menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Kultura > Książka, literatura, poezja
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Książka, literatura, poezja Literatura, dyskusje, własne próby pisarsko-poetyckie.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #2561  
Nieprzeczytane 16-06-2017, 12:20
oliku oliku jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 133
Domyślnie

Jak umiarkowanie, to chyba nie będzie mi się chciało po to sięgnąć.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2562  
Nieprzeczytane 16-06-2017, 23:16
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 809
Domyślnie

Gdy znajdę ciekawą dla mnie powieść, bardzo się cieszę.
Znowu mi się poszczęściło.

Cronin Archibald Joseph - Doktor Robert Shannon

Czyta Jacek Kiss.

Losy lekarza, młodego naukowca,który walczył z życiowymi trudnościami. To także powieść o miłości, komplikacjach wyznaniowych, ambicjach,sukcesach i rozczarowaniach.
To książka oparta na biografii autora.
Trafiłam na nią czytając właśnie obszerniejszy życiorys A.J.Cronina
http://natanna-mojezaczytanie.blogsp...tworczosc.html

Ostatnio edytowane przez elizka : 17-06-2017 o 22:33.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2563  
Nieprzeczytane 23-06-2017, 16:27
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 155
Uśmiech elizka proponuje, ja uzupełniam

Archibald Joseph Cronin - Doktor Robert Shannon <--- czyta Jacek Kiss

W powieści poświęconej naukom medycznym, A.J. Cronin opowiada historię młodego
doktora Roberta Shannona, jego poszukiwania naukowe,których celem było zwycięstwo nad bólem i cierpieniem, które zagrażały w dążeniach do osiągnięcia celu .
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=zapytaj na priv
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2564  
Nieprzeczytane 23-06-2017, 21:14
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 809
Domyślnie

Cytat:
Napisał Srebrzysta
Archibald Joseph Cronin - Doktor Robert Shannon <--- czyta Jacek Kiss

W powieści poświęconej naukom medycznym, A.J. Cronin opowiada historię młodego
doktora Roberta Shannona, jego poszukiwania naukowe,których celem było zwycięstwo nad bólem i cierpieniem, które zagrażały w dążeniach do osiągnięcia celu .

Dziękuję bardzo.Dodam jeszcze,co wiem od wczoraj,że w dwutomowej powieści Cronina "Robby i Robert" pierwsza z nich to Zielone lata ,o dzieciństwie Shannona , a druga to właśnie Doktor Robert Shanon.

Ja zaczęłam od Doktora ,a teraz śledze jego lata dzieciństwa. Cytadela to także losy doktora i jego żony,a przede wszystkim jego problemy zawodowe i poszukiwanie priorytetów zyciowych.

Polecam też blog o twórczości Cronina ,jako zachętę do poznawania jego powieści:

http://natanna-mojezaczytanie.blogsp...tworczosc.html

Trafiłam na ten blog w trakcie szukania faktów z biografii pisarza.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2565  
Nieprzeczytane 28-06-2017, 21:09
pluto37 pluto37 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Częstochowa Ślaskie
Posty: 26 237
Domyślnie

Gdyby komuś "starożytności" się zachciało z końcówki Rzeczypospolitej nr I, to polecam niedawno i elegancko wydane "Pamiątki Soplicy" Henryka Rzewuskiego.
Czy jest wersja czytana nie wiem.
A "papier" wart nabycia i po przeczytaniu wstawienia na półkę w widocznym miejscu
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2566  
Nieprzeczytane 28-06-2017, 22:31
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 155
Uśmiech pluto37 proponuje, ja uzupełniam

Henryk Rzewuski - Pamiątki Soplicy <--- czyta Henryk Machalica

Debiut literacki, a jednocześnie najdoskonalszy i najpopularniejszy utwór Rzewuskiego, którego do napisania, jak się powszechnie uważa, nakłonił sam Adam Mickiewicz.
Cykl składa się z 25 gawęd, szkiców historyczno-obyczajowych, w których pisarz, posługując się postacią szlachcica, Seweryna Soplicy, w mistrzowski sposób przedstawił sposób myślenia, życie i obyczaje prowincjonalnej szlachty u schyłku niepodległej Rzeczypospolitej.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=zapytaj na priv
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2567  
Nieprzeczytane 03-07-2017, 13:11
Stefan's Avatar
Stefan Stefan jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Gdańsk
Posty: 2 224
Domyślnie

Karin Wahlberg, autorka szwedzka jest lekarzem i autorką powieści kryminalnych.
Jej książki zostały porównane do tradycyjnej powieści detektywistycznej Agaty Christie.
"Pocieszyciel" to szósty tom cyklu jej kryminałów z komisarzem Claesem Claessonem i lekarką Veronicą Lundborg.

Pewnego wieczoru młoda kobieta zostaje postrzelona w brzuch. Postrzał okazuje się jednak na tyle niegroźny, że po przeprowadzonej operacji nie ma zagrożenia życia i lekarze są spokojni o jej dochodzenie do zdrowia.
A jednak... pomimo tego, wkrótce po przeniesieniu ofiary na zwykły oddział, kobieta umiera. Nawet lekarze są tym faktem zdumieni i nie potrafią podać przyczyny śmierci...

Fajnie się czyta. Wrócę do tej autorki.
S.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2568  
Nieprzeczytane 03-07-2017, 17:13
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 155
Uśmiech Stefan proponuje, ja uzupełniam

Karin Wahlberg - Ostatni dyżur <--- czyta Mariusz Bonaszewski

W prowincjonalnym szpitalu zostają znalezione zwłoki młodej lekarki. Maria Kaahn miała opinię łamiącej męskie serca manipulatorki. Kiedy więc wychodzi na jaw, że ofiara morderstwa była w ciąży, krąg podejrzanych okazuje się wcale niemały.
Czyżby motywem zbrodni była chęć ukrycia wstydliwej prawdy?
Prowadzący dochodzenie komisarz Claes Claesson zagłębia się w tajemnice szpitala. Nie domyśla się jednak, że los szykuje mu niespodziankę w postaci romantycznej przygody.

""Ostatni dyżur"" to pierwsza powieść kryminalna Karin Wahlberg, autorki bestsellerowej serii szwedzkich kryminałów, sprzedanej w prawie 1,5 miliona egzemplarzy. Karin Wahlberg to szwedzka pisarka, jedna z najbardziej poczytnych autorek literatury sensacyjnej. Jej książki, których głównymi bohaterami są Claes Claesson i Veronika Lundborg, zajmowały czołowe miejsca na listach bestsellerów, otrzymywały też złote i srebrne nagrody w kategorii książek kieszonkowych. Karin Wahlberg pracuje jako lekarka w szpitalu uniwersyteckim.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=zapytaj na priv
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2569  
Nieprzeczytane 03-07-2017, 21:44
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 263
Domyślnie

Polecam "Roman by Polański"- dobrze napisany przez samego mistrza życiorys i stopnie dochodzenia do slawy...Czyta sie...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2570  
Nieprzeczytane 26-07-2017, 22:40
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 155
Zmieszany u mnie nowość

Remigiusz Mróz - Czarna Madonna<--- czyta: Krzysztof Gosztyła

Boeing 747 irlandzkich linii lotniczych miał wylądować w Tel Awiwie o trzeciej w nocy. Nigdy nie dotarł na miejsce, a kontakt z maszyną utracono gdzieś nad Morzem Śródziemnym. Na pokładzie znajdowało się 520 osób, w tym narzeczona Filipa, która miała odbyć pielgrzymkę do Bazyliki Grobu Świętego.

Przez pierwsze godziny Filip wierzy, ze samolot się odnajdzie. Nic nie wskazuje na zamach, straż przybrzeżna nie odnajduje wraku, a co jakiś czas do kontroli lotów dociera sygnał z transpondera.

Co stało się z boeingiem? Jaki związek ma jego zniknięcie z podobnymi zdarzeniami?
I jakie znaczenie ma obraz Matki Bożej, nazywany Czarna Madonna?

Pierwsze odpowiedzi każą Filipowi sadzić, że niewiedza naprawdę jest błogosławieństwem.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=zapytaj na priv
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2571  
Nieprzeczytane 26-07-2017, 23:32
Barbara1956's Avatar
Barbara1956 Barbara1956 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Warszawa
Posty: 254
Domyślnie Książka, której nie można zapomnieć

Kilka lat temu przeczytałam książkę autorstwa Dominiqe Lapierre pod tytułem Miasto Radości. Mimo, że dość gruba nie odłożyłam jej przed przeczytaniem. Zrobiła na mnie ogromne wrażenie i nigdy jej nie zapomnę. Każdy komentarz byłby spłaszczeniem treści dlatego pozwalam sobie zacytować autora:

"Dlaczego napisałem tę książkę?
Pewnego dnia, kiedy znalazłem się w Kalkucie, pociągowy rykszy zawiózł mnie do jednej z najbiedniejszych i najbardziej przeludnionych dzielnic tego oszałamiającego miasta, w którym trzysta tysięcy bezdomnych mieszka na ulicy. Dzielnica nazywała się Anand Nagar – Miasto Radości.

To był największy wstrząs w moim życiu. Bo w samym środku tego piekła znalazłem więcej braterstwa, miłości i współczucia, wzajemnej pomocy, radości i wreszcie – więcej szczęścia, niż w wielu miastach naszego bogatego Zachodu. Spotykałem ludzi, którzy nie mieli niczego, a jednak mieli wszystko. W tej brzydocie, szarzyźnie, błocie i odchodach odkryłem więcej piękna i nadziei niż w wielu naszych rajach. A nade wszystko odkryłem, że to nieludzkie miasto posiada magiczną moc tworzenia świętych.

Takich jak Matka Teresa, ale również całkowicie nieznanych, jak Stefan Kowalski, polski ksiądz katolicki, który zamieszkał w Mieście Radości, aby dzielić los, przychodzić z pomocą i leczyć najbiedniejszych i najbardziej opuszczonych. Jak młody lekarz amerykańskie przybyły z Florydy, aby leczyć ludzi nie mających żadnej opieki medycznej. Jak były sprzedawca koszul z Londynu, który ratuje dzieci trędowatych. Jak Bandona, piękna pielęgniarka asamska, która stała się „Aniołem miłosierdzia” dla wszystkich istot z Miasta Radości, chłostanych przez los. Jak tysiące mężczyzn, kobiet i dzieci, skazanych na życie za niecałe pół franka dziennie, na walkę z nieubłaganym losem – i to walkę toczoną z uśmiechem na ustach......."

Dla mnie ta książka była wstrząsająca ale wcale nie pesymistyczna. Właściwie jest to lektura dla każdego bo autor nie silił się na ambitne dzieło, w prosty sposób opisał fakty dodając trochę fabuły. Rzadko się zdarza aby jakaś książka zmieniła czyjeś życie ale ta chyba może bo człowiek zaczyna inaczej patrzeć na swoje problemy
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2572  
Nieprzeczytane 29-07-2017, 09:49
cha_ga's Avatar
cha_ga cha_ga jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Posty: 2 564
Domyślnie

Szukałam tej książki, ale niestety nigdzie jej nie ma...za to przeczytałam Czarnobylską Modlitwę, o której pisaliście i jestem pod wielkim wrazeniem...wstyd jak mało wiemy o tym co działo się u najbliższych sąsiadów, jak niewiele nas to obchodziło...myslę ,ze każdy powinien to przeczytać...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2573  
Nieprzeczytane 30-07-2017, 02:14
Barbara1956's Avatar
Barbara1956 Barbara1956 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Warszawa
Posty: 254
Domyślnie Dobrze, że napisałaś

Cytat:
Napisał cha_ga
Szukałam tej książki, ale niestety nigdzie jej nie ma...za to przeczytałam Czarnobylską Modlitwę, o której pisaliście i jestem pod wielkim wrazeniem...wstyd jak mało wiemy o tym co działo się u najbliższych sąsiadów, jak niewiele nas to obchodziło...myslę ,ze każdy powinien to przeczytać...


Jeśli uda mi się znaleźć tę książkę (Czarnobylska Modlitwa) to na pewno ją przeczytam. Szkoda, że nie można już naleźć "Miasta radości". Kiedyś ją miałam ale pożyczyłam nieodpowiedzialnej osobie. Bardzo chciałabym ją mieć aby czytać urywki - tam gdzie się otworzy książka
Proszę, napisz gdy znajdziesz jeszcze coś wartościowego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2574  
Nieprzeczytane 30-07-2017, 15:00
cha_ga's Avatar
cha_ga cha_ga jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Posty: 2 564
Domyślnie

Ja bym poleciła jeszcze książki Szewacha Weissa, sama historia jego zycia wystarczy a ponadto dużo wiadomości o samych Zydach w Polsce przed i powojennej...świat naszych rodziców, którego już nie ma, taki wielowyznaniowy, wielonarodowościowy kraj jakim była Polska, ciekawe...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2575  
Nieprzeczytane 30-07-2017, 18:00
Mar-Basia's Avatar
Mar-Basia Mar-Basia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Europa
Posty: 31 389
Domyślnie

Polecam ciekawa ksiazke hiszpanskiej pisarki Dulce Chacón
pt. "Uspiony glos" (La voz dormida).

Poruszajaca kazdego - oparta na prawdziwych faktach, przemilczana, starannie tuszowana, historia kobiet, ofiar hiszpanskiej wojny domowej.
__________________
Kozła bój się z przodu, osła z tylu, a złego człowieka ze wszystkich stron.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2576  
Nieprzeczytane 30-07-2017, 19:00
zCentrum's Avatar
zCentrum zCentrum jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: May 2017
Miasto: Polska
Posty: 207
Rolleyes Makuszyński: o jednym takim, któremu ukradziono słońce

Makuszyński: o jednym takim, któremu ukradziono słońce
Mariusz Urbanek (1960 - ).
Wydawnictwo Czarne: 2017


To nie tylko warto - to po prostu się czyta.
Autor pisze o Makuszyńskim jak o znajomym, z należnym dla Mistrza pióra dystansem.
To nie biografia, to opowiadanie.

Makuszyński ponoć opisywał - taki miał zarzut w PRL - zbyt radośnie życie międzywojennym dwudziestoleciu Rzeczypospolitej.
Więc w PRL o nim i jego książkach nie pisano.


A przecież chociażby w ładnie opisanych - i ślicznie pokazanych w wersji filmowej - szczęśliwie kończących się szaleństwach panny Ewy, w tle widać i szarą rzeczywistość.

Makuszyński urodził się 8 stycznia 1884 w Stryju (obecnie Ukraina) zmarł w Zakopanem 31 lipca 1953.
Pochówek miał barz pikny , na Pęksowym Brzyzku, jak przystało na pożegnanie Honornego Gazdy Zakopanego.
Bez udziału Polskiej Władzy i Literatów - byli zajęci ...
Pamiętali o Nim przyjaciele i znajomi - na emigracji.
__________________
Janusz
.......................................
„Ani smuć się zanadto, ani wesel za szybko. Jedno i drugie zawsze na nas czeka”
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2577  
Nieprzeczytane 03-08-2017, 00:24
zCentrum's Avatar
zCentrum zCentrum jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: May 2017
Miasto: Polska
Posty: 207
Domyślnie Kisielewscy ...

„Dziwna to rodzina, … „ tak o bliższych i dalszych krewnych mniemał Stefan Kisielewski.

Mariusz Urbanek napisał o niektórych z nich biograficzny reportaż;
"Kisielewscy. Jan August, Zygmunt, Stefan, Wacek"
...............

Do Kisiela warto zaglądać ...

Stefan Kisielewski "Dzienniki" z lat 1968-1980.

http://www.klub.senior.pl/ksiazka-li...980.-3510.html
__________________
Janusz
.......................................
„Ani smuć się zanadto, ani wesel za szybko. Jedno i drugie zawsze na nas czeka”
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2578  
Nieprzeczytane 06-08-2017, 00:25
zCentrum's Avatar
zCentrum zCentrum jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: May 2017
Miasto: Polska
Posty: 207
Domyślnie

Dzienniki okresu transformacji.
Nieznane felietony "Kisiela" odnalezione za Antlantykiem.
1988 – 1991
wydane przez: Fijorr Publishing w 2016 roku.

To zbiór 145 korespondencji.
Od kwietnia 1988 do września 1991 publikowane były na łamach chicagowskiego „Dziennika Związkowego” korespondencje telefoniczne Stefana Kisielewskiego o polskiej rzeczywistości w państwie już nie PRL,
ale jeszcze nie Trzeciej Rzeczpospolitej.

Kisiel; felietonista, kompozytor, polityk (poseł w Sejmie PRL wspólnie między innymi z Tadeuszem Mazowieckim
w latach 1957–1965) uważał siebie za ekonomistę, postanowił symbolicznie nagradzać ludzi walczących o nowy ustrój
oraz budowniczych kapitalizmu w odnawiającej się Polsce.
Pierwszym laureatem został postkomunistyczny minister przemysłu Mieczysław Wilczek.
Następni wyróżnieni przez Kisiela zostali: Janusz Beksiak, Stefan Bratkowski, Janusz Korwin-Mikke, Rafał Krawczyk,
Piotr Kuncewicz, Stefan Kurowski, Józef Kuśmierek, Jacek Maziarski, Krzysztof Mętrak, Kazimierz Pytko, Ernest Skalski,
Jerzy Waldorff, Wiesław Walendziak, Piotr Wierzbicki, Mieczysław Wilczek, Wacław Wilczyński, Bogusław Bagsik,
Jan Krzysztof Bielecki, Jerzy Grohman.

Później Kapituła Nagrody Kisiela według własnego uznania rozmnożyła zastępy tych laureatów …
__________________
Janusz
.......................................
„Ani smuć się zanadto, ani wesel za szybko. Jedno i drugie zawsze na nas czeka”
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2579  
Nieprzeczytane 06-08-2017, 11:15
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 263
Domyślnie

Kornel Makuszynski w zyciu prywatnym był ogromnym smutasem- a ksiażki ogromnie pogodne...Druga pisarka majaca dwie twarze to Maria Konopnicka- jej ksiązki o niedoli polskich chłopow, dzieci, a w swoim majatku traktowała służacych strasznie- lejąc ich po twarzach,stosując kary chlosty itd...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2580  
Nieprzeczytane 06-08-2017, 11:57
zCentrum's Avatar
zCentrum zCentrum jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: May 2017
Miasto: Polska
Posty: 207
Domyślnie

Cytat:
Napisał babciela
Kornel Makuszynski w zyciu prywatnym był ogromnym smutasem- a ksiażki ogromnie pogodne...
Druga pisarka majaca dwie twarze to Maria Konopnicka- jej ksiązki o niedoli polskich chłopow, dzieci, a w swoim majatku traktowała służacych strasznie- lejąc ich po twarzach,stosując kary chlosty itd
...

Mariusz Urbanek o Autorze "120 przygód Koziołka Matołka" i "Awantury i wybryki małej małpki Fiki-Miki" pisze,
nie lubił dzieci.

Ponoć Tadeusz Żeleński "Boy", według wspomnień mu współczesnych, także był takim łagodnym ponurakiem.
__________________
Janusz
.......................................
„Ani smuć się zanadto, ani wesel za szybko. Jedno i drugie zawsze na nas czeka”
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 




Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Książki - recenzje szczęśliwa13 Książka, literatura, poezja 499 14-09-2009 00:24
Olimpiada 2008 - Nasze Recenzje jolita Różności - wątki archiwalne 44 23-08-2008 12:35
książki, prasa redoku Kupię, sprzedam, zamienię 1 07-02-2008 11:32
książki basza Kupię, sprzedam, zamienię 0 12-01-2008 21:01
Moje recenzje lub słowa krytyki czyli chodzę po forum i czytam... jolita Różności - wątki archiwalne 29 17-11-2007 17:41

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X