menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #21  
Nieprzeczytane 14-07-2008, 09:17
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Dryluje się,żeby uniknąć goryczki,jaką dają pestki i podobno niezdrowe.Babcine przepisy zawsze mówiły o drylowaniu,więc tradycję pielęgnujemy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #22  
Nieprzeczytane 14-07-2008, 09:42
bogda's Avatar
bogda bogda jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 49 493
Domyślnie

Ignesjo i Babko Gratko....dziękuję za pomoc, bo nie bardzo pamiętałam jak to robić....zaraz przystępuję do działania...Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #23  
Nieprzeczytane 18-07-2008, 21:38
glongo glongo jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 3
Gaduła Kufa - podpowiedz

Przeczytałem Twój winny wykład - tylko szkoda, że tak późno. Do baniaka dziś wrzuciłem 30 litrów czerwonej porzeczki (rozdeptanej) i 5 kg cukru. Na dzień dzisiejszy na tym koniec, ale już wiem że z tym cukrem przedobrzyłem. Ma z tego w koncowej fazie wyjść produkt zdatny do picia. Jutro zamierzam dodać drożdży ale nie wiem ile. Podpowiedz czy da się to u r a t o w a ć?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #24  
Nieprzeczytane 24-07-2008, 02:42
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Nie przedobrzyłeś.
Mam nadzieję, że dodałeś drożdże winne....
jak nie.... to wino też wyjdzie - na porzeczkach są naturalne drożdże, tylko będzie dużo słabsze.
Sorry, że tak późno odp...
to przez tę idiotyczną cenzurę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #25  
Nieprzeczytane 11-08-2008, 20:19
Alladynka's Avatar
Alladynka Alladynka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 554
Domyślnie

Jeśli ktoś zna fajny przepis na grzańca z piwa to bym prosiła
__________________
To jest największe nieszczęście - nie wyżyć życia.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #26  
Nieprzeczytane 11-08-2008, 20:52
gratka's Avatar
gratka gratka jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: wioska
Posty: 12 459
Domyślnie Kiedy degustacja?

Cytat:
Napisał bogda
Ignesjo i Babko Gratko....dziękuję za pomoc, bo nie bardzo pamiętałam jak to robić....zaraz przystępuję do działania...Pozdrawiam
Za dziękuję nic nie kupi, ja się pytam kiedy degustacja?
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #27  
Nieprzeczytane 11-08-2008, 21:01
krystynas53's Avatar
krystynas53 krystynas53 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: dolnośląskie
Posty: 841
Domyślnie

Poniewaz jest sezon na aronie, podaje przepis na cud wodeczke:

1 kg aronii
2 l wody
200 szt. lisci wisni
w/w skladniki gotowac ok. 1-1,5 godz. Przecedzic.
Dodac 1 kg cukru, 3 dag kwasku cytrynowego.
Odstawic na 1 dobe. Wlac 1/2 l spirytusu (bedzie mocne) lub wodki.
Przelac do butelek, zapomniec o nich na 1-2 tygodnie.
Pychotka.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #28  
Nieprzeczytane 11-08-2008, 23:16
wuere'le's Avatar
wuere'le wuere'le jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Wielkopolska
Posty: 2 995
Domyślnie

Aczkolwiek nie jest to grzaniec z piwa, ale podany niżej przepis na nalewę tzw."Porterówkę" gwarantuje, że nalewka grzeje jeszcze bardziej.
Oto przepis:
½ litra piwa porter,
⅓ litra piwa ciemnego np. Karmi,
½ litra spirytusu.
Wszystko zmieszać, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę cukru waniliowego.
Napój gotowy do spożycia natychmiast.
__________________
"...trzeba z żywymi naprzód iść..."

https://widzewieckomentuje.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #29  
Nieprzeczytane 11-08-2008, 23:36
dziewiątka's Avatar
dziewiątka dziewiątka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Włoszczowa
Posty: 23 720
Domyślnie

Śliwowica:
Śliwków(węgierek najlepiej) dwa kilo wydryluj, pestki wyjmij - 30 z nich utłucz, razem ze śliwkami do słoja daj i zalej 1 litrem spirytusu-zamknij na 3-4 miesiące.Po tym czasie zrób esencje z:1/2kg kg cukru i dwu szklanek wody, do wystudzonego dodaj drugi litr spirytusu-ze śliwek zlej 3-4miesięczną nalewkę, połącz z esencyją i zostaw zamkniętą na 5-6 miesięcy.Po tym czasie zlewaj do butelek filtrując przez bibułkę i postaw na pół roku, "aż wyborną i wystałą się stanie" Pychota !!!!!!!!!sprawdzone !!!!!!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #30  
Nieprzeczytane 11-08-2008, 23:41
dziewiątka's Avatar
dziewiątka dziewiątka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Włoszczowa
Posty: 23 720
OK

Cytat:
Napisał wuere'le
Aczkolwiek nie jest to grzaniec z piwa, ale podany niżej przepis na nalewę tzw."Porterówkę" gwarantuje, że nalewka grzeje jeszcze bardziej.
Oto przepis:
½ litra piwa porter,
⅓ litra piwa ciemnego np. Karmi,
½ litra spirytusu.
Wszystko zmieszać, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę cukru waniliowego.
Napój gotowy do spożycia natychmiast.
wydaje mi się że ten przepis jest ok - na pewno spróbuję zrobić - powiadomię o efektach
Odpowiedź z Cytowaniem
  #31  
Nieprzeczytane 15-08-2008, 18:44
cha_ga's Avatar
cha_ga cha_ga jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Posty: 2 613
Domyślnie

Ja mam bardzo prosty sposób na wino:
-1/3 gasiora porzeczek lub innych owoców/bez szypułek/
- 8 litrów wody
- 3 kg cukru/ zagotowac z woda/
- 1-2 dkg zwykłych drożdzy piekarskich
Praktycznie mozna to zrobic z kazdych owoców.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #32  
Nieprzeczytane 15-08-2008, 20:43
wuere'le's Avatar
wuere'le wuere'le jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Wielkopolska
Posty: 2 995
Domyślnie

Nie wiem, czy już podawqałe, na wszelki wypadek podam przepis na nalewkę ze śliwek. Sprawdzona i doskonała.:
Nalewka ze śliwek

1kg węgierek zalać 1/2 l spirytusu i tyle samo wódki. Zamknąć, odstawić w słoneczne miejsce na kilka dni, a następnie w chłodne .Po miesiącu jest gotowa. Można ją zostawić na rok. Płyn zlać, na owoce nasypać 1/2kg cukru i odstawić w ciepłe miejsce na kolejny miesiąc, uzyskując likier śliwkowy. Oba płyny można połączyć, czy też poddać innym eksperymentom.
__________________
"...trzeba z żywymi naprzód iść..."

https://widzewieckomentuje.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #33  
Nieprzeczytane 15-08-2008, 23:20
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał wuere'le
Można ją zostawić na rok. , czy też poddać innym eksperymentom.
Przepis dla masochistów.
Wolę te inne.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #34  
Nieprzeczytane 12-07-2009, 22:02
Gabi K.'s Avatar
Gabi K. Gabi K. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Górny Śląsk
Posty: 6 219
Domyślnie Orzechy i pieprz

Chciałam zrobić nalewki- z orzechów i pieprzówkę.
Dotąd tylko czerwone wytrawne
ale co mi tam, teraz naleweczki.
A przepisów brak.
Może macie jakiś "sprawdzony" i dla niecierpliwych.
No i łatwy
Odpowiedź z Cytowaniem
  #35  
Nieprzeczytane 12-07-2009, 22:55
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Gabrielo, dobre nalewki nie robią się ot tak od pstryknięcia palcem..one wymagają nakładu pracy i cierpliwości, czasu, odstania, odlania ,przelania znowu stania itd...Na orzechy zielone czas chyba już minął, ale w niektółrych regionach moze jeszcze nie...pieprzówka nie jest jakąs wyszukaną nalewką i nie ma tu zadnej filozofii.wejdz w google w nalewki jest tego dużo...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #36  
Nieprzeczytane 12-07-2009, 23:09
Gabi K.'s Avatar
Gabi K. Gabi K. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Górny Śląsk
Posty: 6 219
Domyślnie Malwinko

z netu żadna sztuka, pełno tego.
Mnie chodzi o przepisy sprawdzone
przez naszych Klubowiczów
i zdegustowane.
Ot co
Odpowiedź z Cytowaniem
  #37  
Nieprzeczytane 12-07-2009, 23:25
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

wejdz na mój wątek gabinet naturalnych metod...tam jest przepis na nalewkę orzechową(z łuskanych) po krzyżacku- ja ją pierwszy raz zrobiłam-jest dla mnie rewelacyjna na tym etapie-teraz czeka ją 4m leżakowania.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #38  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 01:07
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 7 951
Domyślnie

Mam trochę czerwonej porzeczki.Chcialabym zrobić z niej nalewkę.Może ktoś mi podrzuci przepis?.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #39  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 10:06
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

ja z czerwonych nie robiłam..wejzdz na nalewki owocowe w google jest tam mnóstwo ja też trochę tam zagladam, albo Janczar z praktyki powie.....a mozę pomieszaj z dojrzałym agrestem..zeby złagodzić kwaśnosć.....buziaczki
Odpowiedź z Cytowaniem
  #40  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 11:33
dziewiątka's Avatar
dziewiątka dziewiątka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Włoszczowa
Posty: 23 720
Domyślnie

witajcie !
Marto ! z doświadczenia wiem, że z czerwonej porzeczki + wiśnie wychodzi pyszne winko ....nalewki nie robiłam ...Malwinka ma racje - porzeczka jest kwaśna i z samej trudno zrobić dobry trunek...pozdrawiam ...i ...do dzieła
__________________
część moich obrazków pochodzi ze stron dostępnych w necie ...
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Bóle reumatyczne, stawów i inne madalena49 Profilaktyka i zdrowy styl życia 81 01-07-2013 14:30
Bajki, piosenki i inne interesujące strony dla dzieci Melissa Jestem babcią, jestem dziadkiem 23 19-12-2012 16:12
dieta optymalna,dla diabetyków i inne... Ewunia Dieta 109 20-01-2012 22:23
RZS i inne baburka Choroby, badania, terapie 6 18-03-2008 13:10
Cmok-nonsens i inne nonsensy Sunshine Humor, zabawa - wątki archiwalne 71 05-11-2007 13:09

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:28.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.