menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Nazwa użytkownika
Awatar użytkownika kdreherkdreher
O mnie
Brak informacji.
Moje zainteresowania
Nie podano żadnych zainteresowań.
Album
Brak zdjęć.
Informacje kontaktowe
Brak informacji kontaktowych.
Zdjęcie
Zdjęcie użytkownika kdreher
 
Szybkie komentarze
05-02-2019 13:55
Awatar użytkownika kdreher

Wspólne gotowanie to frajda
i super pomysł na karnawałową zabawę

Najlepsze imprezy, jak wiadomo, odbywają się w kuchni, gdzie przy stole toczą się rozmowy, goście żartują i opowiadają ciekawe historie. Sprawmy więc, by w czasie karnawału zapanował w niej radosny nastrój! Powieśmy kolorowe dekoracje, zaprośmy bliskich oraz przyjaciół i wspólnie przygotujmy smaczne potrawy. Nie trzeba być mistrzem kulinarnym. Jeden dobry kucharz wystarczy, a pomocnicy mogą kroić, siekać i mieszać składniki. Radosna zabawa w dobrym towarzystwie zapewniona, a my będziemy mieć pewność, że menu w domowej restauracji będzie dokładnie takie, jak lubimy!
Eleganckie bale, imprezy w klubach i tzw. domówki – karnawał to niewątpliwie czas dobrej zabawy. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza te ostatnie. W gronie rodziny i przyjaciół bawimy się najlepiej, bo mamy pewność, że rozmowy będą pełne żartów, radosnych wspomnień i wspólnych tematów. W tym roku zaskoczmy naszych gości i zaprośmy ich nie do suto zastawionego stołu, ale do radosnego gotowania!
A skoro to karnawał, zadbajmy o odpowiednie stroje, np. zabawne fartuszki i wielką czapkę dla szefa kuchni. Może być nim jeden mistrz, który rozdzieli zadania albo kilku, którzy po kolei przygotują swoje specjały. Niech będzie naprawdę wesoło! Urządzajmy konkursy na najrówniej pokrojonego ogórka do sałatki, najśmieszniejszą figurkę z serwetki lub najpiękniej podane danie. Można też zaprosić przyjaciół i bliskich w kulinarne podróże po świecie i przygotowywać dania, które poznaliśmy w innych krajach. Warto wtedy zadbać o odpowiednią oprawę – muzykę z danego regionu świata i pokaz zdjęć w tle.
Postarajmy się, żeby menu też nie było nudne – niech pojawią się w nim produkty z różnych grup spożywczych. Taki imprezowy jadłospis gwarantuje nie tylko smaczne potrawy, ale i dobre samopoczucie. Ważne też, żeby we wspólnym gotowaniu każdy miał swój – choćby najmniejszy, udział. Krojenie warzyw czy mieszanie sosu nie wymaga wielkich umiejętności, a jest ważnym elementem przygotowania potrawy. Mogą to robić nawet dzieci, którym przy okazji można pokazać, że menu na imprezę może być nie tylko pyszne, ale i wartościowe.
Po tak wesołych przygotowaniach w doborowym towarzystwie potrawy na pewno będą smakować doskonale, a my będziemy mieli kolejne radosne wspomnienia, które towarzyszyć będą wspólnym spotkaniom przez kolejne miesiące roku.
Inspiracji i pomysłów na ciekawe dania można szukać też na stronie akcji Akademia Uwielbiam – www.akademiauwielbiam.pl. To program edukacyjny przeznaczony dla uczniów klas VI-VIII szkoły podstawowej i III klasy gimnazjum, który uczy m.in. doceniania wartości wspólnych posiłków i ich przygotowywania, a także radości z gotowania. Przygotowane dla nauczycieli materiały pozwalają na przeprowadzenie ciekawych zajęć tematycznych. Wystarczy zgłosić swoją placówkę do udziału w akcji. Dodatkowo Uczniowie mogą wziąć udział w konkursach, zarówno dla szkoły jak i indywidualnych, w których należy jedynie przesłać autorski przepis i zdjęcie potrawy, przygotowanej zgodnie z zasadami regulaminu. W konkursach do wygrania są atrakcyjne nagrody. Więcej informacji oraz regulaminy konkursów można znaleźć na stronie www.akademiauwielbiam.pl.
15-11-2018 17:41
Awatar użytkownika kdreher

W 2017 roku , w Polsce miały miejsce 2 822 wypadki drogowe z udziałem dzieci w wieku do 14 lat. Jak zauważa podinsp. Radosław Kobryś z Wydziału Opiniodawczo-Analitycznego Biura Ruchu Drogowego KGP – liczba wypadków z udziałem dzieci, w stosunku do 2016 r. zmalała o nieco ponad 5%. Jednak każde zdarzenie z udziałem najmłodszych, to o jedno zdarzenie za dużo. Niestety, najczęstszym powodem wypadków jest błąd człowieka – także samych dzieci, które w 2017 r. spowodowały 714 zdarzeń. Przyczynami są na przykład przechodzenie przez jezdnię w niedozwolonym miejscu, czy też na czerwonym świetle, a także wtargnięcie na jezdnię spoza pojazdu. Jak tego uniknąć? Oprócz zwracania uwagi na różnego rodzaju nieodpowiedzialne zachowania, należy wyjaśnić dzieciom zasadę ograniczonego zaufania i uruchomić ich wyobraźnię.


Dziecko na drodze
Od 7 roku życia dziecko może być samodzielnym uczestnikiem ruchu drogowego. Ważne jednak, aby było do tego dobrze przygotowane przez dorosłych. Jeśli pokonuje samo drogę do szkoły, przejdźmy ją wspólnie kilka razy, wskazując miejsca, w których należy szczególnie uważać. Objaśniajmy podstawowe zasady bezpieczeństwa, takie jak: poruszanie się chodnikiem, przechodzenie przez jezdnię czy znaczenie sygnalizacji świetlnej. Koniecznie też musimy zadbać, by nasza pociecha była dobrze widoczna dla innych uczestników ruchu – to bardzo ważne, zwłaszcza podczas jesienno-zimowej szarówki. Jak podkreśla podisnp. Radosław Kobryś – Jeśli dziecko porusza się w obszarze niezabudowanym po zmierzchu, to odblaski są elementem obowiązkowym – powinny być noszone tak, aby były widoczne w światłach pojazdu, najlepiej zarówno z przodu, jak i z tyłu. Dziecko powinno też wiedzieć, że gdy nie ma do dyspozycji chodnika, to należy poruszać się wyłącznie lewą stroną drogi (pobocza, jezdni) i najlepiej „gęsiego”. Pamiętajmy, że odblaski to dobre rozwiązanie nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Dawajmy dobry przykład najmłodszym.

Mały pasażer
W samochodzie dziecko, tak jak każdy, musi mieć zapięte pasy. Najmłodsi do 150 cm wzrostu, co do zasady, powinni dodatkowo korzystać ze specjalnych fotelików lub siedzisk. Zapięcie pasów powinno być odruchem już w momencie wsiadania, bo nawet przy wyjeżdżaniu z parkingu może dojść do wypadku. Wiele dzieci korzysta również z komunikacji miejskiej i powinny znać zasady bezpiecznego zachowania, zarówno w czasie jazdy, jak też na przystanku. Należy wyjaśnić im, że bardzo niebezpieczne jest wchodzenie na jezdnię spoza odjeżdżającego autobusu lub innej przeszkody zasłaniającej widoczność, ponadto pozornie niewinna zabawa – bieganie czy przepychanie z kolegami podczas oczekiwania na autobus, może skończyć się niebezpieczną sytuacją. Powiedzmy dziecku jasno, że wolimy, aby spóźniło się do szkoły niż przebiegało przez jezdnię w obawie, że nie zdąży na autobus. Również w autobusie czy tramwaju należy zachowywać się spokojnie.

Młody rowerzysta
Dziecko do lat 10 może poruszać się rowerem po drogach publicznych tylko pod opieką osoby dorosłej. Do tego czasu wraz z opiekunem może jechać po chodniku. Ze wspomnianych 714 wypadków 267 spowodowali młodzi rowerzyści w wieku od 7 do 14 lat. – zauważa podinsp. Radosław Kobryś. Dlatego dzieci powinny jak najszybciej poznać zasady bezpiecznego korzystania z drogi. Ważne jest, by dziecko, które posiada już kartę rowerową i samodzielnie kieruje rowerem po drodze publicznej miało świadomość, jak ważne jest przestrzeganie przepisów ruchu drogowego. Istotne dla jego bezpieczeństwa jest również sygnalizowanie wykonywanych manewrów, np. zamiaru skrętu poprzez wyciągniecie ręki w kierunku, w którym skręcamy. Jednocześnie należy upewnić się, czy wykonując ten manewr nie doprowadzimy do kolizji z innym uczestnikiem ruchu – podkreśla policjant. I dodaje – podobnie, jak w przypadku poruszania się pieszo – ważna jest widoczność rowerzysty. Dlatego zawsze przed jazdą rowerem, zwłaszcza w okresie jesiennym, należy upewnić się czy mamy sprawne światła – z przodu i z tyłu oraz czy elementy odblaskowe umieszczone na rowerze nie są zakurzone. Jeśli rower nie jest wyposażony w światła i elementy odblaskowe koniecznie trzeba je zamontować. Choć kask dla rowerzystów nie jest obowiązkowy warto go stosować.

Edukować najmłodszych w zakresie bezpieczeństwa mogą i powinni wszyscy dorośli, którzy mają wpływ na ich wychowanie. Nauczyciele i rodzice, mogą w tym celu skorzystać z materiałów specjalnych programów, takich jak Akademia Bezpiecznego Puchatka. Im więcej dorosłych zaangażuje w ten proces, tym bezpieczniej będzie dla nich na naszych drogach.


PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA NA DRODZE.
SPRAWDŹ CZY WIESZ, CZEGO NAUCZYĆ SWOJE DZIECKO?

1. Miejscem przeznaczonym do poruszania się pieszego jest chodnik. Chociaż pieszy zawsze ma na nim pierwszeństwo, to dziecko powinno zachować szczególną ostrożność, np. w przypadku gdy widzi, że pojazd korzysta z niego w celu wjazdu na posesję. Jeżeli chodnika nie ma, wtedy należy korzystać z pobocza. Trzeba jednak pamiętać, że mogą poruszać się po nim zarówno piesi, jak i rowerzyści. W przypadku napotkanych przeszkód (np. śnieg lub wysypany żwir) pieszy może korzystać z jezdni, ale musi trzymać się jak najbliżej jej krawędzi. Jeżeli widzi niebezpiecznie zbliżający się pojazd, w trosce o swoje bezpieczeństwo musi ustąpić mu miejsca.
2. Idąc poboczem lub jezdnią pieszy ma obowiązek poruszania się lewą stroną drogi.
3. Chociaż nie ma takiego obowiązku, dużo bezpieczniejsze jest poruszanie się po poboczu „gęsiego”.
4. W razie braku chodnika lub pobocza, pieszy może korzystać z drogi dla rowerów pod warunkiem, że ustąpi pierwszeństwa rowerzystom (nie dotyczy osób niepełnosprawnych).
5. Kolumna pieszych w wieku do dziesięciu lat obowiązkowo korzysta z chodnika. W przypadku jego braku – z pobocza, a w ostateczności z lewej strony jezdni. Taka grupa pieszych powinna poruszać się pod opieką osoby dorosłej.
6. W strefie zamieszkania, która jest oznaczona specjalnym znakiem, pieszy ma zawsze pierwszeństwo. Może zatem korzystać z całej szerokości drogi oraz przechodzić w dowolnym miejscu. Miejsce to nie jest jednak wyłączone z ruchu pojazdów, dlatego pieszy powinien zachowywać ostrożność.
7. Piesi powinni pamiętać o elementach odblaskowych niezależnie od pory dnia i nosić je w takich miejscach, aby były widoczne zarówno dla kierowców nadjeżdżających z przodu (np. na kurtce), jak i z tyłu (np. na plecaku). Widoczność pieszego w znaczący sposób poprawia kamizelka odblaskowa. Dobrze, by zakładały ją również dzieci korzystające z pobocza.
8. Należy przestrzec dzieci przed nieznajomymi proponującymi podwiezienie do domu czy szkoły i zabronić korzystania z takich ofert – nawet jeśli taka osoba deklaruje, że zna Rodziców dziecka.
21-05-2018 15:28
Awatar użytkownika kdreher

Cytat:
Napisał kdreher
DAJ SIĘ UWIEŚĆ ZMYSŁOWEJ PRZYJEMNOŚCI… SPRÓBUJ NOWYCH, PRZEPYSZNYCH CZEKODŻEMÓW OD ŁOWICZA!

Lubimy się rozpieszczać, dbać o siebie i sprawiać sobie przyjemności. Chwile poświęcone tylko sobie karmią nasze zmysły, dzięki czemu odczuwamy świat intensywniej. To właśnie za sprawą takich momentów czujemy się szczęśliwe i zrelaksowane. Dlatego wciąż pragniemy ich więcej i szukamy nowych, zaskakujących doznań. Teraz dostajemy je od Łowicza! Niesamowicie zadziałają na nasze zmysły, pozwolą je nakarmić dosłownie i w przenośni. Marka stworzyła bowiem innowację, jakiej jeszcze nie było – przepyszne czekodżemy w czterech zniewalających smakach. Wszystkie stanowią połączenie belgijskiej mlecznej czekolady z kawałkami ulubionych owoców: truskawki, wiśni, śliwki i brzoskwini. W ten sposób, w każdym słoiczku Łowicz zamknął dla nas podwójną porcję smakowitej rozkoszy, a każda łyżeczka jednego z czekodżemów to zaproszenie do krainy zmysłooowej przyjemmmności!

Zasługujesz na samo najlepsze

Chwile, kiedy zapominamy się, zatracamy w doznaniach i odczuwamy wyjątkową przyjemność są bardzo intensywne. Dzięki temu pamiętamy je doskonale, ale też tęsknimy za nimi i chcemy przeżywać je jak najczęściej. Dotyk pierwszych promieni słońca na twarzy, widok zapierającego dech w piersi krajobrazu, słuchanie ukochanej piosenki. Wreszcie smak ulubionego owocu lub kawałka czekolady na podniebieniu – takie momenty karmią nasze zmysły. A my to uwielbiamy! Jednocześnie pragniemy być zaskakiwane – chcemy wąchać nowe zapachy, oglądać nowe widoki i próbować wciąż nowych smaków. Dlatego chętnie szukamy okazji do tego, by odkrywać kolejne, przyjemne doznania. Nie chcemy wybierać, ponieważ najwspanialsze są te, które pobudzają kilka zmysłów jednocześnie. Takie rozpieszczanie się lubimy najbardziej! Dostarcza nam bowiem radości, dzięki której zyskujemy pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i rozmarzone spojrzenie. Spełnianie zachcianek słusznie więc traktujemy jako wyraz troski o swoje samopoczucie i dobry humor. Po prostu zasługujemy na samo najlepsze!

Rozpieść swoje zmysły z Łowiczem

Na pewno zatem z dużą przyjemnością sięgniemy po nowe, przepyszne czekodżemy od Łowicza. To innowacja, jakiej jeszcze nie było! W każdym słoiczku odkryjemy podwójną porcję smakowitego połączenia. Idealnie dobrane proporcje rozpływającej się w ustach, belgijskiej mlecznej czekolady z ulubionymi owocami: truskawką, wiśnią, śliwką i brzoskwinią to prawdziwa uczta dla zmysłów! Eleganckie opakowanie przyciąga wzrok, a po otwarciu słoiczka od razu poczujemy zniewalający czekoladowo-owocowy zapach. A to zaledwie preludium do prawdziwej przyjemności! Czekodżemy od Łowicza rozpieszczą bowiem nasz zmysł smaku, a dzięki połączeniu czekolady z kawałkami owoców na podniebieniu poczujemy aksamitny dotyk jedynej w swoim rodzaju przyjemności. Możemy się jej oddawać codziennie, o każdej porze. Wszystkie cztery produkty: Czekodżem Truskawka, Wiśnia, Śliwka, Brzoskwinia z Belgijską Czekoladą – są znakomitym dodatkiem do chrupiących bułeczek, croissantów lub bagietek na wyjątkowe śniadanie, puszystych naleśników lub placuszków, ale również wykwintnych deserów czy nawet wymyślnych dań. Doskonale również smakują jedzone prosto ze słoiczka.

Rozpieszczaj zmysły każdego dnia
OGLĄDAJ! Rozpieszczaj swój wzrok obrazami. Od czasu do czasu wybierz się do galerii sztuki albo przeglądaj album z pięknymi zdjęciami. Podziwiaj dobór kolorów i linie przedstawionych kształtów. Doceń także doznania wzrokowe, które masz przed oczami niemal na każdym kroku, każdego dnia – zachwyć się grą światło-cienia w koronach wiosennych liści, zwróć uwagę na drobne detale otaczających Cię przedmiotów albo…spójrz w oczy ukochanej osoby.

POSŁUCHAJ! Dźwięki oddziałują na nasze ciało i psychikę, otaczaj się więc tymi, które sprawiają Ci największą przyjemność. Ulubiona piosenka w drodze do pracy wprawi Cię w dobry nastrój, a słuchanie dźwięków natury lub mruczenia kota zrelaksuje. Postaraj się także zaskoczyć i rozpieścić swój zmysł słuchu nowymi doznaniami, np. wizytą w filharmonii.

DOTKNIJ! Dotyk to bardzo wrażliwy zmysł. Poczuj przyjemność, jaką daje pod palcami miękka tkanina, gładka filiżanka z ulubioną kawą albo aksamitna sierść ukochanego czworonoga. Dotykaj i doświadczaj w ten sposób świata wokół Ciebie, a zobaczysz jak dużo przyjemności możesz z tego czerpać.
POSMAKUJ! Jedzenie to rozkosz, dlatego nie koncentruj się tylko na dobrze znanych smakach! Próbuj nowości, łącz różne składniki, eksperymentuj – rozpieszczaj swój zmysł smaku zaskakującymi doznaniami. Dzięki temu odkryjesz nowe, nieznane rozkosze podniebienia. Koniecznie spróbuj nowego czekodżemu od Łowicza – przekonasz się, jak wyjątkowej przyjemności dostarcza temu zmysłowi aksamitna czekolada połączona z ulubionym owocem.
POWĄCHAJ! Twój zmysł powonienia także pragnie przyjemności. Dlatego zadbaj o niego koniecznie i dostarczaj mu miłych wrażeń. Poczuj zapach powietrza po letnim deszczu, spryskaj się ulubionymi perfumami lub wtul twarz w skórę bliskiej osoby. Nie zapominaj też, że smak i węch są ze sobą silnie powiązane, a wiele afrodyzjaków to jednocześnie przysmaki, takie jak czekolada, truskawki czy brzoskwinie. Dlatego rozpieszczanie zmysłu smaku, np. nowym czekodżemem od Łowicza, to także gwarantowana przyjemmmność.

Łowicz, czekodżem, 250g, cena około 7 zł.
21-05-2018 15:28
Awatar użytkownika kdreher

DAJ SIĘ UWIEŚĆ ZMYSŁOWEJ PRZYJEMNOŚCI… SPRÓBUJ NOWYCH, PRZEPYSZNYCH CZEKODŻEMÓW OD ŁOWICZA!

Lubimy się rozpieszczać, dbać o siebie i sprawiać sobie przyjemności. Chwile poświęcone tylko sobie karmią nasze zmysły, dzięki czemu odczuwamy świat intensywniej. To właśnie za sprawą takich momentów czujemy się szczęśliwe i zrelaksowane. Dlatego wciąż pragniemy ich więcej i szukamy nowych, zaskakujących doznań. Teraz dostajemy je od Łowicza! Niesamowicie zadziałają na nasze zmysły, pozwolą je nakarmić dosłownie i w przenośni. Marka stworzyła bowiem innowację, jakiej jeszcze nie było – przepyszne czekodżemy w czterech zniewalających smakach. Wszystkie stanowią połączenie belgijskiej mlecznej czekolady z kawałkami ulubionych owoców: truskawki, wiśni, śliwki i brzoskwini. W ten sposób, w każdym słoiczku Łowicz zamknął dla nas podwójną porcję smakowitej rozkoszy, a każda łyżeczka jednego z czekodżemów to zaproszenie do krainy zmysłooowej przyjemmmności!

Zasługujesz na samo najlepsze

Chwile, kiedy zapominamy się, zatracamy w doznaniach i odczuwamy wyjątkową przyjemność są bardzo intensywne. Dzięki temu pamiętamy je doskonale, ale też tęsknimy za nimi i chcemy przeżywać je jak najczęściej. Dotyk pierwszych promieni słońca na twarzy, widok zapierającego dech w piersi krajobrazu, słuchanie ukochanej piosenki. Wreszcie smak ulubionego owocu lub kawałka czekolady na podniebieniu – takie momenty karmią nasze zmysły. A my to uwielbiamy! Jednocześnie pragniemy być zaskakiwane – chcemy wąchać nowe zapachy, oglądać nowe widoki i próbować wciąż nowych smaków. Dlatego chętnie szukamy okazji do tego, by odkrywać kolejne, przyjemne doznania. Nie chcemy wybierać, ponieważ najwspanialsze są te, które pobudzają kilka zmysłów jednocześnie. Takie rozpieszczanie się lubimy najbardziej! Dostarcza nam bowiem radości, dzięki której zyskujemy pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i rozmarzone spojrzenie. Spełnianie zachcianek słusznie więc traktujemy jako wyraz troski o swoje samopoczucie i dobry humor. Po prostu zasługujemy na samo najlepsze!

Rozpieść swoje zmysły z Łowiczem

Na pewno zatem z dużą przyjemnością sięgniemy po nowe, przepyszne czekodżemy od Łowicza. To innowacja, jakiej jeszcze nie było! W każdym słoiczku odkryjemy podwójną porcję smakowitego połączenia. Idealnie dobrane proporcje rozpływającej się w ustach, belgijskiej mlecznej czekolady z ulubionymi owocami: truskawką, wiśnią, śliwką i brzoskwinią to prawdziwa uczta dla zmysłów! Eleganckie opakowanie przyciąga wzrok, a po otwarciu słoiczka od razu poczujemy zniewalający czekoladowo-owocowy zapach. A to zaledwie preludium do prawdziwej przyjemności! Czekodżemy od Łowicza rozpieszczą bowiem nasz zmysł smaku, a dzięki połączeniu czekolady z kawałkami owoców na podniebieniu poczujemy aksamitny dotyk jedynej w swoim rodzaju przyjemności. Możemy się jej oddawać codziennie, o każdej porze. Wszystkie cztery produkty: Czekodżem Truskawka, Wiśnia, Śliwka, Brzoskwinia z Belgijską Czekoladą – są znakomitym dodatkiem do chrupiących bułeczek, croissantów lub bagietek na wyjątkowe śniadanie, puszystych naleśników lub placuszków, ale również wykwintnych deserów czy nawet wymyślnych dań. Doskonale również smakują jedzone prosto ze słoiczka.

Rozpieszczaj zmysły każdego dnia
OGLĄDAJ! Rozpieszczaj swój wzrok obrazami. Od czasu do czasu wybierz się do galerii sztuki albo przeglądaj album z pięknymi zdjęciami. Podziwiaj dobór kolorów i linie przedstawionych kształtów. Doceń także doznania wzrokowe, które masz przed oczami niemal na każdym kroku, każdego dnia – zachwyć się grą światło-cienia w koronach wiosennych liści, zwróć uwagę na drobne detale otaczających Cię przedmiotów albo…spójrz w oczy ukochanej osoby.

POSŁUCHAJ! Dźwięki oddziałują na nasze ciało i psychikę, otaczaj się więc tymi, które sprawiają Ci największą przyjemność. Ulubiona piosenka w drodze do pracy wprawi Cię w dobry nastrój, a słuchanie dźwięków natury lub mruczenia kota zrelaksuje. Postaraj się także zaskoczyć i rozpieścić swój zmysł słuchu nowymi doznaniami, np. wizytą w filharmonii.

DOTKNIJ! Dotyk to bardzo wrażliwy zmysł. Poczuj przyjemność, jaką daje pod palcami miękka tkanina, gładka filiżanka z ulubioną kawą albo aksamitna sierść ukochanego czworonoga. Dotykaj i doświadczaj w ten sposób świata wokół Ciebie, a zobaczysz jak dużo przyjemności możesz z tego czerpać.
POSMAKUJ! Jedzenie to rozkosz, dlatego nie koncentruj się tylko na dobrze znanych smakach! Próbuj nowości, łącz różne składniki, eksperymentuj – rozpieszczaj swój zmysł smaku zaskakującymi doznaniami. Dzięki temu odkryjesz nowe, nieznane rozkosze podniebienia. Koniecznie spróbuj nowego czekodżemu od Łowicza – przekonasz się, jak wyjątkowej przyjemności dostarcza temu zmysłowi aksamitna czekolada połączona z ulubionym owocem.
POWĄCHAJ! Twój zmysł powonienia także pragnie przyjemności. Dlatego zadbaj o niego koniecznie i dostarczaj mu miłych wrażeń. Poczuj zapach powietrza po letnim deszczu, spryskaj się ulubionymi perfumami lub wtul twarz w skórę bliskiej osoby. Nie zapominaj też, że smak i węch są ze sobą silnie powiązane, a wiele afrodyzjaków to jednocześnie przysmaki, takie jak czekolada, truskawki czy brzoskwinie. Dlatego rozpieszczanie zmysłu smaku, np. nowym czekodżemem od Łowicza, to także gwarantowana przyjemmmność.

Łowicz, czekodżem, 250g, cena około 7 zł.
22-10-2017 15:04
Ostatnie wpisy do bloga
28-10-2019

Nowe doniesienia naukowe przedstawione podczas 13-ego Kongresu Federacji Europejskich Towarzystw Żywienia (FENS) potwierdzają, że spożywanie 100% soku pomarańczowego ma neutralny, a nawet pozytywny wpływ na organizm w kontekście otyłości i zdrowia układu krążenia. Hesperydyna, mało znany polifenol z cytrusów, obecny w 100% soku pomarańczowym, jest coraz częściej przedmiotem zainteresowań naukowców ze względu na wyniki badań wskazujące na jej korzystny wpływ na organizm.
Podczas 13-ego Kongresu Federacji Europejskich Towarzystw Żywienia (FENS), który odbył się 15-18 października w Dublinie zostały zaprezentowane wnioski, dotyczące 100% soku pomarańczowego jako ważnego źródła hesperydyny – naturalnego związku z owoców cytrusowych, który może pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Podczas konferencji zaprezentowano także wyniki innych badań, które wykazały, że wypicie szklanki soku pomarańczowego dziennie nie wpływa na zwiększenie masy ciała, pomimo obaw niektórych ekspertów.
Hesperydyna – nowa witamina C?
Sok pomarańczowy charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, ale również zawiera mniej znane naturalne związki, które także mogą korzystnie oddziaływać na zdrowie, na przykład poprzez wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Nowe dane uzyskane z ponad 350 firm przetwórczych na całym świecie przez niezależnych audytorów SGF International pokazują, że szklanka soku pomarańczowego jest bogatym źródłem hesperydyny – polifenolu występującego w owocach cytrusowych i sokach z cytrusów. W przeprowadzonych badaniach klinicznych spożycie hesperydyny doprowadziło do znacznie niższego ciśnienia krwi, prawdopodobnie poprzez poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.
Komentując wyniki badań zaprezentowane podczas konferencji współautor badań dotyczących hesperydyny, profesor Ralf Schweiggert z Uniwersytetu Geisenheim powiedział: Zakres poziomu hesperydyny w soku pomarańczowym jest bardzo szeroki, co rodzi pytanie, czy w przyszłości moglibyśmy wybrać takie odmiany pomarańczy i metody wyciskania soku, które zapewniają najwyższą zawartość hesperydyny. Biorąc pod uwagę, pojawiające się dowody na wpływ soku na zdrowie naczyń krwionośnych oraz fakt, że wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu, może to przynieść korzyści dla osób pijących regularnie sok pomarańczowy.

Czy picie soku powoduje otyłość?
W metaanalizie badań przedstawionych podczas kongresu FENS, oceniono, czy codzienne spożycie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko przyrostu masy ciała u osób dorosłych. W literaturze przedmiotowych badań odwołano się do 17 kontrolowanych badań klinicznych z udziałem ponad 200 uczestników. W ramach testów, przez okres 4-12 tygodni uczestnicy pili 100% sok pomarańczowy, gdzie dzienne spożycie wahało się od 250 do 500 ml (2-3 szklanki).
Wyniki badań nie wykazały statystycznego wpływu dziennego spożycia soku pomarańczowego na masę ciała, uspokajając tym samym obawy związane z ryzykiem wystąpienia otyłości jako efektu włączenia szklanki soku do codziennej diety.
Autorka badań, dr Carrie Ruxton, dietetyk z Wielkiej Brytanii, skomentowała te wyniki następująco: Wypicie szklanki
(150 ml) 100% soku pomarańczowego dziennie to zaledwie 60 kalorii, jednak niekiedy słyszy się opinie, aby zrezygnować z picia soków, ponieważ zawarte w nich naturalne cukry mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała. Wręcz przeciwnie, jak wyraźnie wykazano w przeprowadzonej metaanalizie, nie istnieje taki związek nawet przy spożyciu do 500 ml soku dziennie, co przekracza standardowe zalecenia żywieniowe. 150 ml 100% soku spożywanego codziennie może stanowić źródło witaminy C, polifenoli i potasu – który wspiera prawidłowe ciśnienie krwi. Jednak pomimo tak oczywistych korzyści, wiele ludzi wciąż nie pije soków, a średnie ich spożycie w Europie wynosi 40-50 ml dziennie.
Czy sok owocowy i słodki napój to to samo?
Podczas dedykowanego sympozjum podczas kongresu FENS dyskusji została poddana kontrowersyjna kwestia – czy 100% sok owocowy powinien zostać zaklasyfikowany jako owoc przetworzony, czy raczej jako słodki napój bezalkoholowy.
Profesor John Sievenpiper z Uniwersytetu w Toronto, podkreślił, w jaki sposób obawy dotyczące słodkich napojów gazowanych doprowadziły do działań na rzecz poprawy zdrowia publicznego, takich jak wytyczne dietetyczne, podatki i ograniczenia reklamowe. 100% soki owocowe zostały także uwzględnione w tych działaniach, chociaż naturalny cukier w nich zawarty w inny sposób oddziałuje na organizm niż ten pochodzący ze słodkich napojów. W przeciwieństwie do słodkich napojów, 100% sok owocowy wykazuje korzyści w zakresie zdrowia publicznego, takie jak zmniejszanie ryzyka śmiertelności z powodu choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu – mimo że zawiera naturalne cukry. Dostępne wyniki badań wskazują, że 100% sok owocowy jako element zbilansowanej diety ukierunkowanej na utrzymanie prawidłowej masy ciała wykazuje większe korzyści kardiometaboliczne niż potencjalne szkodliwe skutki uboczne – powiedział profesor John Sievenpiper.
Profesor Ralf Schweiggert, z Uniwersytetu Geisenheim, dokonał ważnego bezpośredniego porównania 100% soku z napojami dosładzanymi cukrem, zwracając uwagę, że 100% sok dostarcza kompleksową dawkę składników odżywczych, w tym witaminę C, witaminę A i kwas foliowy, które charakteryzują się korzystnym wpływem na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzienne wahania poziomu cukru we krwi wydają się być niższe, w przypadku spożywania soku pomarańczowego w porównaniu do wyników po spożyciu słodzonych napojów. Uważa się, że jest to spowodowane zawartością hesperydyny, która może spowalniać wchłanianie cukru z układu pokarmowego. Istnieją również dowody na to, że hesperydyna może pozytywnie wpływać na skład jelitowej flory bakteryjnej, a także może pomóc w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu, zmniejszając w ten sposób problemy ze stawami i opóźniając, a nawet zapobiegając wystąpieniu dny moczanowej. Te wnioski potwierdzają, że 100% soku nie należy klasyfikować jako „słodkiego napoju” – komentuje profesor Ralf Schweiggert.
Dr David Vauzour, z Uniwersytetu Wschodniej Anglii zbadał nowy aspekt soków owocowych tj. polifenole, które pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Coraz więcej wyników badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach, wskazuje, że polifenole z cytrusów wykazują ochronne działanie na mózg. Dzieje się tak, ponieważ polifenole oddziałują z bakteriami jelitowymi i są przekształcane w substancje, które bezpośrednio wpływają na starzejące się komórki mózgowe oraz naczynia krwionośne, które dostarczają do nich składniki odżywcze i tlen. Właśnie dlatego uważa się, że flawonoidy z cytrusów pełnią funkcję ochronną przed pogorszeniem się funkcji poznawczych i mogą potencjalnie zapobiegać postępowi chorób neurodegeneracyjnych – zauważył dr David Vauzour.

0 komentarzy
28-10-2019

KOMENTARZ: Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum

W ostatnich latach ukazało się wiele badań, które potwierdzają właściwości licznych biologicznie aktywnych związków występujących w sokach owocowych. Wyniki te dostarczają coraz więcej dowodów na pozytywny wpływ bogatej matrycy odżywczej soków owocowych na zdrowie , , .

Czy istnieje związek pomiędzy spożywaniem soków, a otyłością?
Mimo licznych korzyści płynących ze spożywania soku owocowego, wciąż jest wiele doniesień popularno-naukowych, które zwracają uwagę na zwartość cukrów w tych produktach, łącząc ten fakt z występowaniem nadwagi i otyłości zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. Przeciwnicy soków owocowych wskazują na to, że otyłość występuje na poziomie epidemii, a związane z nią koszty opieki zdrowotnej są ekstremalnie duże. Za przyczynę tej sytuacji podają wysokie spożycie cukru pochodzącego głównie ze słodzonych napojów (SSB). Wyniki badań dotyczące tej kategorii produktów są często ekstrapolowane na soki owocowe, ponieważ niektóre z nich są naturalnie słodkie (w wyniku zawartości naturalnych cukrów pochodzących z owoców). Jednak jak pokazują amerykańskie badania na przestrzeni ostatnich 20 lat preferencje spożycia płynów zmieniły się i dzieci piją głównie wodę – taki sam trend rysuje się w ostatnim czasie również w przypadku polskich dzieci. , Pomimo tych zmian skala problemu nadwagi i otyłości w populacji pediatrycznej w USA nie zmieniła się, a w Polsce nadal rośnie , .

Niezależnie od roli cukru, wiele innych czynników wpływa na wzrost wskaźnika otyłości, a najważniejszą rolę odgrywa tu nadwyżka ogólnej energii z diety przy niskim poziomie aktywności fizycznej. W metaanalizie 22 badań, w których próbowano odnaleźć zależność pomiędzy spożyciem soków, a otyłością, dodatni związek zaobserwowano tylko w tych badaniach, w których wyniki nie były kontrolowane ze względu na energetyczność diety, natomiast w badaniach, w których taka analiza miała miejsce nie zaobserwowano zależności pomiędzy spożyciem soków, a otyłością u dzieci i młodzieży . Również w metaanalizie Auerbacha, w której przeanalizowano 4657 badań, zauważono, że jedynie 8 z nich charakteryzowało się obserwacją badanych dłuższą niż 6 miesięcy oraz brano w nich pod uwagę kaloryczność diety jako czynnika zakłócającego . W żadnym z tych badań nie zaobserwowano, aby spożycie soku owocowego w izokalorycznej diecie powodowało wzrost masy ciała u dzieci i młodzieży. Co więcej, nie zaobserwowano żadnego negatywnego wpływu spożycia soków na profil lipidowy, kontrolę glikemii czy ciśnienie krwi. W ostatnim czasie ukazały się również wyniki badania HAPIEE, w którym analizowano m.in. trendy spożycia płynów wśród młodzieży we Europie Wschodniej. W tym badaniu również nie zaobserwowano zależności między spożyciem soku owocowego 100% a masą ciała dzieci. Podkreślono również, że z uwagi na wyniki wielu badań dotyczących soków owocowych można polecić ich spożywanie różnym populacjom bez ryzyka ich szkodliwego wpływu na masę ciała . Dodatkowo, warto też zaznaczyć, że dieta osób spożywających soki owocowe zawiera więcej całych owoców, mniej dodatku cukru i większe ilości witaminy C, magnezu, potasu, a także żywności zawierającej błonnik, niż w przypadku osób, które nie włączają soków do swojej codziennej diety.

Czy spożywanie soków może zwiększyć spożycie warzyw i owoców?
Przeciwnicy spożywania soków owocowych twierdzą m.in., że sok nie zastąpi porcji całych owoców, ponieważ zawiera mało błonnika lub zupełnie jest go pozbawiony. Chociaż soki klarowne właściwie nie zawierają błonnika, należy podkreślić, że proces wyciskania soku zatrzymuje większość prozdrowotnych składników odżywczych i fitochemicznych z całego owocu. Bioaktywne składniki 100% soku owocowego wykazały pozytywne działanie kliniczne na markery oksydacyjne, stan zapalany, reaktywność śródbłonka, profile lipidowe, nadciśnienie i agregację płytek krwi , . Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów ds. żywienia dziennie powinno spożywać się przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z nich może stanowić szklanka soku. Niestety, jak pokazują wyniki badań polskie dzieci nie spełniają tych wymagań i nie spożywają codziennie warzyw i owoców, co najwyżej sięgają po nie tylko kilka razy w tygodniu. Wymaga to zmiany, ponieważ wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych przynosi korzystne dla zdrowia rezultaty na przestrzeni dalszego życia. Pomocne w tym mogą okazać się soki, bo jak wskazują wyniki badań NHANES 2007–2010, dzieci pijące soki owocowe spożywają również więcej owoców w porównaniu do tych które soków nie piją .

Amerykańska agencja USDA w odpowiedzi na pojawiające się rekomendacje mówiące o unikaniu soków w diecie dzieci, zwraca uwagę na ekonomiczne i żywieniowe korzyści płynące z ich spożywania. M.in. podkreśla fakt, iż mimo że soki zawierają mało błonnika to posiadają wartość odżywczą, która ma korzystny wpływ na dietę dzieci i ich zdrowie, a spożycie soków pomaga w osiągnięciu rekomendacji dotyczących spożywania warzyw i owoców . Dodatkowo, spożywanie soku może być szczególnie ważne dla podniesienia jakości diety populacji o niższym statusie społeczno-ekonomicznym, biorąc pod uwagę rosnące ceny owoców i warzyw, codzienne przestrzeganie zaleceń dotyczących ich spożycia minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie staje się wyzwaniem. Murray w pracy z 2019 r. dotyczącej wzorów żywieniowych spożycia owoców i soków owocowych przez dzieci i młodzież stanowczo podkreśliła, że rekomendacje żywieniowe mówiące o wykluczaniu poszczególnych produktów spożywczych bez rozważania ich wpływu na ogólną jakość diety może zaszkodzić zachowaniom żywieniowym bez zauważalnych korzyści zdrowotnych .

0 komentarzy
19-09-2019

Doceniamy wygodę, jaką daje lekkie opakowanie kartonowe, ale też świeżość oraz jakość produktu, którą zapewnia. Mało kto jednak zastanawia się, co dzieje się z takimi opakowaniami, gdy już zostaną wykorzystane. Poznaj nieoczywiste fakty na temat recyklingu opakowań kartonowych.


Trzy warstwy bezpieczeństwa


Opakowanie ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa przechowywanej w nim żywności – tę opinię podziela 93 proc. lekarzy i dietetyków, biorących udział w badaniu wiedzy specjalistów na temat zasad prawidłowego odżywiania. Jednocześnie tylko połowa ankietowanych wie, że kartony, w których sprzedaje się soki, nektary i napoje, pozwalają zachować odpowiednie walory odżywcze produktu. Tymczasem każde opakowanie, począwszy od małego soku, po rodzinny, 2-litrowy karton, skonstruowane jest w sposób gwarantujący konsumentom maksimum walorów smakowych i odżywczych. Składa się z połączonych ze sobą 3 materiałów: papieru (stabilnego elementu konstrukcyjnego); polietylenu (chroniącego papier przed przemoknięciem) oraz aluminium, które gwarantuje bezpieczeństwo i świeżość produktu.
Karton w połączeniu z technologią aseptycznego nalewu zapewnia dłuższy termin przydatności produktów do spożycia bez konieczności przechowywania ich przed otwarciem w warunkach chłodniczych / w lodówce. Budowa kartonu oraz proces samej produkcji wykluczają konieczność dodawania do produktu konserwantów. To kwestia szczególnie istotna z żywieniowego punktu widzenia – soki w opakowaniach kartonowych zachowują swoją wysoką wartość odżywczą. Mogą być nawet do trzech dni po otwarciu bezpiecznie spożywane i z powodzeniem zastąpić jedną z niezbędnych dziennych porcji owoców i warzyw. Według ekspertów takich porcji powinniśmy spożywać dziennie minimum 5, a jedną z nich możne stanowić porcja soku.

Całość do recyklingu

Bezpieczeństwo to niejedyny walor kartonowych opakowań. Stanowią one też źródło surowców odnawialnych – wszystkie komponenty użyte do ich produkcji nadają się do dalszego przetwarzania i mogą być bazą do produkcji zupełnie nowych przedmiotów użytkowych.
Najcenniejszym surowcem, odzyskiwanym z opakowań kartonowych jest papier, czyli celuloza. Pozyskiwana ze źródeł naturalnych, tj. z drzew, podlega 100-proc. recyklingowi, prowadzonemu nawet w kilku cyklach. Również zawarte w kartonach aluminium i tworzywa podlegają procesowi odzysku lub recyklingu.
Opakowanie kartonowe może być wykorzystane we wtórnym obiegu pod warunkiem, że zostanie właściwie posortowane. Należy pamiętać żeby opakowania kartonowe wyrzucać zawsze do pojemników na tworzywa sztuczne. Stamtąd trafią prosto do specjalistycznych przedsiębiorstw, zajmujących się odzyskiwaniem surowców wtórnych, gdzie zostanie z nich oddzielona celuloza, a wszystko poza nią będzie poddane rozdrobnieniu.

Drugie życie opakowań

Surowce wtórne uzyskane ze zużytych opakowań kartonowych, trafiają do producentów różnego rodzaju wyrobów codziennego użytku. Choć rzadko zastanawiamy się nad pochodzeniem przedmiotów, bez których trudno nam się obyć, wiele z nich jest zwieńczeniem kilkuetapowego procesu recyklingu. Na przykład z wyodrębnionej z opakowań kartonowych celulozy powstają nowe kartony – popularne pudełka do pakowania i transportu. Z celulozy wytwarza się także ręczniki papierowe, papier toaletowy, a nawet chusteczki higieniczne. Z kolei pozostałe składowe kartonowych opakowań (polietylen i aluminium) mogą być przetwarzane na niedrogie meble ogrodowe, skrzynki oraz palety.

Warto pamiętać, że opakowania kartonowe są bezpieczne dla żywności, a sprzedawane w nich produkty spożywcze długo zachowują walory smakowe oraz odżywcze.

Więcej informacji na www.5porcji.pl

0 komentarzy
19-09-2019

Wkładanie do sklepowego koszyka wszystkiego, na co przyjdzie nam ochota, bywa kuszące. Aby więc temu zapobiegać, czasem ratujemy się listą zakupów, która pozwoli bezpiecznie przebrnąć przez ścieżki prowadzące pomiędzy sklepowymi półkami. Najważniejszymi pozycjami, które na nią wpiszemy oprócz produktów, powinny być: jakość i dobry skład.

Najprostszą i najbardziej opłacalną inwestycją w zdrowie jest stosowanie zbilansowanej diety. Minimum 5 porcji warzyw, owoców lub soku to podstawa Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, będącej kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto o tym pamiętać, gdy stajemy przed drzwiami sklepu, za którymi przyjdzie nam dokonać wielu, czasem trudnych wyborów żywieniowych. I nie chodzi o ograniczenie pyszności lądujących w koszyku, ale o właściwy ich wybór z uwzględnieniem warzyw, owoców i powstających z nich przetworów, takich jak np. soki.

Jakość – pod kontrolą

Sprawa wydaje się prosta, gdy sięgamy po świeże warzywa i owoce – dotyk, węch i wzrok pomagają nam podjąć właściwą decyzję, opierającą się na ocenie jakości. Dla 48% konsumentek jest ona najważniejsza, gdy sięgają po gruszki, jabłka, ogórki, pomidory czy inne produkty rolne. A co zazwyczaj decyduje o wyborze przetworów z warzyw i owoców? Prawie co trzecia pani domu bierze pod uwagę przede wszystkim skład produktu. I słusznie, gdyż na etykiecie odnajdziemy wszystkie składniki, które zostały użyte do wyprodukowania danego soku, dżemu czy mrożonek. Im krótsza etykieta, tym lepszy skład. Można więc powiedzieć, że jedno z drugim się łączy – krótka etykieta to gwarancja jakości i wysokiej wartości odżywczej.

Pozytywnie dla ciała

Oprócz składu, interesuje nas także wpływ na zdrowie. Co piąta konsumentka zwraca uwagę na to, jak spożycie np. soku wpłynie na jej organizm. Chcesz wzmocnić odporność? Sięgasz po 100% sok pomarańczowy, bo wiesz, że zawiera witaminę C. Chcesz zachować opaleniznę na dłużej? W koszyku ląduje sok lub smoothie owocowo-warzywne, bo wiesz, że zawiera prowitaminę A lub witaminę C. Na szczęście coraz więcej wiemy o zależnościach między tym, co jemy, a tym, jak to wpływa na nasz organizm. Jednak czasem przydają nam się wskazówki, bo choć o witaminie C wszyscy wiemy, to ilu z nas potrafi powiedzieć, jaki wpływ na zdrowie ma potas i gdzie go znajdziemy?
Na szczęście nie musimy wiedzieć wszystkiego, wystarczy poszukać odpowiednich oznaczeń na etykiecie. Przykładowo, znak Certyfikowany Produkt (CP) na produktach owocowo-warzywnych to drogowskaz, przy którym znajdziemy oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Dzięki nim wiemy, jakie cenne składniki odżywcze znajdziemy w produkcie, oraz jak pozytywnie wpływają one na nasz organizm. Jest też gwarancją naturalnego składu bez żadnych sztucznych dodatków. Dopisz go więc do listy zakupów, na zdrowie!

Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyjaśnia zalety Systemu Certyfikowany Produkt (CP): Większa świadomość w zakresie prawidłowego odżywiania to prosta droga do praktycznego zastosowania zasad zbilansowanej diety w życiu codziennym, a co za tym idzie, poprawienia jakości życia. Oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP) to ważny element edukacji, a przede wszystkim jasne wskazanie produktów o prozdrowotnych właściwościach na półkach sklepowych, co jest szczególnie istotne dla konsumentów.

Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.certyfikowanyprodukt.pl/

0 komentarzy
06-09-2019

Superowoce, choć brzmi to banalnie, są prawdziwymi super bohaterami codziennej diety. Choć wszystkie warzywa i owoce, spożywane w minimum 5 porcjach dziennie, stanowią podstawę prawidłowego żywienia, część z nich wyróżnia się na tle pozostałych, dostarczając olbrzymią dawkę wartościowych związków bioaktywnych, wspierających funkcjonowanie organizmu. Czym są tzw. superfruits?
Jak wyjaśnia dr Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: Terminem tym określa się produkty rolne o potwierdzonej naukowo wysokiej zawartości związków biologicznie aktywnych, czyli pozytywnie wpływających na ciało i samopoczucie. Oddziałują korzystnie na poszczególne układy organizmu, jak i wspierają działanie komórek na poziomie strukturalnym. Są też bogatym źródłem antyoksydantów, będących istotnym elementem profilaktyki nowotworowej. Wiele superfruits odnajdziemy w sklepie także pod postacią przetworów.
Polskie superowoce
Krajowe owoce o wysokich wartościach odżywczych są na wyciągnięcie ręki, szczególnie w okresie wakacyjnym, ale nie tylko. Przez cały rok możemy korzystać z ich przetworów, takich jak np. soki 100%, również w kartonowych opakowaniach. Powstają one z owoców zebranych w szczycie sezonu, więc zawierają najwięcej składników odżywczych. W Polsce do naszej dyspozycji mamy lokalne superfruits, takie jak na przykład:
• Aronia – dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym jest zaliczana do naturalnych leków. Cechuje się najwyższą zawartością flawonoidów i antyoksydantów ze wszystkich znanych surowców żywnościowych, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety. Wpływa na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i ich elastyczność. Dodatkowo przeciwdziała nadmiernemu rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej w jelitach. Ze względu na cierpki smak nie jada się jej na surowo, a np. w formie soku. Jedna jego szklanka (ok. 200 ml) może zastąpić jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw– wyjaśnia dr Włodarek. Co ciekawe, Polska jest światowym potentatem w zakresie uprawy aronii, ponad połowa globalnej produkcji pochodzi z naszego kraju, warto więc z tego skorzystać.
• Czarna porzeczka – cechuje się niezwykle wysoką zawartością witaminy C, większą nawet od pomarańczy – 100 g owocu zaspokaja aż 260% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo zmniejsza uczucie zmęczenia. Ponadto czarna porzeczka zawiera dużą ilość pektyn, obniżających poziom tzw. złego cholesterolu LDL – opisuje dr Dariusz Włodarek. Polska również jest liderem w zakresie produkcji tego owocu – ponad połowa światowych zbiorów odbywa się w naszym kraju. Ze względu na cierpki smak, czarna porzeczka często jest spożywana np. w formie nektaru.
• Rokitnik – jego owoce także zawierają duże ilości flawonoidów, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawiera ponadto witaminę C, E, a także beta-karoten, czyli prowitaminę A, odpowiadającą za ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo korzystnie wpływa na wzrok, a także wzmacnia odporność. Krzewy rokitnika często występują w naszym kraju, jednak rzadko jego owoce znajdują się w naszym menu. Najpopularniejszą formą spożywania jest olej, jednak możemy też przyjmować go w formie nektaru – zachęca dr Włodarek.
Oprócz wymienionych, do polskich superowoców możemy też zaliczyć jeżyny, czarny bez czy chociażby dziką różę. Wprowadzenie tych produktów do codziennej diety z pewnością pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu, a co za tym idzie, na nasze samopoczucie. Sięgajmy więc po owoce, soki, dżemy czy inne przetwory, które cechują wyjątkowe, prozdrowotne właściwości. I choć te zaliczane do superowoców zawierają ponadprzeciętną ilość związków bioaktywnych, pamiętajmy o wszystkich warzywach i owocach – to one stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – tłumaczy dr Włodarek.

Więcej informacji na www.5porcji.pl


Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

0 komentarzy
Znajomi
Lista znajomych jest pusta.
Akcja
Akcje dostępne są po zalogowaniu.
Oceń
Oceny dostępne są po zalogowaniu.
aga210 Sąsiadujące profile Barbara Szuba


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:51.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.