menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #41  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 12:38
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Mąż robi znakomite wino z czerwonych,czarnych porzeczek i wiśni.Wspaniały kolor,półwytrawne,czasem półsłodkie-zależy od owoców.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #42  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 14:08
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Daj posmakować.....hihi
Odpowiedź z Cytowaniem
  #43  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 14:15
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Po weselu wypiliśmy ostatnią butelczynę,niestety,ale może tegoroczne się uchowa,to przywiozę kiedyś.Kilka osób z forum próbowało je u mnie w domu i chwaliło..
Odpowiedź z Cytowaniem
  #44  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 14:23
dziewiątka's Avatar
dziewiątka dziewiątka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Włoszczowa
Posty: 23 753
Domyślnie

..ja właśnie nastawiam winko z obydwu porzeczek i dołożyłam trochę agrestu ...nie mam czasu robić dżemu z agrestu, choć jest bdb.....wpakowałam wszystko do jednego balonu...
Malwinko ! na winko porzeczkowe zapraszam do mnie - mam coś z poprzednich lat ...i nie tylko z porzeczek
__________________
część moich obrazków pochodzi ze stron dostępnych w necie ...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #45  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 15:02
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

uważąj Dziewiąteczko, zebys się kiedyś nie zdziwiła.....Radom w wakacje mam zamiar zaliczyc....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #46  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 15:11
dziewiątka's Avatar
dziewiątka dziewiątka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Włoszczowa
Posty: 23 753
Domyślnie

no to Was zapraszam ...bo pewnie Martę-czarną odwiedzisz ??....było by mi miło
__________________
część moich obrazków pochodzi ze stron dostępnych w necie ...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #47  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 15:52
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

mamy się z Martą namówić na Ciebie?Marta słyszyyyysz?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #48  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 20:43
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 002
Domyślnie

Słyyyyyyszę , słyyyyyyszę i cała się cieeeszę!

Posłucham Waszej rady i..nie będę robić nalewki z porzeczki.
Połowę już zjadłam,z części ugotowałam kompot,i niewiele owoców mi zostało.
Wolę degustować,jak ktoś inny zrobi!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #49  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 23:11
Janczar's Avatar
Janczar Janczar jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Łódzkie
Posty: 695
Domyślnie

Obecnie można nastawić bardzo dobre nalewki:
- z zielonych orzechów (ostatni dzwonek), ja robiłem w niedzielę (12.07.),
- z czarnych porzeczek (też się już kończą) mam dostać owoce jutro,
- z wiśni. (np. wiśniówka papieska)
Odpowiedź z Cytowaniem
  #50  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 23:23
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Marta o Tobie wiśniówka......Czarek u mnie pozreczki dopiero się zaczęły a razem z nimi mój coroczny problem, bo zaraz wiśnie, końcówka malin, no i mnóstwo agrestu-obłęd....chwila przerwy renklody, brzoskwinie,gruszki , jabłka
Ja zrobiłam w tym roku listkówkę , połączę z nalewką pozreczkową i będzie oryginalna smorodinówka-pyyyyszna
Odpowiedź z Cytowaniem
  #51  
Nieprzeczytane 15-07-2009, 23:43
Janczar's Avatar
Janczar Janczar jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Łódzkie
Posty: 695
Domyślnie

Malwinko, agrestu też mam duży nadmiar i pewnie się zepsuje, a już jest dojrzały.

Czarnej porzeczki mam mało i raczej taką zdziczałą, więc na nalewkę owoce kupuję. Listkówkę też robiłem i będzie smorodinówka, ale jeszcze chcę zrobić likier z czarnej porzeczki.
Corocznie robiłem wino z mieszanych owoców porzeczki czerwonej i czarnej.
W tym roku chyba zrobię tylko wino aroniowe, inne odpuszczę.

Z ogrodowych malin możesz zrobić syropy i nalewkę.

U mnie nadmiar owoców często zagospodarowują ptaki, (mieszkam w sąsiedztwie parku).
Czereśnie, to 3/4 zjadają szpaki i gawrony.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #52  
Nieprzeczytane 16-07-2009, 09:58
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

No tak, u mnie też świetnie z czereśniami wiedzą co robić szpaki, ale wiesz posłuchaliśmy rad róznych ludzi i maż powiesił na dzrewie dzwonki chińskie i 3 płyty CD, które kręcąc sie dają refleksy swietlne- skończyły sie szpaki definitywnie(ale wcześniej podziubane zceresnie tez).To jest patent na pzryszły rok.Wyczytałąm stary, bardzo stary pzrepis na agrestówkę, ciekawy, ale nie podejmuję się bo:należy każdy owoc otwierac i wybierac z niego pestki zostawiając otoczkę i na tych wypestkowanych otoczkach robi się agrestówkę....pomyślałm, ze jeszce nie zwariowałam i zostawię smak tej nalewki w sferze moich marzeń....A likier z czarnej porzeczki...to kwestia ilosci cukru czy jeszce jakichś dodatków?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #53  
Nieprzeczytane 16-07-2009, 21:49
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 002
Domyślnie Dla Leluri

Nalewka malinowa


100 malin
200 liści z malin
2 l wody
1 kg cukru
4 łyżki kwasku
1/2 l spirytusu

maliny + liście + woda = gotować na małym ogniu; odcedzić.
Dodać cukier i kwasek.
Gotować jeszcze 20 min na malym ogniu.
Wystudzić i dolać spirytus.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #54  
Nieprzeczytane 16-07-2009, 22:20
leluri's Avatar
leluri leluri jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Posty: 859
Domyślnie

Cytat:
Napisał czarna
Nalewka malinowa


100 malin
200 liści z malin
2 l wody
1 kg cukru
4 łyżki kwasku
1/2 l spirytusu

maliny + liście + woda = gotować na małym ogniu; odcedzić.
Dodać cukier i kwasek.
Gotować jeszcze 20 min na malym ogniu.
Wystudzić i dolać spirytus.
Twój przepis ma serce. pana Kuronia jest bez wyrazu w porównaniu z Twoim. w poniedziałek lecę po malinki, tylko gdzie zdobyć liście? wiem, uruchomię koleżankę.
dzięki bardzo
Odpowiedź z Cytowaniem
  #55  
Nieprzeczytane 17-07-2009, 11:20
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Marta skąd ten ciekawy pzrepis? intryguje mnie, a jeszce mam maliny i ...liście..hihi
Odpowiedź z Cytowaniem
  #56  
Nieprzeczytane 19-07-2009, 11:27
Janczar's Avatar
Janczar Janczar jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Łódzkie
Posty: 695
Domyślnie

Podaję przepis na nieco pracochłonną nalewkę na kwiatach lipy, ale naprawdę warto ją zrobić.

Lipówka

Składniki:
2 szklanki kwiatu lipy
0,5 l spirytusu 95%
0,5 l miodu lipowego
1 limonka
6 goździków

Przygotowanie:
Pół litra wody zagotować z goździkami, po wystudzeniu rozpuścić pół litra miodu lipowego. Do tego wlać 450 ml spirytusu.
Postawić w ciepłym miejscu na miesiąc czasu, w szczelnie zakręconym słoju, ale nie na słońcu. Co parę dni zamieszać słojem.

Dwie szklanki kwiatów lipy (mogą być świeże lub suszone, z apteki) wrzucić do nalewki, dobrze pomieszać tak aby kwiaty były przykryte, odstawić na 2 tygodnie, w chłodne ciemne miejsca (np. kredens, szafka).

Limonkę dokładnie umyc, obrać cienko ze skóry (bez białego miąższu). Skórkę zalać w małym słoiczku 50 ml spirytusu, szczelnie zakręcić i odstawić na 2-3 dni.

Przefiltrować nalewkę i dodac do niej przefiltrowaną zaprawę ze skórek limonki oraz sok z 1 limonki.
Odstawić na 2-3 tygodnie w słoju szczelnie zakręconym, ponownie przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać minimum 3 miesiące. (ale im dłużej tym lepiej).
Nalewka silnie rozgrzewa, działa napotnie.

Ja od kilku lat odszedłem praktycznie od filtrowania nalewek. Zostawiam to grawitacji i później ściągam cienkim wężykiem czystą, klarowną nalewkę znad osadu.

Pozdrawiam
Czarek
Odpowiedź z Cytowaniem
  #57  
Nieprzeczytane 19-07-2009, 13:49
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

Cytat:
Napisał czarna
Nalewka malinowa


100 malin
200 liści z malin
2 l wody
1 kg cukru
4 łyżki kwasku
1/2 l spirytusu

maliny + liście + woda = gotować na małym ogniu; odcedzić.
Dodać cukier i kwasek.
Gotować jeszcze 20 min na malym ogniu.
Wystudzić i dolać spirytus.
A jak dlugo gotowac przed cukrem??
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
Odpowiedź z Cytowaniem
  #58  
Nieprzeczytane 27-07-2009, 20:51
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Nadak Czarku mam kłopoty z "Krzyzacką"....i przez watę i przez filtr...i nic....te klaczki przy cedzeniu rozbijają się , przechodzą przez filtr po czym znów zbijają się w kolonie....w jaki sposób rozwadniasz jak moc za duża..wodą?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #59  
Nieprzeczytane 29-07-2009, 16:49
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 002
Domyślnie Pani Słowikowa


Pędzę z odpowiedzią:

przed cukrem,na małym ogniu gotować 1/2 godziny!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #60  
Nieprzeczytane 02-09-2009, 22:14
Janczar's Avatar
Janczar Janczar jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Łódzkie
Posty: 695
Domyślnie

Sezon nalewkowy w pełni, a tu cisza grobowa.

Dziś z Gazetą wyborczą ukazała się broszurka: "Domowe nalewki, wódki i likiery"
Zamieszczono w niej kilkadziesiąt przepisów, warto kupić.

Jutro (czwartek, 3 września) ukaże się druga część: "Domowe wina, miody i piwa"

Ostatnio wstawiłem nalewkę śliwkową w 5 litrowym słoju. Napiszcie jakie robicie obecnie nalewki.

Pozdrawiam
Czarek
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Bóle reumatyczne, stawów i inne madalena49 Profilaktyka i zdrowy styl życia 81 01-07-2013 13:30
Bajki, piosenki i inne interesujące strony dla dzieci Melissa Jestem babcią, jestem dziadkiem 23 19-12-2012 15:12
dieta optymalna,dla diabetyków i inne... Ewunia Dieta 109 20-01-2012 21:23
RZS i inne baburka Choroby, badania, terapie 6 18-03-2008 12:10
Cmok-nonsens i inne nonsensy Sunshine Humor, zabawa - wątki archiwalne 71 05-11-2007 12:09

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:21.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.