menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Nazwa użytkownika
Awatar użytkownika kdreherkdreher
O mnie
Brak informacji.
Moje zainteresowania
Nie podano żadnych zainteresowań.
Album
Brak zdjęć.
Informacje kontaktowe
Brak informacji kontaktowych.
Zdjęcie
Zdjęcie użytkownika kdreher
 
Szybkie komentarze
Brak komentarzy.
Ostatnie wpisy do bloga
23-05-2017

NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:
• kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• pół czerwonej cebuli
• czerwona papryka
• mały por (biała część)
• ząbek czosnku
• 200 g ugotowanej ciecierzycy
• spora szczypta wędzonej mielonej papryki
• spora szczypta cayenne
• szczypta cynamonu
• szczypta soli i kolorowego pieprzu
• pół łyżeczki lubczyku
• 2 liście laurowe
• 3 jajka
• szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

0 komentarzy
23-05-2017

Salsa pomidorowa
• 1 puszka pomidorów Łowicz
• 1-2 papryczki chili
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 2 ząbki czosnku
• pół łyżeczki oregano
• pół łyżeczki bazylii
• garść świeżej kolendry
• sól, pieprz, szczypta cukru
• 2 łyżki oliwy


Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

Domowe nachosy

• 200 g mąki tortowej Lubella
• 200 g mąki kukurydzianej
• 300 g wody
• 2 łyżeczki kuminu
• 2 łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 8 łyżek oleju


W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.


Pieczone warzywa
• marchewka
• bataty
• szparagi
• cukinia
• sól, pieprz, ulubione zioła
• olej

Warzywa obrać, pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.

0 komentarzy
23-05-2017

Lubimy spędzać czas z rodziną i znajomymi. Jeśli jest ciepło, to chętnie organizujemy spotkania w ogrodach lub na tarasach i balkonach. Jednak ewentualny deszcz nie powinien nas zniechęcać. W domu zabawa też może być doskonała! Zwłaszcza, jeśli dobrze zaplanujemy zarówno przeboje, jakie płynąć będą z głośników, jak i te, które znajdą się na naszych talerzach. Hitem, który niezmiennie cieszy się uznaniem Polaków są dania z udziałem pomidorów. Dlatego przygotowując rodzinny obiad albo przyjęcie dla znajomych warto sięgnąć po produkty pomidorowe od Łowicza w ich nowej odsłonie – nie zawierają dodatku soli, są za to źródłem zawartego w pomidorach potasu. Dzięki nim łatwo i szybko przygotujemy nasz przysmak, zapewniając mu jednocześnie pyszny smak letnich, dojrzałych pomidorów, za którym tak bardzo już tęsknimy.

Miła rozmowa, dobra zabawa i wiele okazji do śmiechu – oto, dlaczego tak lubimy spotkania z rodziną i znajomymi przy wspólnym stole. Te codzienne, w gronie najbliższych oraz te większe – przyjęcia czy imprezy z przyjaciółmi. Staramy się zadbać o miłą atmosferę, dobrą muzykę, ładnie nakryty stół i ciekawe menu. Chcemy przygotować dania, które dla bliskich nam osób będą niezapomnianym przebojem – szybkiego, rodzinnego obiadu, towarzyskiego spotkania czy romantycznej kolacji we dwoje.

O tej porze roku coraz chętniej sięgamy zwłaszcza po przepisy oparte na bazie owoców i warzyw, które stają się głównym składnikiem wielu potraw. Chętnie dodajemy je do sałatek, ale też grillujemy, pieczemy, robimy z nich sosy i szukamy różnych zastosowań, aby zaspokoić kulinarne upodobania naszych bliskich i gości. Dobrym pomysłem są wszelkie dania z udziałem pomidorów, które Polacy bardzo lubią. Mimo, że znane, wciąż są kulinarnym hitem, ponieważ oferują naprawdę wiele możliwości. Powstają z nich aksamitne zupy-kremy oraz będące podstawą dań głównych, pełne świeżych ziół sosy, a także idealne do przekąsek dipy czy salsa. Niestety natura nie zapewnia nam smaku dojrzałych, letnich pomidorów przez cały rok. A im bliżej lata, tym bardziej za nim tęsknimy. W dodatku, gdy czeka na nas miłe towarzystwo albo wiosenne aktywności na świeżym powietrzu, nikt nie ma ochoty spędzać zbyt wielu chwil w kuchni.

Szybko, łatwo i pysznie tak, że ŁOOO!

Dlatego właśnie miłośnicy pomidorowych przysmaków na pewno chętnie sięgną po produkty od Łowicza. To doskonałe rozwiązanie zarówno do przygotowania szybkiego, codziennego dania dla całej rodziny, jak i wzbogacenia menu ogrodowego grilla lub eleganckiego przyjęcia. Dla naszej wygody pomidory w puszce zostały pozbawione skórki i szypułek, a te z przecieru dodatkowo przetarte na aksamitną masę. Dzięki temu staną się świetną podstawą wielu przebojowych potraw. Zwłaszcza, że zapewnią im jednocześnie przepyszny smak dojrzałych w słońcu pomidorów. Produkty Łowicz nie zawierają żadnych substancji konserwujących, a w swojej nowej odsłonie nie mają też dodatku soli. Są za to źródłem obecnego w pomidorach cennego pierwiastka – potasu.

Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po puszkę pomidorów od Łowicza, dodać do nich garść ziół, szczyptę przypraw i już mamy pyszną, domową salsę, która nada wyrazisty smak imprezowym przekąskom, np. pieczonym warzywom czy własnoręcznie przyrządzonym nachosom. Z kolei aksamitny, pomidorowy przecier od Łowicza to idealna baza sosu do ciekawego dania głównego – szakszuki, która dzięki niemu jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania. Podawana może być wprost z postawionej na stole patelni. Na pewno stanie się hitem niejednego przyjęcia, jak i smacznego menu dla całej rodziny.

Dania z dojrzałymi w słońcu pomidorami od Łowicza zapraszają już teraz lato na nasze stoły. My, zyskamy dzięki nim czas na jeszcze więcej miłych chwil z rodziną i przyjaciółmi, a one staną się przebojem naszego stołu takim, że ŁOOO!

0 komentarzy
23-05-2017

Lubella wzbogaciła swoją linię makaronów o kolejną nowość – makarony MINI, czyli aż 5 wyjątkowo innowacyjnych propozycji dla wszystkich smakoszy. Makarony MINI od Lubelli, to nie tylko inspirująca nowa mini forma w naszym menu, ale też ciekawe kompozycje smakowe. Wielbicieli słodkości zachwycą na pewno mini świderki z czekoladą, a chcących jeszcze bardziej wzbogacić swój jadłospis – mini rurki warzywne w pięciu różnych smakach. Jest też coś dla miłośników klasyki – mini kokardki, mini penne oraz mini kółka. Wśród nowych makaronów MINI od Lubelli każdy znajdzie coś dla siebie!

Wszystkich miłośników makaronów oraz osoby poszukujące w kuchni innowacyjnych rozwiązań i ciekawych smaków, na pewno ucieszy nowa oferta Lubelli. W swojej obecnie zaprezentowanej linii makaronów MINI, marka proponuje aż 5 nowości w zaskakującej mini formie, a jednocześnie standardowej gramaturze opakowania. To idealna baza do sałatek, obiadów, a nawet deserów, które dzięki nim zyskają zaskakujący, świeży charakter.
Makarony Lubella to bogate źródło wielu kulinarnych inspiracji, a w wersji MINI dostarczą ich jeszcze więcej! Zarówno dzięki nowym mini kształtom makaronowych klasyków, jak i dwóm ciekawym propozycjom smakowym: warzywnej i czekoladowej. Z makaronami MINI od Lubelli na naszym stole nigdy nie będzie nudno!

MINI makarony – maksimum inspiracji
Lubella Mini świderki z czekoladą – zakręcony makaron wzbogacony oryginalnym kakao DecoMorreno. Świetna podstawa wielu pysznych przekąsek i sałatek, np. z soczystymi, kolorowymi owocami. Jako alternatywa tradycyjnych deserów mile zaskoczą naszych bliskich i gości. To także pyszna niespodzianka dla najmłodszych.

Lubella Mini rurki z warzywami – w swoim składzie mają aż pięć warzyw: szpinak, brokuł, groszek, marchewkę i dynię. Taka różnorodność kolorów i smaków na pewno wzbogaci każdą potrawę. To doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli warzyw w różnych odsłonach, jak i wszystkich szukających nowych doznań smakowych. To także świetna propozycja urozmaicenia dań najmłodszych makaronowych smakoszy.

Lubella Mini kokardki
– urocze, drobne kształty, które doskonale sprawdzą się zarówno w eleganckich sałatkach, codziennych zapiekankach, jak i naszych ulubionych, domowych zupach.

Lubella Mini penne – czyli znana klasyka w zaskakującej mini odsłonie. To doskonały dodatek do sosów, mięs, warzyw i sałatek, które dzięki mini penne na nowo nas zachwycą.

Lubella Mini kółka – wesoła mini nowość do jedzenia na okrągło. Nietypowy kształt pobudzi wyobraźnię dużych i małych smakoszy makaronów. To także kolejne źródło inspiracji do skomponowania na nowo swoich ulubionych sałatek, zapiekanek czy zup.

Jak wszystkie makarony Lubelli, także i te w wersji MINI powstały z wysokiej jakości pszenicy. Dzięki specjalnemu procesowi mielenia mąki są odpowiednio twarde, a jednocześnie doskonale sprężyste. Po ugotowaniu nie sklejają się, zachowują swój piękny kolor i naturalny zapach, a potrawom nadają wyjątkowy, pyszny smak. Smacznego!

0 komentarzy
11-05-2017

NA 2 PORCJE POTRZEBUJESZ:
• 1 szklanka maślanki
• 200 g mąki pszennej
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1 jajo
• 1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Czas przygotowania: 15 minut



Maślankę mieszamy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki – oprócz płatków. Intensywnie mieszamy łyżką do momentu, aż w cieście nie będzie grudek. Dodajemy płatki i całość delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy pełną łyżkę ciasta i smażymy placuszki z obu stron do momentu, aż się zrumienią. Odkładamy na papierową serwetkę.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

0 komentarzy
Znajomi
Lista znajomych jest pusta.
Akcja
Akcje dostępne są po zalogowaniu.
Oceń
Oceny dostępne są po zalogowaniu.
aga210 Sąsiadujące profile Barbara Szuba


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:16.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X