menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Rosół z szybkowaru
01-03-2012 08:57 PM

Rosół gotowany w szybkowarze, ponoć najsmaczniejszy, aromatyczny, przejrzysty i esencjonalny. Przepis z książki: "W kuchni babci i wnuczki", Barbara Adamczewska, Beata Mellerowa. Autorki książki piszą, że w czasach naszych babć wydawało się konieczne "szumowanie" rosołu. Dziś wiadomo, że nie należy tego robić, ponieważ usuwa się w ten sposób cenne białko.
4-5 porcji

* 1/2 kurczaka
* włoszczyzna (co najmniej 2 marchewki, pietruszka, ½ średniego selera, ½ średniego pora)
* kilka suszonych nóżek grzybowych
* 1 łyżeczka soli
* 2 ziarenka pieprzu
* 6 szklanek wody

Dokładnie opłukać mięso, obraną i opłukaną włoszczyznę, umyte grzyby, sól, pieprz włożyć do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szczelnie. Gotować 15-20 minut. Po zakończeniu gotowania rozhartować szybkowar, polewając go zimną wodą pod kranem. Gdy ciśnienie w nim zmniejszy się, można go otworzyć.

Przepis ze strony: Kuchnia włoska
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...kluseczki.html


Do takiego rosołu pasuja idealnie kluski z parmezanem

Składniki:

* 1 żółtko
* 25 g świeżo startego parmezanu
* 2 łyżki mąki (jeśli masz - z pszenicy durum, semoliny)
* gałka muszkatołowa


Mieszaj parmezan, żółtko i mąkę, przypraw gałką, solą i pieprzem. Ugniataj składniki aby powstała gładka masa, ewentualnie dodając wodę lub w razie potrzeby mąkę. Formuj kluseczki, o 3 mm średnicy i 2,5 cm długości, rolując dłonią na stolnicy. Pozostaw na 20 minut do wyschnięcia. Gotuj we wrzącym bulionie na wolnym ogniu 5 minut.

Tu są zdjęcia http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...kluseczki.html

Z tego ciasta mozna tez zrobić kopytka.
Odpowiedz 0 Komentarzy



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:50.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.