PDA

View Full Version : Przepisy z użyciem samych żółtek


Ewunia
29-04-2010, 10:33
Zostało mi 6 żółtek po tym: http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Biala-Pavlova.html

Rzućcie proszę przepisami na jakieś potrawy z użyciem samych żółtek - ale raczej nie desery/ciasta.

sellenhel
29-04-2010, 19:29
ZABAIONE

6 żółtek
10 dag cukru
1/3 szklanki słodkiego wina marsala

Żółtka wbić do miski, dodać cukier oraz wino i lekko ubić.
Następnie ubijać na parze, czyli postawić miskę na garnku z gotującą wodą, tak żeby dno nie dotykało powierzchni wody, i trzepaczką ubijać, aż zrobi się gładka, puszysta i dość gęsta masa.
Zdjąć z ognia, przełożyć do szklanych pucharków.
Przybierać listkami melisy, wisienkami i plastrami brzoskwini.

Skoro już jesteśmy przy deserach, to oczywiście nie możemy pominąć milczeniem:

TIRAMISU

1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
2 kieliszki likieru Amaretto
4 żółtka (świeżutkie)
100 g cukru pudru
500 g włoskiego sera mascarpone
pół litra śmietany kremówki 36 %
tabliczka startej gorzkiej czekolady
paczka biszkoptów
łyżka kakao do posypania

Rozpuszczamy kawę w 2/3 szklanki gorącej wody, dodajemy Amaretto. Czekoladę wkładamy do zamrażalnika. Żółtka ubijamy starannie z cukrem na gęstą, białą masę. Wkładamy mascarpone do dużej miski i łyżkami dodajemy masę jajeczną, mieszając delikatnie. Dodajemy lekko ubitą mikserem śmietankę. Układamy ściśle warstwę ciastek na spodzie naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Nasączamy biszkopty połową kawy z Amaretto, a następnie posypujemy kakao przez sitko. Nakładamy połowę masy serowej. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptów, nasączamy pozostałą kawą, posypujemy kakao. Nakładamy pozostała masę serową. Wyciągamy czekoladę z zamrażalnika, ścieramy ją na grube wiórki i posypujemy deser. Przykrywamy całość folią aluminiową i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

sellenhel
29-04-2010, 19:31
ARROZ CON LECHE czyli RYŻ NA SŁODKO PO MEKSYKAŃSKU

niecała szklanka ryżu
pół szklanki cukru (z cukrem waniliowym)
litr mleka
2 żółtka
paczka rodzynek
trochę cynamonu
wiórki kokosowe (niekoniecznie)

Wszystko razem wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku cierpliwie i długo przez 2-3 godziny, mieszając potrawę co, mniej więcej, pół godziny.

Pyszne i na gorąco, i na zimno! Poprawia nastrój i nastraja romantycznie.

sellenhel
29-04-2010, 19:32
CIASTO Z ORZESZKAMI

1 kg kruchych herbatników
1 szklanka cierpkich konfitur (borówka, żurawina)
1/2 l mleka
20 dag orzechów laskowych
25 dag margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki
30 dag śliwek

Herbatniki pokruszyć, odsypać 1/2 szklanki. Do reszty dodać konfitury, wymieszać. Z masy formować nieduże kulki w kształcie orzeszków. "Orzeszki" obtoczyć w reszcie herbatników, obsuszyć w piekarniku.
Zagotować mleko, żółtka utrzeć z cukrem i mąką, wymieszać z mlekiem, zagotować.
Utrzeć margarynę, dodawać po łyżce ostudzoną masę, pod koniec dodać cukier waniliowy.
Tortownicę wyłożyć nasmarowanym pergaminem. Włożyć orzeszki, zalać przygotowaną masą, wyrównać. Ozdobić wydrylowanymi śliwkami, posypać posiekanymi orzechami.
Jeżeli nie macie śliwek, poprzestańcie na samych orzechach. Przepisy są po to, żeby dać nam ogólny zarys tego, co powinniśmy dodać do przygotowywanej potrawy i co zrobić, żeby to, co nam wyjdzie, było zjadliwe.

Powiem wam, że ja tylko za pierwszym razem trzymam się przepisu. Później już niekoniecznie.

sellenhel
29-04-2010, 19:39
KAWOWY BISZKOPTOWIEC

Krem:
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki zmielonej kawy
15 dag cukru
4 żółtka
torebka cukru waniliowego
szklanka mleka
szklanka śmietany kremówki
16 okrągłych biszkoptów

Dekoracja:
około 26 podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru
50 ml winiaku
bita śmietana w sprayu
czekoladowe ziarenka kawy
2 łyżki wiórków czekoladowych

Krem: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić do zaparzenia.
Cukier wsypać do rondelka, lekko skarmelizować. Wlać kawę, wymieszać, zagotować.
Żółtka utrzeć w rondlu z kilkoma łyżkami kawy. Mleko zagotować, wsypać cukier waniliowy, rozpuścić, ostudzić.
Mleko i resztę kawy stopniowo dodawać do masy żółtkowej, cały czas mieszając. Następnie mieszając podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wymieszać, rozpuścić. Krem odstawić do ostudzenia.
Okrągłe biszkopty rozłożyć na dnie tortownicy. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z kremem. Krem wyłożyć na biszkopty i wstawić na 30 minut do lodówki.

Dekoracja: cukier rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić i wymieszać z winiakiem. Podłużne biszkopty obciąć tak, by ich wysokość odpowiadała grubości warstwy kremu.
Odpiąć boki tortownicy. Biszkopty maczać w syropie z winiakiem i przyklejać pionowo dookoła stężałego kremu. Wierzch udekorować rozetkami śmietany w sprayu, wiórkami czekoladowymi i ziarenkami kawy.

sellenhel
29-04-2010, 19:40
Jeśli wydaje się wam to mało skomplikowane, może
TORT MALAKOW będzie tym, co zadowoli każdego:

20 dag obranych ze skórki migałów
25 dag miękkiego masła
5 świeżych żółtek
20 dag cukru pudru
400 ml kremówki (200 ml do kremu + 200 ml do przybrania)
1 laska wanilii lub cukier waniliowy (8 g)
starta skórka z 1 cytryny
30 dag podłużnych biszkoptów
szczypta cynamonu
likier (np. pomarańczowy, kakaowy, kawowy), rum lub winiak
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
1 łyżka cukru
cienko obrana i pokrojona w paski skórka z pomarańczy
kandyzowane owoce
płatki migdałowe

Migdały drobno zetrzeć (lub zmielić w młynku, ostatecznie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, ale trzeba zrobić to dzień wcześniej, żeby migdały zdążyły wyschnąć). Masło utrzeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo żółtka i cukier puder. Na końcu dodać migdały i ubitą na sztywno śmietanę. Jeśli krem się zwarzy, należy wstawić miskę do ciepłej wody, aż przy brzegach miski krem zacznie się lekko rozpływać, wtedy mieszać dalej aż krem się zwiąże.
Następnie dodać miąższ wanilii (lub cukier waniliowy), skórkę cytrynową i szczyptę cynamonu.
Na dnie tortownicy (o średnicy 26 cm) napiąć przezroczystą folię, ułożyć biszkopty jeden obok drugiego (wolne miejsca wypełnić rozdrobnionymi biszkoptami), skropić likierem i posmarować kremem. Czynności te powtarzać, aż biszkopty się skończą. Na wierzchu ułożyć warstwę kremu.
Powierzchnię pokryć przezroczystą folią, obciążyć garnkiem i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Zdjąć folię. Tort przełożyć na paterę. Śmietanę ubić z zagęstnikiem i cukrem, pokryć nią tort dookoła. Na wierzchu wycisnąć kratkę ze śmietany, udekorować tort skórką pomarańczową, kandyzowanymi owocami oraz zrumienionymi na patelni (bez tłuszczu) płatkami migdałowymi.

sellenhel
29-04-2010, 19:42
Dla tych którzy naprawdę mają (bez obrazy) dwie lewe ręce do prac kuchennych proponuję:

TRUFLE Z HERBATNIKÓW
(kakaowe lub kokosowe)

30 dag masła lub margaryny,
20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki kakao i 2 paczki herbatników lub 5-6 łyżek wiórków kokosowych i 1 paczka herbatników

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, kakao lub wiórki i zmielone herbatniki. Na końcu dodać śmietanę. Nabierać łyżeczką porcje masy i formować kulki. Obtoczyć je w kakao, zmielonych herbatnikach, wiórkach kokosowych lub orzechach. Do masy można dodać rodzynki lub inne posiekane drobno bakalie. Spożywać po zastygnięciu masy.

Od siebie dodam, że nie musicie tego masła ucierać w makutrze - wystarczy miska i robot ręczny, no i oczywiście masło wyjmijcie masło wcześniej z lodówki: szybciej się ukręci.

Życzę powodzenia w wypróbowywaniu nowych przepisów i mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

sellenhel
29-04-2010, 19:45
Zapomniałam o lodach, ale już się poprawiam. Jest to przepis z programu Pascal: po prostu gotuj. Proste i nieskomplikowane, no i można eksperymentować ze smakami.

Lody makowe Marion

Po francusku ten deser nazywa się parfait, czyli doskonały. No i jest doskonały. To mrożony krem. Taka kwintesencja subtelnej puszystości. Właśnie o tę puszystość chodzi tu najbardziej. Cała sztuka polega na porządnym ubiciu śmietanki i kogla mogla. No i trzeba wszystko super delikatnie mieszać. Bez pośpiechu.

Produkty potrzebne do przepisu:

10 łyżek cukru pudru (może być inny, ale musi być bardzo drobny)
1 łyżka miodu (najlepiej akacjowego)
4 płaskie łyżki masy makowej z puszki (zamiast maku możesz użyć kakao albo czekoladę rozpuszczalną)
1 i 3/4 szklanki śmietanki 36 %
6 żółtek

Jak to zrobić:
Żółtka ubij z cukrem pudrem w miseczce, trzymanej nad parującym wrzątkiem. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy miska za bardzo się nie rozgrzała (miska nie może być za gorąca, bo żółtka się zetną). Ubijaj do momentu, w którym masa spływająca z trzepaczki będzie się układać jak wschodni turban.
Ubij śmietanę na sztywno (najlepiej ubija się śmietana zimna, prosto z lodówki).
Do kogla mogla dodaj miód i masę makową (lub masę kasztanową, kakao albo czekoladę rozpuszczalną) i BARDZO DELIKATNIE!!! wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, żeby masa nie opadła.
Dodaj bitą śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
Przełóż wszystko do płaskiej kwadratowej foremki, wygładź powierzchnię i wstaw na 12 godz. do lodówki lub na 2,5 godz. do zamrażalnika.

Bon appetit!

helena62
29-04-2010, 19:47
Przepisy super juz cieknie mi ślinka ....tylko waga, jak póżniej wejde na swoje piętro? pozdrawiam

sellenhel
29-04-2010, 20:27
Przepisy super juz cieknie mi ślinka ....tylko waga, jak póżniej wejde na swoje piętro? pozdrawiam
Witaj Helenko :) Co do wagi to mam sposób ;nie korzystaj z windy tylko po schodach biegusiem,biegusiem ;)

Malwina
29-04-2010, 20:45
Jezu, co się tutaj dzieje.....sypiecie zółtkami jak z rękawa......przeważnie białka zostają.....ale smakowitości...juz utyłam od czytania hihi....

sellenhel
29-04-2010, 20:48
Jezu, co się tutaj dzieje.....sypiecie zółtkami jak z rękawa......przeważnie białka zostają.....ale smakowitości...juz utyłam od czytania hihi....
Witaj Malwinko :) Jeśli nie wiesz co zrobić z białkami to tylko szepnij że masz za dużo białek :rolleyes:

basialwica
29-04-2010, 20:54
Witajce dziewczyny. Ja do tych pyszności dodam przepis na :

A j e r k o n i a k

6 żółtek
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Utrzeć do białości i dodać:
1 puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego , a następnie wlać 0,5l wódki.
Dobrze wymieszać ,rozlać do butelek.

sellenhel
29-04-2010, 20:57
Dzięki Basiu za przepis na Ajerkoniak :) taki z mlekiem kondensowanym akurat nie znałam bo zwykle robię na spirytusie i zwykłym mleku .:)

sellenhel
29-04-2010, 21:06
SKŁADNIKI:

250 ml spirytusu
30 dag cukru
5 żółtek
500 ml mleka
laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

W głębokim garnku ubić żółtka z cukrem na puszystą pianę. laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Zagotować mleko z wanilią (lub cukrem waniliowym) i lekko schłodzić.
Z mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z żółtkami wlewać po 2 łyżki mleka, cały czas ubijając. Kiedy oba składniki będą połączone, odstawić naczynie do schłodzenia.
Do zimnego płynu wlewac powoli spirytus. Ajerkoniak przelać do butelek, włożyć po kawałku wanili i odstawić w chłodne miejsce. Zamiast wanilii mleko można gotować z obranymi migdałami. Ajerkoniak będzie miał zapach migdałowy.

basialwica
29-04-2010, 21:13
Pyszny deser, który jadłam u znajomych.

10 żółtek
250 cukru
1l smietanki 30 %
żółtka ubić z cukrem do bialosci, dodac smietankę i aromat waniliowy.
Krem wlać do miseczek i piec w piekarniku w 100 stopnich przez godzine , najlepiejw kapieli wodnej (wstawić do blaszki z wodą).Ostudzić i wstawic do lodówki.

Krem II

2 cale jaja
8 żółtek
160 cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/4 szklanki śmietanki 30 %
75 g cukru brazowego (obojetnie z czego, mozna kupic w markecie)
Wymieszac jaja, żółtka, cukier, wanilie dokladnie (nie ubijac), dodac smietanke, wymieszać lub lekko zmiksować.
Wlać do miseczek i piec w kapieli wodnej (wstawic miseczki do blaszki z woda) okolo 40 min w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
Wystudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i wlożyć do lodowki. Przed podaniem posypać brazowym cukrem i chwilke przygrilowac w piekarniku zeby sie cukier rozpuscil (albo przypalic go palnikiem - serio .
Jest pyszny - polecam.

sellenhel
29-04-2010, 21:19
Jest pyszny - polecam.
Dzięki Basieńko tego akurat deseru nie znam,pyszny musi być
ale mocno kaloryczny również no ale czasami i "pogrzeszyć"
też trzeba :)

basialwica
29-04-2010, 21:23
SKŁADNIKI:

250 ml spirytusu
30 dag cukru
5 żółtek
500 ml mleka
laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

W głębokim garnku ubić żółtka z cukrem na puszystą pianę. laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Zagotować mleko z wanilią (lub cukrem waniliowym) i lekko schłodzić.
Z mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z żółtkami wlewać po 2 łyżki mleka, cały czas ubijając. Kiedy oba składniki będą połączone, odstawić naczynie do schłodzenia.
Do zimnego płynu wlewac powoli spirytus. Ajerkoniak przelać do butelek, włożyć po kawałku wanili i odstawić w chłodne miejsce. Zamiast wanilii mleko można gotować z obranymi migdałami. Ajerkoniak będzie miał zapach migdałowy.

Jeżeli do tego przepisu dodzasz kakao i dobrze zmiksujesz otrzymasz krem kakaowy.

Ewunia
29-04-2010, 21:23
Dziewczyny dzięki z malutkim ale....


Zacytuję siebie samą - chodziło mi "nie" o desery/ciasta ;) Ale niektóre przepisy powyżej wyglądają niezwykle smakowicie i jak skończę dietę to się na pewno skuszę. A może ktoś zna przepis na coś niesłodkiego z tych żółtek nieszczęsnych?

Na białka to te Pavlove z przepisu powyżej polecam - niebo w gebie a wykonanie banalne :)

basialwica
29-04-2010, 21:24
Jestem tego samego zdania. Ja desery robie tylko dla specjalnych gosci i od Święta... :))

basialwica
29-04-2010, 21:26
Ewuniu, jeżeli mogę polecić - to żółtka możesz połozyć sobie na głowę (serio).Potrzymac jakieś 20 min i spłukac ciepłą wodą, a potem uzyc szamponu.Działa odżywczo.

sellenhel
29-04-2010, 21:32
Ewuniu żółtkami możesz zaciągać sosy ,zupy.
Musisz żółtka rozetrzeć i powoli dodawać do tych roztartych żółtek wywar z sosów lub bulion z zupy,jest jeden warunek żeby ten wywar nie był zbyt gorący,trzeba powoli wymięszac a potem wlać do sosu lub zupy ale nie wolno już gotować.Zawsze stosuje się zasadę świeżych surowych żółtek,zagotować ich nie wolno bo wtedy się zetną.Nie używasz już wtedy śmietanki
a potrawy zaciągane żółtkami są naprawdę smaczne.

sellenhel
29-04-2010, 21:33
Ewuniu, jeżeli mogę polecić - to żółtka możesz połozyć sobie na głowę (serio).Potrzymac jakieś 20 min i spłukac ciepłą wodą, a potem uzyc szamponu.Działa odżywczo.
Basiu też bardzo dobry sposób i praktyczny na zużycie żółtek :)

Malwina
29-04-2010, 21:33
Oprócz na głowę....to jajka faszerowane zółtkami, miętą, masłem,natką zdodatkiem gałki muszkatołowej i pieprzu.....

basialwica
01-05-2010, 11:34
Jak nie ciasta to może "


MAJONEZ PRZEPIS I http://img227.imageshack.us/img227/2430/1rq6.jpg



Składniki:

- 4 żółtka

- szklanka oliwy z oliwek ( można zastąpić olejem ze słonecznika)

- łyżeczka musztardy

- sok z ½ cytryny

- dla potrzebujących szczypta soli i cukru do smaku



Uwaga majonez trzeba robić z duża cierpliwością nie spiesząc się. Wtedy jest gesty jak masło, a po przełożeniu go do wyparzonego słoiczka, po wywróceniu go do góry dnem zachowuje się jak tłuszcz stały i z niego nie wyleci.

Parzymy jajka, wybijamy żółtka do miski miksera, dodajemy musztardę, sól i cukier, wszystko cały czas ucierając. Następnie dodajemy bardzo powoli oliwę, w połowie zużycia oliwy dodajemy powoli sok z cytryny. Wlewam oliwę po 1 łyżce stołowej nie bezpośrednio do majonezu, ale na ścianki miski. Olej ścieka po ściance i w małych ilościach dostaje się do masy majonezowej. Gdy zauważamy, że masa majonezowa spływa ze ścianek przerywamy dodawanie oleju i czekamy aż się ubije i będzie przywierać do ścianek misy. Na koniec przekładamy całość do wyparzonego słoika i przechowujemy w lodówce. Jest to doskonały dodatek do różnych sosów na zimno i sałatek.
http://img176.imageshack.us/img176/34/2oq5.jpghttp://img205.imageshack.us/img205/1060/3xh0.jpg

basialwica
01-05-2010, 11:49
Proponuje dzisiaj sałatkę :

Sałate lodowa poszarpać na części do dajac na wierzch, pokrojoną paprykę czerwona i żołtą,cebulkę czerwoną, troche kukurydzy i zielonego ogórka w kostkę.Mozna dodać oliwki ale nie koniecznie i posypac natka z koperku.Zamiast zielonego ogórka możesz dodac kiszonego. Zależy to wszystko od gustu i podniebienia. Popokruszyć żółtka ( jeżeli takie mamy). Jeżeli nie, ucieram surowe żółtka dodając musztarde i odrobinę oleju i rozdrobniony czosnek( jeden ząbek wystarczy. Polewam sałatkę. Doskonała do chrupiacego pieczywa.Polecam.

http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/salatka-warzywna-z-ogorkiem-papryka-i-oliwkami-skladniki.jpg

Łucja2000
07-06-2010, 20:43
Fantastyczne recepty, koniecznie musze wyprobowac.
Powiedzcie prosze, czy to sie zgadza, ze w zoltku jest wiecej bialka niz w samym bialku?
Slyszalam od Ziecia ale nie chce mi sie wierzyc :)

Pozdrawiam serdecznie w mojej pierwszej wypowiedzi na Forum ;)

Łucja


P.S.: Z gory przepraszam tez za ewentualne bledy i brak polskich znakow w wypowiedziach, lecz jestem poczatkujacą internautka ;)

tarnowianka
25-07-2010, 18:24
Łucjo Twój zięć ma rację. W 100g. białka jaja kurzego jest 10,8, a w 100g. żółtka-16,3 grama białka zresztą najbardziej wartościowego.
Pozdrawiam-jadwiga. Fantastyczne recepty, koniecznie musze wyprobowac.
Powiedzcie prosze, czy to sie zgadza, ze w zoltku jest wiecej bialka niz w samym bialku?
Slyszalam od Ziecia ale nie chce mi sie wierzyc :)

Pozdrawiam serdecznie w mojej pierwszej wypowiedzi na Forum ;)

Łucja


P.S.: Z gory przepraszam tez za ewentualne bledy i brak polskich znakow w wypowiedziach, lecz jestem poczatkujacą internautka ;)

Eliza2
03-04-2011, 19:45
Ewuniu, jeżeli mogę polecić - to żółtka możesz połozyć sobie na głowę (serio).Potrzymac jakieś 20 min i spłukac ciepłą wodą, a potem uzyc szamponu.Działa odżywczo.
Stosowałam wielokotnie żółtka jako zamiennik szamponu. Przy okazji wcierałam je także w skórę twarzy. Jeśli ktoś ma problemy ze swędzącą skórą i uczulemiem na szampony to żółtka świetnie się sprawują w roli szamponu.

ewikomega
03-04-2011, 20:19
Można jeszcze inaczej wykorzystać żółtka.
Głównie dla osób , które mają problemy z czerwonymi ciałkami, a chcą , aby ich ilość wzrosła.
Żółtka ukręcić z cukrem i dodać do czerwonego, wytrawnego wina-pić w rozsądnych ilościach:)