menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #2481  
Nieprzeczytane 02-05-2017, 22:43
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie



Jedzenie, moja miłość

W ostatnich latach zapanowała moda na nowy styl w gastronomii. Klienci cenią sobie restauracje, w których posiłki są nie tylko smaczne i ładnie podane. Lokal koniecznie musi serwować zdrowe dania - to odpowiedź na nowy trend, w którym ważną rolę odgrywają zasady zdrowego odżywiania. Najpopularniejsi szefowie kuchni utrzymują więc kontakty bezpośrednio z rolnikami i rybakami, by zapewnić wysoką jakość produktów. Jedzenie stało się ważnym elementem życia, a nawet sposobem podkreślenia swojej osobowości, co głoszą wydawane książki kucharskie i poradniki. Ruch najmodniejszych restauracji święci triumfy w największych metropoliach na świecie: od Paryża przez Londyn, Sztokholm, Kopenhagę czy Limę. Ich klienci rezerwują stoliki nawet trzy miesiące przed planowanym obiadem. Później podczas posiłku nie tylko delektują się jego wyrafinowanym smakiem, lecz także publikują zdjęcia na internetowych forach.

GOTOWANIE I JEDZENIE MAJĄ CIESZYĆ

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,1...wyluzujmy.html
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2482  
Nieprzeczytane 20-05-2017, 20:41
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Ryby mrożone są mniej wartościowe od świeżych - mit

Ryby, małże czy krewetki zamrożone tuż po połowie zachowują wszystkie właściwości odżywcze świeżego produktu. Niestety, poprzez niewłaściwe rozmrażanie możemy nie tylko pozbawić mięso witamin i innych składników, ale również smaku. Mrożone ryby najlepiej rozmrażać powoli, w zimnej wodzie z dodatkiem soli, dzięki której ryba zachowa składniki odżywcze. Można również rozmrażać ryby na sucho, wstawiając zamrożony produkt na 4-5 godzin na dolne półki lodówki.

Najgorszym rozwiązaniem jest błyskawiczne rozmrażanie we wrzątku albo w mikrofalówce.


Tłuszcz zawarty w rybach jest zdrowszy niż ten pochodzący z mięsa - prawda

W odróżnieniu od tłuszczu mięsnego (zawierającego głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do powstawania miażdżycy), tłuszcz rybi działa korzystnie na nasze zdrowie. Ma wpływ na zmniejszenie się stężenia trójglicerydów we krwi, zmniejszanie jej krzepliwości oraz normalizację ciśnienia tętniczego. Dzięki takim właściwościom tłuszcz rybi pomaga zapobiegać miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczemu, a nawet udarom mózgu. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 w dużych ilościach występują jedynie w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, śledź, makrela czy tuńczyk.

Wszystkie gatunki ryb są zdrowe. Przy wyborze możemy więc kierować się tylko smakiem. - Mit

Ryba rybie nierówna. Niektóre gatunki mają niewielką wartość odżywczą, żyjące w brudnych wodach mogą zawierać toksyny, a hodowane - antybiotyki. Ostrożnie powinno się podchodzić do popularnej na polskich stołach pangi i tilapii. Pochodzą one głównie ze słabo kontrolowanych hodowli w Chinach i Wietnamie, a ich wartość odżywcza (w tym zawartość kwasów omega -3) jest tak niska, że nie opłaca się ryzykować spożycia zanieczyszczonego i niezbyt smacznego mięsa.
Najbardziej wartościową rybą na polskim rynku jest pochodzący z hodowli pstrąg tęczowy, karp i łosoś z naturalnych łowisk. Bez obaw można jeść także śledzie.

Jedzenie ryb poprawia nastrój - prawda

Co najmniej w trzech badaniach przeprowadzonych w USA, Wielkiej Brytanii i Izraelu stwierdzono, że zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega -3 zawartych wyłącznie w rybie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu i stan emocjonalny. To może tłumaczyć, dlaczego Japończycy i Finowie, którzy codziennie jedzą ryby, najrzadziej cierpią na depresję. W badaniu brytyjskich uczonych przedstawiono dane, według których u 88 proc. pacjentów z zaburzeniami emocjonalnymi zaobserwowano radykalne zmniejszenie wahań nastroju, liczby ataków paniki i depresji po wyłączeniu z diety cukrów, kofeiny, alkoholu, tłuszczów nasyconych i po jednoczesnym zwiększeniu spożycia owoców, warzyw zielonych, a przede wszystkich tłustych ryb.
Powinno się unikać jedzenia ryb, ponieważ zawierają kancerogenne dioksyny - mit

Eksperci z Państwowego Instytutu Weterynarii uważają, że ryzyko zatrucia dioksynami pochodzącymi od spożywanych przez Polaków tłustych ryb jest znikome i wszyscy, również dzieci i kobiety w ciąży, mogą jeść te ryby bez obaw w ilości ok. 170 g mięsa tygodniowo. Aby zniwelować ryzyko dostania się dioksyn do naszego organizmu, warto przy zakupie kierować się wielkością ryb tłustych (im mniejsze, czyli młodsze, tym lepiej).




://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2483  
Nieprzeczytane 26-05-2017, 16:38
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Sezon na truskawki...w tym roku są dosyć drogie,ale zawsze
trochę można spróbować np.ugotować sobie pyszną zupę krem..

Autor BernadettaP

Zupa krem z truskawek

Sposób przygotowania
Truskawki dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie, usuwamy szypułki.

Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy i od razu ściągamy z ognia. Dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku miodem i/lub brązowym cukrem.

Chiński albo inny drobny makaron lekko kruszymy, gotujemy 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.

Zupę nalewamy na talerze. Na środku nakładamy makaron. Przybieramy kleksami ze śmietany i listkami świeżej bazylii.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2484  
Nieprzeczytane 13-08-2017, 22:42
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 7 849
Domyślnie

Iwciu...nie wiedziałam ,że już Ciebie nie ma.....odeszłaś...
smutno się zrobiło na wątku.....

dobrze ,że Twoje przepisy i rady pozostały...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2485  
Nieprzeczytane 18-06-2018, 10:30
marta60's Avatar
marta60 marta60 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Feb 2016
Miasto: Warszawa, Mazowieckie, Polska
Posty: 137
Domyślnie

Polecacie może chili?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2486  
Nieprzeczytane 18-06-2018, 11:03
euraka's Avatar
euraka euraka jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Feb 2013
Posty: 236
Domyślnie

Polecam Oczywiście o ile lubisz, bo niektórzy nie znoszą pikantnego jedzenia. Jednak sama zauważyłam, że im częściej stosujesz pikantne przyprawy to tym bardziej przyzwyczajasz do nich organizm i już nie masz takich problemów z ich dodawaniem.

Oprócz chili na podkręcenie metabolizmu polecam

picie dużej ilóści wody

zielona herbatę

oraz sport

Zerknij sobie tutaj: https://planteon.pl/przyprawy-swiata - w sklepie jest duzo przypraw z każdego zakątka świata.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2487  
Nieprzeczytane 02-07-2018, 21:02
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 254
Domyślnie

Cytat:
Napisał rybcia
Zdumiewajace właściwosci mrożonej cytryny

http://maratonizdrowie.blogspot.de/2...asciwosci.html


Ciekawy ten blog.Dzięki za adres.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2488  
Nieprzeczytane 13-07-2018, 18:09
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 254
Domyślnie Jagodzianki

Cytat:
Napisał iwasiwa
JAGODZIANKI
----------------

Składniki:
25dag,mąki
1/2szklanki mleka
2dag.drożdży
1jajo
1/4szklanki cukru
5dag,masła
tłuszcz i mąka do blachy
jajko do posmarowania
25dag.jagód
cukier do smaku,szczypta soli do smaku
wykonanie
-------------

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,dodać 2 łyżki mąki i tyle
ciepłego mleka,by rozczyn miał konsystencję śmietany.
Rozczyn rośnie,a my myjemy jagody,osączamy na bibule,
posypujemy cukrem i odstawiamy.Jajko ucieramy z cukrem,
dodajemy przesianą mąkę,jajko i wyrośnięty rozczyn,mieszamy
wszystko,dodajemy stopione masło i wyrabiamy,odstawiamy do
wyrośnięcia,potem z wyrośniętego ciasta formujemy placuszki
na środku układamy łyżkę osączonych z soku jagód i sklejamy.
Blachę smarujemy,oprószamy mąką i układamy bułeczki
zachowując odpowiednią odległość,smarujemy roztrzepanym
jajem i pieczemy 20 minut w temp.200stopni.Posypujemy
cukrem pudrem.

Często zaglądam na ten wątek
naszej drogiej śp. Iwy
i oto w dniu jakby dzisiejszym, ale z przeszłości mam potrzebny mi teraz przepis .

Odwiedzajcie ten super wątek.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2489  
Nieprzeczytane 27-09-2018, 08:39
rusto's Avatar
rusto rusto jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Dec 2016
Miasto: Warszawa,Mazowieckie,Polska
Posty: 146
Domyślnie

Polecam poczytać sobie o właściwościach siemienia lnianego, ktore samo w sobie ma bardzo dobry wpływ na organizm:
https://zdrowie.tvn.pl/a/siemie-lnia...o-i-stosowanie

Poprawia metabolizm
Zmniejsza biegunki i zaparcia
wpływa pozytywnie na pracę watroby
zawiera m.in. kwas omega-3, który zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie.
na jelita działa oczyszczająco, jednak zbyt duże spożycie może zablokować układ pokarmowy,

Dodawać mozna je do wielu potraw ale rownież i jeśc na surowo.Najlepsze jest w formie naturalnej ziarenek. Forma mielona już na starcie traci wiele wlaściwości odżywczych.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2490  
Nieprzeczytane 01-11-2018, 13:01
Arti's Avatar
Arti Arti jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Radom
Posty: 19 479
Domyślnie

1 LISTOPAD



Z sympatią pamiętam Iwę
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2491  
Nieprzeczytane 01-11-2018, 15:35
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 228
Domyślnie

Światełko dla Iwy
założycielki tego wątku


Odpowiedź z Cytowaniem
  #2492  
Nieprzeczytane 04-03-2019, 18:23
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 254
Domyślnie Domowy paprykarz a la szczeciński

W tym kąciku kulinarnym jest tak wiele smakowitości i tyle bezcennych rad,że trzeba dodawać swoje ulubione potrawy.

Znakomity paprykarz a la szczeciński
można samemu zrobić w domu


Oto przepis:

Składniki :

ok. 250 g wędzonej ryby (np. makrela, węgorz, pstrąg, morszczuk) - waga obranego mięsa
100 g (1 woreczek) naturalnego lub białego ryżu
1 marchewka
1 pietruszka
1 duża cebula
3 łyżki oleju roślinnego
2/3 szklanki bulionu
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki


Przygotowanie

Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso. Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją.
Dodać starte warzywa, wlać pozostałą łyżkę oleju, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnioną rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
Potrawa jest już gotowa. Można ją podawać na ciepło z pieczywem lub schować do lodówki i wykorzystywać jako pastę kanapkową. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Zdjęcia z kuchni mojego syna:




Odpowiedź z Cytowaniem
  #2493  
Nieprzeczytane 04-03-2019, 19:45
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 254
Domyślnie

Cytat:
Napisał euraka

Zerknij sobie tutaj: https://planteon.pl/przyprawy-swiata - w sklepie jest duzo przypraw z każdego zakątka świata.

Dzięki za ten adres.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2494  
Nieprzeczytane 07-03-2019, 08:38
Baisa's Avatar
Baisa Baisa jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Aug 2015
Posty: 358
Domyślnie

Dzięki za pyszny przepis, na pewno spróbuję. Paprykarz lubie aczkolwiek nigdy do tej pory nie miałam chęci przygotowywania potrawy samodzielnie. Nie było mi z tym po drodze.....

W swojej kuchni gotuję raczej tradycyjnie, używam oczywiście przypraw ale są to głównie przyprawy używane u nas. Lubie czasami wybrać się na jakieś jedzenie międynarodowe,ale rzadko zabieram się za przygotowywanie go w domu.
Zdecydowanie bardziej wolę wybrać się do restauracji
http://www.kobiecybialystok.pl/zasma...ania-z-polski/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2495  
Nieprzeczytane 07-03-2019, 14:22
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 254
Domyślnie

Dostałam dziś przyprawy ze sklepu Planteon, polecanego przez Eurakę.

Aromaty mam w kuchni,że ho,ho.
Jarzyny polskie,a i mieszanki przygotowane w Polsce.Tak czytam w opisach składów. Nie widzę żadnych E ileś tam.No wiem,że są ilości,których producenci nie muszą wykazywać.
Żurawina całojagodowa wygląda bardzo dobrze i jest bardziej kwaskowa niż słodka. Mam też herbatę czarną liście w cenie znacznie niższej niż w pobliskim sklepie zwanym Herbaty na wagę w moim mieście.Jeszcze nie próbowałam smaku.
Wszystko pakowane w grube torebki foliowe z denkiem i suwakami.

Baiso, mój mąż sam sobie przygotował paprykarz i je z zadowoleniem.Jedna duża makrela na woreczek ryżu. To dość duża porcja.
Ja od jakiegoś czasu mam alergię na białko ryb. To jest przykra sprawa. Mogę być testerem na obecność rybich dodatków. Reaguję żołądkowo i niestety nie tylko tak najdalej w ciągu pół godziny.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze Ircia Ogólny 5 23-08-2014 15:17
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław Janmedia Praca, wolontariat 0 15-02-2011 10:53
Zdrowe potrawy w 15 minut Pięć Smaków Zaproszenia 1 19-01-2011 16:30
Kącik porad różnych e-bietka Dom, wnętrza, ogród 4 21-01-2010 13:34

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:19.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.