menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

15-02-2021 14:18

Najpierw wybierz obrazek z netu i zapisz go sobie/ np. na pulpicie/ czy gdzie tam zbierasz obrazki,potem łatwo usuniesz/.

Zapisujesz klikając na obrazek prawym klawiszem myszy i wybierając Zapisz obraz jako.

Potem wejdź na swój profil i klik na napis GALERIA.

Kolejno - dodaj zdjęcie
- przeglądaj
/ otworzy się szyfrowane wejście do Twojego komputera/

Znajdź tam zapisany obrazek,klik na niego, potem napis Otwórz i wleci do galerii klubu.

- Teraz w galerii wybierz kategorię - klik na malutki trójkącik i np.klik zdjęcia różne
- nazwa no to wpisz co tam jest na obrazku kot czy kwiatek....
Opis - nie potrzeba nic wpisywać, chyba,że chcesz,to śmiało.

w końcu DODAJ ZDJĘCIE

Po chwili otworzy się strona z dodanym obrazkiem i 3 linki do wyboru- mały,średni i duży.

Do profilu wybierz średni lub mały a do postów w wątku można i duży.

Zaznaczasz na niebiesko lewym klawiszem myszy wybrany link i potem prawym kopiuj i przenosisz w myszy na stronę, a tam prawym klikasz wklej. Wklei się link. Teraz sprawdź na dole strony Podgląd wiadomości czy Ci się podoba i klik w zatwierdź wiadomość.





Na początku przepisywałam sobie ten przepis na kartkę i ćwiczyłam po kolei.

Obrazki z galerii nie giną i zmniejszają się same.


20-01-2014 22:14

Pizza -ciasto - przepis od Agnieszki z Buska.

Przepis na ciasto nie za cienkie,nieco grubsze,chrupiące,na całą blaszkę z piekarnika

Bardzo smaczne.


Pizza Agnieszka


Składniki ciasta:


3 szklanki mąki , to jest trochę mniej niż pół kilo,posypać solą,3/4 szklanki ciepłego mleka,4 dag drożdży świeżych,łyżeczka cukru,
4łyżki oleju.

Wykonanie:

Ciepłe mleko wlać do wysokiego naczynia,dodać do niego łyżeczkę cukru,łyżkę mąki i pokruszone drożdże.Wymieszać.Taki zaczyn postawić do wyrośnięcia.
Ja stawiam pod zapaloną lampkę w piekarniku.

Do miski wsypać mąkę z solą ,dolać podrośnięty zaczyn,wymieszać ,dolać olej i wyrabiać na gładkie ciasto. Położyć je pod przykryciem w ciepłe miejsce/np.pod żarówkę /

Gdy powiększy objętość,znowu je przerobić i dać mu powtórnie wyrosnąć.
Blachę posmarować olejem,na nią rozciągnać lub rozwałkować ciasto.

Posmarować ciasto sosem pomidorowym,a potem układać np. plastry sera/gołda w plastrach/,a na nie co tam pasuje. Na wierzch znowu wąskie paski sera/można rozłożyć ukośnie/ i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok.20 min.

Sos zrobić z pomidorów bez skóry z puszki,rozgniecionych i uduszonych na 2 łyżkach oliwy z podsmażoną na niej wcześniej cebulą z czosnkiem.Dosypać trochę cukru,soli i oregano.

Pieczarki wcześniej podsmażać,kiełbasę czy szynkę kłaść bezpośrednio na ser,pomidorki ,paprykę surową także bezpośrednio.Fajnie komponują się oliwki ,pokrojone na krążki,a ciekawie - dodane kapary ze słoiczka.

Zdjęcie kiedyś zrobię i dodam.

20-01-2014 19:22

Sos czosnkowy domowy /przepis z RM/


Do słoika pólitrowego lub 3/4 litra wkładam:
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku/jeśli sa małe,mozna i więcej/
- drobno posiekane,ugotowane na twardo jajko,
- łyżkę utartego żółego sera twardego,
-2,3 łyżki majonezu kieleckiego
- sól,pieprz, czasem nieco przyprawy nazywanej sos grecki,
można inne przyprawy lub i bez nich,
można tez dodać nieco serka białego ziarnistego.




Wszystko zalewam,a właściwie nakładam na te składniki gęsty jogurt.Ja wybieram grecki.
Mieszam dokładnie łyżką.Wstawiam zakręcony słoik do lodówki na 3-4 godzin.



Doskonały do wędlin,mięsa,jajek,a nawet prosto na chleb.



Zdrowy i smaczny.Jesć zwłaszcza zimą- czosnek-naturalny antybiotyk!
Przepis rozdaję jak świeze bułeczki.

11-10-2013 23:18

Tu przepis i zdjęcia http://www.klub.senior.pl/showpost.p...st count=1231

Bardzo smaczne.

Strona 1 z 10:
 1 
 > 
Archiwum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:54.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.