menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Żeberka w kapuście kwaszonej-danie dla ciebie i gości
11-01-2012 07:53 PM

Bardzo niezdrowe i dobre ,chociaż.....może nie takie znowu niezdrowe?


Żeberka /ok.1,5 kg /tnę na mniejsze kawałki.W misce posypuję je przyprawami ,można vegetą. Lekko posypuję mąką i przypiekam na patelni na rumiano.Jesli nie mają "na sobie " tłuszczu,dodaję nieco oleju,a niekiedy smalcu.
Zdejmuję rumiane z patelni,a na niej obsmażam ze 2 cebule.

Teraz potrzebuję 1,5 - 2 kg kapusty kwaszonej,niezbyt kwaśnej,odciśniętej lub przelanej zimną wodą,pokrojonej na desce na krótsze kawałki czy nitki.

Na dno tzw.gęsiarki lub woka,który mozna wstawiać do piekarnika,ewentualnie naczynia żaroodpornego wkładam połowę kapusty.Na nią układam żeberka,potem cebulę,posypuję przyprawami i resztę kapusty. Dodaję nieco wody.Przykrywam naczynie i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 2 godziny.
Po 1,5 godz sprawdzam,bo może się okazać,że kapusta jest ugotowana,a to takze znak,ze i mięso miękkie.
Dolewam rozcieńczony woda przecier pomidorowy i jeszcze trochę trzymam w gorącym piekarniku.

Najlepsze takie żeberka są odgrzewane na drugi dzień.
To danie w rodzaju bigosu pieczonego.
Po powrocie z cmentarza ,dla rodziny ,danie jak w sam raz.
Kaloryczne,no tak!
Mocna herbata z syropem z pigwowca bardzo pasuje.








los drukarki niepewny
Odpowiedz 0 Komentarzy



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:23.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.