menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Generacja 50Plus > Humor, zabawa
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #41841  
Nieprzeczytane Wczoraj, 12:16
gynek66's Avatar
gynek66 gynek66 jest teraz online
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Żernica/Gliwice
Posty: 818
Domyślnie hej

Tak to jest, nie jeden pierdołę wciśnie. A drugi myśli, ee tam tez muszę spróbować tego chwalebnego ogona.
My robimy rosół ze starej kury, czyściutki jest i smaczny do tego dochodzi zielenina. To pierwsze danie jak w niedzielę a, drugie to ziemniaki kapusta kiszona swoja udko z kurczaka, omasta na oleju z cebulką do tego kompot owocowy ,i lampka wina na deser po obiadowy.
Pozdr..
__________________
Eugeniusz. P..
Odpowiedź z Cytowaniem
  #41842  
Nieprzeczytane Wczoraj, 15:01
Jarosław II's Avatar
Jarosław II Jarosław II jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: Śląsk- Zagłębie
Posty: 31 811
Domyślnie

Rosół każdy zrobić może, żadnej filozofii tutaj nie ma, prościzna. Ale jak zrobić "rosół doskonały klasyczny"? U mnie w domu to tradycja rodzinna. Już wcześniej roznosi się zapach rosołu i przypraw.
Dobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu cztery godziny to norma. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego mięsa i dużo warzyw.
Klasyczny rosół gotuje się na wołowinie i drobiu
Z drobiu najlepsze są porcja z gęsi, kaczki, perliczki a najlepsza z gołębia
Wołowina: szponder, pręga, antrykot, ogon, łata, mile widziany kawałek cielęciny
Smakosze rosołu dodają kuper kurzy lub gęsi, kilka serduszek i kilka żołądków drobiowych
Pamiętajmy także, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z warzyw, użytych do przyrządzenia wywaru.
Z jarzyn potrzebne są. 1 marchewka
2 spore pietruszki
1/2 dużego selera lub 1 mały por
cebula
2 ząbki czosnku
1 laska selera naciowego
5-6 ziarenek ziela angielskiego
parę ziarenek pieprzu 8
3 goździki
2-3 liście laurowe
3 gałązki natki pietruszki
3 gałązki tymianku
lubczyk, o ile mamy
__________________
Moje wypowiedzi to wyłącznie moje prywatne zdanie. Źle Ci? To se popraw i nie patrz na rząd.
http://www.youtube.com/watch?v=D7I19pqf930
http://www.youtube.com/watch?v=TshT_3izSrw
Odpowiedź z Cytowaniem
  #41843  
Nieprzeczytane Wczoraj, 19:41
gynek66's Avatar
gynek66 gynek66 jest teraz online
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Żernica/Gliwice
Posty: 818
Domyślnie Bardzo dobrze napisałes Jarek

Witam a wieczór wszystkich na leśniczówce.
Jarek dobrze pisze chyba kucharzem jest, lub był. Nie każda kobieta umi gotować smaczne obiady . Wtedy włączają się mężowie do gotowania.
Taka prawda.
Enia bądź zdrów i trzymaj się.
__________________
Eugeniusz. P..
Odpowiedź z Cytowaniem
  #41844  
Nieprzeczytane Dzisiaj, 08:58
Jarosław II's Avatar
Jarosław II Jarosław II jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: Śląsk- Zagłębie
Posty: 31 811
Domyślnie

W obliczu nadchodzącego niebezpieczeństwa warto przypomnieć.

W związku z ryzykiem rozwoju epidemii wywołanej przez nowego wirusa międzynarodowi eksperci przypominają o podstawowych zasadach profilaktyki zakażeń:
• Jak najczęściej myj ręce, najlepiej używając mydła i wody albo preparatów odkażających zawierających alkohol,
• Kiedy kichasz lub kaszlesz będąc między ludźmi zakryj usta chusteczką lub swoim zgiętym łokciem, zaraz po tym wyrzuć chusteczkę i umyj ręce,
• Unikaj bliskiego kontaktu z osobami, które mają gorączkę i kaszlą,
• Jeśli masz gorączkę, kaszel i trudności z oddychaniem udaj się do lekarza, powiedz mu o ewentualnych, odbytych wcześniej dalekich podróżach,
• Unikaj bliskiego kontaktu z żywymi zwierzętami przebywając na terenach, gdzie odnotowano przypadki zakażenia nowym koronawirusem,
• Unikaj konsumpcji surowego lub niedogotowanego mięsa oraz mleka, a także dbaj o higienę miejsc, w których używa się surowego mięsa czy podrobów,
• Jeśli podróżujesz do Azji, unikaj bliskiego kontaktu z osobami chorymi, zwłaszcza z objawami ze strony układu oddechowego; unikaj odwiedzania bazarów lub innych miejsc, w których znajdują się żywe lub martwe zwierzęta i ptaki; unikaj kontaktu ze zwierzętami, ich wydalinami lub odchodami oraz przestrzegaj zasad higieny rąk.
__________________
Moje wypowiedzi to wyłącznie moje prywatne zdanie. Źle Ci? To se popraw i nie patrz na rząd.
http://www.youtube.com/watch?v=D7I19pqf930
http://www.youtube.com/watch?v=TshT_3izSrw
Odpowiedź z Cytowaniem
  #41845  
Nieprzeczytane Dzisiaj, 13:39
gynek66's Avatar
gynek66 gynek66 jest teraz online
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Żernica/Gliwice
Posty: 818
Domyślnie Witam lesniczówkę

CZOSNEK:
Składniki:
15 deko świeżego czosnku polskiego 1/2 litra spirytusu.
Czosnek utrzeć na tarce lub na prasce . Zalać spirytusem i postawić w zamkniętej butelce przez 5 dni , często w cząsając . Po odcedzeniu na gęstym sicie i przesączeniu przez gazę, przelać do butelek i zostawić na 10 dni.
Czosnek ma silne właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze. Pozytywnie wpływa na trawienie, działa żółciopędnie, zapobiega niestrawności, jest pomocny w leczeniu czerwonki, grypy, zwykłego przeziębienia, stwardnienia tętnic, i nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, bezsenności i migreny.
__________________
Eugeniusz. P..
Odpowiedź z Cytowaniem
  #41846  
Nieprzeczytane Dzisiaj, 13:53
kobra5's Avatar
kobra5 kobra5 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: Podkarpacie
Posty: 820
Domyślnie

Fajne przepisy dajecie ..Jarek nigdy nie dawałam gozdzików do rosołu ,raczej kojarzą mi się z kompotem z gruszek i szarlotką ??

Gieniu taką nalewkę mam z czosnkiem niedzwiedzim (zieloną) ale Bożesz ty mój ..CAPI okrutnie ..i wypić mogę parę kropel ..brrrr

Jarek w obliczu tego koronowirusa niektórzy odradzają nawet wizyty w chińskich marketach
Odpowiedź z Cytowaniem
  #41847  
Nieprzeczytane Dzisiaj, 15:07
Jarosław II's Avatar
Jarosław II Jarosław II jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: Śląsk- Zagłębie
Posty: 31 811
Domyślnie

Cytat:
Napisał kobra5
Fajne przepisy dajecie ..Jarek nigdy nie dawałam gozdzików do rosołu ,raczej kojarzą mi się z kompotem z gruszek i szarlotką ??

Jarek w obliczu tego koronowirusa niektórzy odradzają nawet wizyty w chińskich marketach

2-3 goździki nie są potrzebne ale ja lubię.

Nalewkę z czosnku mam zawsze w zapasie. 10 kropli na pół szklanki wody i jeszcze czasem dwie krople nalewki bursztynowej.

Z tymi marketami to jest problem, bo zalani jesteśmy chińskim mięsem z napisem produkt unijny.
Ponieważ robię sam wyroby wędliniarskie na swoje potrzeby to zaopatruję się w prywatnych ubojniach. Słonina po ukraińsku z takiej świni, bekon czy schab to niebo w gębie.

Przeczytałem, że rosół z ogona był nie smaczny, bo ogon był "obkakany" ciekawe jak mu smakowały zimne nóżki (galaretka) całe życie stojące w gó*nie. Ogon to część mięsa pochodząca od pierwszej krzyżowej czyli najlepsze. Jednak od dzisiaj nie namawiam.
__________________
Moje wypowiedzi to wyłącznie moje prywatne zdanie. Źle Ci? To se popraw i nie patrz na rząd.
http://www.youtube.com/watch?v=D7I19pqf930
http://www.youtube.com/watch?v=TshT_3izSrw

Ostatnio edytowane przez Jarosław II : Dzisiaj o 20:18.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
W Lesniczowce-przy Kominku.20-czesc. inka-ni Humor, zabawa - wątki archiwalne 508 01-09-2009 21:50

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:25.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.