menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 08:29
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie Ciekawe przepisy kulinarne


Nie wiem czy wątek sie przyjmie, ale miło by było dzielić się przepisami tymi sprawdzonymi albo zasługującymi na sprawdzenie co z tego wyjdzie.
Znalazłam przepis na inną kawę, może ktoś się pobawi tym przepisem.



Czas przygotowania: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Liczba porcji: 4-6
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

* 10 dag czekolady,
* ok. 1 szklanki bitej śmietany,
* ok. 1 litra świeżo zaparzonej kawy,
* ok. łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Czekoladę należy rozpuścić i dodać do niej śmietanę. Masę porozdzielać do filiżanek i zalać gorącą kawą. Udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 11:29
jakempa's Avatar
jakempa jakempa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 10 278
Domyślnie

Fajny wątek, muszę coś poszukać
__________________
]


Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 21:36
Vera Vera jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Posty: 87
Uśmiech

Super,że powstał ten wątek.Proszę o pomoc.Poszukuję smacznego przepisu na kaszę jaglaną ,ale żeby przygotowanie posiłku nie było bardzo skomplikowane i pracochłonne.Oczekuję propozycji.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 21:49
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 939
Domyślnie Dla Very

Vero znalazłam taki przepis z kasza jaglanej,na skomplikowany nie wygląda ale ja sama jeszcze tego nie jadłam.Jak znajdę więcej to podrzucę,życzę smacznego.

Kasza jaglana z bananem i kokosem

•60g kaszy jaglanej
•pół-cały banan
•łyżeczka wiórek kokosowych
•łyżeczka ziaren słonecznika
•miód i kardamon do smaku
Kaszę sparzyć wrzątkiem, wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości. W tym czasie pokroić banana, uprażyć słonecznik i wiórki. Wszystko połączyć z ugotowaną kaszą, dodać miodu do smaku i kardamonu.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 21:54
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 939
Domyślnie Kotleciki z kaszy jaglanej

Składniki.2 szkl kaszy jaglanej.
2 szkl mleka.
2 szkl wody.
2 jajka.
kilka suszonych grzybów.
pęczek pietruszki.
..1 łyżka tłuszczu.
sól.
pieprz.
1 łyżka tartej bułki.
tłuszcz do smażenia.
....Opis przygotowania.Umytą kaszę jaglaną ugotować z dodatkiem odmierzonej ilości wody i mleka. Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodać drobno posiekaną zieleninę, jajka, ugotowane, drobno posiekane grzyby, natkę pietruszki. Masę przyprawić do smaku, wyrobić,a następnie formować okrągłe kotlety, obtaczac je w tartej bułce i smażyć. podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 21:57
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 939
Domyślnie

Pomidorowa z kaszą jaglaną

Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej, 2 kostki rosołowe, łyżka masła, cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, pół szklanki śmietany 12-proc., 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki, sól.

Zacznij od wypłukania i odcedzenia kaszy, po czym zalej ją 3-4 szklankami wody, dodaj połowę masła. Wszystko osól i gotuj około 35 minut. Resztę masła stop w rondelku, zeszklij na nim posiekaną cebulę i wymieszaj ją z koncentratem. Teraz przez chwilę duś pod przykryciem, a następnie przełóż do garnka z zupą. Zupę dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę i posyp koperkiem. Zupa ta jest jeszcze smaczniejsza, gdy zamiast koncentratu użyjemy świeżych pomidorów (obranych ze skórki i pozbawionych nasion).

Krupnik z kaszy jaglanej

Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej, 6 szklanek rosołu drobiowego, 20 dag pieczarek, łyżka masła lub margaryny, upieczone udko kurczaka, 1-2 żółtka, 2 łyżki posiekanej zieleniny, pieprz, sól.

Opłukaną kaszę zalej zimnym rosołem i gotuj około 50 minut na małym ogniu. Pieczarki umyj, osącz, pokrój na plasterki, po czym usmaż na maśle lub margarynie. Mięso z udka pokrój w kostkę i pod koniec gotowania wrzuć do zupy, dodaj pieczarki. Krupnik zagotuj i zdejmij z ognia. Zapraw go teraz rozmąconymi żółtkami, rozprowadzonymi przestudzoną zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krupnik - już na talerzu - posyp przed podaniem zieleniną.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 22:01
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 939
Domyślnie

Na prośbę Very zaczęłam od przepisów a tak właściwie powinna zacząć od opisu jak ważna powinna być kasza jaglana w codziennym żywieniu.
Kasza - jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych składników pożywienia na naszym obszarze geograficznym - staje się współcześnie potrawą niemal egzotyczną. O ile kaszę mannę kojarzą pewnie wszyscy z dzieciństwa, a kaszę gryczaną z barów mlecznych, może też niektórzy wiedzą, że w krupniku najczęściej pływa kasza perłowa, ale podejrzewam, że wiele osób nie wie jak wygląda ani jak smakuje kasza jaglana – królowa wszystkich kasz.
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Najkorzystniejszy jest chyba tutaj skład aminokwasowy. Kasza jaglana zawiera bowiem znaczne ilość tryptofanu. Jako, że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Kasza jaglana jest genialna jako samodzielne danie z jabłkami, z różnymi bakaliami, albo z suszonymi śliwkami (w sezonie śliwkowym także oczywiście pieczona ze świeżymi śliwkami). W wersji niesłodkiej może być podawana z duszona marchewka lub innymi warzywami. Z kaszy jaglanej można przyrządzić doskonałe zapiekanki, np. na słodko – z gruszkami, śliwkami, a także pikantne z porem, papryką. Krem sporządzony z kaszy jaglanej, moreli, rodzynek zastępuje tradycyjne słodycze.

Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych. Produkty o termice neutralnej są podstawą zrównoważonej diety. Wzmacniają korzeń jin i korzeń jang, wzmacniają czi i przywracają równowagę w organizmie. Dlatego powinny być głównymi składnikami pożywienia. Właśnie do tej grupy należy kasza jaglana. Wzmacnia nerki, harmonizuje śledzionę i żołądek, usuwa tzw. wilgoć z organizmu, która jest przyczyną częstych stanów zapalnych m.in. górnych dróg oddechowych.

Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jednym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekko strawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 23:03
eledand's Avatar
eledand eledand jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: opolszczyzna
Posty: 19 821
Uśmiech Witam serdecznie.

Helenko dzięki za przepis.Moje Jagły wylądowały na podwerze do kur.Zmienie zdanie i kupie na nowo i spróbuje wg Twojego przepisa.
Zobaczim czy to się da jeść.
__________________
http://ewefew.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 23:16
Sabinka41's Avatar
Sabinka41 Sabinka41 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Posty: 1 969
Domyślnie

sellenhel dziękuje za podanie przepisów z kaszy jaglanej mam ją zaleconą w diecie (chore jelita)napewno skorzystam nie wiedziałam że można ją jeść na słodko.Sagelo -Elu pomysł na temat wątku bardzo mi się podoba
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 23:24
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 7 663
Domyślnie

Dzięki Sellenhel za wyczerpujące wiadomości o kaszy jaglanej.
Wiem że jest bardzo wskazana w żywieniu,ale niestety mało stosowana.Moja znajoma wyleczyła trądzik kaszą.....
Ja sparzam kaszę wrzątkiem,a potem normalnie gotuję i podaję jak wszystkie inne kasze.I z sosami,i na słodko,i do zup,nawet dodaję do farszu na pierogi.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 23:47
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Nie robiłam, ale zamierzam.


Królicze ciasto

Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 30-40 min. w 180-200 st. C
Liczba porcji: 6-8
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

* 1 szkl. cukru,
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 1/2 szkl. oleju, najlepiej słonecznikowego,
* 80-100g migdałow lub słonecznika,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 50-80 g suszonych śliwek,
* 8 średnich marchewek,
* 4 jajka

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wsypać ją do dużej miski. W osobnym naczyniu ubić jajka (ok.5-10 min). Do marchewki dodać jajka, proszek do pieczenia, makę, cukier i wymieszać. Wlać olej i znowu wszystko razem wymieszać. Pokrojone bakalie i pokruszoną czekoladę wrzucić do ciasta. Dokładnie wymieszać. Wysmarować tortownicę tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 st. na 30-40 min. Ciasto będzie dobre wtedy gdy nie będzie sie przylepiać do wbitej wykałaczki. Ciasto podawać z bitą śmietaną. Mniam!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 27-02-2010, 00:24
emka46's Avatar
emka46 emka46 jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2006
Miasto: Trójmiasto
Posty: 2 988
Domyślnie

Jest już wątek o podobnej tematyce.
Dla zainteresowanych podaje link:
http://www.klub.senior.pl/dom-wnetrz...narne-281.html
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 27-02-2010, 07:50
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Wykorzystuję kaszę jaglaną podobnie jak kus-kus,czyli bazę do sałatek.Dodaję trochę tuńczyka, ogórka kiszonego,szczypior,oliwki,paprykę-skrapiam oliwą,dosmaczam posiekanym czosnkiem i przyprawami oraz paroma kroplami oliwy.Mnie smakuje.Dosypuję ja też do jarzynowej zupy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 27-02-2010, 15:30
Vera Vera jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Posty: 87
Domyślnie

Bardzo dziękuję za przepisy.Zatem biorę się do dzieła i zaczynam wprowadzać kaszę jaglaną do codziennego menu.Jeszcze raz wielkie dzięki.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 27-02-2010, 16:11
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 939
Domyślnie

Cytat:
Napisał Vera
Bardzo dziękuję za przepisy.Zatem biorę się do dzieła i zaczynam wprowadzać kaszę jaglaną do codziennego menu.Jeszcze raz wielkie dzięki.
Vero cieszę się że mogłam pomóc i nie tylko Tobie
Pamiętam jak byłam dzieckiem to moja babcia bardzo preferowała kaszę jaglaną;ona na to mówiła "jagły" ,nawet zupę mleczną z jagieł robiła i można było ją jeść jak się chce,
i na słodko i lekko do smaku tylko posoloną.Przez wiele lat nawet ta kasza zniknęła z półek sklepowych ale bardzo dobrze że powraca.Wszystkie kasze są bardzo zdrowe i mają dużo wartości odżywczych tylko nie wszyscy je lubią.Dołączam fotkę z kaszą jaglaną dla tych którzy jej nie znają.Miałam ją wczoraj wkleić przy opisie wartości odżywczych ale jeszcze jej nie miałam.

Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 27-02-2010, 16:19
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 939
Domyślnie

Babeczka z kaszy jaglanej

Na ciepło z sosem wiśniowym

Składniki:
- 3,5 kubka mleka
- 3/4 kubka kaszy jaglanej
- 200 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
- szczypta szafranu
- pół laski wanilii
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 2 garści rodzynek
- pół paczki wiśni mrożonych
- 2 łyżki cukru

Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę, sól, szafran, rozkrojoną wzdłuż wanilię i rodzynki. Gotujemy ok. 20 min, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmujemy z gazu, dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy laskę wanilii. Wlewamy do ? objętości foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy ok. 20 min, aż babeczki będą złocistobrązowe.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 27-02-2010, 16:27
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 939
Domyślnie

Dietetyczna zupka z kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
6 czubatych łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka masła
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek korzenia selera
kawałek pora
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól
Kiedy mamy kłopoty z żołądkiem albo jesteśmy osłabieni po chorobie......taka lekkostrawna, jarzynowa zupa może nam pomóc.

Kaszę opłukać na sicie, zalać w garnku trzema szklankami wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotować 10min. Warzywa oczyścić, oskrobać; korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, pora drobno posiekać - wrzucić do zupy, gotować koleje 10 min., doprawić odrobiną soli. To bardzo lekka, ale pożywna zupa, doskonała dla małych dzieci, ludzi starszych, rekonwalescentów...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 27-02-2010, 19:57
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Zapraszam do zrobienia sałatki.


Sałatka Marcina

Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

* 1 seler,
* 2 jabłka,
* 1-2 pory,
* 15 dag żółtego sera,
* 15 dag szynki,
* 10 dag orzechów włoskich,
* pół główki sałaty, obojętnie jakiej,
* 15 dag jogurtu,
* cytryna,
* 2 łyżki majonezu,
* sól, pieprz, curry, cukier

Przygotowanie:

Ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę bulwę selera i odsączyć. Dodać pokrojony ser, szynkę, jabłka, pory. Połączyć z sałatą i orzechami. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić, sosem polać sałatkę.Ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę bulwę selera i odsączyć. Dodać pokrojony ser, szynkę, jabłka, pory. Połączyć z sałatą i orzechami. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić, sosem polać sałatkę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 27-02-2010, 20:00
maluna's Avatar
maluna maluna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wielkopolska
Posty: 22 514
Domyślnie

Może ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze. Z kaszą jaglaną gotuje od jesieni do wiosny moją "zupę zdrowotną". Podobno zupa, w której gotuje się kasza jaglana ma silne właściwości bakteriobójcze i jest dobra przy wszystkich infekcjach i przeziębieniach. Biorę jakieś kurze fragmenty, obojętnie jakie, dwie torebki mrożonki warzywnej z Lidla (1,69szt)bardzo dobre są te mieszanki warzywne i trzy czubate łyżki kaszy jaglanej. Kaszę dodaje się pod koniec gotowania, bo ona szybko się gotuje. Ja dodaje też trochę przypraw ziołowych takich jak oregano, tymianek, listek, co kto lubi. Taka kasza smakuje w zupie jak bardzo drobne lane kluseczki. Polecam
Dziękuję sellenhel za zwrócenie uwagi na zalety tej kaszy już dzisiaj zapomnianej.
__________________
Małgosia


http://www.klub.senior.pl/moje/maluna/blog/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 27-02-2010, 20:43
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 939
Domyślnie

Bardzo ciekawa sałatka Sagelo,fajnie że tak szybko można ja zrobić.
Ja też mam bardzo szybką sałatkę do wykonania.

Sałatka z zupek chińskich :


2 zupki chińskie łagodne Vifon
1 kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
przyprawa do gyrosa
majonez

Wykonanie :
W szklance wrzącej wody rozpuszczamy jedną torebkę
przyprawy do zupek(bez tego tłuszczyku),
Makaron kruszymy i zalewamy tym wrzącym rosołkiem,
zostawiamy do spęcznienia.Drobniutko kroimy w paseczki
kapustę,paprykę kroimy w kosteczkę,dodajemy kukurydzę,
wymięszać wszystko i posypać do smaku przyprawą do
gyrosa.Dodać spęczniały makaron,wymieszać i dodać
majonez.Schłodzić w lodówce i można jeść.Smacznego
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 




Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 551 06-09-2017 08:20
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 67 12-07-2017 13:52
Kuchnia-moja pasja-przepisy pozytywna Hobby, pasje 2 08-06-2010 05:07
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! ISS Profilaktyka i zdrowy styl życia 36 30-08-2008 20:03

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:18.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X