menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 13-08-2014, 18:00
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie Potrawy niecodzienne i wyjątkowe


W założonym przeze mnie temacie, chcę pisać, jak i dowiadywać się o potrawach nieznanych, żadko stosowanych.
Obecnie "grzęzam" w temacie - "diabeł morski". Jest to ryba, czasem zwana "żabnicą". Co ciekawe, spotkałam się z tymi dwiema nazwami, czasem w odniesieniu, do dwóch różnych ryb. A czasem do jednej. W każdym razie, jest to bardzo duża ryba,żyjąca na głębokości do 2 metrów, podobno bez ości. Podobno jej mięso jest bardzo delikatne, przypominające smakiem mięso z kurczaka. Przepisy znalazłam w necie. W sobotę będą ją miała.(Tę rybę się znaczy).
Potem napiszę jak smakowała. I wogóle.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 29-08-2014, 18:11
kalina3 kalina3 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 460
Domyślnie

Jak się ryba udało? Nigdy takiej nie jadłam. Teraz trochę eksperymentuję z kuchnią azjatycką - mam zamiar zrobić sajgonki (troszkę się za papierem ryżowym nalatałam). Robiłyście kiedyś?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 14-06-2017, 08:41
monkz monkz jest teraz online
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Warszawa
Posty: 89
Domyślnie

podbijam Co polecicie?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 14-06-2017, 13:43
Baisa's Avatar
Baisa Baisa jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Aug 2015
Posty: 222
Domyślnie

Również od jakiegoś czasu szukam takich nietypwych przepisów.

Znalazłam coś takiego:
https://www.przepisy.pl/przepis/plac...iniowo-mietowe

W życiu normalnie bym nie połączyła cukini z miętą ale powiem Ci,że w tym wydaniu całkiem fajnie się to zgrywa. Danie pasuje na lekki obiad albo na kolację.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 29-06-2017, 14:13
kalina3 kalina3 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 460
Domyślnie

Brzmi to dość specyficznie. Ale wypróbuję to połączenie skoro polecasz.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 04-07-2017, 16:00
marta60's Avatar
marta60 marta60 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Feb 2016
Miasto: Warszawa, Mazowieckie, Polska
Posty: 75
Domyślnie

Z racji tego, że sezon na truskawki w pełni ( wreszcie......) Polecam tą stronę:
https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/ciasta-ucierane

Jest tutaj sporo przepisów na ciasta ucierane ( równeiż te z owocami - preferuję porzeczki oraz truskawki).

Sama szukam również sprawdzonych przepisów na ciasta bez pieczenia. Czy coś podsuniecie?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 12-07-2017, 14:48
kalina3 kalina3 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 460
Domyślnie

A lubicie sałatki z truskawkami? Ja uwielbiam, szczególnie jak mają jeszcze ser.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 21-12-2017, 22:34
gratka's Avatar
gratka gratka jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: wioska
Posty: 10 205
Domyślnie

sałatka z gruszką, orzechami, serem pleśniowym i rukolą
( przepis z netu)
2 duże twarde gruszki (najlepiej Williams)
łyżka soku z cytryny
dwie łyżki oliwy
łyżka cukru pudru
garść połówek orzechów włoskich
1/4 szklanki oleju
150 g sera z niebieską pleśnią
100 g rukoli (mniej więcej dwie duże garści)

sos:
1/3 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku, startego na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka dobrej ostrej musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka likieru z czarnej porzeczki lub malinowego (można pominąć)
1/4 łyżeczki soli
sporo świeżo mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu


Przygotowanie
Można do sałatki stosować gruszki surowe, ale można i tak:
iekarnik rozgrzać do 220 stopni. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu, skropić sokiem z cytryny, polać resztą oliwy i oprószyć połową cukru pudru. Piec 20-25 minut. W połowie pieczenia przewrócić i posypać resztą cukru pudru. Gruszki powinny zrumienić się i trochę zmięknąć, ale nie rozpaść się, Lekko przestudzone gruszki pokroić w dość grubą kostkę.

Póki pieką się gruszki, w głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Wrzucić orzechy włoskie i smażyć aż się dobrze zrumienią, cały czas mieszając i pilnując żeby się nie przypaliły. Usmażone orzechy osączyć na ręczniku papierowym i grubo posiekać.

Dobrze wymieszać składniki sosu. Rukolę umyć i odwirować. Do miski wrzucić rukolę, pokrojone gruszki i orzechy, pokruszony ser pleśniowy, polać sosem, wymieszać. Podawać od razu. Gruszki, orzechy, rukolę i sos można przygotować nawet kilka godzin wcześniej, przed podaniem pozostanie tylko połączyć i wymieszać.

Sałatkę można również zrobić z surowymi gruszkami i orzechami, ale pieczenie gruszek i smażenie orzechów naprawdę robi różnicę.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
kuchnia i medycyna,potrawy z różnych stron świata,ciekawostki,wszystko o KUCHNI od A- iwasiwa Kuchnia, kulinaria 2483 13-08-2017 22:42
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze Ircia Ogólny 5 23-08-2014 15:17
Wyjątkowe ceny firma Turystyczne 0 25-04-2013 09:42
Zdrowe potrawy w 15 minut Pięć Smaków Zaproszenia 1 19-01-2011 16:30

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:05.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X