menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz

 

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 14-01-2020, 07:47
marta60's Avatar
marta60 marta60 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Feb 2016
Miasto: Warszawa, Mazowieckie, Polska
Posty: 412
Domyślnie Przepisy na ciasta


Chciałabym upiec jakieś dobre ciasto na początek tygodnia. Poratujecie przepisem?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 14-01-2020, 14:22
Baisa's Avatar
Baisa Baisa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2015
Posty: 750
Domyślnie

Składniki na kruchy spód:
1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190oC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
2 duże jajka
225 g kwaśnej śmietany 18%
55 g creme fraiche (zastąpiłam kwaśną śmietaną 18%)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli

Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości.
Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u mnie wiśnie) lub poczekać z owocami do ozdobienia po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190oC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną cukrem pudrem.

Zresztą polecam wejść sobie na stronę https://www.mniammniam.com/przepisy-na-desery - jest tutaj sporo takich dobrych przepisów deserowych. Zwykle biorę pomysly na przepisy własnie ze stron www.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 18-02-2020, 09:39
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

A macie sprawdzony przepis na bezę? Oczywiście Pavlovą mam na myśli.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 26-11-2020, 06:15
polka025 polka025 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Sep 2018
Miasto: Międzychód
Posty: 104
Domyślnie

O, to mi naprawdę pomoże, bo ja zaczęłam w ogóle myśleć o pieczeniu i wiem, że mam wciąż za mało pomysłów na to. Dlatego chętnie sprawdzę, co polecacie. Jednocześnie chciałabym powiedzieć, że musze silikonowe formy do pieczenia kupić. Mój chrześniak zamówił sobie u nas... 2 zestawy ciastek samorobionych.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 30-12-2020, 01:04
leodis leodis jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Dec 2020
Miasto: Warszawa
Posty: 1
Domyślnie ..

Przepis bardzo ciekawy. Na pewno spróbuję.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 01-02-2021, 14:47
Lidka83 Lidka83 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Jun 2020
Miasto: Olsztyn
Posty: 108
Domyślnie

A ciasta na słono robicie? Moim zdaniem też super opcja. I świetna alternatywa dla tych, którzy muszą kontrolować ilość spożywanego cukru. Zostawiam namiary na fajny przepis na słony sernik z serem żółtym i jajkami - https://msm-monki.pl/przepisy/sernik...-serem-zoltym/ . Super wygląda i dobrze zrobiony, tak samo świetnie smakuje.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 09-03-2022, 19:03
seniorita18 seniorita18 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Oct 2018
Posty: 619
Domyślnie

Jeśli ktoś faktycznie lubi robić ciasta czy torty to na pewno właśnie takie przepisy będą jak najlepszym rozwiązaniem. ja jestem zdania, że również fajną opcją jest to aby wiedzieć gdzie ewentualnie tego rodzaju wypieki można zamawiać z dowozem. Ja właśnie bardzo chętnie z takich rozwiązań korzystam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 18-01-2023, 13:24
kordianka kordianka jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Sep 2009
Posty: 169
Domyślnie

Jestem cukierniczym beztalenciem, nigdy nie potrafiłam, nie potrafię i nawet nie chcę się nauczyć (zbyt dużo niepowodzeń i zmarnowanych składników). Zamawiam gotowe ciasta w cukierni Słodycz tej krainy w Olsztynie https://www.slodycztejkrainy.pl/ Niedrogie, pyszne i naturalne w smaku ciasta, torty, ciasteczka.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 22-01-2023, 12:53
gracja50's Avatar
gracja50 gracja50 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Posty: 59
Domyślnie

Dzień dobry wszystkich. Kiedyś jak dzieci były małe to dużo piekłam a teraz sporadycznie,od święta. Jak upiekę całą blachę to później tylko jemy i jemy.Ale chyba powrócę do pieczenia bo w cukierni ceny oszalały.
Często korzystam i podglądam strony z pieczeniem: www.krystyna9.blogspot.com
www.aniagotuje.pl
www.www.slodkiefantazje.pl

Podaje fajny przepis na ciasto orzechowiec, w naszej rodzinie od dawna na Boże Narodzenie.
Proste, fantastyczne, w sam raz na święta, na po świętach i na karnawał.

5 jaj
1 mała szkl.cukru
2 szkl. mąki
pół szkl.oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 łyżka przyprawy piernikowej
4-5 kwaśnych obranych jabłek /ja daje szarą renetę lub antonówki
1 szkl.łuskanych orzechów włoskich, większe połówki rozdrobnione.
Jajka ubić i cukrem na biały puch. Dodać olej i mąkę +sodę ,proszek i przyprawę,szczyptę soli.
Delikatnie wmieszać obrane, pokrojone w kostkę 1cm jabłka i rozdrobnione orzechy.
Piec do suchego patyczka w temp.180 C.
Wychodzi super wilgotny orzechowiec.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 22-01-2023, 15:01
kryba's Avatar
kryba kryba jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Delmenhorst - Niemcy
Posty: 39
Domyślnie

WITAM WSZYSTKIE LASUCHY !!
Mam na imie Krystyna i pierwszy raz tu zagladam, bo
po pierwsze bylam dlugo zablokowana i nieobecna tutaj
( los tak chcial).
Lubie bardzo jesc ciasto, ale nie umiem piec - niestety !!
Natomiast nie sprawia mi trudnosci zrobienie
salatki czy deserow.
Bede tu czesciej z Wami - obiecuje !
Moze sie naucze z Wami piec.. ?
Wiele radosci i smakowitosci na każdy dzień zycze..
Pozdrawiam
🌷💖😍
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Przepisy bezglutenowe marta60 Kuchnia, kulinaria 2 06-06-2019 12:52
Domowe sposoby na barwniki do ciasta euraka Kuchnia, kulinaria 1 16-07-2018 09:52
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 06:53
Ciasta-sprawdzone przepisy elfka Kuchnia, kulinaria 36 14-12-2016 20:52
Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego Grażyna70 Kuchnia, kulinaria 10 03-04-2010 10:09

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:48.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.