menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Kultura > Książka, literatura, poezja
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Książka, literatura, poezja Literatura, dyskusje, własne próby pisarsko-poetyckie.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 14-09-2009, 00:27
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 47 093
Domyślnie KSIĄŻKI - RECENZJE część II


Zapraszam do II części wątku "Książki - recenzje" każdego, kto chce podzielić się swoją opinią na temat przeczytanych książek. Cz
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 14-09-2009, 11:41
Anilah's Avatar
Anilah Anilah jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 2 133
Domyślnie

Polecam: Ayaan Hirsi Ali
"NIEWIERNA"- Grozili mim ,że będę następna...
Wychowana w surowej,muzułmańskiej rodzinie Ayaan przeżyła wojnę domową, zabieg obrzezania, brutalne bicie, w wieku dojrzewania wkracza jako żarliwa wyznawczyni islamu. Ucieka przed przymusowym małżeństwem i uzyskała azyl w Holandii, gdzie jako członkini izby niższej parlamentu walczyła o prawa muzułmańskich kobiet, a także o zreformowanie praw wywodzących się z islamu..
Trudno oderwać się od tej książki..
__________________
Za pieniądze możesz kupić pozycję,ale nie szacunek.


http://anilah-mojepodroze.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 14-09-2009, 16:57
koziorożec's Avatar
koziorożec koziorożec jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Radom-mazowieckie-Polska
Posty: 3 871
Domyślnie

witam wszystkich, jestem początkującą ale chciałabym się do Was przyłączyć.Na początek polecam współczesną sagę rodzinną amerykańskiej autorki Karen Kingsbury -rozpoczyna ją seria-Saga Baxterów.Autorka pięknie opisuje relacje rodzinne na tle różnych wydarzeń losowych między innymi na tle zamachu terrorystycznego z 11-go września 2001 roku.
Przedstawia ideał rodziny a do takiego ideału przecież wszyscy dążymy. Czyta się świetnie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 14-09-2009, 17:06
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 47 093
Domyślnie

Koziorożec - skoro weszłaś do seniorka i piszesz - - to jesteś u siebie.
Nie pytaj czy Ciebie przyjmiemy, forum jest dla każdego - witaj.

A ja polecam książke "Maria Kazimiera i Jan Sobiescy - Listy okresu odsieczy wiedeńskiej" opracowanie Leszka Kukulskiego.
Tyle w tych listach żaru i miłości. Warto przeczytać, lektura na jesienne wieczory - Cz
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 22-09-2009, 13:19
amber amber jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Aug 2009
Posty: 44
Domyślnie

Jestem świeżo po lekturze Złodziejki Książek. Szczerze przyznam, że zwróciłam na nią uwagę dzięki okładce. Książka jest ładnie wydana. Niezwykły narrator, którym jest Śmierć, opowiada historię dziecka - małej, niemieckiej dziewczynki, której przyszło żyć w czasie II Wojny Światowej. Świetna książka. Płakałam w trakcie lektury.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 22-09-2009, 13:38
weronika1's Avatar
weronika1 weronika1 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 4 494
Domyślnie

Polecam ostatnio przeczytaną książkę węgierskiego pisarza Sandora Marai "Księga ziół". Nie ma tam jednego zdania o ziołach. Jest to - powiedziałabym - ABC zycia.
__________________
https://www.youtube.com/watch?v=CQohgMEhp7c
Zmieniając siebie zmieniasz świat.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 22-09-2009, 14:23
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 176
OK polecam audioksiążkę - Nadworny malarz

Jean-Daniel Baltassat - Nadworny malarz <---kliknij czyta Jacek Kiss

Jean-Daniel Baltassat (ur. w 1949 r.) jest z wykształcenia historykiem sztuki. W latach siedemdziesiątych zajmował się fotografią i reklamą. Współpracował z licznymi czasopismami poświęconymi sztuce, otworzył galerię malarstwa w paryskiej dzielnicy Bastille. Od 1985 r. żyje z pisania. Jest autorem sześciu powieści. Obecnie mieszka w Paryżu.

Jesienią 1428 roku malarz Johannes Van Eyck (1395-1441) dostaje od swojego mocodawcy - Filipa de Bourgogne, księcia Brabancji niecodzienną misję: ma udać się do Portugalii, by tam namalować portret infantki Izabeli, który odsłoni jej najskrytsze tajemnice. Niezwykle wprawny w swoim fachu malarz spełnia kaprys księcia i wyrusza w podróż. Portret, który powstanie, ukaże światu tylko to, na co zgodzi się infantka.

Jean-Daniel Baltassat zdradza nam kilka zazdrośnie strzeżonych tajemnic warsztatu malarza. Dzieje słynnego mistrza oglądamy w czterech odsłonach, z których wyłania się obraz Średniowiecza jako okresu rozkwitu nauki, kultury, sztuki.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk = z1491ewa
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 22-09-2009, 15:07
albert's Avatar
albert albert jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Sep 2009
Posty: 87
Domyślnie

Witajcie. Jestem od paru dni na forum. Lubie duzo czytac. Zawsze chetnie wracam do ciekawie napisanej ksiazki Wojciecha Zukrowskiego, pt. "Kamienne Tablice". Ile w niej sentymentu, prawdy zyciowej. Jezeli nie czytaliscie, serdecznie polecam.

Akcja rozgrywa sie w New Delhi w Indiach, w ambasadzie wegierskiej, w ktorej na stanowisku radcy kulturalnego pracuje bohater powiesci Istvan Terey z Budapesztu. Przezywa on w Indiach swa wielka milosc do australijskiej lekarki Margit, ktora w tym kraju znalazla sie z misja Swiatowej Organizacji Zdrowia. Watek polityczny stanowi tlo wydarzen w roku 1956 w Budapeszcie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 22-09-2009, 18:13
Ludgarda's Avatar
Ludgarda Ludgarda jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Wielkopolska,Polska
Posty: 2 146
Domyślnie

Cytat:
Napisał amber
Jestem świeżo po lekturze Złodziejki Książek. Szczerze przyznam, że zwróciłam na nią uwagę dzięki okładce. Książka jest ładnie wydana. Niezwykły narrator, którym jest Śmierć, opowiada historię dziecka - małej, niemieckiej dziewczynki, której przyszło żyć w czasie II Wojny Światowej. Świetna książka. Płakałam w trakcie lektury.

Tak, słyszałam, że jest świetna Myślałam nawet o jej kupnie, ale tak jakoś nie wyszło( Książka znalazła się w zestawie pytań na jednym z portali, w konkursie na temat " II wojna światowa w Literaturze"- piękna zatem, i ważna lektura
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 23-09-2009, 00:14
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

amber!
Właśnie skończyłam "Złodziejkę książek"

Zacytuję jeszcze trochę recenzji:
Markus Zusak w historię Liesel wpisuje również Żyda, Maksa Vandenburga, którego Hubermannowie ukrywali podczas wojny w piwnicy. Max jednak w końcu trafia do obozu koncentracyjnego i dopiero w epilogu dowiadujemy się szczegółowo o jego losach. Zusak nie szczędzi też obrazów Żydów maszerujących w pochodach przez Molching do obozu w Dachau. Pokazuje okrucieństwo niemieckich żołnierzy, bestialstwo, z jakim traktowali Żydów. Doskonale rysuje portrety bohaterów, dbając o szczegóły i wyjaśniając motywy ich postępowania."


PS. Podobała mi się również ciepła postać przybranego ojca Lisy - Hansa Hubermanna.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 23-09-2009, 16:55
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie Polecam : Zofii Stulgińskiej - "Mąż z ogłoszenia"

Niełatwa do zdobycia, dawno nie wznawiana.

Niech nikogo nie zmyli nieco infantylny tytuł.

Książka stanowi II cz. "Gruszek na wierzbie".
Jest w dużej mierze biografią autorki i opisem życia w Polsce międzywojennej.
Opisuje warunki życia w kręgach zubożałego ziemiaństwa, przesiedleńców z kresów,
życie w Bydgoszczy i w Warszawie w czasie międzywojnia.
Niełatwy charakter i związki rodzinne bohaterki są ciekawym tłem powieści.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 23-09-2009, 16:57
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie Cd. Ciekawe dzieje rodziny autorki:

Dla zainteresowanych:
Zofia Stulgińska (ur. 20 kwietnia 1902 - zm. 15 maja 1984) - była dziennikarką, tłumaczką, pisarką. Pochodziła z bogatej rodziny z Kresów Wschodnich, bardzo zasłużonej podczas powstania styczniowego. Jej dziadek ze strony matki Michał Kolankowski był właścicielem fabryki rur kamionkowych w Borowiczach koło Nowogorodu. Dziadek ze strony ojca Antoni Stulgiński był dyrektorem papierni w Dobruszu – największej w Rosji, należącej do książąt Paskiewiczów.
Majątek, należący do Stulgińskich i Kolankowskich, znajdujący się w Petersburgu i na terenach dzisiejszej Białorusi, został w znacznej mierze pochłonięty przez rewolucję.
Bliskim krewnym pisarki był Tadeusz Stulgiński, w czasie wojny więzień Pawiaka i Oświęcimia, znany artysta-rzeźbiarz, profesor ASP w Krakowie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 25-09-2009, 11:12
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 176
OK polecam "Tanamerę"

Tanamera - to historia zwycięskiej miłości na tle wielkich burz dziejowych.
Tanamera - to historia jednego z najbardziej fascynujących miast świata, to egzotyka przyrody i obyczajów.
Tanamera - to stuletnia historia Malajów: angielski kolonializm, japońska okupacja, komunistyczne powstanie.

Noel Barber - Tanamera <--kliknij czyta Leszek Teleszyński
W złotych dniach Singapuru, kiedy to tropikalne miasto, największy port i centrum przemysłowo-handlowe Wschodu, tętniło nie zawsze czystymi interesami, młody Anglik, dziedzic ogromnej fortuny, zakochał się w chińskiej piękności, córce milionera. I chociaż jej ciało było koloru jasnego złota, a jego białe, chociaż życiem w ówczesnym Singapurze rządziły przesądy rasowe ściśle oddzielające białych od żółtych i brązowych - nic na świecie nie było w stanie powstrzymać tej miłości. John Dexter i Julia Sung, gwałcąc święte, choć niepisane prawa, zostali kochankami.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk = z1491ewa
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 25-09-2009, 17:25
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie

Tytuł: :Klub książki" autor : Mary Alice Monroe
Takie sobie czytadło. Cytat: ktoś powiedział, że dla każdego człowieka najpiękniejszym dżwiękiem na świecie jest dżwięk
własnego imienia. Myślę, że tak jest.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 01-10-2009, 12:13
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie Polecam

"Starość doskonała" Krystyny Nepomuckiej

Ostatni szósty tom cyklu "Niedoskonała miłość"
Poprzednie:
- Małżeństwo niedoskonałe (tom: 1)
- Rozwód niedoskonały (tom: 2)
- Samotność niedoskonała (tom: 3)
- Miłość niedoskonała (tom: 4)
- Kochanek doskonały (tom: 5)
- Starość doskonała (tom: 6)

Dawno temu czytałam kilka z nich. Nie wszystkie, więc brakowało mi ciągłości postaci.
Ale niedokuczliwie

Czyta się lekko, nie raz wybuchniesz śmiechem ale i zdziwisz się
jak bliskie Tobie są przemyślenia bohaterki.
Ona wreszcie wkroczyła w pogodny czas doskonałości. Życiowe chmury, które przysparzały jej tylu trosk, teraz wreszcie rozpraszają się, a codzienna egzystencja rysować się zaczyna w jasnych chmurach.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 01-10-2009, 17:08
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
Domyślnie Wszystkie przeczytałam

Wprost u w i e l b i a m Krystynę Nepomucką. To jej szczególne spojrzenie na różne zdarzenia i sytuacje życiowe,
z przymrużonym okiem. Kapitalne. Właśnie takie książki lubię.
Nie przepadam za wspomnieniami wojennymi, może dlatego, że moja rodzina przeszła przez tą gehennę.
W ogóle lubię wesołość, humor, dowcipy Honorki, którymi sypie jak z rękawa nie tylko na tym forum. Zreszą nie ona jedna. Rzadko się śmieję, ale Wasze dowcipy doprowadzają
mnie do szczególnej wesołości. Wczoraj czytałam w nocy i też,
zamiast spania, były chichy-śmichy, na głos!
Pozdrawiam forumowych Wesołków. Tak trzymać, nie popuszczać, oczywiście ze śmiechu. HEJ!!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 02-10-2009, 13:56
Zdzisia's Avatar
Zdzisia Zdzisia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Gdańsk
Posty: 1 567
Domyślnie

Wezmę się teraz za czytanie książek p.K.Niepomuckiej. Powieści p.Zofii Stulgińskiej przeczytałam wszystkie.Najmniej podobał mi się "Mąż z ogłoszenia".Za dużo tam wychwalania samej siebie.Najbardziej "Czek bez pokrycia" Dużo dobrego humoru i świetnie przedstawione realia PRL-u. Ze swej strony polecam "Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku"p.Romy Ligockiej wielce uzdolnionej osoby - malarki,scenografki,pisarki.Opisuje ona w tej powieści swoje życie z dystansem do siebie bez przechwalania się. A było jej życiu wiele tragicznych sytuacji.Jako ciekawostkę podam,że jest to kuzynka Romana Polańskiego - ojcowie byli braćmi.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 02-10-2009, 14:16
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Ligocka , ciekawa Osoba, czytam jej reportaze ....Zdizsiu,...dlaczego Ty jeszcze nie dołączyłąś do Pomorzanek...moze już czas?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 02-10-2009, 16:53
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

Cytat:
Napisał Zdzisia
Powieści p.Zofii Stulgińskiej przeczytałam wszystkie.Najmniej podobał mi się "Mąż z ogłoszenia".Za dużo tam wychwalania samej siebie.Najbardziej "Czek bez pokrycia" Dużo dobrego humoru i świetnie przedstawione realia PRL-u.

No to się cieszę, bo właśnie przywlokłam do domu stertę książek z biblioteki.
Wśród nich właśnie "Czek bez pokrycia"
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 02-10-2009, 17:09
Jadzia_G's Avatar
Jadzia_G Jadzia_G jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Sosnowiec
Posty: 14 579
Domyślnie

Cytat:
Napisał Zdzisia
Wezmę się teraz za czytanie książek p.K.Niepomuckiej. Powieści p.Zofii Stulgińskiej przeczytałam wszystkie.Najmniej podobał mi się "Mąż z ogłoszenia".Za dużo tam wychwalania samej siebie.Najbardziej "Czek bez pokrycia" Dużo dobrego humoru i świetnie przedstawione realia PRL-u. Ze swej strony polecam "Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku"p.Romy Ligockiej wielce uzdolnionej osoby - malarki,scenografki,pisarki.Opisuje ona w tej powieści swoje życie z dystansem do siebie bez przechwalania się. A było jej życiu wiele tragicznych sytuacji.Jako ciekawostkę podam,że jest to kuzynka Romana Polańskiego - ojcowie byli braćmi.
Znam osobiście bratową p. Romy - książka ....owszem ciekawa, ale autorka pozostawia duży niesmak z powodu swojego zachowania - wobec zmarłego męża (ale to tylko taka dygresja) - przepraszam - nie na temat.
__________________
Jadzia G
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Książki - recenzje szczęśliwa13 Książka, literatura, poezja 499 14-09-2009 00:24
Olimpiada 2008 - Nasze Recenzje jolita Różności - wątki archiwalne 44 23-08-2008 12:35
książki, prasa redoku Kupię, sprzedam, zamienię 1 07-02-2008 11:32
książki basza Kupię, sprzedam, zamienię 0 12-01-2008 21:01
Moje recenzje lub słowa krytyki czyli chodzę po forum i czytam... jolita Różności - wątki archiwalne 29 17-11-2007 17:41

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:31.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.