PDA

View Full Version : Wędliny: za dużo wody, za mało mięsa - komentarze


karpiniuk
01-01-2011, 14:22
Komentarz do artykułu: Wędliny: za dużo wody, za mało mięsa (http://www.senior.pl/147,0,Wedliny-za-duzo-wody-za-malo-miesa,8984.html)
--------------------
Dlatego ja staram się robić swoją własną kiełbasę i szynke (przynajmniej przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem).
W zeszłym miesiącu opisałam nawet swoje przepisy na białą kiełbasę i szynkę tutaj:
kiełbasa - http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=504
szynka - http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=680
Naprawdę polecam. Wędliny są o wiele bardziej aromatyczne i na pewno zdrowsze niż te ze sklepu. I przynajmniej wiadomo co się je.

karpiniuk
01-01-2011, 14:22
Dlatego ja staram się robić swoją własną kiełbasę i szynke (przynajmniej przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem).
W zeszłym miesiącu opisałam nawet swoje przepisy na białą kiełbasę i szynkę tutaj:
kiełbasa - http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=504
szynka - http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=680
Naprawdę polecam. Wędliny są o wiele bardziej aromatyczne i na pewno zdrowsze niż te ze sklepu. I przynajmniej wiadomo co się je.

karpiniuk
01-01-2011, 14:25
widzę że linki się nie wkleiły więc zamieszczam je tutaj
biała kiełbasa (http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=504) oraz szynka (http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=680)

Doc
01-01-2011, 15:07
Daj spokój"karpiniuk"
Kto dziś o wyrobie wędlin będzie dyskutował?
http://www.klub.senior.pl/galeria/images/10716/large/1_big_1.jpg
Szczęśliwego NOWEGO ROKU.

wawik
01-01-2011, 16:32
http://www.klub.senior.pl/galeria/images/10716/large/1_big_1.jpg

brzuszyca poświąteczna to tylko dla łakomych.
Normlni spożywają własne swoje wyroby i wiedzą, że smacznie i zdrowo się odżywiają.

bronczyk
01-01-2011, 18:52
Wawik a świnki masz własnego chowu, ponieważ i tu można sztucznie przyrost mięsa uzyskać.

wawik
01-01-2011, 19:43
Wawik a świnki masz własnego chowu, ponieważ i tu można sztucznie przyrost mięsa uzyskać.
Widocznie są lepsze i smaczniejsze świecące kurczaki. :)

emka46
01-01-2011, 20:33
Nie wiecie co tracicie. Wędliny i szynki ze sklepu mogą się schować przy produktach własnych.
Zapeklowaną szynkę można upiec w piekarniku.

ditta hop
01-01-2011, 21:19
Ja też robię sobie sama szynki, sąsiad mi uwędzi albo robię w szynkowarze. Wiem co jem.

ditta hop
01-01-2011, 21:27
widzę że linki się nie wkleiły więc zamieszczam je tutaj
biała kiełbasa (http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=504) oraz szynka (http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=680)



Dzięki za przepis na kiełbaski, pewnie są super, mam już jelitka ale nie miałam czasu zrobić przed świętami.

wawik
01-01-2011, 21:36
19 lat już robie własne różne wyroby i jakoś żyję, co widać nawet w moim profilu i w podpisie. :)

wuere'le
01-01-2011, 22:55
Polecam program na TVN Style pt."Wiem co jem". Jutro o 10:45 jest kolejne wydanie. Jeśli ktoś nie ma tego programu w telewizorni to pod tym tytułem w Googlach można też znaleźć.

Doc
02-01-2011, 10:03
http://www.klub.senior.pl/galeria/images/10716/large/1_big_1.jpg

brzuszyca poświąteczna to tylko dla łakomych.
Normlni spożywają własne swoje wyroby i wiedzą, że smacznie i zdrowo się odżywiają.
http://www.klub.senior.pl/galeria/images/10716/large/2_Jed__wolno.jpg
Jedź wolno bo winogrona śpią

Eliza2
20-01-2011, 12:36
Jem mało wędlin, wolę mięso. Kupuję wyroby mięsne w małym sklepiku i wiem, że w masarni z której pochodzą wyroby nie nasącza się mięsa by wydłużyć jego termin przydatności a wędliny przygotowuje się wg tradycyjnych receptur. W wielkich przetwórniach przygotowuje się ze 100kg mięsa 150kg szynki...pomyśleć tylko...

wawik
20-01-2011, 12:55
Jedź wolno bo winogrona śpią

Krzewy winorośli jeszcze śpią. :)

Eliza2
20-01-2011, 16:13
Krzewy winorośli jeszcze śpią. :)
Winorośl zaliczamy do wędlin?

wawik
20-01-2011, 17:51
Winorośl zaliczamy do wędlin?
Pytanie należy skierować do Pana Doc. :)

Eliza2
04-02-2011, 11:07
Pewien młody człowiek powiedział mi wczoraj: byłem na zapleczu hipermarketu x....nigdy tam nie kupie wędlin, bo wiem co z nimi tam robią, by wyglądały świeżo i długo leżały .

aleksa5
04-02-2011, 12:08
Ciekawy program kulinarny " Rewolucja na talerzu"
http://www.tvnstyle.pl/news/3028/view

Każdy odcinek to rewolucyjne trzy wersje potraw, które często pojawiają się na naszych stołach. Dlaczego rewolucyjne? Odchudzają dania Fast Food i zrobią domową pizzę itp.

wawik
04-02-2011, 12:20
O wędlinach marketowych - jaki mają smak? to ja zapomniałem 20 lat tamu i każdego namawiam. :)

ewiko
07-02-2011, 09:18
Od roku kupuję wędlinkę od znajomego gospodarza. Robi je raz w miesiącu z własnych świnek. Kupuję taką ilość aby było co jeść przez ten okres a nadwyżkę mrożę. Wolę takie wyjście niż kupowanie "pranej" kiełbaski. O różnicy w smaku i zapachu nie wspomnę bo każdy kto sam robi szyneczkę wie o tym doskonale...

wawik
07-02-2011, 10:29
Cała przyjemność jest wtedy, jeśli samemu się zrobi. :)

ewiko
07-02-2011, 11:54
Z całą pewnością..... ale ja nie mam bladego pojęcia o sztuce robienia wędlin. Ani pojęcia ani możliwości. Ale jestem szczęśliwa że mam dojście do takich wyrobów.

wawik
07-02-2011, 12:00
Znam takich setki co robią swoje sery, pieką chlebki, robią piwo i pędzą i wędzą. :)

Eliza2
07-02-2011, 16:19
O wędlinach marketowych - jaki mają smak? to ja zapomniałem 20 lat tamu i każdego namawiam. :)
Mąż twierdzi, że smakują wszystkie tak samo. :)

Opcja
21-02-2011, 20:43
firmy mają na celu ilość a nie jakość, dlatego coraz gorsze sa produkty