PDA

View Full Version : Zdrowe jedzenie? Niekoniecznie - komentarze


Basia.
28-03-2007, 15:30
Komentarz do artykułu: Zdrowe jedzenie? Niekoniecznie (http://www.senior.pl/75,0,Zdrowe-jedzenie-Niekoniecznie,2039.html)
--------------------
Prawdą jest, że wszystko co zdrowe jest mniej smaczne.

Wilhelmina
28-03-2007, 20:22
Stanowczo wolałam czasy kiedy nie było tylu tych różnych badań.Mleko było zdrowe,ser był zdrowy,warzywa były zdrowe itd itp.Teraz to dochodzę do wniosku, że nie powinno się nic jeść, bo wszystko nie zdrowe.Narazie nic złego nie przeczytałam o kiełkach samodzielnie wychodowanych...ale moze już wkrótce ktoś i to zbada super dokładnie.
Mam to w nosie.Jem to co lubię i na co mam ochote!!!

an_inna
29-03-2007, 09:14
Wilhelmino i tak trzeba trzymać, bo inaczej przyszło by zwariować. Z oddychaniem też kłopot - zatrute powietrze więc nie oddychamy??? Albo chodzimy w maskach gazowych. Co za scenariusz!

Henryk01
08-11-2009, 19:35
w sumie może i prawda ale nie zgodzę się w 100% Sałatki kupne nie wszystkie są niezdrowe :). Albo jakies rybki bez konserwantow typu neptuna tezuwazam za zdrowe:) Oczywiscie wszystko z umiarem

barbarakoch
09-11-2009, 00:38
ja bym sie tym za bardzo nie przejmowala, teraz wszystko takie jest i tyle. mysle ze ludzie juz zdazyli sie przyzwyczaic ze nie wszystko jest prosto z drzewa

Malgorzata 50
09-11-2009, 01:09
Komentarz do artykułu: Zdrowe jedzenie? Niekoniecznie (http://www.senior.pl/75,0,Zdrowe-jedzenie-Niekoniecznie,2039.html)
--------------------
Prawdą jest, że wszystko co zdrowe jest mniej smaczne.
Nie,nie jest to prawda -zalezy jak przygotowane!!!!!;)

Malgorzata 50
09-11-2009, 01:11
Robisz sama szmateczkę ,kupujesz u ulubionego sprzedawcy na bazarku ,unikasz puszek ,i wszystko zdrowe i pyszne .Biadolicie kobity bez potrzeby.

Nika
09-11-2009, 07:58
To nie jest biadolenie,tylko wymiana poglądów.Nie każdego stać na wiejskie świeże jaja czy cielęcinkę od sprawdzonej,znanej babiny.A że trudno teraz znaleźć produkt/surowiec/całkiem bez chemii to inna sprawa.Staram się unikać konserw i wszelkich gotowców,bo nie wiem naprawdę ,co zawierają.I chyba nie chcę wiedzieć...

robin
09-11-2009, 15:03
To nie jest biadolenie,tylko wymiana poglądów.Nie każdego stać na wiejskie świeże jaja czy cielęcinkę od sprawdzonej,znanej babiny.A że trudno teraz znaleźć produkt/surowiec/całkiem bez chemii to inna sprawa.Staram się unikać konserw i wszelkich gotowców,bo nie wiem naprawdę ,co zawierają.I chyba nie chcę wiedzieć...

Niestety o coraz większej liczbie produktów możemy powiedzieć, że nie wiemy, co one zawierają. A chciało by się zjeść wiejską szyneczkę, idealnie wędzoną bez chemii. A tak to idziesz do sklepu, kupujesz szynkę i nie wiesz ile tak naprawdę w niej szynki.

Pani Slowikowa
09-11-2009, 15:49
Komentarz do artykułu: Zdrowe jedzenie? Niekoniecznie (http://www.senior.pl/75,0,Zdrowe-jedzenie-Niekoniecznie,2039.html)
--------------------
Prawdą jest, że wszystko co zdrowe jest mniej smaczne.


Cos ty Basiu!!??? Mnie sie wydaje wlasnie na odwrot.. :)

Henryk01
09-11-2009, 23:02
w 100% się zgadzam

bogusława
21-11-2009, 18:24
a ja za to z Henrykiem sie zgadzam w 100%

Henryk01
22-11-2009, 23:13
och Bogusiu dobrze, że się zgadzamy co do tego:)
Gotowe dania mogą byc zdrowe. Przyklad juz nizej podałem

sarna2
23-11-2009, 08:14
Moim skromnym zdaniem, jeśli możemy ustrzec się niewiadomych składników naszego pożywienia to róbmy to.
Gotowce, chociażby dlatego,żę muszą być długo przechowywane muszą zawierać szkodliwe konserwanty. Zamiast szynki, w której nie wiadomo ile jest szynki robię pieczeń. Wiem, że jest tam mięso i przyprawy. Pierożki- gotowe- których zawartość zna tylko Bóg robię sama.
Czy to jest mniej smaczne? Zapewne nie! Przeciwnie pieczeń pachnie przyprawami, a nie solą. Pierożki prawdziwym mięsem , a nie jego namiastką. Itd, itp.
Oczywiście, nie możemy zmienić powietrza, ale to co możemy, warto.

bogusława
23-11-2009, 14:09
lucynko, masz swietą racje, ale widzisz. nie kazdy sobie moze pozwolic na lepienie pierozkow, na dlugotrwale przebywanie w kuchni.ja sie za bardzo w kuchni mecze, stwierdzam z przykroscia. jesli chodzi o te gotowce, to przeciez one wszystkie musza przechodzi szereg testow, dostac atest zeby trafic do sprzedarzy, wiec nie ma co sie takim nieufnym stawac.

jakempa
24-11-2009, 10:54
Dzisiaj w programie ''Dzień dobry TVN'' omówiono problem modyfikowanej żywnosci, warto było posłuchać. Po badaniach przedstawiono też ile środkow rakotwórczych posiadają sery żółte,, rzadko je kupowalam, ale teraz to chyba wogóle nie będę ich kupować, no chyba ze te drogie

zosinek
25-11-2009, 00:58
Żałuję że nie widziałam tego programu w TVN o modyfikowanej żywności.Już od jakiegos czasu staram się spożywać jak najmniej chemi.Dlatego zrezygnowałam z przypraw typu rosołki,gotowe sosy itp. Wolę przygotowywać sama wiem wówczs co mieszam co gotuję.mam też dużą zamrażarkę i gotowe potrawy lub półprodukty mrożę aby następnym razem nie spędzć dużo czasu w kuchni a mieć urozmaicony jadłospis.Sól też ograniczam a ziemniaków od dawna nie solę wogóle.Nie zgadzam sie że "wszystko co zdrowe jest mniej smaczne"chyba na pewno odwrotnie.

eledand
25-11-2009, 04:40
Witam z rana.Nie widziałam tego programu,juz kiedys słyszałam że te tanie żołte sery mleka nie widziały i co ciekawe co tam za stwory są namieszane.
Wolę zjeść dwa plasterki drogiego sera,nie kupując tych tanich.
To samo dotyczy serów topionych.
Rozumiem tych ludzi którzy maja dzieci i nieraz nie wiedzą czym je nakarmić.Wiemy tez dlaczego ogólne społeczeństwa tak chorują.Jedni produkują dziadostwo a drudzy faszerują nas tabletkami.I wilk syty i owca zjedzona.:)

jakempa
25-11-2009, 09:06
No i w tym cała sprawa, zeby nie ulegać reklamom i mieć swój własny poglad , bo jak już dawno ktos powiedział, że ''jesteś tym co jesz'' i wiele w tym prawdy, Bo przecież jedzenie powinno dostarczać żródłowych pierwiastków życia, a nie napchania żołądka, samo jedzenie powinno być przyjemnością a gotowanie przekazaniem najlepszych energii osoby ktora to robi, Nie od rzeczy mówią, ze najlepszą przyprawą jest wlozenie kawalkaserca do potrawy którą przyrządzasz, Napewno dobre jedzenie pod względem składu jest dość drogie, ale lepiej zjeśc mniej a zdrowiej, dlatego dziwi mnie nieraz odejscie ludzi, ktorzy mają kawalek swojego ogródka od uprawy w nim nawet najmniejszej ilości własnych warzyw, A przecież nie ma nic zdrowszego i smaczniejszego od wladnej marchewki czy pomidorka z krzaczka