Wyświetl - Pierożki z kaszą gryczaną z łopatką wieprzową i sosem śliwkowym |
|
Informacje |
Dodane przez |
Arti
[Profil]
[Galeria]
|
Wybrana kategoria |
Zdjęcia różne
|
Nazwa |
Pierożki z kaszą gryczaną z łopatką wieprzową i sosem śliwkowym |
Opis |
skladniki
na 1 porcję (koszt ok. 2,3 zł)
Farsz:
Łopatka wieprzowa Sokołów 80 g
Kasza gryczana 60 g
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Ciasto:
Mąka 125 g
Masło 25 g
Woda ok. 50 ml (ciepła)
Sól
Sos śliwkowy:
śliwki 2-3 szt.
czerwone wino 100 ml
Farsz
Łopatkę wieprzową ugotować do miękkości. Zmielić na grubych oczkach. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Drobno pokroić cebulę i czosnek. Krótko przesmażyć i dodać do kaszy i zmielonej łopatki. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto
Masło rozpuścić i dodać do przesianej mąki, a na koniec dodać ciepłą wodę. Wyrobić na jednolite ciasto. Wycinać koła, faszerować powstałym farszem. Gotować we wrzątku w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Sos śliwkowy
Wino zagotować. Kiedy alkohol wyparuje, dodać wydrążone i pokrojone na 4 części śliwki. Krótko zagotować. Doprawić pieprzem. |
Oryginalny rozmiar pliku |
12.1 KB |
Date Posted |
28-01-2016 17:24 |
Liczba wyświetleń |
1165 |
Odnośniki do zdjęcia |
|
|
|
Odnośnik do tej strony |
|
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:20.