menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Schab do chleba ,przepis od sellenhel
01-15-2011 09:57 PM

Schab pieczony w rękawie

Wklejam na blog ,bo mi tu na pewno nie zginie. Dziękuję Helenko.

/Oryginał na naszym klubowym wątku kulinarnym
http://www.klub.senior.pl/kuchnia-ku...ge53-6695.html /


Składniki:

kilogram schabu (lub więcej)
sól
pieprz
dwa – trzy ząbki czosnku
papryka (opcja)
pieczarki (opcja)
rękaw foliowy do pieczenia


Sposób przygotowania:
Umyty schab nacieramy solą i pieprzem.
Przy czym lepiej dodać więcej pieprzu niż soli.
Wystarczy posolić schab i ręką rozprowadzić dokładnie sól po jego wierzchu.
Ale nie przesadzamy z solą!
Ja sypę na schab także paprykę czerwona słodką, polewam go obficie sosem sojowym,polewam troszkę oliwą,wlaściwie tak tylko nią go smaruję ,a do rękawa wrzucam całą cebulę.

W schabie nożem robimy kieszonki.
Czyli wbijamy nóż w mięso pod niedużym kątem.
W te kieszonki wkładamy ząbki czosnku.
Tak aby całkowicie się schowały w mięsie.

Zamykamy rękaw do pieczenia z jednej strony.
Wsadzamy do środka schab.
Jeśli chcemy, możemy dodać:
odrobinę papryki (najlepsza w wiórkach lub świeża),
dodać kilka pieczarek, majeranek i inne ulubione przyprawy.

Zamykamy rękaw z drugiej strony
i całość na około 2 godziny umieszczamy w lodówce
aby smaki i zapachy przypraw mogły przeniknąć potrawę.
Ja wsadzam do lodówki na całą noc,no chyba że nie ma czasu,a schab potrzebny od zaraz.

Wyciągamy schab z lodówki i
po 10 minutach umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Nakłuwam igłą, od góry ,rękaw z 5 razy.
Po około 2 godzinach schab jest gotowy. Może najlepiej tak- 1,5 godziny na 1,3 kg schabu.

Mała uwaga:
10 minut przed końcem pieczenia można
rozciąć rękaw foliowy i włączyć termoobieg.
Dzięki temu schab będzie miał złocistą, chrupiącą skórkę.

Ja nie rozcinam,ale trzymam go w rękawie aż wystygnie,bo wtedy jest bardziej soczysty.

Schab pieczony w rękawie idealnie nadaje się zarówno na ciepło jak i na zimno.
Z chlebem smakuje wyśmienicie.
Ale najlepiej przekonać się o tym osobiście.

Gotowy do piekarnika.W rękawie jest takze,tym razem, pierś z kurczaka i golonka z indyka.A niech się pieka razem,a co!.




a tu już w piekarniku przed wyjęciem.Nie dodawałam żadnej wody ani tłuszczu,a widać ile się pojawiło:


Odpowiedz 0 Komentarzy



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:43.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.