach politycznych ani religijnych akcentów nie ma...
http://www.iv.pl/image/177926.jpeg (http://www.iv.pl/view/177926.html)

gratka
23-05-2008, 20:49
Bogda
tu każdy zna się na polityce, niestety.
Dlatego lubię truskawki.
Emerytka umysłowa Babka Gratka.

Konto usunięte
23-05-2008, 21:12
Nie każdy, ja się NIE ZNAM.. ale żeby mnie ktoś karmił chorymi przekonaniami ??? Wolę inny , zdrowy ( dla ciała i psychiki ) pokarm.

admin
23-05-2008, 22:30
no i wystarczyło wyjść na parę godzin...
1. Niezgodny z regulaminem jest pierwszy post wątku i to z kilku względów
- podobne tematy były już podawane kilkakrotnie, wystarczyło się dopisać zamiast zaczynać nowy wątek
- w samym poście znajdują się treści sprzeczne z regulaminem
2. niezgodne z tematyką pierwszego postu sa wątki o truskawkach. Tyle że pierwszego postu w ogole być nie powinno.

dlatego też niniejszym: truskaweczki lądują jako oddzielny watek w różnościach
reszta leci do kosza

Konto usunięte
23-05-2008, 22:43
Jak to dobrze, że ktoś potrafi prawidłowo zareagować, gdy nasze emocje wymykają się spod kontroli.
No to może po jednym , z tej okazji ?
A pozostali też mogą na tym skorzystać...

Truskawkowe tiramisu z toffi

Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
100g cukru pudru
1 opakowanie mrożonych truskawek
4 żółtka
2 białka
1 opakowanie biszkoptów
2 łyżki mocnej kawy (espresso)
1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego

http://www.iv.pl/image/178263.jpeg (http://www.iv.pl/view/178263.html)

Sposób przyrządzania:
Mleko z puszki wrzucić do wody i gotuj 2 godziny. Po ugotowaniu przestudzić, otworzyć puszkę i sos toffi jest gotowy. Rozmrozić truskawki , zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Zmiksować żółtka z cukrem pudrem, aż do uzyskania jasnej, aksamitnej masy. Dodać powoli ser i truskawki, cały czas mieszając. Ubić z białek sztywną pianę i dodać ją powoli do powstałej masy, mieszając krem łyżką. Wstawić masę 15 minut do lodówki. Ułożyć na blasze warstwę biszkoptów, nasączyć je kawą, na biszkoptach rozprowadzić warstwę kremu. Następnie na truskawkowej masie znów ułożyć biszkopty, nasączyć je kawą, posmarować masą i tak dopóki nie skończą się biszkopty. Górną warstwą powinna być masa. Wierzch ciasta polać sosem toffi i wstawić deser do lodówki na 12 godzin.
Pracochłonne, ale warto ..

martunia
23-05-2008, 22:46
Fajny ten przepis,dziękuję.

admin
23-05-2008, 22:49
a przy okazji - mozeby tak przepisy dodać tutaj też? http://www.klub.senior.pl/przepisy

:)

grazyna
23-05-2008, 22:50
Kupiłam gotowy biszkopt, na którym umiesciłam ubitą śnieżkę w proszku, razem z galaretką i truskawkami, powstała masa przetykana kawałkami galaretki. na to połozyłam truskawki, mąz gderał, ze truskawki wszystko popsuły, zjadł kawałek, syn nie miał apetytu (bo dba o linię) , zjadł tylko kawałeczek, a ja wtryniłam kilka kawałków i jutro będe jak szafa trzydrzwiowa z dostawką, ale za to szczęsliwsza bo napchana czyms smacznym.

gratka
23-05-2008, 22:51
Bogda, to muuuuusi być pyyyyyszne.
Myślę, że z surowych truskawek też wyjdzie dobre, albo ze szklanką poziomek.
Dzięki za przepis.

Konto usunięte
23-05-2008, 22:53
Czy ktoś potrafi te przepisy przenieść do seniorkowej księgi smakowitości ? Ja nie wiem jak to się wpisuje, kiedyś próbowałam i nici z tego wyszły.

Pani Slowikowa
23-05-2008, 22:58
to jest moja ulubiona salatka

Truskawki pokroic wzdluz na tzw: zabki
Posypac dowolna iloscia cukru, wcisnac sok z jednej cytryny, podlac polowa szklanki bialego wina.. wstawic do lodowki..
Przy podaniu mozna dodac listek miety ( ale ja wole bez):)

grazyna
23-05-2008, 23:02
Wino? Do truuuuskawek???

admin
23-05-2008, 23:06
Czy ktoś potrafi te przepisy przenieść do seniorkowej księgi smakowitości ? Ja nie wiem jak to się wpisuje, kiedyś próbowałam i nici z tego wyszły.

http://www.dieta.senior.pl/rec_add.php

powinno dzialac OK, jak cos to ja bede poprawiac :)

mimoza
23-05-2008, 23:09
1. Umyte truskawki (nie obierać z szypułek) ułożyć zgrabnie w salaterce, osobno podać w szklance ajerkoniak - każdą truskawkę, przed zjedzeniem zanurzyć w ajerkoniaku i do buzi - pychota.
2. Mleko skondensowane (słodzone) w puszce gotować 2 - 3 godz., wystudzić, otworzyć i w oddzielnym naczyniu połączyć z 1/2 litra dobrej czystej wódki można spożywać od razu ale lepsza nalewka jest po kilku dniach - też b. dobra damska wódeczka. Smacznego

Basia.
23-05-2008, 23:14
mam pytanie, czy tego mleka nie dałoby się gotować krócej w mikrofalówce? Oczywiście bez puszki, próbowal ktoś?:)

grazyna
23-05-2008, 23:16
Kiedys próbowałam gotowac to mleko w puszce, ale nic z tego nie wyszło, mało kuchni nie wysadziłam.....zapomiałam , ze garnek jest w wodzie , zaczął sie smazyć, zapach tez był taki sobie...pucha wystrzeliła..:)

hannabarbara
23-05-2008, 23:18
Mnie najbardziej przypadł do gustu przepis "truskawki z mascapone" Juz go sobie skopiowałam. Ale w moim wydaniu truskawkizastąpią czereśnie lub wiśnie.Cóż jestem uczulona na truskawki, a na poziomki jeszcze bardziej.
Jeśli autorki sobie życzą mogę poprzenosić przekopiować przepisy na wskazaną przez Adminkę stronę. Napiszcie, jeśli sobie tego życzycie!

admin
23-05-2008, 23:19
ja się właczę - spróbujcie dziewczyny tego: http://www.opinie.senior.pl/Produkty-spozywcze/Przyprawy-koncentraty-dodatki/Aromaty-i-dodatki-do-ciast/Masa-krowkowa,6820,1.html

przetestowane na rodzinie i działa no i gotować nie trzeba :)

hannabarbara
23-05-2008, 23:20
mam pytanie, czy tego mleka nie dałoby się gotować krócej w mikrofalówce? Oczywiście bez puszki, próbowal ktoś?:)
Basiu! To gotuje sie w zamknietej puszce. W mikrofali to byś sobie dopiero narobiła. Raz, bo metal, dwa bo zamknięty pojemnik!

Konto usunięte
23-05-2008, 23:21
Przenieś to do tej książki ,a potem napisz jak to się tam wpisuję, bo chcę się tego nauczyć.
http://www.iv.pl/image/178312.jpeg (http://www.iv.pl/view/178312.html) Składniki:

1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka świeżych truskawek
1 szklanka jogurtu waniliowego
1 szklanka pokruszonego lodu
1 łyżka bitej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Umieścić wszystkie składniki z listy w mikserze
2. Przykryć i miksować aż zacznie robić się gęste i grząskie.
3. Włożyć do dwóch dużych szklanek
4. Na wierzch przykryć bitą śmietaną oraz udekorować świeżą truskawką
5. Podawać zaraz po sporządzeniu

Teraz idę spać , a jutro zacznę polowanie na truskawy ...

Pani Slowikowa
23-05-2008, 23:22
Wino? Do truuuuskawek???

a co nigdy nie probowalas?? Sprobuj... jest super.. Najlepszy to szampan ale biale wytrawne tez moze byc..

A teraz przypomnialo mi sie ze szampan tez dobry jest z sokiem poziomkowym

grazyna
23-05-2008, 23:25
Nie, nie próbowałam , spróbuje.

gratka
23-05-2008, 23:26
Potwierdzam, że masa krówkowa (czy kajmakowa)proponowana przez adminkę, cytuję
"ja się właczę - spróbujcie dziewczyny tego: http://www.opinie.senior.pl/Produkty...wa,6820,1.html "

jest bardzo dobra. Można ją modyfikować wg uznania.

hannabarbara
23-05-2008, 23:42
Bogdo50! Przyjrzałam się stronie podanej przez Adminkę! Są tam ramki, które się wypełnia. Jest tam również pytanie o to skąd pochodzi przepis. Rano wpiszę ten ostatni przepis, z sokiem pomarańczowym. A ty spróbujesz następny. Kopiowanie zajęłoby za dużo czasu, będę przepisywać z wydruku .

Basia.
23-05-2008, 23:43
Kiedys próbowałam gotowac to mleko w puszce, ale nic z tego nie wyszło, mało kuchni nie wysadziłam.....zapomiałam , ze garnek jest w wodzie , zaczął sie smazyć, zapach tez był taki sobie...pucha wystrzeliła..:)
no to musialo fajnie wyglądać.:) :)

grazyna
23-05-2008, 23:57
Raczej mało fajnie było, ale wszystko sie dobrze skończyło, nic nie podpaliłam, garnek wywaliłam i po sprawie, tylko deseru nie było , chyba z korzyścią dla zdrowia.

admin
24-05-2008, 00:38
od razu podpowiem ze nie wszystkie rzeczy sa obowiazkowe do wypelnienia :)

Sunshine
24-05-2008, 06:59
Kiedys próbowałam gotowac to mleko w puszce, ale nic z tego nie wyszło, mało kuchni nie wysadziłam.....zapomiałam , ze garnek jest w wodzie , zaczął sie smazyć, zapach tez był taki sobie...pucha wystrzeliła..:)

nie rozumiem kompletnie,
skoro puszka była w wodzie/piszesz garnek w wodzie,to co w końcu w tej wodzie było?/
to dlaczego puszka wystrzeliła????
Wiele razy to robiłam ale nigdy nic takiego nie zdarzyło mi się:D

hannabarbara
24-05-2008, 09:32
Bogdo50. Zamieściłam Twój przepis w dietach.Napiszę Ci jak to zrobiłam. Ponieważ moja wiedza informatyczna jest niewielka to zrobiłam na "chłopski rozum"
1. Zaczęłam od zdjęcia,które wprowadziłam do folderu "Moje obrazy"
2. Przepis skopiowałam do Worda (bo dwie strony Seniorkowe, za Chiny, nie chcą być razem)
3. Link na stronę diety dodałam do Ulubionych.
4.Obie strony: Word-przepis i dieta ustawiłam zminimalizowane na ekranie
5. Na stronie dieta kliknęłam Podaj przepis
6. Wypełniłam wyświetlane ramki, kopiując z Worda i wklejając na diety pozycje :składniki i sposób przyrządzenia
7.W pozycji przeglądaj ściągnęłam zdjęcie
8.Skończyłam klikając Dodaj!
9.Pojawiła się informacja: Przepis dodano, czeka na moderację!
W sumie więcej czasu mi zabrało napisanie tego postu, niż wykonanie czynności.Mam nadzieję, że nie pokręciłam!

Konto usunięte
24-05-2008, 10:12
Dla mnie to za trudne... Ale załóżmy spółkę zoo. Ja będę wpisywać przepisy tutaj, a ty je będziesz lokować tam . Umowa stoi ? W ten sposób więcej osób będzie miało do nich dostęp...

hannabarbara
24-05-2008, 10:42
Dla mnie to za trudne... Ale załóżmy spółkę zoo. Ja będę wpisywać przepisy tutaj, a ty je będziesz lokować tam . Umowa stoi ? W ten sposób więcej osób będzie miało do nich dostęp...
Może być! Bardzo lubię uczyć się nowych rzeczy! Dzisiaj jadę na łono, nie wiem po co, bo sakramenckie zimno. Jak wrócę to Twoje następne przepisy pokopiuję!

Konto usunięte
24-05-2008, 11:08
Gwoli ścisłości dla tych, którzy byliby skłonni podejrzewać , że jestem autorką tych przepisów. To są kopie z netu , które niedawno wysyłała mi moja znajoma. Ja jestem gastronomicznym tumanem , a ona sądziła , że w ten sposób zdoła mnie zmotywować . Niestety w moim herbie rodowym króluje wiertarka .... To tak na marginesie...
http://www.iv.pl/image/178536.jpeg (http://www.iv.pl/view/178536.html)

Basia.
24-05-2008, 12:25
Basiu! To gotuje sie w zamknietej puszce. W mikrofali to byś sobie dopiero narobiła. Raz, bo metal, dwa bo zamknięty pojemnik!
mnie chodziło o gotowanie w mokrofali bez puszki w szklanym naczyniu, pomyślałam sobie że o wiele szybciej mleko zgęstnieje.:)

Alsko
24-05-2008, 13:29
1/2 litra mleka, 40 dag cukru, 1/3 - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Nie dodaję masła, bo się robi w smaku, jak krucha "krówka".

Owszem, trzeba mieszać cały czas, ale nie godzinami!

Konto usunięte
24-05-2008, 14:46
A co by było, gdyby ten truskawkowo-śmietankowy wątek wzbogacić w przepisy niekoniecznie owocowe, aczkolwiek równie znakomite ? Ci , którzy takowe znają , mogliby się nimi pochwalić, a ci sprawniejsi w obsłudze kompa , mogliby je umieścić w przeznaczonym do tego miejscu na seniorku.
Co wy na to ?

Basia.
24-05-2008, 14:48
A co by było, gdyby ten truskawkowo-śmietankowy wątek wzbogacić w przepisy niekoniecznie owocowe, aczkolwiek równie znakomite ? Ci , którzy takowe znają , mogliby się nimi pochwalić, a ci sprawniejsi w obsłudze kompa , mogliby je umieścić w przeznaczonym do tego miejscu na seniorku.
Co wy na to ?
pomysł bardzo dobry.:)

Konto usunięte
24-05-2008, 21:15
Za mną pracowity dzień . Jestem padnięta ,ale.... ,,Jeszcze jeden przepis dzisiaj ... "

http://www.iv.pl/image/178623.jpeg (http://www.iv.pl/view/178623.html)


Panna cotta
Słynny włoski deser.

Śmietanka, mleko i cukier, zmieszane z żelatyną, najpierw podgrzane, a później ostudzone i dobrze schłodzone. Trzeba dodać odrobinę rumu do kremu. Można dodać też białe wino.


Przepis na 4 porcje:

• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml pełnego mleka
• 100 g cukru pudru
• 4 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka rumu (dowolnie)
• 1 łyżka słodkiego białego wina (dowolnie)
• 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)


Żelatynę zalać zimną wodą, moczyć 10 minut. Podgrzać mleko, odstawić z ognia, rozpuścić w nim żelatynę. W drugim naczyniu podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię i śmietankę , i wlać do mleka z żelatyną. Dodać rum, wino i przelewać do 4 foremek. Odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.


Przed podaniem foremki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym.

Konto usunięte
25-05-2008, 14:02
No to kolejny .... Mniam , mniam....
http://www.iv.pl/image/178592.jpeg (http://www.iv.pl/view/178592.html)

Składniki:

400 g gorzkiej czekolady
8 szt. jajek
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki koniaku
lody waniliowe

bita śmietana

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy koniakiem i kawą zrobioną z połowy szklanki wody na 4 łyżeczki. Stawiamy to na garnku z wrzątkiem i mieszamy do stopienia czekolady i uzyskania masy.
Rozdzielamy jaja, żółtka mieszamy z czekoladą, bardzo dokładnie a z białek + szczypta soli ubijamy ogromną pianę. Wymieszaną czekoladę wlewamy do białek i mieszamy, długo i wytrwale.
Potem przelewamy do miseczek, wsadzamy do lodówki aż na 6 godz. Do wyciągniętych miseczek wkładamy po gałce lodów waniliowych; dekorujemy bitą śmietaną.

Kundzia
25-05-2008, 14:18
Pisałyście o kajmaku.Ja wczoraj kupiłam gotowy wspaniały i cena niewiele różni się od mleka skondensowanego ,które trzeba gotować.W ogólnym rachunku to wychodzi taniej,bo oszczędza się gaz.

http://www.opinie.senior.pl/grafika/Markomilk/Masa-krowkowa,6820_1.jpg

ignesja
25-05-2008, 14:42
i czas ! też tego używam,b.dobre.

Konto usunięte
25-05-2008, 20:29
Tym razem nie truskawki..
http://www.iv.pl/image/178674.jpeg (http://www.iv.pl/view/178674.html)

FETA W KOKOSOWYCH NALEŚNIKACH

Składniki

3 jajka
1 i 1/3 szklanki mąki
szklanka mleka l sól
olej
4 łyżeczki kolendry
posiekane czerwone chili
40 dag fety

Na sos:

po 7,5 dag wiórków kokosowych, kolendry i świeżej mięty
posiekane zielone chili
sól
ząbek czosnku
sok z limonki
2 łyżeczki cukru
300 ml jogurtu naturalnego

1. Zmiksować wszystkie składniki sosu w blenderze, aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji. Przykryć sos i wstawić do lodówki.

2. Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka zmiksować z mlekiem i szklanką wody. Stale mieszając, wsypywać mąkę. Dodać kolendrę i chili. Usmażyć naleśniki.

3. Gotowe naleśniki ułożyć jeden na drugim na desce do krojenia. Przyciąć je tak, by powstał kwadrat. Pokroić na paski o szerokości 2 cm.

4. Fetę pokroić w sześciany o bokach 2 cm. Owinąć paskami naleśnika, nakłuć na szpadki do szaszłyków, włożyć do naczynia żaroodpornego i przed podaniem podgrzać, uważając, aby ser się nie roztopił. Podawać z sosem.

Smacznego !!!

Malgorzata 50
25-05-2008, 20:46
Za mną pracowity dzień . Jestem padnięta ,ale.... ,,Jeszcze jeden przepis dzisiaj ... "

http://www.iv.pl/image/178623.jpeg (http://www.iv.pl/view/178623.html)


Panna cotta
Słynny włoski deser.

Śmietanka, mleko i cukier, zmieszane z żelatyną, najpierw podgrzane, a później ostudzone i dobrze schłodzone. Trzeba dodać odrobinę rumu do kremu. Można dodać też białe wino.


Przepis na 4 porcje:

• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml pełnego mleka
• 100 g cukru pudru
• 4 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka rumu (dowolnie)
• 1 łyżka słodkiego białego wina (dowolnie)
• 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)


Żelatynę zalać zimną wodą, moczyć 10 minut. Podgrzać mleko, odstawić z ognia, rozpuścić w nim żelatynę. W drugim naczyniu podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię i śmietankę , i wlać do mleka z żelatyną. Dodać rum, wino i przelewać do 4 foremek. Odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.


Przed podaniem foremki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym.
Mniam zrobię to na imieniny!!!!!

wandac25
25-05-2008, 21:17
Kochani !!!! .........truskawki sa pyszne ale tylko i wyłacznie ,ze swojej działki .moje już dojrzewaja mniammmm
pozdrawiam i smacznego życze :):):)

krystynas53
25-05-2008, 22:09
Pozwólcie dopisać przepis na wyśmienity "babski" napitek do kawki.
Chodzi o zastosowanie nw kajmaku.


1 puszka gotowej masy kajmakowej( kakaowa,krówkowa itp)
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
100 ml spirytusu
orzechy włoskie łuskane - garść
rodzynki - garśćWszystko wystarczy zmiksować ze sobą, zalać orzechy i rodzynki, przelać do słoika(gęstnieje) i do lodówki. Pycha.

gratka
27-05-2008, 22:13
Krysiu już mi ślinka leci....

Nika
28-05-2008, 10:40
kalorii nie liczymy?

krystynas53
28-05-2008, 21:59
A tam zaraz kalorie. Szczęśliwi nie liczą ...kalorii.

Malgorzata 50
28-05-2008, 23:42
nieeee chyba strrrasznie słodkie....

Jadzia P.
31-05-2008, 23:01
Dziś kupiłam truskawki i jutro zrobię knedle na truskawkach i kapuste na słodko. Pychotka, pracy dużo ale jak patrzę jak wszyscy sie zajadają i proszą o dokładke to aż serce rośnie.

chickita
31-05-2008, 23:45
Ja truskawki moge jeśc tonami. Uwielbiam.

gratka
14-06-2008, 11:19
Jedzmy truskawki, bo są jak ludzie - szybko przemijają!
Smacznego!!!!

Konto usunięte
23-06-2008, 12:57
Nie samą truskawką człowiek żyje...

http://www.iv.pl/image/180874.jpeg (http://www.iv.pl/view/180874.html)



Faszerowana papryka



4 strąki papryki (fajnie jeśli każdy będzie w innym kolorze)
30 dag mielonego mięsa (dowolnie wg upodobań)
2 duże cebule
20 dag pieczarek
1 mały bakłażan. (raczej obrać ze skórki)
2 spore ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki surowego ryżu długoziarnistego
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (1 łyżeczka suszonego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa lub olej
sól, pieprz, inne dowolne przyprawy

SOS:
1 szklanka przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
1/2 szklanki wody
sól, pieprz, cukier


Z papryki odkroić wierzch (coś w rodzaju czapeczki), usunąć gniazda nasienne i umyć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy na złoto. Pieczarki umyć i pokroić w dość drobną kostkę. Poddusić na łyżce oliwy . Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na silnie rozgrzaną oliwę i stale mieszając podsmażyć na złoto. Każde z wymienionych warzyw smażyć osobno. Przestudzić cebulę, pieczarki i bakłażana. Dodać mięso, jajko, ryż, zioła, przyprawy i zgnieciony czosnek. Wszystko razem wymieszać i masę wkładać do przygotowanych strąków papryki. Nakryć odciętymi wierzchami. Ustawić w garnku ciasno, tak żeby papryka nie przewróciła się w trakcie gotowania. Najlepiej wybrać garnek, lub naczynie, który będzie można wstawić do piekarnika.
Wymieszać składniki sosu i wlać do garnka z paprykami. Przykryć i zagotować, zmniejszyć płomień do minimum i dusić papryki pod przykryciem ok. 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Paprykę, bez przykrycia, zapiekać ok. 20 min, aż skórka z wierzchu pomarszczy się.
Podawać z zagęszczonym sosem, w którym dusiła się papryka.

S M A C Z N E G O ! ! !

frida
23-06-2008, 13:18
o ja cie Bogda50 narobiłaś mi smaka :))))))))))
chyba dzis sobie zrobię hehhehe
pozdrawiam CIĘ :D

Małpa
23-06-2008, 19:56
Luudzie,ja nie mogę wchodzic na te strony,bo robię się głodna:):)

Anielka
23-06-2008, 20:11
Dzieki Bogda,ze przypomniałas,zrobię,ale nie pieczone i bez sosu lecz gotowane na parze.tez pychotka.Pozdrawiam cieplutko.15367

Małpa
23-06-2008, 20:29
...a tego bakłażana trzeba obrac?

Konto usunięte
23-06-2008, 20:32
Raczej tak . ja obieram.(już poprawiłam w tamtym poście)

Anielka
23-06-2008, 20:32
Ja nie obieram.Pozdrawiam.

Małpa
23-06-2008, 21:06
Dzięki:):)

Konto usunięte
24-06-2008, 13:08
Mały przysmak na powitanie:
http://www.iv.pl/image/178470.jpeg (http://www.iv.pl/view/178470.html)


Składniki:
- Truskawki 300 g
- Śmietana 0,5 l
- Białko 250 g
- Cukier 150 g
- Żelatyna 50 g
- Płatki migdałów

Sos czekoladowy:
- Prawdziwa czekolada lub ziarno kakaowca
- Śmietana
- Cukier
- Masło

Wykonanie:
Ubijamy śmietanę, białko i cukier dodajemy pokrojone truskawki i płatki prażonych migdałów migdałów. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek, odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. aby masa stężała. Po zastygnięciu serwujemy z sosem czekoladowym, dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty lub melisy.

nektarynka
21-07-2008, 00:18
Polecam pyszny deser mniam,mniam,,,,http://img235.imageshack.us/img235/6863/gofrlz8.th.jpg (http://img235.imageshack.us/my.php?image=gofrlz8.jpg)