PDA

View Full Version : sos kabul


mikolaj130
20-05-2011, 14:22
Przepis na sos kabul( w mojej rodzinie od ponad 100 lat).
1 litr octu winnego,1 łyżka stołowa imbiru białego,1 łyżka pieprzu mielonego,1 łyżka papryki słodkiej,1 łyżka cynamonu mielonego,1 gałka muszkatołowa utarta,0,5 kg cukru,liść laurowy,gożdziki.To wszystko zagotować i odstawić do wystygnięcia na noc.
4 kg pomidorów pokroić i dodać 0,5 kg cebuli-dusić do miękkości pod przykryciem.
Potem przetrzeć przez sito.Przecier zalać octem wcześniej przygotowanym i gotować przez godzinę,dodać 3 łyżki musztardy i sól do smaku.Ostudzić,przelać do butelek lub słoików.Gotować ok.10 min.

Pomidory należy dobrze odparować,aby sos był gęsty.Smacznego.

Przepis przetrwał w rodzinie mojego kuzyna Karola.

jolita
20-05-2011, 15:17
A ja dawno... dawno... temu kupowałam "kabul" teraz nie ma - i komu to przeszkadzało?