menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Polędwiczka wieprzowa i zupa z domowymi kluskami czyli obiad dla gosci
01-26-2012 03:17 PM

Pytanie 8: A jak przyjdą goscie na obiad,to co?

A to nic takiego!Podajesz polędwicę wieprzową z ziemniakami i np.ogórkiem małosolnym,może też być fasolka szparagowa.Do tego kompot ze świeżych owoców,a na deser lody.

POLĘDWICA WIEPRZOWA
danie szybkie,a smaczne i niebanalne

Tu musisz sypnąć kasą,ale to znowu nie majątek.W sklepie mięsnym poproś o 2 większe polędwice wieprzowe.
Tak to wygląda:


2 wystarczą na 4 osoby.Nie zdziw się,że to wydaje się mało mięsa.Spoko!Do tego potrzeba jeszcze olej /ja stosuję kujawski,jest ok/2 cebule większe,sól,pieprz i papryka czerwona słodka w proszku,no i na przykład ciut oregano albo co tam lubisz.
Przygotuj patelnię,garnek z grubszym dnem i ze 4 łyżki mąki na talerzu głębokim,bo porozsypujesz tę mąkę wszędzie.
Polędwice umyj i pokrój na desce na kawałki,tak ok 3 cm,jak kiełbasę na grila. Teraz ułóż je" na stojąco",na tym boku,który powstał po przekrojeniu i delikatnie ,no tak aby nie zmiażdżyć,rozpłaszcz je zaciśniętą dłonią.Tłuczek będzie za mocny i porozrywa je.Powstaną takie placuszki. Każdy posyp solą,jak kanapkę,pieprzem i papryką.Niech sobie leżą.


Tu masz kawałki pokrojone,postawione i rozpłaszczone.

Teraz pokrój na plasterki cebule,a następnie na patelni rozgrzej olej,tyle,aby dno się pokryło.Zeszklij na nim cebulę,stanie się taka przezroczysta,ale nie może się przypalać,ani rozlecieć.Robisz to krótko i na nie za mocnym ogniu. Tę cebulę,pozostawiając olej na patelni,przerzucasz na dno garnka z grubszym
dnem ,nie sobie czeka.
Pora na mięso.Podgrzewasz olej,ale nie za mocno,bo przemoc i siła w kuchni to zło!Każdy placuszek polędwicy otaczasz w mące,która była na tym głębokim
talerzu,strzepujesz nadmiar mąki,/nie na podłogę!/no i smażysz krótko,tak aby mięso straciło surowy wygląd,tak ze 2-3 min,z każdej strony,na średnim ogniu.Cebulę w garnku podgrzej lekko i na nią przenieś polędwice.Daj im najmniejszy płomień na 2 min,potem gaz wyłącz,garnek przykryj i zostaw na jakie 20 min.
Tu polędwiczka się smaży,cebula czeka.

Stoi też garnek z zupą pomidorową,a obok w garnuszku rozmieszane dwa duże jajka z czterema łyżkami mąki .
Z tego będą kluski kładzione na tę zupę.Nabierasz z pół łyżki takiego ciasta,powinno być gęste i puszczasz go na gotującą się zupę.Łyżkę zanurzasz w zupie i następny klusek hop do garnka,aż się skończy ciasto.


Zupa pomidorowa na rosole z domowymi kluskami kładzionymi.Kluski gotuje się z 3 min od wypłynięcia,a potem wyłączasz gaz i wlewasz śmietanę,rozmieszaną wcześniej z 2 łyżkami gorącej zupy



Jak lubisz oregano,to troszeńkę posyp te polędwiczki po wierzchu."Ziarenka smaku też mogą być,ale baaardzo niewiele.Ojciec lubi np.więcej pieprzu,no ale trzeba uważać na jelita.Niektórzy nie muszą.Jak goście mają wrażliwe jelita,to podaj bez cebulki,a ziemniaki polej sosem z dna garnka.Jak będą marudzić,to zrzuć wszystko na matkę...hi,hi...Tyle roboty!!
Będzie dobre!



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:11.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.