menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Piernik niezawodny i dwie babki
08-22-2011 08:33 PM

PIERNIK NA ŚMIETANIE
Bardzo dobry!
/Stary przepis od mojej teściowej z Buska/

3 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 kg cukru
3 płaskie łyżeczki sody

Podane składniki zmieszać i odstawić w misce na 3 godziny.
Następnie dodać :
-1 kilogram mąki
-przyprawę do piernika,
-1 czubatą łyżkę kakao,
-słoik miodu sztucznego, rozkłóconego z 4 żółtkami.
Po wymieszaniu dodać pianę z 4 białek i bakalie,jakie tam pasują.

Włożyć ciasto w foremki keksowe/ja stosuję jednorazówki z alufolii/.Foremki wcześniej posmarować tłuszczem i nad zlewem posypać mąką.Nadmiar mąki wysypać do zlewu.
W foremce powinno być ciasta tak po 3/4 wysokości.
Piec w 180 stopniach 45-50 min.Ja stawiam na niższym poziomie.
Koniecznie sprawdzić patyczkiem ,przed wyjęciem z piekarnika, czy jest upieczone.Jeśli patyczek jest wilgotny,mokry,wtedy przykryć foremki alufolią z wierzchu i piec jeszcze z 10 minut. Ciasto jest ciężkie.Jednak po wystudzeniu mozna je z powodzeniem zamrozić i mieć w każdej chwili,po rozmrożeniu, do podania.

Polewa:
Kostka margaryny,25 dag cukru, 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej,łyżka kakao. Rozpuścić margarynę,resztę dodać i wymieszać.Lekko przestudzić i polać po wystudzonym pierniku.


Jak chcesz to rozpuść w mikrofali czekoladę i polej,zamiast polewy.Jednak to już nie będzie ten sam piernik.





Babka dobra i łatwa


400g mąki
200g cukru
1 łyżeczka sody
2 jaja
1/2 szklanki oleju np.Kujawski
2łyżki kakao
200 ml.mleka
3 łyżki dżemu
Wszystkie składniki wymieszać łyżką ,np.drewnianą , w misce .Ciasto włozyc do 2 niewielkich foremek,mogą być np. jednorazowe z alufolii lub keksowe posmarowane wcześniej olejem lub masłem i posypane tartą bułka lub mąką
i piec ok. 50 min w 180 stopniach na niższym poziomie piekarnika. Przed wyjęciem koniecznie sprawdzić patyczkiem czy jest suchy i ewentualnie jeszcze dopiec.

Wygląda podobnie jak ta niżej na zdjęciu, bita z czekoladą.






BABKA BITA Z CZEKOLDĄ
Przepis sprawdzony,OK!
1 łyżka oliwy
4 całe jajka
1szklanka cukru
1 niepełna szklanka mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 margaryna lub masło /masło ładnie pachnie i dla mnie lepsze/
Jajka ubić z cukrem.Mąkę,budynie i proszek wymieszać osobno w misce,a następnie wsypać do jajek i dobrze wymieszać ze szczyptą soli.
Masło rozpuścić i gorące wlać do przygotowanego ciasta i dobrze wymieszać.
Formę keksową posmarować olejem i wysypać mąką/najlepiej nad zlewem obracajac foremką,a nadmiar wysypać/.Piec w 180 stopniach na niższym poziomie ze 45,50 min. Sprawdzic patyczkiem czy suchy,a gdyby jeszcze nie,to przykryć ciasto z wierzchu folią aluminiową i jeszcze dopic z 5-10 minut.

Po ostudzeniu posmarowac babkę rozpuszczoną w mikrofali lub garnuszku czekoladą /ja lubię milkę deserową/ i posypać wiórkami kokosowymi.

Odpowiedz 0 Komentarzy



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:58.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.