menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 14-01-2020, 07:47
marta60's Avatar
marta60 marta60 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Feb 2016
Miasto: Warszawa, Mazowieckie, Polska
Posty: 234
Domyślnie Przepisy na ciasta


Chciałabym upiec jakieś dobre ciasto na początek tygodnia. Poratujecie przepisem?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 14-01-2020, 14:22
Baisa's Avatar
Baisa Baisa jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Aug 2015
Posty: 440
Domyślnie

Składniki na kruchy spód:
1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190oC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
2 duże jajka
225 g kwaśnej śmietany 18%
55 g creme fraiche (zastąpiłam kwaśną śmietaną 18%)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli

Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości.
Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u mnie wiśnie) lub poczekać z owocami do ozdobienia po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190oC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną cukrem pudrem.

Zresztą polecam wejść sobie na stronę https://www.mniammniam.com/przepisy-na-desery - jest tutaj sporo takich dobrych przepisów deserowych. Zwykle biorę pomysly na przepisy własnie ze stron www.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Przepisy bezglutenowe marta60 Kuchnia, kulinaria 2 06-06-2019 12:52
Domowe sposoby na barwniki do ciasta euraka Kuchnia, kulinaria 1 16-07-2018 09:52
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 06:53
Ciasta-sprawdzone przepisy elfka Kuchnia, kulinaria 36 14-12-2016 20:52
Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego Grażyna70 Kuchnia, kulinaria 10 03-04-2010 10:09

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:26.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.