menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Kultura > Książka, literatura, poezja
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Książka, literatura, poezja Literatura, dyskusje, własne próby pisarsko-poetyckie.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #2641  
Nieprzeczytane 11-06-2018, 18:33
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 043
Domyślnie

Słucham dalej 2 tomu Opowieści rodu Otori
Na posłaniu z trawy

Początkowo nie mogłam przebić się przez gąszcz japońskich imion,nazwisk i obco brzmiących nazw.Jednak gdy ta bariera była już poza mną, mogłam smakować egzotykę obyczajową.Podziwiam siłę charakteru głównej bohaterki,ukochanej młodego Japończyka Takeo , a i jego niezwykłą moc i umiejętności.
To czasy odległe,bo sięgające do Średniowiecza.
Zaczarowana jestem jak zwykle głosem Jacka Kissa.


Ogromnie się ucieszyłam kolejną, nową dla mnie ,powieścią Lizy Gardner -Krok za tobą.
Treść tejże jest jeszcze dla mnie nieodkrytą. Ważne ,że już jest po polsku.

Pozdrawiam kochających świat książek.
Nieistotne jaką rzeką płynie do nas ich treść - czy oczy ją pochłaniają czy uszy. Jakież to dziwne, ale jakie wspaniałe.

Czytałam artykuł na temat
- jaki prezent kupić babci.
Otóż na jednym z pierwszych miejsc są radioodtwarzacze i audiobooki. Żyjemy w ciekawych czasach. No i tylko przyklasnąć. Moja teściowa ma 85 lat.
Uwielbia czytać książki.
Ma kilka koleżanek.Na zmianę każda z nich kupuje książkę /najczęściej za małe pieniądze, w kiosku/
i puszcza ją w ruch.Czytają na całego.
Mama słuchać nie może, nosi aparat słuchowy. Mówi,że oczy są jeszcze ho! ho!
Lepsze niż moje.
Ot co.

Ostatnio edytowane przez elizka : 11-06-2018 o 18:40.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2642  
Nieprzeczytane 17-06-2018, 13:28
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 164
Uśmiech u mnie nowość

Roberto Costantini - Żona doskonała <--- czyta Adam Bauman

Po międzynarodowym sukcesie Trylogii Zła komisarz Balistreri powraca w thrillerze wciągającym czytelnika w zapierający dech w piersiach wir suspensu.

Rzym 2001 roku. Dwie pary, amerykański profesor włoskiego pochodzenia Victor Bonocore i jego żona Nicole Steele, prokurator Bianca Begnini i jej mąż Nanni Annibaldi. Dwa małżeństwa jak wiele innych, czasem szczęśliwe, czasem mniej. Między nimi niebezpieczna dwudziestolatka, Scarlett Steele. Wokół roztacza się półświatek Głuchoniemego i Dziurkacza, ustawianie zamówień publicznych, hazard, lichwa i okrutna śmierć dziewczyny, Donatelli. Wszystko wygląda na kolejny akt przemocy wobec kobiet, morderca zostaje szybko wykryty i sprawiedliwości staje się zadość. A może nie?

Kiedy ginie kolejna osoba, Michele Balistreri, naczelnik sekcji zabójstw wydziału kryminalnego prowadzi śledztwo wspólnie z prokurator Biancą Begnini. Oboje tworzą mieszankę wybuchową, sposób prowadzenia śledztwa gwałci wszelkie reguły prawa, a jego wynik to kompletna klęska. Aresztowanie podejrzanych wywołuje międzynarodowy kryzys dyplomatyczny. Wszystko źle się kończy.

Po dziesięciu latach nieoczekiwane spotkanie popycha Balistreriego do ponownego zajęcia się sprawą, w której nie znaleziono winnych. A skoro nie jest za późno na sprawiedliwość, może nie jest też za późno na miłość i życie? A może szansa ostatecznie przepadła.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=1149zewa
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2643  
Nieprzeczytane 27-06-2018, 19:21
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 164
Uśmiech kolejna nowość u mnie

Viva 18 wywiadów<--- czytają: Laura Breszka, Krzysztof Banaszyk

Z okazji 18 rocznicy powstania magazynu Viva zostalo wydanych w formie audio 18 ekskluzywnych wywiadów:

Jeremi Przybora, Krzysztof Krawczyk, Magdalena Zawadzka, Tomasz Stańko,
Magda Gessler, Agata Młynarska, Jolanta Kwaśniewska, Jerzy Gruza, Jerzy Stuhr,
Urszula Dudziak, Zbigniew Zamachowski, Borys Szyc, Jan Jakub Kolski, Anna Przybylska,
Szymon Szurmiej,Sławomir Mrożek, Joanna Bator, Magda Umer


Wywiady prowadzili: Katarzyna Przybyszewska, Krystyna Pytlakowska, Piotr Najsztub, Sylwia Borowska, Marcin Kydrynski, Elzbieta Pawelek, Roman Praszynski, Aleksandra Kwasniewska oraz Liliana Snieg-Czaplewska.

Lektorami sa Laura Breszka oraz Krzysztof Banaszyk.
Nie sa to nagrane wywiady, ale wywiady odczytane przez tych dwoje lektorów. Np. w pierwszym wywiadzie Krzysztof Banaszyk odczytuje zarówno prowadzącego Marcina Kydryńskiego jak i pytanego Jeremiego Przyborę. W drugim wywiadzie Laura Breszka czyta pytania prowadzącej wywiad Krystyny Pytlakowskiej, a Krzysztof Banaszyk piosenkarza Krzysztofa Krawczyka. W trzecim Laura Breszka czyta pytania Krystyny Pytlakowskiej oraz odpowiedzi Magdaleny Zawadzkiej. W dziewiątym rozmawiała Liliana Snieg-Czaplewska (Laura Breszka) z Jerzym Stuhrem (Krzysztofem Banaszykiem).

Czy to zle? Pewnie fajnie byłoby posłuchać prawdziwych głosów, ale należy pamiętać, że wywiady były przeprowadzane dla czasopisma Viva i ukazały się w ciągu tych 18 lat na jego lamach, a lektorzy na ile to było możliwe dobrze wywiązali się ze swego zadania.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=1149zewa
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2644  
Nieprzeczytane 01-07-2018, 23:29
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 043
Domyślnie

Trafiłam na dość dawną,
ciekawą powieść
Dom starej lady
autorstwa polskiej pisarki
Danuty Mostwin
od czasu wojny zamieszkałej w USA .
Jest to obraz powojennej polskiej emigracji w Londynie.

Gdy słucham czasem przypominają mi się niedawne wspomnienia nam współczesnych nie tak dawnych emigrantów do Anglii.

Ta książka to jedna z części sagi polskiej, cyklu powieściowego, w którym autorka przedstawia dzieje kilku pokoleń polskiej rodziny .
Danuta Mostwin była największą polską pisarką za oceanem.
Otrzymała szereg nagród i wyróżnień literackich.

Jakże różnili się nasi powojenni rodacy od spokojnych ,zdesperowanych,często załamanych z powodu wojennych zniszczeń Anglików. Polacy na wszelkie sposoby ożywiali Londyn swoją pracą,umiejętnościami radzenia sobie w najtrudniejszych sytuacjach, a i pomagali jak mogli rodzinom w ojczyźnie.
```````````````````````````````
Przeszukałam nasz wątek i dostrzegłam,że już o tym cyklu pisano:

- http://www.klub.senior.pl/showpost.p...st count=1000

Może da się odnowić adres?

Ostatnio edytowane przez elizka : 01-07-2018 o 23:35.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2645  
Nieprzeczytane 02-07-2018, 23:44
caryca1 caryca1 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Poznań
Posty: 73
Domyślnie

W książce Hakana Nessera znalazłam bardzo ciekawe zdanie nad którym warto się zastanowić.
"Człowiek to zwierzę o bardzo brudnej duszy. I piekielnej umiejętności jej mycia".
Jakie to prawdziwe!.
Na dział recenzji zajrzałam dziś po raz pierwszy. A przecież ja na jednym z książkowych forum piszę dużo recenzji. Jak wrócę z sanatorium to kilka ciekawszych tu umieszczę.
W ciągu roku średnio czytam 60-70 książek. Niektóre bardzo ciekawe , inne mniej, ale mam zasadę: rozpoczętą książkę zawsze muszę przeczytać do końca. I musi to być wyjątkowy gniot, lub jego treść niesamowicie głupia, żebym ją po kilku stronach odrzuciła.

Ostatnio edytowane przez caryca1 : 02-07-2018 o 23:50.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2646  
Nieprzeczytane 05-07-2018, 22:44
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 164
Uśmiech elizka proponuje, ja uzupełniam

Danuta Mostwin - Cień księdza Piotra<--- czyta Henryk Machalica

Saga Polska, cykl powieściowy, w którym autorka przedstawiła dzieje kilku pokoleń polskiej rodziny.
Na ten cykl składają się powieści: Cień księdza Piotra, Szmaragdowa zjawa, Tajemnica zwyciężonych, Nie ma domu, Dom starej lady, Ameryko! Ameryko!, i Ja za wodą, ty za wodą.
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=1149zewa
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2647  
Nieprzeczytane 05-07-2018, 23:38
caryca1 caryca1 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Poznań
Posty: 73
Domyślnie

Moje recenzje są często bardzo długie i dlatego założyłam wątek "książki które warto przeczytać. Piszę tylko o książkach naprawdę ciekawych. Zainteresowanych proszę wejść na ten post. Napisałabym kolejną recenzję, ale jak na razie nie widzę zainteresowania.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2648  
Nieprzeczytane 06-07-2018, 19:21
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 297
Domyślnie

Ostatnio Alfonso Signorini- "Zbyt dumna, zbyt krucha"- rzecz o zyciu Marii Callas. Zmarla w 1977 roku-osamotniona ciężko chora. Miala 2 związki liczące się w Jej zyciu- najbardziej tragiczny z Arystotelsem Onassisem.Początkowo miłość jak z bajki,potem "wylazł" z niego prostak i cynik.Nie wiem , ile jest prawdy w tym co pisze autor- ale w bardzo niekorzystnym świetle przedstawiona pani Jackie primo voto Kennedy, secundo voto Onassis. Slowa , postępowanie niegodne bylej pierwszej damy USA. Można przeczytać, ale bez specjalnego zachwytu....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2649  
Nieprzeczytane 06-07-2018, 19:23
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 297
Domyślnie

Caryco- piszemy tylko o ksiązkach, kóre nas zainteresowaly, zachwyciły. Myśle , ze niepotrzebny drugi watek...I nie zgadzam się z Tobą, że czlowiek to zwierzę.Ja nigdy nie porównałabym czlowieka do zwierzęcia. My mamy mózg, zwierzę kieruje sie instynktem, i genami, ktore ma zapisane w chromosomach.Raczej patologia u zwierzęcia wyzwala sie pod wplywem działan człowieka. To tyle na temat- jak mówi Badura...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2650  
Nieprzeczytane 06-07-2018, 20:07
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 043
Domyślnie

Dziękuję za książkę Srebrzysta.

Babcielu, książki biograficzne to też i moja pasja.

Jeszcze słówko a propos
człowiek a zwierzę
dodam ,że mamy też możliwość i prawo swobodnego czy też świadomego wybierania.

Podrzucaj,jeśli zechcesz, Caryco nawet sam tytuł .To też ,np.dla mnie,sporo znaczy.
A jeszcze własne zdanie o książce to prawie jak prezent.

Prawie 2,600 postów w tym wątku to sporo - prawda?

Pozdrawiam miłośników czytania i słuchania.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2651  
Nieprzeczytane 06-07-2018, 21:18
caryca1 caryca1 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Poznań
Posty: 73
Domyślnie

Ok. moim zamiarem było zwrócenie uwagi na książki warte zainteresowania a moje recenzje są dość obszerne. Ale jeśli takie jest życzenie większości- kolejne recenzje napiszę tutaj.
Zdanie dotyczące tego, że człowiek to zwierze, to nie moje zdanie a wybitnego pisarza szwedzkiego, jednego z najwybitniejszych pisarzy na świecie. Hakan Nesser często wpisuje w swoje powieści kryminalne zdania, zmuszające czytelnika do osobistego ustosunkowania się. Przytoczone zdanie jest jednym z takich zdań.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2652  
Nieprzeczytane 07-07-2018, 20:40
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 043
Domyślnie

Lubię powieści i filmy skandynawskie.
Zresztą nie tylko ja ,o czym przekonałam się czytając posty tu w wątku literackim.
Henning Mankell, Asa Larsson, Stieg Larsson,Nesbo, Camilla Lackberg są tu znani i czytani.
Jakoś wymknął się mi Nesser.

Zatem np. ja chętnie poczytam o nim i jego powieściach.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2653  
Nieprzeczytane 08-07-2018, 21:19
Srebrzysta's Avatar
Srebrzysta Srebrzysta jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Elbląg
Posty: 1 164
Uśmiech mam tylko jedną audio, inne mam w pdf

Hakan Nesser - Karambol <--- czyta Robert Jarociński

Pijany kierowca powoduje wypadek, w którym ginie młody chłopak. Przerażony sprawca pod osłoną deszczu i ciemności ucieka z miejsca przestępstwa, lecz mimo wyrzutów sumienia nie zmierza przyznać się do winy.
Ale pewnego dnia dostaje anonimowy list od kogoś, kto był świadkiem śmierci chłopaka. Mężczyzna wpada w panikę. Gotów jest na wszystko, byle tylko skrywana przez niego tajemnica nie wyszła na jaw. Pociągnie to za sobą lawinę tragicznych zdarzeń, a jego życie przemieni w piekło. Jak wiele zła zdoła jeszcze wyrządzić jeden człowiek, uciekający przed odpowiedzialnością i karą?
__________________
uczymy się całe życie, a ciągle wiemy zbyt mało...
Polecam audioksiążki
kluczyk=1149zewa
zapraszam do bloga
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2654  
Nieprzeczytane 09-07-2018, 22:51
caryca1 caryca1 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Poznań
Posty: 73
Domyślnie

Przed wyjazdem do sanatorium/ środa/ wklejam jeszcze dwie ciekawych recenzje książek . Potem do sierpnia znikam z forum.
Hamida z zaułka Midakk
Nadżib Mahfuz
Akcja tej książki rozgrywa się w Kairze w czasie II wojny światowej, w jednym z najnędzniejszych zaułków tego miasta- zaułku Midakk. Zaułek jest jakby światem w pigułce- mieszkają tam rodziny, osoby samotne, młodzi, starzy, biedni i bogaci, właściciele i dzierżawcy , dzieci bogatych rodziców, ludzie dobrzy i źli. Mieszka tam bogacz, który wynosi się nad sąsiadów, bo ma pieniądze, swatka, która myśli, że od niej zależy szczęście małżeństw, bogata wdowa, która nagle zapragnęła małżeństwa, ale nie może pogodzić się ze starością, właściciel baru, uzależniony od haszyszu i młodych chłopców, ojciec który po stracie wszystkich dzieci poświęcił życie Bogu, małżeństwo piekarzy, w którym to żona bije męża, ale z miłości , samouk dentysta i twórca kalek. I wiele innych ciekawych postaci. Mieszkańców łączy wiara , że ich życiem rządzi fatum, które ogranicza ich wolną wolę , a wola Boga determinuje ich losy.
Bohaterką jest Hamida- dziewczyna piękna, naiwna i bardzo uboga. Jest nieślubnym dzieckiem wychowywanym przez przybraną matkę. Jej największym marzeniem jest zdobycie bogatego męża- zamożny efendi jest według niej przepustką do lepszego świata. Hamida pragnie pięknych sukien, drogocennych klejnotów, luksusu i uwielbienia nie tylko przez mężczyzn ale i kobiety. Cała dnie spędza na marzeniach o lepszym życiu, dobrym losie, bogactwie, władzy, pięknych strojach, własnym domu , wolności. Zastanawia się, którzy jej znajomi mogliby się jej przydać- ci którzy nie są jej do niczego potrzebni mogliby przestać istnieć.
Hamidę kocha biedny fryzjer Abbas i jest gotów wstąpić do wojska po to by zdobyć dla niej pieniądze. Hamida przyjęła jego oświadczyny. Wkrótce jednak Hamidą zainteresował się lokalny bogacz. Proponuje jej by została jego drugą żoną. Ale Hamidą interesuje się też właściciel szkoły. Bezczelnie uwodzi ją spojrzeniami, uśmiechem, bogactwem . Hamida podejmuje ryzyko ucieczki. Czy uda jej się zdobyć to czego najbardziej pragnie?
Hamida jest dziewczyną egoistyczną, jej chorobliwa ambicja pozbawia ją szczęścia a zakochanego w niej fryzjera- życia.
Nadżib Mahfuz ukazał w swojej książce jak wielkie było pragnienie młodych do porzucenia tradycji i przywdziania trendów idących z Zachodu, w ślad za stacjonującymi w Egipcie wojskami króla Anglii. Obok nich postawił mieszkańców zaułka przywiązanych do arabskiej tradycji którzy uważają malutki Midakk za swoje miejsce na ziemi. Stanowią przy tym arcyciekawą galerię bohaterów.
Na przykładzie zaułka Midakk możemy obserwować też relacje i normy społeczne Kairu z tamtych dni.
Jest to świetnie napisana i bardzo ciekawa książka dla wszystkich, którzy lubią czytać o życiu, ludziach, emocjach oraz poznawać inne kultury. Pokazuje nie tylko miłość, wielkie emocje, zazdrość i cierpienie. Jej dodatkowym atutem jest egzotyczny klimat biednego Kairu. Niespotykane raczej w naszej kulturze zachowania - krzykliwe kobiety, jazgoczące całymi dniami na sąsiadów i własnych mężów; mężczyzna regularnie bity przez żonę i znoszący to z podziwu godną cierpliwością (zachodziło nawet podejrzenie, że oni są szczęśliwi!).

Jaskółki z Kabulu – Yasmina Khadra.
Książka która w przerażający sposób przedstawia losy mieszkańców przedmieścia Kabulu, ich rozterki, wątpliwości a zarazem strach przed mającymi niesamowitą wręcz władzę, talibami.
Autorka w pewnym momencie , słowami mułły Baszira przekazuje zasady na jakich opierają swoją władzę talibowie.
Nie będę nic więcej pisać o samej akcji książki , to trzeba przeczytać, przytoczę jedynie przemówienie owego mułły , przemówienie które wyjaśnia to, co teraz dzieje się na naszym świecie .

„Ludy muzułmańskie jednoczą swoje siły i najgłębsze przekonania. Wkrótce będzie na ziemi tylko jeden język, jedno prawo, jeden ład.
Zachód zginął. Już go nie ma. Wzorzec jaki ofiarowywał głupcom, się nie sprawdził. A czymże jest ten wzorzec? Czym w istocie jest to, co uznaje on za emancypację, nowoczesność? W tym niemoralnym społeczeństwie, które zrodził, rządzi zysk. Skrupuły, pobożność i miłosierdzie liczą się za nic. Liczą się tylko wartości finansowe, bogacze stają się tyranami a pracownicy skazańcami, przedsiębiorstwo zastępuje rodzinę, aby wyizolować jednostkę i nad nią opanować, a potem ją odprawić z niczym; kobieta znajduje upodobanie w rozwiązłości, mężczyźni pobierają się między sobą; kupczy się jawnie ludzkim ciałem i nie budzi to niczyjego sprzeciwu, całe pokolenia, wynędzniałe i wydziedziczone, tkwią w prymitywnym bytowaniu.
Czy taki ma być ten wzorzec pyszniący się swoimi zdobyczami? Nie. Nie buduje się gmachu na ruchomych piaskach. Zachód jest skończony, już po nim. Jego fetor zatruwa powłokę ozonową. To świat kłamstwa.
Jego domniemany postęp to ucieczka do przodu. Jego rozmach zdradza wewnętrzną panikę. On dogorywa, złapany jak szczur w pułapce. Tracąc wiarę utracił duszę, a my mu nie pomożemy odzyskać ani jednej ani drugiej.
Wierzy, że zabezpieczy go rozwój ekonomiczny; wierzy, że ulegniemy wpływom jego technologii, że jego satelity przechwycą nasze modlitwy. Wierzy, że jego lotniskowce i tandetne produkty, jakim zalewa cały świat, sprowadzą nas z naszej drogi…. I zapomina, że nikt nie ma władzy nad tymi, którzy postanowili umrzeć dla chwały Pana .
Jesteśmy żołnierzami Boga. Naszym powołaniem jest zwycięstwo a raj karawanserajem. Jeśli któryś z nas padnie z ran, czeka go zastęp hurys pięknych jak tysiąc słońc. Nie wierzcie, że ci co poświęcili się dla sprawy Boga, umarli; oni żyją pełnym życiem obok Pana, który obsypuje ich dobrodziejstwami.
A co do niewiernych, ich męczenników, to opuszczą oni ziemską udrękę jedynie dla wieczystej gehenny. Ich trupy jak ścierwo gnić będą na polach bitew i w pamięci tych, którzy przeżyli. Nie będą mieli prawa ani do miłosierdzia Pańskiego, ani do naszej litości. I nic nam nie przeszkodzi oczyścić ziemi od niewiernych, aby od Dżakarty po Jerycho, od Dakaru po Meksyk, od Chartumu po Sau Paulo i od Tunisu po Chicago mogły rozbrzmiewać triumfalne wołania z minaretów.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2655  
Nieprzeczytane 10-07-2018, 21:21
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 297
Domyślnie

Caryco- piękna rezenzja- pisz , pisz, bo widac dobre i tzw lekkie pióro. pozdrawiam. Babciela
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2656  
Nieprzeczytane 10-07-2018, 23:36
caryca1 caryca1 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Mar 2011
Miasto: Poznań
Posty: 73
Domyślnie

babciela- dziękuję. Następną recenzję napiszę w sierpniu bo z niecałe 4 godziny wyjeżdżam do sanatorium.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Książki - recenzje szczęśliwa13 Książka, literatura, poezja 499 13-09-2009 23:24
Olimpiada 2008 - Nasze Recenzje jolita Różności - wątki archiwalne 44 23-08-2008 11:35
książki, prasa redoku Kupię, sprzedam, zamienię 1 07-02-2008 10:32
książki basza Kupię, sprzedam, zamienię 0 12-01-2008 20:01
Moje recenzje lub słowa krytyki czyli chodzę po forum i czytam... jolita Różności - wątki archiwalne 29 17-11-2007 16:41

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:22.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X