menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Kultura > Książka, literatura, poezja
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Książka, literatura, poezja Literatura, dyskusje, własne próby pisarsko-poetyckie.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #2601  
Nieprzeczytane 10-09-2017, 21:39
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 263
Domyślnie

Polecam "Efekty świetlne"autor- Miranda Beverly- Whittemore. Dobrze napisana- fabula niezła a zakonczenie- no, nie będe zdradzała. Czyta sie...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2602  
Nieprzeczytane 17-09-2017, 18:04
zCentrum's Avatar
zCentrum zCentrum jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: May 2017
Miasto: Polska
Posty: 207
Domyślnie

Cytat:
Napisał Srebrzysta
niestety mam tylko eksiążkę w formacie pdf

Andrew Morton - Diana, Moja Historia


„“...wiarygodny, intrygujący, lecz także alarmujący portret ‘ostatniej ikony dwudziestego wieku’ ” Lynn Barber Daily Telegraph

Tak, to trafna recenzja ...
__________________
Janusz
.......................................
„Ani smuć się zanadto, ani wesel za szybko. Jedno i drugie zawsze na nas czeka”
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2603  
Nieprzeczytane 02-10-2017, 18:38
mimoza's Avatar
mimoza mimoza jest teraz online
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Wałbrzych 58-300
Posty: 45 541
Domyślnie Nagroda Literacka NIKE...

Bronka Nowicka laureatką Nagrody Nike

Bronka Nowicka, autorka tomu poetyckiego "Nakarmić kamień",
została tegoroczną laureatką Nagrody Literackiej Nike.
Jest tym samym zwyciężczynią jubileuszowej, bo już dwudziestej,
edycji tej najważniejszej polskiej nagrody literackiej.

więcej tutaj:

http://ksiazki.onet.pl/wiadomosci/br...gn=podziel_sie

- Cz
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2604  
Nieprzeczytane 02-10-2017, 18:47
Mika_a's Avatar
Mika_a Mika_a jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Aug 2016
Miasto: Wielkopolska
Posty: 20
Domyślnie

Podobno nie należy dyskutować o gustach, ale ten wybór??
Wielce dyskusyjny werdykt....
Jednak po nominacji filmu "Pokot" do Oskara nic mnie chyba nie zdziwi...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2605  
Nieprzeczytane 03-10-2017, 20:07
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 809
OK

Cytat:
Napisał Srebrzysta
Mia March - Poszukiwany Colin Firth<--- czyta: Sonia Bohosiewicz

Mieszkańcach nadmorskiej miejscowości w Maine elektryzuje wiadomość o planach nakręcenia w ich okolicy filmu z Colinem Firthem w roli głównej.

To szansa nie tylko na rozkręcenie biznesów, zrobienie kariery czy przeżycia przygody. Każdy upatruje w tym fakcie innej możliwości.
Dziennikarka Gemma Hendricks, która straciła pracę i rozstała się z mężem, jest święcie przekonana, że przeprowadzenie wywiadu z aktorem uratuje jej karierę i małżeństwo.
Bea Crane przybywa do miasteczka po tym, jak dowiedziała się, że była adoptowanym dzieckiem. Z ukrycia obserwuje swoją biologiczną matkę, Veronicę Russo, z którą nie jest jeszcze gotowa się spotkać.
Veronica, trafiając w końcu na plan filmowy jako statystka, zmuszona zostaje do przeanalizowania całego swojego życia…
Frapująca i poruszająca opowieść, która stanowi doskonałą rozrywkę, choć czasami zmusza do refleksji nad przewrotnością ludzkiego losu.

Podobała mi się ta powieść. Dziękuję.
Adoptowana córka poszukuje swojej biologicznej mamy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2606  
Nieprzeczytane 04-10-2017, 00:53
zCentrum's Avatar
zCentrum zCentrum jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: May 2017
Miasto: Polska
Posty: 207
Domyślnie Rafał Malczewski - ceniony malarz, zakopiański felietonista i pisarz

Rafał Malczewski (1892-1965),
syna Jacka Malczewskiego (1864-1929) cenionego artysty malarskiego symbolizmu.

Dla miłośników wypoczynku w mieście pomiędzy Giewontem i Gubałówką ciekawa historyczna lektura.

"Od cepra do wariata"
"Pępek świata. Wspomnienia z Zakopanego"
__________________
Janusz
.......................................
„Ani smuć się zanadto, ani wesel za szybko. Jedno i drugie zawsze na nas czeka”
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2607  
Nieprzeczytane 15-10-2017, 21:45
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 155
Uśmiech u mnie nowość

Małgorzata Kalicińska - Trzymaj się, Mańka<--- czyta Marta Klubowicz

Małgorzata Kalicińska przekonuje, że najlepsze dopiero przed nami! Romans, który przywraca uśmiech i wiarę w ludzi.

Marianna, lat kilkadziesiąt z lekkim plusem, nie jest specjalnie przebojowa i żadna z niej superbohaterka. Jest za to kobietą, z którą chce sie przebywać i towarzyszyć jej w życiowych perypetiach. Bliska. Niemal znajoma.
Po ocknięciu się z żałoby po siostrze Lilce walczy z zalanym mieszkaniem i remontem, jednocześnie poszukuje pracy i próbuje zrozumieć fakt, że w życiu jej ojca pojawiła się nowa kobieta. Jak male dziecko, Marianna jest o tatę zazdrosna.
Sfrustrowana i samotna odnajduje radość w mejlowaniu z Antonim – dawnym znajomym, teraz pracującym w Korei Południowej. By uciec od codziennego zgiełku, Mańka przyjmuje zaproszenie na krótki wypad do Korei.
Nieoczekiwanie rozmawia z kobietami z różnych stron świata, które zdecydowały się żyć tak, jak chcą, i odnalazły w ten sposób szczęście.
Rezultat tego „desperackiego susa” zaskakuje ją samą. Okazuje się, że najlepsze w jej życiu wcale nie minęło, a dopiero się zaczyna.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=zapytaj na priv
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2608  
Nieprzeczytane 17-10-2017, 15:09
Mar-Basia's Avatar
Mar-Basia Mar-Basia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Europa
Posty: 31 397
Gaduła Polecam

"Pokolenie Ikea" - autor: Piotr C.
ˮPokolenie Ikeaˮ to opowieść o ludziach, którzy pracują po to, aby spłacać kredyty, rozczarowani rygorystycznym, sprzedanym za namiastki szczęścia...
__________________
Kozła bój się z przodu, osła z tylu, a złego człowieka ze wszystkich stron.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2609  
Nieprzeczytane 24-10-2017, 21:01
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 809
Domyślnie

Podobno jest film,ale ja odsłuchałam z zainteresowaniem książkę

John Ehle - Zimowi ludzie

O co chodzi?
Można tu w skrócie poczytać :
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/94391/zimowi-ludzie

czyta J.Jędryka
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2610  
Nieprzeczytane 28-10-2017, 18:58
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 155
Uśmiech elizka proponuje, ja uzupełniam

John Ehle - Zimowi ludzie<--- czyta Joanna Jędryka

"Zimowi ludzie" to wspaniała opowieść o miłości i nienawiści, które rządzą zachowaniami bohaterów, o pracy, uświęconych tradycją obyczajach rodzinnych, poszanowaniu uczuć w obliczu tragicznych wydarzeń.
Na podstawie tej powieści Ted Kotcheff wyreżyserował film z Kelly McGillis i Kurtem Russellem w rolach głównych.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=zapytaj na priv
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2611  
Nieprzeczytane 08-11-2017, 17:27
tenia tenia jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Posty: 61
Domyślnie witam

bardzo polecam "Obiad w restauracji dla samotnych "- Anne Tyler
- daje do myslenia . Dlaczego więzy rodzinne są tak silne mimo, że czasami takie pogmatwane ,uciążliwe i wydawałoby się że nawet niszczące.Dlaczego "kochający" się ludzie nie potrafią tego okazać ,są dla siebie okrutni a jednak tkwią w takich układach.Dotyczy to relacji w całej rodzinie. Szkoda.
pozdrawiam wszystkich
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2612  
Nieprzeczytane 12-11-2017, 22:26
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 155
Uśmiech tenia proponuje, ja uzupełniam

Anne Tyler - Obiad w restauracji dla samotnych <--- czyta Ksawery Jasieński
Powieść psychologiczno-obyczajowa laureatki Nagrody Pulitzera.

Pearl i Beck stanowili kiedyś rodzinę. Beck jednak odszedł, zostawiając żonę i dzieci. Jego decyzja zaważyła na życiu całej rodziny i każdego z osobna. Po latach Pearl, żegnająca się ze światem, żąda od syna, by zaprosił na obiad wszystkich bliskich. Przed czytelnikiem z wolna odsłania się ukryte oblicze rodzinnego świata...
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=zapytaj na priv
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2613  
Nieprzeczytane 15-11-2017, 00:15
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 809
Domyślnie

Miłośniczkom powieści Mankella
polecam 4 sezony /po kilkanaście odcinków/
serialu "Wallander" z 2005 i 2006 roku.

Jeden z odcinków można tu zobaczyć:

https://zaq1.pl/video/nc5s5

Ostatnio edytowane przez elizka : 15-11-2017 o 18:16.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2614  
Nieprzeczytane 15-11-2017, 18:22
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 809
Domyślnie

Polecam wzruszającą książkę

Zanurzona w ciszy -Frances Itani

Jestem pod wrażeniem przeżyć dziewczynki,która straciła słuch po szkarlatynie. Obraz jej rodziny, szkoły,przyjaciół i nieświadomych swego okrucieństwa wrogów.

Inne opinie ,które w większości potwierdzam : http://lubimyczytac.pl/ksiazka/36583/zanurzona-w-ciszy

Może niektórzy streszczają za dużo i nie warto czytać tych recenzji , to już do wyboru.

Teniu i Srebrzysta
dzięki za wskazówkę do "Obiad w restauracji dla samotnych". Poznałam treść i także polecam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2615  
Nieprzeczytane 26-11-2017, 17:54
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 809
Domyślnie

Mam kolejną ciekawą powieść.
Jest też w wersji audio.

Wierzchowska Weronika

- Pani doktor cz.1 i 2
- opowieść o pierwszej polskiej lekarce.
Nieczęsto ostatnio znajduję polskie książki,które przytrzymają mnie przy sobie.Może i dlatego,że mam ich w pamięci bardzo dużo,jako tzw.lektur obowiązkowych czy wyszukanych na półkach w tej czy innej bibliotece.

W tej, której tytuł podałam na początku wpisu, poznawałam z zaciekawieniem, świetnie opisane losy pani doktor,a przy okazji,w przyjemny sposób powtarzałam historię .Nie wiedziałam jakie trudy trzeba było pokonywać polskiej wykształconej kobiecie, by zrealizować swoje marzenia i wykorzystać dla dobra pacjentów swoją wiedzę.W dodatku w czasach, gdy Henio Sienkiewicz nie lubił wylewać za kołnierz,a o życiu Polaków decydował zaborca.
Powieść napisana ciepłym, przystępnym ,a i pięknym językiem. Po masie kryminałów to dobra odskocznia.
Polecam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2616  
Nieprzeczytane 27-11-2017, 18:05
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 263
Domyślnie

Elizko- jakie tytuły Wallandera- wydawało mnie sie , ze wszystko wyczytałam- bo jestem milosniczka jego nadzwyczajnej prozy(wg mnie- ale de gustibus non est disputandum).
Teraz buszowalam po kioskach Ruchu- chyba to nazwa mojego dziecinstwa- teraz nie mam pojęcia , jak je nazwać.I znalazłam, Mario Puzo-" Rodzina Borgiów"(specjalnie mnie nie zachwyciła), i rewelacja- Kazuo Ishiguro(nagroda Nobla 2017)"Nie opuszczaj mnie" Proza rewelacyjna- goraco polecam.Po raz pierwszy- Nobel nalezal się - wg mojego skromnego zdania temu pisarzowi.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2617  
Nieprzeczytane 27-11-2017, 22:41
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 809
Domyślnie

Te filmy ,zwłaszcza sezon 1,są zrealizowane na podstawie opowiadań Mankella.Oglądałam wersję szwedzką,a nie brytyjską.

Ja też Babcielu wyczytałam czy słuchałam co tylko się dało i ,o dziwo,z zainteresowaniem oglądałam serial.
Treści są jakby pomieszane i jest tylko wyjaśnienie,że scenariusz powstał na podstawie opowiadań.To tak sprytnie pomyślane,że każdy odcinek jest oddzielnym filmem, jedynie życie i praca Kurta łączy całość serialu. W sezonie 1 u boku Wallandera jest jego córka Linda,która dopiero co skończyła akademię.
Obydwoje aktorzy - grający ojca - Wallandera i jego córkę Lindę podobają mi się. Zaakceptowałam ich i czuję atmosferę różnych powieści Mankella.
Na początku denerwował mnie Krister Henriksson grający Kurta.

Jednak wolę go od brytyjskiego
Kenneth Branagh'a.

W drugim sezonie jest przy Kurcie pani prokurator i zupełnie nieznana w powieściach para młodych policjantów.

S.3 jest chyba najbardziej wierny powieściom.Zaczyna się od "Niespokojny człowiek".

Do s.4 nie dotarłam.Może kiedyś mi się uda.

Jedno tylko mnie zmartwiło. W żadnej powieści Mankella nigdy nie było marnej opinii o Polakach,zwłaszcza emigrantach , tymczasem w filmach parę razy zdarza się - co złe - to właśnie oni.
No, prostuje się w końcu i jakoś wyjaśnia,ale przykro mi jakoś.
Oczywiście,że wszędzie są okrutni ludzie.A może przesadzam.
Lubię swój kraj.

U Mankella i w książkach i w tym filmie także, liczy się człowiek,jego uczucia, sposób postępowania, miłość,strach... Nie ma tu zabijania takiego jak w amerykańskich filmach akcji,nie ma przecudnych,nieskazitelnych aktorów, gonitwy,efektów pirotechnicznych, komputerowych machinacji obrazem czy tłem.To,pomimo zbrodni i przestępstw,które są ,jak to w filmach kryminalnych,jest film o ludziach jakby wziętych z normalnego życia.Są odcinki lepsze i gorsze,sytuacje naciągane,prawie dziwne , ale ogląda się.

Ostatnio edytowane przez elizka : 28-11-2017 o 22:28.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2618  
Nieprzeczytane 30-11-2017, 20:35
barteczek's Avatar
barteczek barteczek jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Małopolska
Posty: 45 693
Domyślnie

Witam!
Przepraszam , że tutaj weszłam...ale, nie potrafię odnaleźć Kawiarenki....Czesiu, dziękuję Ci z całego serca za rozmowę...obiecanka poleciała dzisiaj do Ciebie.
Pozdrawiam Was WSZYSTKIE bardzo serdecznie!
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2619  
Nieprzeczytane 30-11-2017, 21:09
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 809
Domyślnie

Barteczek,
tu wszędzie kawiarenki ,w tej akurat o czytaniu,ale tak naprawdę to o ludzkich losach .Zaglądaj ,zaglądaj.

Zapraszam na kawę.Książkę i kocyk odkładam.



Babcielu
jest na chom. wersja audio :"Nie opuszczaj mnie" .Zaraz spróbuję.Dzięki za podpowiedź.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2620  
Nieprzeczytane 02-12-2017, 20:18
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 155
Uśmiech elizka proponuje, ja uzupełniam

Kazuo Ishiguro - Nie opuszczaj mnie <--- czyta Maria Peszek

Elitarna szkoła z internatem, stawiająca duży nacisk na zdrowie i kreatywność. Dzieci nie wyjeżdżają stąd na wakacje, nie znają niczego, co znajdowałoby się poza jej murami. To dla nich swojego rodzaju rodzinny dom.

Wiedzą, że innej rodziny nie mają. Wiedzą, że zostały stworzone, by kiedyś w przyszłości poddać się tajemniczym donacjom. Ale tak naprawdę żyją w atmosferze niepewności i domyślania się. Domyślania się głównie z nudów, bo chyba nie do końca chcą „wiedzieć”. Gdy odkrywanie sekretów ma charakter zabawy, wszystko jest fajnie, ale jeśli przypadkiem uda się odkryć coś niepokojącego – lepiej szybko zamknąć oczy.

Pod szkolnym kloszem dorastają trzy wyraziście nakreślone postaci. Tommy, niekreatywny, impulsywny chłopiec, któremu przeznaczono dziwne, niepasujące do niego życie. Ruth, z talentem tworząca własny świat iluzji, w którym może być królową. I Kathy C, narratorka powieści – wrażliwa obserwatorka, niewyróżniająca się, ale wnikliwie starająca się rozwikłać zagadki ich wspólnej rzeczywistości.

Dzieci te wkrótce ukończą szkołę, ich życie potoczy się dalej – ale nigdy nie wejdzie na te tory, jakimi biegnie życie nasze i naszych znajomych.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=zapytaj na priv
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 




Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Książki - recenzje szczęśliwa13 Książka, literatura, poezja 499 14-09-2009 00:24
Olimpiada 2008 - Nasze Recenzje jolita Różności - wątki archiwalne 44 23-08-2008 12:35
książki, prasa redoku Kupię, sprzedam, zamienię 1 07-02-2008 11:32
książki basza Kupię, sprzedam, zamienię 0 12-01-2008 21:01
Moje recenzje lub słowa krytyki czyli chodzę po forum i czytam... jolita Różności - wątki archiwalne 29 17-11-2007 17:41

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:50.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X