menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Nazwa użytkownika
Awatar użytkownika kdreherkdreher
O mnie
Brak informacji.
Moje zainteresowania
Nie podano żadnych zainteresowań.
Album
Brak zdjęć.
Informacje kontaktowe
Brak informacji kontaktowych.
Zdjęcie
Zdjęcie użytkownika kdreher
 
Szybkie komentarze
21-05-2018 14:28
Awatar użytkownika kdreher

Cytat:
Napisał kdreher
DAJ SIĘ UWIEŚĆ ZMYSŁOWEJ PRZYJEMNOŚCI… SPRÓBUJ NOWYCH, PRZEPYSZNYCH CZEKODŻEMÓW OD ŁOWICZA!

Lubimy się rozpieszczać, dbać o siebie i sprawiać sobie przyjemności. Chwile poświęcone tylko sobie karmią nasze zmysły, dzięki czemu odczuwamy świat intensywniej. To właśnie za sprawą takich momentów czujemy się szczęśliwe i zrelaksowane. Dlatego wciąż pragniemy ich więcej i szukamy nowych, zaskakujących doznań. Teraz dostajemy je od Łowicza! Niesamowicie zadziałają na nasze zmysły, pozwolą je nakarmić dosłownie i w przenośni. Marka stworzyła bowiem innowację, jakiej jeszcze nie było – przepyszne czekodżemy w czterech zniewalających smakach. Wszystkie stanowią połączenie belgijskiej mlecznej czekolady z kawałkami ulubionych owoców: truskawki, wiśni, śliwki i brzoskwini. W ten sposób, w każdym słoiczku Łowicz zamknął dla nas podwójną porcję smakowitej rozkoszy, a każda łyżeczka jednego z czekodżemów to zaproszenie do krainy zmysłooowej przyjemmmności!

Zasługujesz na samo najlepsze

Chwile, kiedy zapominamy się, zatracamy w doznaniach i odczuwamy wyjątkową przyjemność są bardzo intensywne. Dzięki temu pamiętamy je doskonale, ale też tęsknimy za nimi i chcemy przeżywać je jak najczęściej. Dotyk pierwszych promieni słońca na twarzy, widok zapierającego dech w piersi krajobrazu, słuchanie ukochanej piosenki. Wreszcie smak ulubionego owocu lub kawałka czekolady na podniebieniu – takie momenty karmią nasze zmysły. A my to uwielbiamy! Jednocześnie pragniemy być zaskakiwane – chcemy wąchać nowe zapachy, oglądać nowe widoki i próbować wciąż nowych smaków. Dlatego chętnie szukamy okazji do tego, by odkrywać kolejne, przyjemne doznania. Nie chcemy wybierać, ponieważ najwspanialsze są te, które pobudzają kilka zmysłów jednocześnie. Takie rozpieszczanie się lubimy najbardziej! Dostarcza nam bowiem radości, dzięki której zyskujemy pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i rozmarzone spojrzenie. Spełnianie zachcianek słusznie więc traktujemy jako wyraz troski o swoje samopoczucie i dobry humor. Po prostu zasługujemy na samo najlepsze!

Rozpieść swoje zmysły z Łowiczem

Na pewno zatem z dużą przyjemnością sięgniemy po nowe, przepyszne czekodżemy od Łowicza. To innowacja, jakiej jeszcze nie było! W każdym słoiczku odkryjemy podwójną porcję smakowitego połączenia. Idealnie dobrane proporcje rozpływającej się w ustach, belgijskiej mlecznej czekolady z ulubionymi owocami: truskawką, wiśnią, śliwką i brzoskwinią to prawdziwa uczta dla zmysłów! Eleganckie opakowanie przyciąga wzrok, a po otwarciu słoiczka od razu poczujemy zniewalający czekoladowo-owocowy zapach. A to zaledwie preludium do prawdziwej przyjemności! Czekodżemy od Łowicza rozpieszczą bowiem nasz zmysł smaku, a dzięki połączeniu czekolady z kawałkami owoców na podniebieniu poczujemy aksamitny dotyk jedynej w swoim rodzaju przyjemności. Możemy się jej oddawać codziennie, o każdej porze. Wszystkie cztery produkty: Czekodżem Truskawka, Wiśnia, Śliwka, Brzoskwinia z Belgijską Czekoladą – są znakomitym dodatkiem do chrupiących bułeczek, croissantów lub bagietek na wyjątkowe śniadanie, puszystych naleśników lub placuszków, ale również wykwintnych deserów czy nawet wymyślnych dań. Doskonale również smakują jedzone prosto ze słoiczka.

Rozpieszczaj zmysły każdego dnia
OGLĄDAJ! Rozpieszczaj swój wzrok obrazami. Od czasu do czasu wybierz się do galerii sztuki albo przeglądaj album z pięknymi zdjęciami. Podziwiaj dobór kolorów i linie przedstawionych kształtów. Doceń także doznania wzrokowe, które masz przed oczami niemal na każdym kroku, każdego dnia – zachwyć się grą światło-cienia w koronach wiosennych liści, zwróć uwagę na drobne detale otaczających Cię przedmiotów albo…spójrz w oczy ukochanej osoby.

POSŁUCHAJ! Dźwięki oddziałują na nasze ciało i psychikę, otaczaj się więc tymi, które sprawiają Ci największą przyjemność. Ulubiona piosenka w drodze do pracy wprawi Cię w dobry nastrój, a słuchanie dźwięków natury lub mruczenia kota zrelaksuje. Postaraj się także zaskoczyć i rozpieścić swój zmysł słuchu nowymi doznaniami, np. wizytą w filharmonii.

DOTKNIJ! Dotyk to bardzo wrażliwy zmysł. Poczuj przyjemność, jaką daje pod palcami miękka tkanina, gładka filiżanka z ulubioną kawą albo aksamitna sierść ukochanego czworonoga. Dotykaj i doświadczaj w ten sposób świata wokół Ciebie, a zobaczysz jak dużo przyjemności możesz z tego czerpać.
POSMAKUJ! Jedzenie to rozkosz, dlatego nie koncentruj się tylko na dobrze znanych smakach! Próbuj nowości, łącz różne składniki, eksperymentuj – rozpieszczaj swój zmysł smaku zaskakującymi doznaniami. Dzięki temu odkryjesz nowe, nieznane rozkosze podniebienia. Koniecznie spróbuj nowego czekodżemu od Łowicza – przekonasz się, jak wyjątkowej przyjemności dostarcza temu zmysłowi aksamitna czekolada połączona z ulubionym owocem.
POWĄCHAJ! Twój zmysł powonienia także pragnie przyjemności. Dlatego zadbaj o niego koniecznie i dostarczaj mu miłych wrażeń. Poczuj zapach powietrza po letnim deszczu, spryskaj się ulubionymi perfumami lub wtul twarz w skórę bliskiej osoby. Nie zapominaj też, że smak i węch są ze sobą silnie powiązane, a wiele afrodyzjaków to jednocześnie przysmaki, takie jak czekolada, truskawki czy brzoskwinie. Dlatego rozpieszczanie zmysłu smaku, np. nowym czekodżemem od Łowicza, to także gwarantowana przyjemmmność.

Łowicz, czekodżem, 250g, cena około 7 zł.
21-05-2018 14:28
Awatar użytkownika kdreher

DAJ SIĘ UWIEŚĆ ZMYSŁOWEJ PRZYJEMNOŚCI… SPRÓBUJ NOWYCH, PRZEPYSZNYCH CZEKODŻEMÓW OD ŁOWICZA!

Lubimy się rozpieszczać, dbać o siebie i sprawiać sobie przyjemności. Chwile poświęcone tylko sobie karmią nasze zmysły, dzięki czemu odczuwamy świat intensywniej. To właśnie za sprawą takich momentów czujemy się szczęśliwe i zrelaksowane. Dlatego wciąż pragniemy ich więcej i szukamy nowych, zaskakujących doznań. Teraz dostajemy je od Łowicza! Niesamowicie zadziałają na nasze zmysły, pozwolą je nakarmić dosłownie i w przenośni. Marka stworzyła bowiem innowację, jakiej jeszcze nie było – przepyszne czekodżemy w czterech zniewalających smakach. Wszystkie stanowią połączenie belgijskiej mlecznej czekolady z kawałkami ulubionych owoców: truskawki, wiśni, śliwki i brzoskwini. W ten sposób, w każdym słoiczku Łowicz zamknął dla nas podwójną porcję smakowitej rozkoszy, a każda łyżeczka jednego z czekodżemów to zaproszenie do krainy zmysłooowej przyjemmmności!

Zasługujesz na samo najlepsze

Chwile, kiedy zapominamy się, zatracamy w doznaniach i odczuwamy wyjątkową przyjemność są bardzo intensywne. Dzięki temu pamiętamy je doskonale, ale też tęsknimy za nimi i chcemy przeżywać je jak najczęściej. Dotyk pierwszych promieni słońca na twarzy, widok zapierającego dech w piersi krajobrazu, słuchanie ukochanej piosenki. Wreszcie smak ulubionego owocu lub kawałka czekolady na podniebieniu – takie momenty karmią nasze zmysły. A my to uwielbiamy! Jednocześnie pragniemy być zaskakiwane – chcemy wąchać nowe zapachy, oglądać nowe widoki i próbować wciąż nowych smaków. Dlatego chętnie szukamy okazji do tego, by odkrywać kolejne, przyjemne doznania. Nie chcemy wybierać, ponieważ najwspanialsze są te, które pobudzają kilka zmysłów jednocześnie. Takie rozpieszczanie się lubimy najbardziej! Dostarcza nam bowiem radości, dzięki której zyskujemy pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i rozmarzone spojrzenie. Spełnianie zachcianek słusznie więc traktujemy jako wyraz troski o swoje samopoczucie i dobry humor. Po prostu zasługujemy na samo najlepsze!

Rozpieść swoje zmysły z Łowiczem

Na pewno zatem z dużą przyjemnością sięgniemy po nowe, przepyszne czekodżemy od Łowicza. To innowacja, jakiej jeszcze nie było! W każdym słoiczku odkryjemy podwójną porcję smakowitego połączenia. Idealnie dobrane proporcje rozpływającej się w ustach, belgijskiej mlecznej czekolady z ulubionymi owocami: truskawką, wiśnią, śliwką i brzoskwinią to prawdziwa uczta dla zmysłów! Eleganckie opakowanie przyciąga wzrok, a po otwarciu słoiczka od razu poczujemy zniewalający czekoladowo-owocowy zapach. A to zaledwie preludium do prawdziwej przyjemności! Czekodżemy od Łowicza rozpieszczą bowiem nasz zmysł smaku, a dzięki połączeniu czekolady z kawałkami owoców na podniebieniu poczujemy aksamitny dotyk jedynej w swoim rodzaju przyjemności. Możemy się jej oddawać codziennie, o każdej porze. Wszystkie cztery produkty: Czekodżem Truskawka, Wiśnia, Śliwka, Brzoskwinia z Belgijską Czekoladą – są znakomitym dodatkiem do chrupiących bułeczek, croissantów lub bagietek na wyjątkowe śniadanie, puszystych naleśników lub placuszków, ale również wykwintnych deserów czy nawet wymyślnych dań. Doskonale również smakują jedzone prosto ze słoiczka.

Rozpieszczaj zmysły każdego dnia
OGLĄDAJ! Rozpieszczaj swój wzrok obrazami. Od czasu do czasu wybierz się do galerii sztuki albo przeglądaj album z pięknymi zdjęciami. Podziwiaj dobór kolorów i linie przedstawionych kształtów. Doceń także doznania wzrokowe, które masz przed oczami niemal na każdym kroku, każdego dnia – zachwyć się grą światło-cienia w koronach wiosennych liści, zwróć uwagę na drobne detale otaczających Cię przedmiotów albo…spójrz w oczy ukochanej osoby.

POSŁUCHAJ! Dźwięki oddziałują na nasze ciało i psychikę, otaczaj się więc tymi, które sprawiają Ci największą przyjemność. Ulubiona piosenka w drodze do pracy wprawi Cię w dobry nastrój, a słuchanie dźwięków natury lub mruczenia kota zrelaksuje. Postaraj się także zaskoczyć i rozpieścić swój zmysł słuchu nowymi doznaniami, np. wizytą w filharmonii.

DOTKNIJ! Dotyk to bardzo wrażliwy zmysł. Poczuj przyjemność, jaką daje pod palcami miękka tkanina, gładka filiżanka z ulubioną kawą albo aksamitna sierść ukochanego czworonoga. Dotykaj i doświadczaj w ten sposób świata wokół Ciebie, a zobaczysz jak dużo przyjemności możesz z tego czerpać.
POSMAKUJ! Jedzenie to rozkosz, dlatego nie koncentruj się tylko na dobrze znanych smakach! Próbuj nowości, łącz różne składniki, eksperymentuj – rozpieszczaj swój zmysł smaku zaskakującymi doznaniami. Dzięki temu odkryjesz nowe, nieznane rozkosze podniebienia. Koniecznie spróbuj nowego czekodżemu od Łowicza – przekonasz się, jak wyjątkowej przyjemności dostarcza temu zmysłowi aksamitna czekolada połączona z ulubionym owocem.
POWĄCHAJ! Twój zmysł powonienia także pragnie przyjemności. Dlatego zadbaj o niego koniecznie i dostarczaj mu miłych wrażeń. Poczuj zapach powietrza po letnim deszczu, spryskaj się ulubionymi perfumami lub wtul twarz w skórę bliskiej osoby. Nie zapominaj też, że smak i węch są ze sobą silnie powiązane, a wiele afrodyzjaków to jednocześnie przysmaki, takie jak czekolada, truskawki czy brzoskwinie. Dlatego rozpieszczanie zmysłu smaku, np. nowym czekodżemem od Łowicza, to także gwarantowana przyjemmmność.

Łowicz, czekodżem, 250g, cena około 7 zł.
22-10-2017 14:04
Ostatnie wpisy do bloga
30-05-2018

Co roku, 30 maja obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Już sam fakt, że sok ma swoje święto podkreśla, że jest to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych każdego dnia porcji warzyw lub owoców – dlaczego? Ponieważ, podobnie jak warzywa i owoce, soki uzupełniają dietę w cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Eksperci potwierdzają, że soki to wygodna i prosta forma dostarczenia sobie codziennej porcji witamin i składników mineralnych.

Szklanka soku = porcja cennych składników odżywczych
Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), jak i polski Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zalecają spożycie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Jedną z nich może być szklanka soku. Jednak zalecenia ekspertów odnośnie spożycia tych produktów, wciąż nie są realizowane – zaledwie 6% polskich matek i 7% dzieci spożywa 5 i więcej porcji warzyw i owoców w ciągu dnia, a aż 43% matek uważa, że szklanka soku nie jest uznawana za porcję warzyw lub owoców. – Wyniki te wskazują, że zarówno wiedza na temat komponentów zbilansowanej diety, jak i praktyka związana z prawidłowym żywieniem są niewystarczające. Jadłospis, w którym warzywa i owoce zajmują marginalne miejsce nie jest zbilansowany, gdyż dostarcza organizmowi zbyt mało witamin, składników mineralnych i innych fitoskładników. Tymczasem codzienna dieta każdego z nas powinna bazować na warzywach i owocach. Warto zatem wiedzieć co może stanowić ich porcję, a dostarczenie jej do organizmu wcale nie będzie trudne – wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. I dodaje – Zgodnie z zaleceniami jedną porcję może stanowić sok, ponieważ powstaje z warzyw lub owoców, a więc zawiera podobny poziom składników odżywczych, co te produkty.
Sok i niezwykłe właściwości
To właśnie ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych soki stanowią wartościowy element diety, a także urozmaicają jadłospis. Ekspert podaje przykłady niezwykłych właściwości soków. – Szklanka pasteryzowanego soku pomidorowego zawiera 500 mg potasu, co zaspokaja średnio 25% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Zawiera także likopen, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Z kolei szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (która powstaje z obecnego w soku beta-karotenu) – wpływającą np. na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Beta-karoten zabezpiecza też skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV (oczywiście nie zwalnia to ze stosowania kremów z filtrem). W soku marchwiowym, a także sokach wielowarzywnych zawierających zielone i czerwone warzywa, jak np. brokuły czy papryka, znajdziemy witaminę E – przeciwutleniacz, który może spowalniać procesy starzenia i wspomagać ochronę przed rozwojem miażdżycy – wyjaśnia dr hab. Włodarek.

Sok – dobry na każdą okazję
Sok może stanowić doskonałe uzupełnienie posiłków. Wypicie szklanki soku do śniadania sprawia, że ten najważniejszy posiłek dnia staje się bogatszy w ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze – minerały i witaminy, a także antyoksydanty. Dodatkowo kartonowe opakowania, w których często dostępne są soki, zabezpieczają produkt przed światłem i utratą właściwości zdrowotnych, ponadto sprawiają, że jest to wygodny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi porcji warzyw i owoców. Warto o tym pamiętać na przykład podczas wiosenno-letnich pikników oraz wycieczek rowerowych. Soki to też sprytny i szybki sposób na uzupełnienie cennych pierwiastków po treningu. Osoby, które aktywnie uprawiają sport, wraz z potem tracą wiele z nich, na przykład: sód czy potas, ale też magnez, wapń. Dlatego w sportowej torbie powinno znaleźć się miejsce dla porcji soku, gdyż jest to produkt naturalny, a także pomaga w uzupełnieniu utraconych substancji mineralnych w organizmie, a nawet wspomagający regenerację powysiłkową.

Bezpieczne opakowanie
Wśród dostępnych na rynku soków każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno pod względem smakowym, zawartości składników prozdrowotnych jak i możliwych opakowań. Szklanka każdego z nich stanowić będzie równoważną porcję warzyw lub owoców i zapewni niezbędną różnorodność diety – Warto wiedzieć, że nie bez powodu soki często dostępne są w opakowaniach kartonowych. Są lekkie, zapewniają bezpieczeństwo produktu, a także zachowanie jego wartości odżywczych. Opakowania kartonowe są wykonane z bezpiecznych, dopuszczonych do kontaktu z żywnością materiałów. Zbudowane są z kilku warstw, każda z nich chroni produkt przed szkodliwymi czynnikami takimi jak: tlen, wilgoć oraz światło. Z kolei zastosowanie technologii aseptycznego pakowania (jest to pakowanie w środowisku tak sterylnym, jak w przypadku narzędzi chirurgicznych, w którym krótko pasteryzowana i schłodzona żywność jest zamykana do opakowań), umożliwia zachowanie świeżości soków oraz ich jakości odżywczej przez dłuższy okres, bez konieczności dodawania do nich konserwantów – wyjaśnia dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.

Jest zatem wiele powodów, dla których soki są świetną formą dostarczenia sobie porcji warzyw lub owoców każdego dnia, w każdych warunkach i w każdej sytuacji. Dlatego o szklance soku warto pamiętać nie tylko 30 maja!

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

0 komentarzy
16-05-2018

GDZIE MOŻNA ZNALEŹĆ WIARYGODNE INFORMACJE O ZBILANSOWANEJ DIECIE?

6 na 10 matek uważa, że informacje na temat żywienia dziecka są łatwo dostępne w mediach, w tym w Internecie, na blogach oraz w prasie. W związku ze zmieniającym się stylem życia, nowoczesne kanały informacji stają się coraz bardziej popularnym źródłem wiedzy, również tej o zbilansowanej diecie. Jest to pozytywne zjawisko, jednak zdarza się, że mnogość, często sprzecznych ze sobą treści, powoduje jednoczesną dezinformację. Warto zatem wiedzieć jakich informacji szukać i gdzie.

Prawidłowe żywienie ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, społeczeństwo jest coraz bardziej tego świadome, dlatego częściej poszukuje informacji na temat zbilansowanej diety i jej komponentów, czego dowodzi fakt, że 58% badanych matek twierdzi, że informacje na temat żywienia dziecka są łatwo dostępne w mediach w tym w Internecie, na blogach oraz w prasie . Jednocześnie tylko 8% spośród badanych matek stwierdziło, że otrzymuje informacje na temat żywienia dziecka od lekarzy . Nie dziwi zatem sytuacja, że ponad połowa mam sama poszukuje istotnych dla nich informacji. Często to właśnie one odpowiadają za wybory żywieniowe oraz jadłospis całej rodziny. Wyniki badania wskazują, iż duża część populacji matek bazuje na wiedzy zaczerpniętej z mediów. Jednak nie wszystkie wiadomości, które znajdujemy w mediach są potwierdzone i rzetelne. Do jednych z najbardziej wiarygodnych źródeł informacji, z których każdy może czerpać wiedzę o prawidłowym żywieniu, należą podstawowe podręczniki oraz publikacje i materiały edukacyjne, w tym także źródła internetowe, które zawierają treści bazujące na dowodach naukowych, zaleceniach i wypowiedziach ekspertów i uznanych instytucji z dziedziny żywienia – tłumaczy prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

5porcji.pl – praktyczne informacje o zbilansowanym żywieniu dla każdego
Medium pomocnym w uzyskaniu rzetelnych informacji na temat zbilansowanego żywienia może być nowa strona www.5porcji.pl, która została utworzona przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), właśnie z myślą o edukacji na temat istotnej roli warzyw i owoców, oraz ich przetworów w tym soków w codziennej diecie, a także kształtowaniu prawidłowych postaw żywieniowych.– Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) bardzo aktywnie działa na rzecz budowania świadomości na temat korzyści zdrowotnych płynących ze zbilansowanej diety. Obserwując współczesne tendencje poszukiwania informacji oraz widząc rosnącą siłę Internetu, stworzyliśmy stronę internetową: www.5porcji.pl, na której poruszane są tematy związane właśnie ze zbilansowaną dietą oraz jej podstawą, którą tworzą warzywa i owoce. Użytkownicy znajdą również informacje dotyczące witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach i owocach, definicję porcji, w tym soku, który może stanowić wartościowe uzupełnienie spożycia produktów z tej grupy, oraz wiele innych warzywno-owocowo i sokowych ciekawostek. Informacje prezentowane na stronie, zostały stworzone na bazie materiałów opracowanych we współpracy ze specjalistami do spraw żywienia tworzonymi w ramach edukacyjnego programu 5 porcji warzyw, owoców lub soku np.: Instytutu Żywności i Żywienia czy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – dodaje Barbara Groele Sekretarz Generalna KUPS.

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

0 komentarzy
27-04-2018

Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego są cenne w codziennej diecie? Wyjaśnia ekspert, dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

– Karotenoidy to substancje, które między innymi nadają roślinom barwę od żółtej do czerwonej. Zidentyfikowano ponad 600 karotenoidów, jednak do najbardziej znanych zaliczyć można – beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, beta-kryptoksantynę, likopen. Posiadają one wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, a przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Dzięki walce z wolnymi rodnikami chronią organizm przed wieloma przewlekłymi chorobami. Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów – przede wszystkim warzyw i owoców – zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. niektórych nowotworów oraz miażdżycy . Luteina i zeaksantyna są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania siatkówki oka i mają znaczenie w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), choroby będącej częstą przyczyną utraty wzroku u osób starszych. Bardzo dobrym źródłem karotenoidów są warzywa i owoce na przykład: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory i marchew, a także niektóre soki – wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

ZDROWA CERA CAŁY ROK
Chcąc zadbać o zdrowie, warto spożywać na przykład marchew, jarmuż, czerwoną paprykę, a także soki marchwiowe. Produkty te są bowiem bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), który bardzo dobrze wpływa na koloryt skóry, pomagając zachować również jej zdrowy i młody wygląd. Wspiera on także właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narząd wzroku. Pomaga w prawidłowej pracy układu odpornościowego, jak też przyczynia się do utrzymania właściwego metabolizmu żelaza. – Warto wiedzieć, że jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która powstaje z beta-karotenu – podkreśla dr hab. Włodarek.

MOC Z LIKOPENU NIE TYLKO NA WIOSNĘ!
Produktem bogatym w cenny karetonoid – likopen – są pomidory i soki z nich powstałe. Likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jak potwierdzają badania, jego wysokie spożycie może wpływać zapobiegawczo na ryzyko zachorowania m.in. na raka szyjki macicy i prostaty . – Co ciekawe pod wpływem obróbki termicznej zwiększa się jego biodostępność, dlatego na przykład w pasteryzowanych sokach pomidorowych jest nawet lepiej przyswajany Warto także wspomnieć, że charakterystyczną cechą karotenoidów jest ich fotolabilność, co oznacza, że ulegają przemianom w obecności światła, a opakowanie kartonowe, w których często dostępne są soki, chronią je przed wpływem czynników zewnętrznych między innymi właśnie światła – wyjaśnia dr hab. Włodarek.

BETA-KRYPTOKSANTYNA – WARTO ZAPAMIĘTAĆ TĘ NAZWĘ
Produktem zawierającym wiele wartościowych składników, na przykład witaminę C czy foliany jest sok pomarańczowy. To też bardzo dobre źródło beta-kryptoksantyny, która należy do grupy karotenoidów i również ma działanie antyoksydacyjne. Chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego, a także ma znaczenie dla prawidłowej komunikacji międzykomórkowej. Badania wykazały, że beta-kryptoksantyna jest lepiej przyswajana przez organizm z poddanego pasteryzacji soku pomarańczowego niż ze świeżych owoców .

Karotenoidy korzystanie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego codzienna dieta bogata warzywa, owoce, a także soki, może w realny sposób polepszyć stan zdrowia oraz skutecznie przeciwdziałać rozwojowi wielu poważnych chorób – podsumowuje dr hab. Włodarek.

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

0 komentarzy
29-03-2018

Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu. Czym są antyoksydanty oraz które warzywa, owoce i soki są ich dobrym źródłem, podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Co powoduje, że organizm potrzebuje oczyszczenia?
– Organizm ludzki często narażony jest na zwiększoną liczbę wolnych rodników, które negatywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wolne rodniki powstają w komórkach naszego organizmu, ale również dostarczane są z zewnątrz poprzez zanieczyszczone środowisko, dym tytoniowy i inne źródła. Posiadamy pewne mechanizmy obronne, ale jeżeli wolnych rodników jest w nadmiarze nasz organizm nie jest w stanie uruchomić sprawnie działających mechanizmów antyoksydacyjnych i pojawia się stres oksydacyjny, który sprzyja rozwojowi różnych chorób na przykład: nowotworów, chorób układu nerwowego, zaburzenia odporności, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca – tłumaczy dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Czym są antyoksydanty?
– Sposobem na neutralizację wolnych rodników są właśnie antyoksydanty. Antyoksydanty zwane także przeciwutleniaczami, są to związki chemiczne, które mogą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do najważniejszych antyoksydantów zalicza się witaminy: A, C, E, beta-karoten, selen oraz flawonoidy – wyjaśnia prof. Stoś.

W jakich produktach można znaleźć antyoksydanty?
– Warzywa, owoce, a także przetwory z nich pochodzące, na przykład soki, mogą dostarczać wielu antyoksydantów. Spożywając paprykę, pomidory, brokuły, kapustę, zieloną pietruszkę, a także owoce cytrusowe, czarną porzeczkę, truskawkę czy aronię dostarczymy do naszego organizmu witaminę C. Dobrym sposobem na uzupełnienie witaminy C może być również szklanka soku pomarańczowego, także tego dostępnego w kartonach. Około 200 ml soku pomarańczowego zabezpiecza ok. 50%-60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Niektóre warzywa np. papryka czerwona i zielona pietruszka zawierają witaminę E. Witamina ta pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Beta-karotenu (prowitamina A) dostarczają czerwone i pomarańczowe warzywa oraz owoce, jak np. marchew, papryka, dynia, mango, morele. Zapotrzebowanie na witaminę A, wynosi 800 µg dziennie na osobę. Można dostarczyć je pijąc np. szklankę soku marchwiowego. Warto także wspomnieć o flawonoidach, które występują w produktach kolorowych. Warto wyróżnić te o barwie czerwonej i fioletowej, takich jak np.: aronia, czarna porzeczka, papryka czerwona, pomidory oraz brokuły, a także w sokach z nich otrzymanych oraz w mętnym soku jabłkowym – podkreśla prof. Stoś.

W walce z wolnymi rodnikami i skutkami ich negatywnego działania w organizmie, największym sprzymierzeńcem jest właśnie prawidłowa dieta, bogata w warzywa, owoce, a także soki będące bogatym źródłem antyoksydantów. Dlatego pocieszający jest fakt, że 61% badanych mam wie, że jedną z korzyści diety bogatej w warzywa, owoce, a także soki jest to, że niektóre z tych produktów posiadają właściwości przeciwutleniające, czyli neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników . Jednak istotne jest, aby wiedza znajdowała swoje odniesienie również w praktyce. Dlatego należy zwracać szczególną uwagę na prawidłowe nawyki żywieniowe takie jak na przykład właściwa porcja warzyw, owoców i soków każdego dnia.


Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

0 komentarzy
19-03-2018

Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie. Eksperci wyjaśniają jakie miejsce zajmują soki w zbilansowanej diecie.

W 2016 roku w Polsce, odsetek ludzi powyżej 65 roku życia wynosił 20,2% całej populacji. Liczba ta wskazuje, że Polska jest społeczeństwem starzejącym się . Zachodzące zmiany demograficzne wpływają na potrzebę stworzenia zasad odpowiedniego stylu życia, w tym sposobu odżywiania, które usystematyzują wiedzę i pomogą cieszyć się zdrowiem jak najdłużej . Między innymi dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym jest zbiorem prostych zasad, które pomogą usystematyzować wiedzę żywieniową, a także wskażą praktyczne porady, które uwzględniają specyficzne potrzeby seniorów. Tuż po aktywności fizycznej, która często jest zaniedbywana przez osoby starsze, u podstaw Piramidy znalazły się owoce i warzywa, które częściowo można zastąpić sokami. W przypadku osób starszych można spożyć nawet do dwóch szklanek soku dziennie.

DLACZEGO SOK?
Soki w różnych opakowaniach także te z kartonu, podobnie jak owoce i warzywa, z których się je robi, stanowią cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji wspomagających działanie antyoksydacyjne, między innymi dlatego mogą stanowić wartościowy element codziennej diety, także diety seniora.
• Sok jako wygodna forma warzyw lub owoców
– Często zachodzące zmiany w organizmie, czy też schorzenia, które dotykają osoby w starszym wieku, np.: braki w uzębieniu czy trudności w przyrządzaniu posiłków, to czynniki które mogą powodować, że ilość spożywanych warzyw lub owoców, będzie mocno ograniczona, a to właśnie te produkty powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Dlatego soki, stanowią dobrą alternatywę, gdyż ze względu na swoją konsystencję są gotowe do spożycia, a jednocześnie uzupełniają skład diety dostarczając niezbędnych witamin i minerałów na podobnym poziomie, co owoce czy warzywa. Na przykład pasteryzowany sok pomidorowy, jest źródłem likopenu, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto także wspomnieć, że zawarty likopen w sokach pasteryzowanych jest łatwiej przyswajalny niż w świeżych pomidorach – wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
• Soki jako element nawodnienia
Zdarza się, że osoby w starszym wieku odczuwają mniejsze pragnienie, dlatego bardzo ważnym jest dbanie o częste spożywanie przez te osoby płynów. W tym przypadku soki również mogą stanowić formę uzupełnienia ich niedoboru – łączenie soków z wodą, może pomagać w zwiększeniu ilości wypijanych płynów a tym samym zmniejszać ryzyko wystąpienia odwodnienia – wyjaśnia dr Włodarek.

SOK NIE TYLKO DLA SENIORA
Soki mogą stanowić wartościowy element diety, nie tylko seniorów, ale także dzieci i osób dorosłych. Mogą dostarczać witamin, minerałów i bioaktywnych składników diety, które wpływają na ogólny stan zdrowia i mogą odgrywać ważną rolę w rekomendowanym spożyciu warzyw i owoców. Między innymi dlatego szklanka soku (ok. 200 ml), również tego pasteryzowanego z kartonu, może z powodzeniem zastąpić dzienną porcję warzyw lub owoców.
– Warto wspomnieć, że spożywanie przez dzieci 100% soku owocowego wiąże się ze zwiększonym spożyciem składników odżywczych, takich jak witamina C, kwas foliowy czy potas. Warto podkreślić, że istotną rolę w żywieniu dziecka, jego prawidłowym funkcjonowaniu i rozwoju, odgrywa witamina C. Jest ona szczególnie ważna dla dzieci, które często chorują. Witamina C, skraca bowiem czas trwania infekcji, a dodatkowo zwiększa przyswajanie żelaza z produktów, co jest ważnym elementem rekonwalescencji. Należy pamiętać, że w odpowiedzi na infekcję bakteryjną bądź wirusową uruchamiany jest jeden z podstawowych mechanizmów obronnych, polegający w skrócie na zmniejszeniu jonów żelaza w płynach biologicznych. Dzięki temu ograniczona zostaje dostępność jonów żelaza do rozwoju chorobotwórczych organizmów. Szklanka soku pomarańczowego, także tego pasteryzowanego (ok. 150 ml) zapewni dziecku około 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – tłumaczy dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.

Podobnie jak warzywa i owoce, soki są również bogate w witaminy i mikroelementy. Ze względu na ich wygodną płynną formę mogą stanowić łatwy i szybki element diety dziecka, osoby dorosłej czy seniora. Stanowiąc równoważną porcję warzyw i owoców w prosty sposób urozmaicają codzienny jadłospis.

0 komentarzy
Znajomi
Lista znajomych jest pusta.
Akcja
Akcje dostępne są po zalogowaniu.
Oceń
Oceny dostępne są po zalogowaniu.
aga210 Sąsiadujące profile Barbara Szuba


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:36.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X