menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Drożdżówka miodowa na piątkę.
03-23-2013 06:52 PM

Lubię ciasta drozdżowe.....na moją zgubę.

Bardzo smaczna jest także drożdżówka od ALODII



Odkąd robię je sama ,nie smakują mi kupowane.Niestety taka pracowita jak łakomczuch nie jestem

To jest łatwe i dobre.

Zapisałam je z audycji Środowe Porady Kulinarne w RMaryja. Jakis pan podawał ten przepis z ogromnym zaangażowaniem i przekonaniem.
Warto było zapisać i upiec.


Nazwa nie jest przypadkowa, bo ciasto trzeba pięć razy przemieszać, a i smak ma na piątkę.Jest miodowe ,nie wysycha zbyt szybko, można je zamrażać. Jest to ciasto bez wyrabiania.Wymaga tylko mieszania. Jak tylko wypełni miskę- mieszasz .. i .tak pięć razy. Ciasto jest słodzone miodem, trochę tylko cukru do zaczynu, ma w składzie margarynę, więc bezpieczne i dla będących na diecie.




Składniki
- 1/2 litra mleka,
- kilogram mąki pszennej,
- 10 deka drożdży,
- 4 żółtka,
- kostka margaryny,
- 5łyżek cukru,
- 1/2 szklanki miodu naturalnego,
- soli do smaku / ok. pół łyżeczki/,
- 7 łyżek oleju do smarowania foremek
/ewentualnie rodzynki,chociaż dla będących na diecie, rodzynków nie powinno się dodawać,
by nie zwiększać ilości cukru/



Wykonanie
ZACZYN :

Lekko podgrzać mleko z cukrem. Pokruszyć do niego drożdże i wymieszać. Dosypać mąki / z tego kilograma/ ,aby zaczyn miał gęstosć ciasta naleśnikowego/. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ja stawiam w piekarniku pod włączoną trochę wcześniej żarówkę.

CIASTO.

Rozpuścić margarynę i miód nie dopuszczając do wrzenia. Letnie wlać do większej miski lub garnka,w którym ciasto będzie rosło. Dodać rozmącone żółtka , zostawiając ich nieco do smarowania wierzchu ciasta.
Dosypać mąki, wlać podrośnięty zaczyn i wymieszać wszystko łyżką na przykład drewnianą.
Odstawić do wyrośnięcia. Można znowu pod włączoną żarówkę w piekarniku .




Gdy ciasto zwiększy objętość ,znowu należy wymieszać. Tak powtarzać pięć razy .Na końcu można ręką.
Foremki keksowe ,świetne są z alufolii , posmarować olejem . Włożyć do nich ciasto - po pół zawartości.
Posmarować po wierzchu resztką żółtek wymieszanych z odrobiną wody. Będzie miało piękny kolor i połysk.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i do takiego wstawić foremki z ciastem na 45 minut.

Gdyby zbyt szybko rumienił się wierzch,należy przykryć ciasto arkuszem alufolii i piec dalej. Nie opadnie,nie,nie.... Na koniec , sprawdzić patyczkiem czy do końca włożony,pozostanie suchy.



Trochę za wcześnie ukroiłam....jutro będzie nieco twardsze i ładniej da się kroić.




Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:05.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.