menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #21  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 01:33
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał Pani Slowikowa
a ja???? nie zasluzylam na wierszyk??
Ewidentnie jes, jes, jes.

Ale tak dwa razy pod rząd?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #22  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 01:37
Lila Lila jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Polska
Posty: 49 512
Domyślnie

Zgadza się.Makłowicz paprok jakich mało.
Po pokazie steków z kangura ,z Zoo zginął mlody kangur.I nie jest to żart niestety...

Nieraz mam wrażenie,że on pluje do garnka...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #23  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 01:39
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

Kufo czyzby to byl test na kuchareczke -restaurant kupiłes czy co?
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #24  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 01:55
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malgorzata 50
Kufo czyzby to byl test na kuchareczke -restaurant kupiłes czy co?
W szanującej się restauracji szefem kuchni jest men.
Żeby się napić mleka nie trzeba kupować krowy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #25  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 01:57
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malgorzata 50
Kufo czyzby to byl test na kuchareczke -restaurant kupiłes czy co?
W szanującej się restauracji szefem kuchni jest men.
Żeby się napić mleka nie trzeba kupować krowy.
Ale miały być przepisy.
Dostałem świetny, na rostbef z grila, lub patelni.
Jak przetestuję to napiszę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #26  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 01:58
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

Napisz napisz napisz i nie zadzieraj z nami.....
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #27  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 02:01
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malgorzata 50
nie zadzieraj z nami.....
Dlaczego?
Dlaczego?
Dlaczego?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #28  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 02:03
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

Zadrzyj to zobaczysz dlaczego???????
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #29  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 02:08
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malgorzata 50
Zadrzyj to zobaczysz dlaczego???????
Jak się to robi?
Poproszę przepis, z czystej przekory i duszy eksperymentatora i hazardzisty - skorzystam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #30  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 02:10
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie No i gdzie moj wierszyk???

buuuuu
Odpowiedź z Cytowaniem
  #31  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 02:32
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

daj odetchnąć.
Poczytaj o miodzie, narazie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #32  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 02:33
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

Matko ,co za facet kategoryczny...wlazłes miedzy wrony to nie ma przebacz....
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie

Ostatnio edytowane przez Malgorzata 50 : 21-10-2007 o 02:37.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #33  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 02:35
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

OK
tylko,że ja po piwie łapię wenę.
Już wsiadam w wóz i jadę do nocnego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #34  
Nieprzeczytane 21-10-2007, 02:36
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malgorzata 50
Matko ,co za facet kategoryczny...wlazłes miedzy wrony to nie m przebacz....
Byk z wronami sobie poradzi.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #35  
Nieprzeczytane 23-10-2007, 16:55
enia60's Avatar
enia60 enia60 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Miasto: małopolska
Posty: 18 187
Domyślnie

No nie koniecznie! byk nie wzniesie się ponad,wrony będą krakać wszędzie,ja czytam przepisy chętnie ale nigdy nie stosuję ich w praktyce,lubię eksperymentować zawsze i wszędzie tylko bardzo cicho i dla siebie ot takie sobie zb......e zawodowe
Odpowiedź z Cytowaniem
  #36  
Nieprzeczytane 24-10-2007, 02:54
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Ale bojowe wrony się tutaj zebrały, strach się bać.
Pewnie przeszkolone przez kaczki bojowe.
Teraz ad rem.
Zrobiłem makagigi wg tego przepisu:
Składniki
1/2 szklanki miodu
szklanka cukru
szklanka maku
opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie
Zagotuj miód z cukrem. Zdejmij łyżką piankę z syropu. Dodaj przesiany suchy mak. W momencie gdy masa lekko się zrumieni wylej ją na blat wyłożony papierem do pieczenia. Rozprowadź ją do pożądanej grubości naoliwioną szpatułką lub wałkując ją posmarowanym olejem wałkiem. Pokrój na kwadraty. Podawaj z owocami.
© Jacek Sikora
Mak sparzyłem, dodałem owsianki i całość zrobiła się rzadka.
Trzeba było długo gotować i zagęszczać.
Dobre to to, tylko myślałem, że będzie się ciągło a wyszło skamieniałe.
Konsystencją i smakiem i zapachem przypomina specyjał sprzedawany w okresie Wszystkich Świętych pod krakowskimi cmentarzami, pod nazwą "miodek turecki".

Jutro mam ochotę zdeflorować naleśniki i jabłka w cieście.
Przepis
Składniki:
1 szklanka mąki
2-4 jajka
2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszane pół na pól lub częściowo zastąpione gazowaną wodą mineralna, piwem, śmietaną)
szczypta soli
ok. 2 łyżek cukru (na naleśniki ze słodkim farszem)
1 łyżka oleju

Jajka posolić. Wymieszać z płynem. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mąkę.
Gdy ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany, odstawić je na 30 minut.
Patelnię rozgrzać, posmarować cieniutko olejem.
Wlać łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej jej powierzchni.
Gdy powierzchnia naleśnika będzie sucha, odwrócić go na drugą stronę i dosmażyć.
Do ciasta dodać olej. Następne naleśniki smażyć bez natłuszczania patelni.

Ciekaw jestem co z tego wyjdzie.
Widziałem w telewizorni jak gość tak sprytnie podrzucał naleśnika, który się w powietrzu odwracał.
Trzeba tak spróbować.
Skąd ja wezmę łyżkę wazową?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #37  
Nieprzeczytane 24-10-2007, 08:58
Alsko's Avatar
Alsko Alsko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 34 883
Domyślnie Kufo,

łyżkę wazową zastąpisz odpowiedniej wielkości filiżanką. A potem kupisz, bo niedroga, a przydaje się.
Z podrzucaniem uwaźaj - mojemu ojcu naleśnik wylądował na suficie i do końca życia rodzina mu dokuczała.

Makagigi wyszły twarde, bo za długo na ogniu. Rozrzedził ten parzony mak. Musi być suchy.

Z podziwem czytam tych, co lubią pichcić. Mój bachor nawet robi wynalazki różne. A ja do kuchni wstępuję tylko po to, żeby nie zemrzeć z głodu
Odpowiedź z Cytowaniem
  #38  
Nieprzeczytane 24-10-2007, 09:30
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Dlaczego tak duzo jajek w Twoim przepisie?Panie po 40-ce/czyli my!!/muszą uważać na poziom cholesterolu..no i ta ew.śmietanka!Ale watek ciekawy.Pozdrawiam.Ja serwuję naleśniki ze szpinakiem lub pieczarkami i odrobiną odłuszczonego sera żółtego,bo lubię pikantne.Polecam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #39  
Nieprzeczytane 24-10-2007, 09:44
Alsko's Avatar
Alsko Alsko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 34 883
Domyślnie Niko, pocieszam Cię!

Najnowsze badania wykazały, że z cholesterolo-jajkami to nieprawda
Zawierają go dużo, ale nie >sprzedają< konsumentowi!!! Bardzo długi wywód przytoczono, dlaczego tak się dzieje. Czytałam o tym wprawdzie niedawno, ale, oczywiście, nie zapamiętałam gdzie. To był przedruk z fachowego pisma.

Dla mnie bomba! Uwielbiam jajka... Więc w te pędy uwierzyłam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #40  
Nieprzeczytane 24-10-2007, 10:04
an_inna's Avatar
an_inna an_inna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Kraków
Posty: 1 701
Domyślnie

Cytat:
Napisał Alsko
Najnowsze badania wykazały, że z cholesterolo-jajkami to nieprawda
Zawierają go dużo, ale nie >sprzedają< konsumentowi!!! Bardzo długi wywód przytoczono, dlaczego tak się dzieje. Czytałam o tym wprawdzie niedawno, ale, oczywiście, nie zapamiętałam gdzie. To był przedruk z fachowego pisma.

Dla mnie bomba! Uwielbiam jajka... Więc w te pędy uwierzyłam
Też czytałam! Nie tylko, że jajka nie są be, ale że cholesterol w organizmie nie pochodzi w prosty sposób od cholesterolu zjedzonego. Ale jak to zróżnymi mitami zdrowotnymi (i nie tylko) ten też się będzie długo utrzymywał.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 06:53
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 19:15

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:56.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.