PDA

View Full Version : Przyprawy też są ważne !!!


Damian17
30-12-2009, 18:42
Nie tylko sposób gotowania i jakość jedzenia ma wpływ na twoje zdrowie, ale także to czym je przyprawiasz. Niektóre przyprawy działają profilaktycznie, chroniąc cię przez groźnym rakiem, np. piersi lub wspomagając jego leczenie.
Naukowcy z University of Michigan Comprehensive Cancer Centre dowiedli, że przyprawy takie jak kurkuma i pieprz te mogą chronić przed rakiem, np. piersi. Zawarte w nich związki są w stanie ograniczyć tworzenie się komórek macierzystych, niezbędnych do powstawania guza. Kurkumę chętnie wykorzystuje się w medycynie, np. indyjskiej. Ma ona właściwości przeciwzapalne, przeciutleniające i chroniące wątrobę. Jej przyswajanie jest o wiele większe przy udziale piperyny, składniku pieprzu czarnego.
Dlatego duet kurkuma i pieprz powinny często występować w przepisach, jakie stosujesz do przygotowywania swoich posiłków. Naukowcy już pracują nad tym, jak zamknąć te cenne właściwości w lekach, działających w przypadku nowotworów, gdy nie skutkują już tradycyjne sposoby leczenia.

myncia
30-12-2009, 19:10
Nie tylko sposób gotowania i jakość jedzenia ma wpływ na twoje zdrowie, ale także to czym je przyprawiasz......

Należało by tutaj również wspomnieć jak bardzo ważna jest kolejność, w jakiej wkłada się produkty do garnka. Obowiązuje zasada koła: słodki - ostry - słony - kwaśny - gorzki - słodki - itd. Tych 5 smaków odpowiada symbolom żywiołów, którymi są drzewo, ogień, ziemia, metal i woda. I tak do produktów kwaśnych należy kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino. Smak gorzki mają np. orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, papryka słodka, tymianek, bazylia. Do grupy słodkiej zalicza się groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja. Ostre są m.in. ryż, cebula, czosnek, kalafior. Grupa słona to np. ryby morskie, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda.