menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 19-11-2012, 22:41
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie kuchnia i medycyna,potrawy z różnych stron świata,ciekawostki,wszystko o KUCHNI od A-


Chciałabym założyć nowy wątek odnoszący się do żywienia
człowieka zdrowego i chorego.Często o żywieniu naszym decydują przyzwyczajenia i upodobania smakowe,wynosi się to
z naszej tradycji,gdzie metody sporządzania potraw są głęboko
zakorzenione w naszym społeczeństwie.
Chciałabym ,żeby każdy ,kto ma ochotę wypowiadał się na ten
temat,tak ważny w naszym życiu.
Prosilabym również o zamieszczanie przepisów na potrawy
z różnych stron świata,umieszczanie ciekawostek kulinarnych
,śmiesznych historyjek związanych z kuchnią i kucharzami,
słowem:kuchnia i medycyna
-kuchnia z przymróżeniem oka
-kulinarne przeboje
-potrawy z różnych stron świata
-czy wiemy,co jemy?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 19-11-2012, 22:59
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

CZEKOLADA
-------------------
Z chemicznego punktu widzenia,czekolada jest pożywieniem
doskonałym,zawiera kilkanaście ważnych dla funkcjonowania
organizmu składników.Magnez,wspomagający komórki nerwowe
żelazo,niezbędne do produkcji krwinek czerwonych,cynk i selen.
witaminy z grupy B,substancje odpowiedzialne za poczucie
rozkoszy,śladowe ilości pobudzającej kofeiny,flawonoidy
przeciwdziałające procesowi starzenia się,miażdżycy i obniżające
ciśnienie krwi.
Oczywiście wszystko we właściwej dawce.
Gorzka czekolada,tak zdrowa dla ludzi,jest śmiertelnie
trująca dla psów,zawiera bowiem składnik,który wogóle
nie jest przetwarzany przez psi organizm,jest to teobromina
100gramowa tabliczka może zabić małego pupila.
240px-Czekolada_Fuchs.jpg
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 19-11-2012, 23:41
eledand's Avatar
eledand eledand jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: opolszczyzna
Posty: 19 732
Domyślnie

Witaj i poczytałam krociutko a ja chcę Pokrzywę.
Jest Ona i Rumianek prawie na wszystko.\\Pozdrawiam miło..
__________________
http://ewefew.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 20-11-2012, 12:46
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

POKRZYWA
19722.jpg
Pokrzywa ma działanie wszechstronne:
-oczyszcza organizm
-wzmacnia odporność
-obniża poziom cukru
-poprawia pracę trzustki,wątroby i żołądka
-regeneruje organizm w okresach osłabienia,np.w czasie brania
antybiotyków,lub chemii
-wzmacnia włosy,ogranicza ich wypadanie
-oprócz żelaza,zawiera wapń,fosfor,siarkę,potas,oraz witaminy:
wit.A,B2,C i K
To tanie lekarstwo o wysokiej skuteczności.
Najlepsze są młode pokrzywy,zbierane z dala od zanieczyszczeń
1KG.młodych pokrzyw umyć pod bierzącą wodą,
osączyć na sicie,wycisnąć w sokowirówce,
lub przekręcić przez maszynkę do mięsa,przecedzić,
przelać do ciemnej butelki,trzymać w lodówce.
Stosować codziennie przez 2 tygodnie przed śniadaniem
po łyżeczce do herbaty,kurację można powtarzać.
Można również pokrzywę ususzyć,potem parzyć z niej herbatkę
dodając łyżeczkę miodu.
----------------------------------------------------------------------
JAJKA PRZYCHODZĄ NA ŚWIAT W KROCHMALONYCH
KOSZULKACH.
GOMEZ de la SERNA

JAJKA FASZEROWANE ŻÓŁTYM SEREM
-----------------------------------------------

6jaj na twardo
łyżka masła,lub majonezu
mała zblanszowana cebulka
100g,sera żółtego w kawałku
sól.pieprz

Ugotowane jajka przepołowić na pół,wyjąć żółtka
cebulkę posiekać ,zblanszować,dodać,masło lub
majonez,żółtka,starty na grubych oczkach ser,
dodać przyprawy,napełnić połówki jaj.
Zamiast cebulki można użyć posiekanego szczypiorku.
Układać na liściach sałaty.
Ja mam szczypiorek cały rok.Latem zielony szczypiorek
siekam i wkładam do pojemniczków po serkach,lub
do małych szklanych słoiczków,które mi zostają np.
po koncentr.pomid.i wkładam do zamrażarki.
Tak robię podobnie ,z koperkiem i pietruszką.
Zawsze mam pod ręką i stosuję do jaj,do twarożków.
W zimie jak znalazł,w czasie gdzie mamy ograniczony
dostęp do witamin.

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-11-2012 o 13:04.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 20-11-2012, 13:01
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

GOLONKA:KOLANKA,KTÓRE UWODZĄ PODNIEBIENIA.
WIESŁAW MALICKI

GOLONKA A LA FLACZKI
------------------------------
Ugotować 2 golonki w wodzie z dodatkiem włoszczyzny,
ostudzić w wywarze do stężenia,wyciągnąć,pokroić
na drobne kawałki wraz ze skórą,włożyć do rosołu.
Podprawić zasmażką/3dkg.masła+3 łyżeczki mąki/
dodać pokrojone warzywa,przyprawy,majeranek
nade wszystko,gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól.
Do tej porcji,jak ktoś chce zwiększyć ilość mięsa,
można dodać ugotowanego ,obranego i pokrojonego
kurczaka.Jest to bardzo szybkie i dobre danie obiadowe.

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-11-2012 o 13:06.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 20-11-2012, 13:41
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Zapowiada się ciekawy wątek,będę tu zaglądać w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek z całego świata.To temat,który mnie bardzo interesuje.Jak tylko złapię oddech od obowiązków w realu chętnie napiszę o kuchni włoskiej,którą od 15 lat mam okazję degustować.Jest zdrowa,prosta i smakowita.Gratuluję pomysłu.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 20-11-2012, 13:55
Jarosław II's Avatar
Jarosław II Jarosław II jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: Śląsk- Zagłębie
Posty: 28 375
Domyślnie

Jeśli pozwolicie, to będę tu zaglądał. Golonkę a la flaczki spróbuję w tym tygodniu tylko zamiast kurczaka dodam nietoperza. czyli porcję rosołową ponieważ ma dużo skóry.
__________________
Moje wypowiedzi to wyłącznie moje prywatne zdanie. Źle Ci? To se popraw i nie patrz na rząd.
http://www.youtube.com/watch?v=D7I19pqf930
http://www.youtube.com/watch?v=TshT_3izSrw

Ostatnio edytowane przez Jarosław II : 20-11-2012 o 14:02.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 20-11-2012, 16:46
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Może zaczniemy od kuchni austriackiej,liczne potrawy
kuchni wiedeńskiej cieszą się światową popularnością.
Najlepsze z nich to m.inn.sznycel wiedeński,strudel,
knedle z morelami czy tort Sachera.
Na stole wiedeńskim króluje wołowina i cielęcina oraz ryby,
najbardziej poularną rybą jest fogasz,podobny do naszego
sandacza a łowiony jest wyłącznie w Dunaju.
Inne ryby jakpstrąg,karp szczupak też często goszczą na
wiedeńskich stołach.
Dania słodkie są również ozdobą kuchni,począwszy od
naleśników,slończywszy na tortach.
-------------------------------------------
SZNYCEL WIEDEŃSKI-Wiener Schnitzel

600G.mięsa cielęcego/udziec/
40g.mąki,60g,bułki tartej,2 jaja
80g.masła,cytryna,sól,pieprz,natka pietruszki

-mięso pokrajać na 4 plastry,lekko rozbić,dobrze zesiekać brzegi
aby plaster zachował swój kształt
-każdy plaster posolić,posypać pieprzem,obtoczyć w mące,
zanurzyć w rozbełtanych jajach,następnie w bułce tartej
-smażyć z obu stron na złoty kolor na połowie masła
-na każdym sznyclu położyć plasterek cytryny oraz grudkę
masła wymieszanego z natką pietruszki.

SOS CHRZANOWY-Meerretichsauce

Korzeń chrzanu,łyżka masła,parę łyżek śmietany,
pół szklanki rosołu lub bulionu.
-z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę,rozprowadzić
bulionem,zagotować.
-Dodać utarty/uprzednio sparzony/chrzan i śmietanę,krótko
gotować,posolić do smaku.
Doskonały sos do mięsa gotowanego,do jaj na twardo,do
makaronów.

Niedoceniany chrzan
-------------------------
Mówimy dużo o czosnku,o cebuli,a nie doceniamy chrzanu.
Jest on ceniony w kuchni,ale ma również wlaściwości lecznicze,
zawiera wit.c i prowitaminę A,witaminy z grupy B,oraz potas
fosfor,magnez,sód i żelazo.Posiada też substancje bakteriobójcze.
Dobry jest na trawienie,anemię,a syrop z chrzanu używany jest
przy uciążliwym kaszlu i zapaleniu oskrzeli.W przeszłości chrzanem
leczono szkorbut.

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 20-11-2012 o 21:12.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 21-11-2012, 15:42
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

KUCHNIA MEKSYKAŃSKA
--------------------------------
CHILLI CON CARNE

0,5kg mielonej wołowiny
1mała puszka fasoli czerwonej
1mała puszka kukurydzy,1czerwona papryka
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
1łyżka przyprawy chilli w proszku
1łyżeczka zmielonego kminku
kilka kropel sosu Tabasco,sól i pieprz
2ząbki czosnku,2 łyżki oleju

Usmażyć cebulę i czosnek na oleju
wrzucić wołowinę na 5minut na ostrym ogniu,
ugniatając,żeby nie było grudek,dodać pomidory,paprykę,,
fasolę,kukurydzę/odparować wodę/,posolić
skropić sosem Tabasco/niekoniecznie/dodać
proszek chilli/dobra jest mieszanka chilli ale nie z ostrą papr./
dusić15minut.Można podawać z ryżem,pieczywem.
Jest to smaczne danie jednogarnkowe
przyprawiać można na ostro,a jak ktoś nie może to zmniejszyć
ilość przypraw,można dodać również 1 ziemniaka pokrojonego
w kostkę /do duszenia/.

OBIAD U JAŚNIE PANA

-Janie,kiedy to ostatnio polowaliśmy na jelenie?
-Wczoraj ,jaśnie Panie
-No widzisz,to dlaczego dziś na obiad jest konina?
-Proszę wybaczyć,ale kucharz serwuje,tylko to
co Jaśnie Pan raczy trafić.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 21-11-2012, 16:20
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

8 ZASAD PEŁNI ŻYCIA
----------------------------
1).Utrzymuj czystość jelita grubego jedząc produkty
wysokobłonnikowe:owoce,warzywa,ziarna zbóż,nasiona
roślin strączkowych.
2).Gdy jesz w ciągu dnia bardzo obfity posiłek gotowany,
zażywaj tabletki enzymatyczne/kupisz je w sklepach ze
zdrową żywnością/usprawniają one dobre trawienie,
likwidują zaparcia.
3).Nie łącz białka zwierzęcego/mięso,ryby,jaja,mleko,sery/
z węglowodanami/mąka,ziemniaki,słodycze,kasze ,ryż,
produkty mączne/.
4).Oczyść organizm planując sobie dzień lub dwa,gdy będziesz
jeść tylko warzywa i owoce.
5).Zamiast cukru i chemicznych słodzików używaj w rozsądnych
ilościach:miodu,syropu klonowego,zagęszczonych soków
bez cukru.
6).Każdego ranka przez pięć minut myśl,co dobrego cię spotkało
w ten sposób zaprogramujesz pozytywne myślenie na cały
dzień.
7).Każdego dnia przeznacz 5-10 minut na głęboki relaks
a uzyskasz spokój i życiową harmonię.
8).Codziennie poświęć 15-20 minut na ćwiczenia,które
aktywizują wszystkie mięśnie np.ćwiczenia wolne,joga

TO WYSTARCZAJĄCY SPOSÓB ,BY ODMŁODZIĆ CIAŁO,
POZBYĆ SIĘ FAŁDEK TŁUSZCZU I UWOLNIĆ ŻYCIOWĄ ENERGIĘ
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 21-11-2012, 18:26
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 886
Domyślnie Witaj Iwo

Bardzo fajny wątek założyłaś Iwo
Ja punkt trzeci z Twoich zaleceń
stosuję już dawno .
Korzystam z Twojego zaproszenia
i chcę opowiedzieć o kuchni azjatyckiej .

Kuchnia Azjatycka

Czym charakteryzuje się jedzenie azjatyckie?

Potrawy kulinarne z rejonu azjatyckiego znacznie
różnią się od tych, które spożywamy na co dzień.
Charakterystycznym elementem jedzenia,
które codziennie przygotowuje się w różnych
zakątkach Azji jest ryż. To potrawa, która jest
podstawowym aspektem każdego dania.


Ważnym elementem są również takie warzywa,
jak kapusta pekińska, por, seler naciowy, cebula.
Jednak warto wspomnieć, że wybierając się do
któregokolwiek kraju azjatyckiego nie znajdziemy
kapusty pekińskiej w żadnym jadłospisie.
A to ze względu na to, że w Azji występuje ona pod
inną nazwą (kapusta chińska).
Charakterystycznym elementem kuchni azjatyckiej j
est także to, że do potraw dodaje się dużo przypraw,
a same dania nie mają tylko smakować,
ale i też ładnie pachnieć i estetycznie prezentować
się na talerzu.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 21-11-2012, 20:15
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Witaj Helenko,dobrze by było aby do tych ciekawych
informacji dodać jakiś przepis z kuchni azjatyckiej.
Zapraszam wszystkich,których pasjonuje gotowanie,
eksperymentowanie z nowymi,ciekawymi produktami.
Napewno każdy ma chociaż parę swoich ulubionych,
a dla innych niespotykanych dotąd i nowych przepisów,
podzielcie się z nami.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 21-11-2012, 21:15
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 886
Domyślnie

Iwo kuchnie innych narodowości są
ciekawe i smaczne ale czasami troszkę
skomplikowane .

Wieprzowina słodko -kwaśna


Składniki

300 g chudej wieprzowiny,
pokrojonej w 2 ˝ cm kostkę
olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Marynata

1 łyżka wina ryżowego, lub wytrawnego sherry
1 łyżka jasnego sosu sojowego
˝ łyżeczki soli

Panierka

1 jajko
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej


Sos

150 ml bulionu z kurczaka
1 łyżka jasnego sosu sojowego
˝ łyżeczki soli
1 ˝ łyżki białego octu ryżowego, lub jabłkowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka cukru
50 g czerwonej papryki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki
50 g zielonej papryki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki
50 g dymki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki
50 g marchewki, pokrojonej w 2 ˝ cm kawałki
i blanszowanej przez 4 minuty
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
75 g liczi, z puszki

Przygotowanie

Włóż mięso do miski, dodaj składniki marynaty,
dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Wymieszaj składniki na panierkę.
Wyjmij łyżką cedzakową mięso z marynaty
i dokładnie obtocz w panierce.
W woku, frytkownicy, lub zwykłym garnku
usmaż mięso na głębokim oleju.
Smaż je około 2 minut, aż zrobi się złocisto-brązowe.
Osącz mięso na ręczniku papierowym.
Do sporego garnka nalej bulion.
Postaw na ogniu i dodaj sos sojowy,
sól, ocet, przecier pomidorowy i cukier.
Wymieszaj dokładnie i dodaj warzywa i owoce.
Przygotuj zagęszczacz – do 2 łyżek wody dodaj
łyżeczkę skrobi kukurydzianej i dokładnie wymieszaj.
Powoli, cały czas mieszając, dodaj zagęszczacz do sosu.
Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Dodaj wieprzowinę, wymieszaj i dodaj liczi.
Kiedy mięso i owoce będą ciepłe, danie jest gotowe.
Podawaj od razu.

Do mięsnych potraw kuchni azjatyckiej
najlepszym sycącym dodatkiem jest ugotowany
na sypko ryż lub makaron ryżowy albo sojowy .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 21-11-2012, 22:25
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

No po takim sutym obiedzie,trzeba pomyśleć
o sposobach na oczyszczeniu organizmu.

WĄTROBA JAK NOWA
------------------------
Zauważyłaś na swoim ciele więcej przebarwień,piegów,
znamion i brodawek,może to świadczyć o złym stanie wątroby.

KURACJA DZIESIĘCIODNIOWA
-----------------------------------
Kuracja cytrynowa jest dobrym sposobem na oczyszczenie
trzustki i wątroby.Sok z cytryny ma działanie zasadotwórcze,
nie drażni więc żołądka.
Codziennie przez 10dni,pij sok ze świeżo wyciśniętych cytryn,
godzinę przed posiłkiem lub pół godziny po nim.
Możesz go osłodzić miodem,lub rozcieńczyć wodą.
Pierwszego dnia wypij sok z 1 cytryny
Drugiego dnia-sok z 2 cytryn
Trzeciego dnia-sok z 3 cytryn
Czwartego dnia z 4 cytryn
Piątego i szóstego-sok z 5 cytryn
Siódmego-sok z 4 cytryn
Ósmego - sok z 3 cytryn
Dziewiątego-sok z 2 cytryn
Dziesiątego-znowu sok z 1 cytryny.
Kurację można powtarzać co roku.

ZDROWE JELITA
-------------------
Cierpisz z powodu zaparć lub wzdęć brzucha,męczą cię
gazy,lub inne dolegliwości jelitowe.

SUSZONE WĘGIERKI
----------------------------
Aby oczyścić jelito grube,jednym ze sposobów jest:
wieczorem zalać wrzątkiem 10 suszonych śliwek,
zostawiając na noc,rano wypić płyn i zjeść śliwki.
W ten sam sposób,rano przygotować ,sliwki na wieczór.
10 dni powinni wystarczyć na oczyszczenie jelita.

SOK Z KISZONEJ KAPUSTY
------------------------------
Jeżeli będziemy pili po 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
3 razy dziennie przez 14 dni,oczyścimy również jelito grube,
a przy okazji poprawimy działanie flory bakteryjnej.
Kuracja taka jest dobra też po antybiotykoterapii.

NERKI BEZ ZŁOGÓW
----------------------
Kuracja dziką różą,naparu z niej używa się do oczyszczania
nerek i rozpuszczania kamieni.
2 łyżki stolowe owoców z dzikiej róż zalać 200ml.wody
gotować przez 15 minut.Pić odcedzony napar 3razy dziennie
po 1/3szklanki przez 2 tygodnie.Jeśli masz kłopoty z nerkami
powtarzaj kurację co 3 miesiące,sprawdź efekty wykonując USG
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 22-11-2012, 17:21
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

NIESAMOWITE WŁAŚCIWOŚCI JEDZENIA
______________________________________
BAKŁAŻAN
------------
Obniża poziom cholesterolu i ma silne działanie
antybiotyczne.Japończycy zalecają spożywanie
bakłażanów chorym na miażdżycę tętnic i podagrę.

BURAK
------------
Jedzenie buraków wspomaga leczenie otyłości,
nadciśnienia,obstrukcji i kataru.
Przepis na krople do nosa:
Wycisnąć sok z buraków,
wpuszczać do nosa 3-4 razy dziennie po 3 krople.

SŁONECZNIK
------------------
W Bułgarii napar z języczkowatych kwiatów
słonecznika stosowany jest do leczenia nieżytu
oskrzeli oraz kolki żołądkowej/3-4g kwiatu na szklankę wody/
W Anglii z młodych koszyczków przygotowuje się sałatki.

RZEPA
------------
Spożywana na surowo przeciwdziała zaparciom.
Sok z rzepy z miodem pobudza układ krążenia,
pomocny też jest przy przeziębieniach z suchym kaszlem.

SIEMIE LNIANE
------------------
Chroni błonę śluzową żołądka.
Najlepiej stosować rano przed jedzeniem,
łyżeczka zmielonego siemienia lnianego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 22-11-2012, 18:46
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 10 730
Domyślnie

Na mojej lodówce zabraknie miejsca na naklejane, wydrukowane stąd porady dotyczące zdrowego i racjonalnego życia,bo nie tylko żywienia.
Są bardzo ciekawe i w niezwykle prostej,a rzeczowej formie.
Gratuluję pomysłu założenia takiego wątku.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 22-11-2012, 20:24
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 886
Domyślnie Warzywa i owoce działające leczniczo

AWOKADO

(smaczliwka właściwa, gruszka smaczliwka)

Stosuje się głównie przy chorobach skóry
i wypadaniu włosów, ma bowiem niezwykle dużo
kwasu pantotenowego. Owoc ten uznawany jest
ponadto za afrodyzjak, czyli środek wzmagający
popęd płciowy. Ostatnio przekonano się też,
że awokado zawiera antybiotyki roślinne
i substancje o działaniu antybakteryjnym,
a więc może służyć do zapobiegania infekcjom jelit.

BAKŁAŻAN
(oberżyna, gruszka miłosna)


To warzywo południowoeuropejskie.
Jako roślina z rodziny psiankowatych,
a więc z dużą zawartością solaniny,
nie nadaje się do spożycia na surowo.
Miąższ bakłażana zawiera substancje obniżające
poziom cholesterolu, natomiast ciemnofioletowa,
błyszcząca skórka całą masę kwasów organicznych,
dzięki którym spożycie tej rośliny zwiększa
wolumen stolca.
Bakłażany (ze skórką!) podduszone bez użycia
tłuszczu działają pobudzająco na wątrobę
i pęcherzyk żółciowy.

BANAN

To owoc, który świetnie nadaje się na dietę
podczas chorób żołądka i nerek. Może być też
lekiem na artretyzm, który jest następstwem
zwiększonej zawartości kwasu moczowego
w płynach ustrojowych.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 22-11-2012, 20:35
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 21 886
Domyślnie

BORÓWKA BRUSZNICA

(borówka czerwona)




Stężenie kwasów owocowych jest w tych owocach tak duże,
że prawie nie można ich jeść na surowo, są bowiem bardzo kwaśne
a na dodatek cierpkie, na co z kolei wpływają
zawarte w nich garbniki. Właśnie te składniki sprawiają
jednak, że borówki brusznice (podobnie jak spokrewnione
z nimi borówki czarne - jagody) regulują funkcję jelit
i zmniejszają płynność treści jelitowej nawet w przypadku ostrych biegunek.
W celach leczniczych należy żuć
suszone owoce, ewentualnie namoczone uprzednio
w wodzie lub w czerwonym winie.
Medycyna ludowa zaleca borówki brusznice jako
doskonały środek na reumatyzm.


BORÓWKA CZARNA

(czernica, czarna jagoda)




Zawiera 7% garbników oraz niebieski barwnik
antocyjanowy działający antybakteryjnie.
Dzięki kombinacji tych dwóch składników czernice
są jednym z najlepszych naturalnych środków antybiegunkowych.
Barwnik wdziera się do wnętrza
bakterii i hamuje jej rozwój. Garbniki natomiast
wyściełają zaognioną powierzchnię błony śluzowej jelit,
tworząc na niej cienką błonkę, w której nadwątlone
bakterie zostają uwięzione. Następnie błona ta
odrywa się i zostaje wydalona wraz z bakteriami.

BÓB



W botanice zalicza się nie do roślin strączkowych,
lecz do rodzaju wyk.
W stanie surowym jest lekko trujący, ale gotowanie usuwa
tę właściwość. Medycyna ludowa przypisuje mu rolę środka uspokajającego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 22-11-2012, 20:52
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

MASEŁKO Z AVOKADO
-------------------------
Bardzo prosty przepis na masełko z avokado.
1avokado,najlepiej ,żeby było miękkie przy dotyku,
obrać ze skórki,pokroić drobniutko,potem rozgnieść widelcem
dodać łyżeczkę masła lub 2łyżeczki oliwy z oliwek,sól
i pieprz do smaku,bardzo dobre do smarowania pieczywa.
Avokado ma bardzo niski IG.,również bakłażan ,cebula ,oliwki,cukinia itd.
indeks glikemiczny opracowany przez M.Montignaca

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 22-11-2012 o 21:00.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 22-11-2012, 22:29
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

KUCHNIA BELGIJSKA
------------------------
Kuchnia belgijska bardzo upodabnia się do kuchni
francuskiej,ale Belgowie zachowali wiele starych dań
narodowych.Przysmakiem w Antwerpii jest królik
duszony w białym winie z suszonymi śliwkami,
Brabancja natomiast słynie z pysznych kiszek
sprzedawanych na kiermaszach,ponadto można
tu jeszcze wymienić szynkę "ardeńską".
Belgowie spożywają dużo smażonych ziemniaków,
przypominających frytki,są one jednak mało
zrumienione.Tutaj są też wytwarzane,różne rodzaje piwa
niektóre silnie aloholizowane.
Godne polecenia są :
ZRAZIKI MIĘSNO-POROWE-BOULETTES DE POIREAUX
----------------------------------------------------------------
800 g.porów
200g.cielęciny,lub mięsa z indyka
2jaja,tarta bułka,mąka,sól ,pieprz
olej do smażenia
Pory obrać,gotować 15-20min.w osolonej wodzie
osączyć ,przepuścić przez maszynkę razem z mięsem
dodać jaja,przyprawy,formować zraziki wielkości jaja
obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tartą,smażyć
na oleju,oliwie.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 




Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze Ircia Ogólny 5 23-08-2014 14:17
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław Janmedia Praca, wolontariat 0 15-02-2011 09:53
Zdrowe potrawy w 15 minut Pięć Smaków Zaproszenia 1 19-01-2011 15:30
Kącik porad różnych e-bietka Dom, wnętrza, ogród 4 21-01-2010 12:34

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:11.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X