menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Grzybki marynowane z przepisu babci Bogusi z Buska
10-16-2012 07:20 PM

Jest stosy sposobów na marynowanie grzybków.
Nasza babcia /moja teściowa/ ma 78 lat.
Jej grzybki sa najlepsze.
Ilosć zalewy trzeba sobie dopasować do ilości grzybków.


Składniki
Grzybki leśne oczyszczone.
Zalewa: 1 litr wody,3 łyżki cukru,1 czubata łyżka soli,
4liście laurowe,8 ziaren ziela,
3/4 szklanki octu 10%



Wykonanie
Zalewę bez octu pogotować kilka minut.
Po tym dolać ocet.
Wcześniej oczyszczone grzyby wrzucić do wrzącej wody
i gotować 5minut.Nie dłużej ,bo,jak mówi babcia,
ucieknie smak grzybów .Dobrze osączyć,włożyć do słoików
,zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować pół godz do 40 min. od zagotowania słoików,
na mniejszym ogniu.

PS. Po otwarciu słoika mój ślubny mówi,
że słaba ta babcina zalewa.
Zalezy co komu pasuje.
Mozna zrobic też
na litr wody 1 szklankę octu
i bedzie mocniejsze,a nie za mocne.
Odpowiedz 0 Komentarzy



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:29.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.