|
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
![]() Chciałabym upiec jakieś dobre ciasto na początek tygodnia. Poratujecie przepisem?
|
#2
|
||||
|
||||
![]() Składniki na kruchy spód:
1 duże żółtko 2 łyżeczki zimnej wody 155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej) 50 g drobnego cukru szczypta soli 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190oC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Składniki na krem z kwaśnej śmietany: 2 duże jajka 225 g kwaśnej śmietany 18% 55 g creme fraiche (zastąpiłam kwaśną śmietaną 18%) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości. Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u mnie wiśnie) lub poczekać z owocami do ozdobienia po upieczeniu. Piec w temperaturze 190oC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną cukrem pudrem. Zresztą polecam wejść sobie na stronę https://www.mniammniam.com/przepisy-na-desery - jest tutaj sporo takich dobrych przepisów deserowych. Zwykle biorę pomysly na przepisy własnie ze stron www. |
#3
|
|||
|
|||
![]() A macie sprawdzony przepis na bezę? Oczywiście Pavlovą mam na myśli.
|
#4
|
|||
|
|||
![]() O, to mi naprawdę pomoże, bo ja zaczęłam w ogóle myśleć o pieczeniu i wiem, że mam wciąż za mało pomysłów na to. Dlatego chętnie sprawdzę, co polecacie. Jednocześnie chciałabym powiedzieć, że musze silikonowe formy do pieczenia kupić. Mój chrześniak zamówił sobie u nas... 2 zestawy ciastek samorobionych.
|
#5
|
|||
|
|||
![]() Przepis bardzo ciekawy. Na pewno spróbuję.
|
#6
|
|||
|
|||
![]() A ciasta na słono robicie? Moim zdaniem też super opcja. I świetna alternatywa dla tych, którzy muszą kontrolować ilość spożywanego cukru. Zostawiam namiary na fajny przepis na słony sernik z serem żółtym i jajkami - https://msm-monki.pl/przepisy/sernik...-serem-zoltym/ . Super wygląda i dobrze zrobiony, tak samo świetnie smakuje.
|
#7
|
|||
|
|||
![]() Jeśli ktoś faktycznie lubi robić ciasta czy torty to na pewno właśnie takie przepisy będą jak najlepszym rozwiązaniem. ja jestem zdania, że również fajną opcją jest to aby wiedzieć gdzie ewentualnie tego rodzaju wypieki można zamawiać z dowozem. Ja właśnie bardzo chętnie z takich rozwiązań korzystam.
|
#8
|
|||
|
|||
![]() Jestem cukierniczym beztalenciem, nigdy nie potrafiłam, nie potrafię i nawet nie chcę się nauczyć (zbyt dużo niepowodzeń i zmarnowanych składników). Zamawiam gotowe ciasta w cukierni Słodycz tej krainy w Olsztynie https://www.slodycztejkrainy.pl/ Niedrogie, pyszne i naturalne w smaku ciasta, torty, ciasteczka.
|
#9
|
||||
|
||||
![]() Dzień dobry wszystkich. Kiedyś jak dzieci były małe to dużo piekłam a teraz sporadycznie,od święta. Jak upiekę całą blachę to później tylko jemy i jemy.Ale chyba powrócę do pieczenia bo w cukierni ceny oszalały.
Często korzystam i podglądam strony z pieczeniem: www.krystyna9.blogspot.com www.aniagotuje.pl www.www.slodkiefantazje.pl Podaje fajny przepis na ciasto orzechowiec, w naszej rodzinie od dawna na Boże Narodzenie. Proste, fantastyczne, w sam raz na święta, na po świętach i na karnawał. 5 jaj 1 mała szkl.cukru 2 szkl. mąki pół szkl.oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej cukier waniliowy 1 łyżka przyprawy piernikowej 4-5 kwaśnych obranych jabłek /ja daje szarą renetę lub antonówki 1 szkl.łuskanych orzechów włoskich, większe połówki rozdrobnione. Jajka ubić i cukrem na biały puch. Dodać olej i mąkę +sodę ,proszek i przyprawę,szczyptę soli. Delikatnie wmieszać obrane, pokrojone w kostkę 1cm jabłka i rozdrobnione orzechy. Piec do suchego patyczka w temp.180 C. Wychodzi super wilgotny orzechowiec. |
#10
|
||||
|
||||
![]() WITAM WSZYSTKIE LASUCHY !!
Mam na imie Krystyna i pierwszy raz tu zagladam, bo po pierwsze bylam dlugo zablokowana i nieobecna tutaj ( los tak chcial). Lubie bardzo jesc ciasto, ale nie umiem piec - niestety !! Natomiast nie sprawia mi trudnosci zrobienie salatki czy deserow. Bede tu czesciej z Wami - obiecuje ! Moze sie naucze z Wami piec.. ? Wiele radosci i smakowitosci na każdy dzień zycze.. Pozdrawiam 🌷💖😍 |
#11
|
|||
|
|||
![]() Dobry przepis to podstawa
![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]() Kryba, ja podobnie jak Ty, pierwszy raz tutaj zajrzałem.
Co prawda od bardzo długiego czasu zajmuję się pieczeniem chleba, ale ostatnio też piekłem fajny drożdżowy, makowiec, a na Święta babę Wielkanocną. Dlatego tu jestem, może kogoś zainteresują moje doświadczenia z piekarnikiem. Chętnie się nimi podzielę. |
#13
|
||||
|
||||
![]() Ttatakka, racja, że podstawą jest dobry przepis, ale do jego
wykonania nie potrzeba super-robotów. Mnie wystarcza waga, micha, łycha i ewentualnie zwykły robot kuchenny z dwoma świdrami. Mój ledwo zipie, prawie dym z niego idzie, ale białka na pianę ubije. No, to co kręcimy, drożdżowego, czy chleba pszennego ? PAMIĘTAJCIE !!! Mama mi mówiła, że ciacho się kręci w jedną stronę. Bo inaczej się nie uda. CO WY NA TO ? |
#14
|
||||
|
||||
![]() Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na chleb.Nigdy nie piekłam.Czas spróbować. Lebuj poproszę o przepis.I jak możesz to na ciasto drożdżowe na makowiec.Zawsze mam z tym problem. Czy ktoś piekł ciasto marchewkowe? Jak ono smakuje ,czy jest smaczne? Marchew mi obrodziła na działce.Mieszkam w bloku,więc ciepła piwnica odpada na przechowanie,zamrażalik pełny mrożonej marchewki i mam jeszcze jej trochę w altance.Może ciasto bym zrobiła?
__________________
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Przepisy bezglutenowe | marta60 | Kuchnia, kulinaria | 2 | 06-06-2019 12:52 |
Domowe sposoby na barwniki do ciasta | euraka | Kuchnia, kulinaria | 1 | 16-07-2018 09:52 |
Przepisy kulinarne | krise1 | Kuchnia, kulinaria | 552 | 31-10-2017 06:53 |
Ciasta-sprawdzone przepisy | elfka | Kuchnia, kulinaria | 36 | 14-12-2016 20:52 |
Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego | Grażyna70 | Kuchnia, kulinaria | 10 | 03-04-2010 10:09 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|