menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

09-11-2018 16:47

Święta Bożego Narodzenia to najbardziej rodzinny czas w roku – pełen bliskości i radosnych spotkań. Najbardziej czekają na nie najmłodsi, którzy z niecierpliwością wypatrują Świętego Mikołaja. Jednak, są wśród nas też dzieci, które – mimo, że także mają marzenia, nie zawsze spodziewają się prezentów pod choinką. Razem z wolontariuszami Fundacji One Day możesz to zmienić! Wystarczy przy okazji świątecznych zakupów sięgnąć po drobiazg, który jako swoje największe pragnienie w tabelę marzeń wpisał wychowanek jednej z placówek.
Na Święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. Ich atmosfera jest niepowtarzalna. Tworzą ją rodzinne spotkania, smak pysznych potraw i oczywiście prezenty pod rozświetloną choinką. Na te ostatnie czekają zwłaszcza najmłodsi, a rodzice z radością obserwują, jak ich pociecha cieszy się po rozerwaniu kolorowego papieru skrywającego jej wielkie marzenie. Jednak są dzieci, które nie mają bliskich, a Święta spędzają w domu dziecka. A przecież one też mają marzenia. Alex, lat 7 – Marzę o resoraku, jaki ma Bartek z 3c; 15-letnia Ola: Marzę o słuchawkach do telefonu, aby inne dzieci w pokoju nie musiały słuchać tego, co ja lubię – to tylko niektóre z pragnień podopiecznych domów dziecka. Niestety ich spełnienie nie zawsze jest takie oczywiste. Na szczęście każdy z nas może stać się Świętym Mikołajem i razem z Fundacją One Day sprawić, by tegoroczne Święta stały się dla tych dzieci równie magiczne jak nasze. Tak, by choć jeden dzień w roku był dla nich wyjątkowy.
Jak zostać Świętym Mikołajem?
Aby podarować prezent podopiecznemu placówki wystarczy wejść na stronę Fundacji One Day (oneday.com.pl) i z Tabeli Marzeń wybrać ten, którym chcemy sprawić radość jednemu z dzieci. Zakup możemy połączyć z kupowaniem podarków dla swoich bliskich – jeśli córka marzy o nowej lalce, zerknijmy do tabeli czy podobnego pragnienia nie ma też inna dziewczynka, a jeśli zamawiamy książkę dla siostrzeńca, sprawdźmy o jakiej lekturze marzy podopieczny Fundacji. Prawda, jakie to proste?

Wszystkie zebrane prezenty zostaną rozdane dzieciom 11 grudnia, podczas Finałowej Imprezy Gwiazdkowej w Auli Głównej Politechniki Warszawskiej. Nawet, jeśli dziecko nie będzie mogło pojawić się na wydarzeniu, podarek przywiozą mu wolontariusze organizacji, jeszcze przed Wigilią. Na Świętych Mikołajów też czeka podarek od serca – zdjęcie z chwili wręczenia paczki lub osobisty list od dziecka z podziękowaniem. W 2017 r., podczas finału akcji rozdaliśmy dzieciom aż 850 prezentów. Mamy nadzieję, że także w tym roku będziemy mogli – dzięki otwartym sercom dobrych ludzi, spełnić dziecięce marzenia – powiedziała Monika Krzyżanowska, założycielka Fundacji One Day, która ma pod swoją opieką dzieci z 38 domów dziecka i placówek opiekuńczo-wychowawczych.

Wsparcie na start w przyszłość
Gwiazdkowe spotkanie One Day to dzień, dzięki któremu Fundacja może przez cały rok prowadzić również szersze działania, mające pomóc ich wychowankom samodzielnie wejść w dorosłe życie. W tym właśnie celu powstał projekt „Wsparcie na starcie” – zebrane w jego ramach fundusze przeznaczane są m.in. na kursy i staże zawodowe oraz warsztaty i szkolenia pomagające np. w napisaniu CV czy zaprezentowaniu się podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Praca indywidualna z podopiecznymi czy przeprowadzane Testy Gallupa również dają wymierne efekty. Wszystkie te działania stanowią inwestycję Fundacji w lepszą przyszłość dzieci z domów dziecka.

Bo od spełnienia małych marzeń do realizacji większych planów jest tylko krok – a czasem tylko jeden dzień.

https://www.oneday.com.pl/tabelka-ma...efAp3g5pcNP5lc

29-10-2018 17:45

Zbilansowana dieta to jeden z ważniejszych czynników wpływających na zdrowie. Świadomość co do jej znaczenia dla zachowania zdrowia wciąż rośnie. Wyzwaniem pozostaje jednak to, jak wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe, a następnie jak ich przestrzegać. W ramach startującej, VIII już, kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” zrealizowane zostaną działania wspierające konsumentów w zmianie postaw żywieniowych. Organizatorem programu jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Za strategię i jej realizację odpowiada agencja PR Hub oraz Rebel Media. Działania obejmą media relations oraz influencer marketing, a także kampanię radiową oraz inicjatywy skierowane do specjalistów i studentów.

Prawidłowe żywienie, którego podstawę powinny stanowić warzywa, owoce i przetwory z nich pochodzące, na przykład soki, jest bardzo istotnym elementem wpływającym na ogólny stan zdrowia. Świadomość tego faktu w społeczeństwie jest coraz większa. Z badań przeprowadzonych na grupie mam wynika, że 71% z nich wie czym jest zbilansowana dieta . Jednak często jest to wiedza deklaratywna. Jedną z barier, na którą wskazywali respondenci w badaniu z 2015 roku był brak czasu. – W dobie ciągłego pośpiechu oraz braku czasu, konsumenci, zarówno dorośli jak i dzieci, nie odżywiają się tak jak, wiedzą że powinni. Boją się wysiłku, z którym utożsamiają zmianę i nie potrafią oprzeć się dotychczasowym, nieprawidłowym nawykom. Dlatego niezbędne jest uświadomienie konsumentom, że zdrowie leży w ich własnych rękach. Ważne jest też wskazanie jak, w prosty sposób podejmować i realizować świadome decyzje żywieniowe. Dlatego działania w ramach VIII edycji „5 porcji warzyw, owoców lub soku” będą miały na celu, zainicjowanie realnej zmiany postaw konsumentów – mówi Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Działania komunikacyjne i edukacyjne realizowane będą przez kanały dostoswane do miejsc, w których dziś znajdują się odbiorcy kampanii – w internecie z dużym zaangażowaniem influencerów, w radiu oraz w prasie. Agencja PR Hub do komunikacji zaprosi merytorycznych liderów opinii, specjalistów i ekspertów ds. żywienia – dietetyków, lekarzy oraz naukowców, z niezależnych instytucji m.in.: Instytutu Żywności i Żywienia, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Collegium Medicum UJ. W ramach nowej edycji prowadzone będą również działania skierowane do specjalistów zaangażowanych w kształtowanie świadomości żywieniowej i postaw konsumentów – lekarzy i dietetyków, a także do studentów.

Kampania potrwa do końca września 2019 roku. Finansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw oraz Sponsorów – członków KUPS.

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

18-10-2018 15:35

KOMENTARZ: dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Witaminy i składniki mineralne
Sok pomidorowy zawiera m.in potas, który pomaga we właściwym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego oraz wspiera utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. 100 ml soku pomidorowego dostarcza 260 mg potasu, co stanowi 13% referencyjnej wartości dziennego spożycia tego składnika mineralnego. Sok ten wyróżnia się także wysoką zawartością folianów oraz witamin, w tym np.: B6, która m.in. pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspiera produkcję czerwonych krwinek. Ponadto pomidory w ponad 90% składają się z wody, dlatego są uważane za produkty niskokaloryczne. Szklanka soku pomidorowego zawiera tylko 26 kcal – przy czym taką liczbę kalorii można spalić podczas kilkuminutowego szybkiego spaceru.

Cenny składnik – likopen!
Zarówno pomidory jak i soki pomidorowe są produktami bogatymi w cenny dla zdrowia karetonoid – likopen, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy – wyróżnia się działaniem antynowotworowym, jak potwierdzają badania, wysokie spożycie likopenu może wpływać zapobiegawczo na ryzyko zachorowania m.in. na raka szyjki macicy i prostaty . Obniża także ciśnienie krwi oraz wspomaga krążenie. Warto wspomnieć, że pod wpływem obróbki termicznej zwiększa się biodostępność likopenu, dlatego na przykład w pasteryzowanych sokach pomidorowych jego aktywność wzrasta 2-3-krotnie.

Właściwe połączenie
Aby to, co w dobre w pomidorach i w sokach pomidorowych w pełni mogło korzystnie wpływać na nasz organizm ważne jest także to, z jakimi innymi produktami je łączymy. Na przykład, nie każdy wie, że jeśli zjemy pomidora z ogórkiem, to nie dostarczymy organizmowi całej witaminy C zawartej w pomidorze. Dlaczego? Bowiem, ogórek, mimo tego, że jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, to zawiera również silnie działający enzym (askorbinazę), który utlenia kwas askorbinowy, niszczący witaminę C. Już jedna łyżeczka soku z surowego ogórka wystarczy, aby zniszczyć witaminę C zawartą w kilku litrach soku pomidorowego! Dlatego warto jeść ogórki, ale pamiętać o nie łączeniu ich z pomidorami. Aby zminimalizować utratę witamin zawartych w pomidorach, warto skropić je odrobiną oliwy z oliwek, która działa ochronnie na witaminę C i dodatkowo zwiększa wchłanianie z nich likopenu .

Szklanka soku jako jedna porcja
Warto podkreślić, że szklanka soku, także tego pomidorowego (ok 200 ml) może stanowić jedną z 5 porcji warzyw lub owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia. Soki bez względu na ich rodzaj, pochodzą z warzyw i owoców, dlatego tak jak te produkty stanowią, cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji wspierających działania antyoksydacyjne. Spożywanie soków ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie – zawarte w nich witaminy, sole mineralne i inne fitoskładniki regulują procesy zachodzące w organizmie, odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu chorób, a także wzmacniają odporność organizmu. W opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, podstawę stanowią warzywa i owoce, a jedną ich porcją może być właśnie szklanka soku, także soku pomidorowego.

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

08-10-2018 15:55

Nestlé deklaruje, że do 2025 r. w niektórych ze swoich opakowań produkowanych w Unii Europejskiej będzie używać więcej tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu.

Do 2025 r. butelki, zakrętki słoików, puszki, tacki na produkty mięsne i folia termokurczliwa wykorzystywana do ich produkcji, a nawet warstwa PET w laminatach opakowań wytwarzanych przez Nestlé będzie zawierać przynajmniej od 25% do 50% materiałów pochodzących z recyklingu. Jest to jedno z działań podejmowanych przez firmę zgodnych z zobowiązaniem Nestlé z kwietnia 2018 r. Zmierza ono do tego, by w 2025 r. 100% wykorzystywanych przez firmę opakowań nadawało się do recyklingu lub ponownego użytku.

Jestem dumny, że podejmujemy już pierwsze kroki, aby osiągnąć nasz cel dotyczący opakowań. Wspieramy unijną Strategię dla Tworzyw Sztucznych. Podzielamy wizję, aby żadne plastikowe opakowania nie trafiały już do środowiska naturalnego. Można to osiągnąć dzięki ponownemu wykorzystaniu opakowań, dobrej infrastrukturze recyklingowej oraz zwiększonemu wykorzystaniu materiałów pochodzących z recyklingu. – powiedział Marco Settembri, Prezes Nestlé na Region Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, który osobiście przekazał deklarację firmy Komisji Europejskiej.

06-09-2018 14:21

27 sierpnia rozpoczęły się zapisy do programu edukacyjnego „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego wprowadzenie wynika z potrzeby edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Program skierowany jest do II i III klas szkół podstawowych w całej Polsce. Patronat nad nim objęło m.in. Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rzecznik Praw Dziecka oraz wiele renomowanych instytucji zajmujących się m.in. edukacją oraz zdrowiem publicznym. Szkoły mogą zgłaszać się do programu, a także wziąć udział w tematycznym konkursie do 31 października 2018 r.

Edukacja żywieniowa w szkole
Z początkiem roku szkolnego ruszył nowy program edukacyjny pod nazwą „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego celem jest zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat i jednocześnie jej wczesne rozpoczęcie. Program jest skierowany do uczniów II i III klas szkół podstawowych z całej Polski oraz ich nauczycieli, dyrektorów szkół i dietetyków szkolnych. To właśnie te osoby, na co dzień związane z edukacją dzieci, będą dzielić się wiedzą na temat zasad zbilansowanej diety z uczniami. – Dla rozwoju najmłodszych duże znaczenie ma wiedza na temat roli prawidłowego odżywiania w życiu człowieka. Ważne jest także budowanie wśród nauczycieli świadomości, że edukacja żywieniowa jest istotna. Im wcześniej dziecko pozna właściwe zasady zdrowego odżywiania, tym szybciej uzna je za naturalne w swojej codziennej diecie. Pamiętajmy też, że kształtowanie właściwych wyborów dotyczących żywienia jest łatwiejsze wśród najmłodszych, aniżeli późniejsze ich korygowanie – mówi prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Kreatywna nauka zasad prawidłowego odżywiania
Program „5 porcji zdrowia w szkole” umożliwia nauczycielom przeprowadzenie kreatywnych zajęć na temat prawidłowego odżywiania. Wszystkie treści edukacyjne dotyczące zasad zbilansowanej diety zostały zweryfikowane merytorycznie przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ). Dzięki otrzymanym materiałom edukacyjnym, które powstały w ramach programu lekcje na ten temat będą angażujące i ciekawe. W ten sposób uczniowie łatwiej przyswoją wiedzę dotyczącą zbilansowanej diety, dowiadując się m.in., że jej podstawę powinny stanowić warzywa i owoce, a szklanka soku może być ich jedną porcją w ciągu dnia. To szczególnie cenna lekcja, ponieważ Polska, podobnie jak inne kraje wysokorozwinięte wciąż boryka się ze zbyt niskim spożyciem tych produktów – zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. A włączenie warzyw, owoców, a także porcji soku do codziennego menu może nieść za sobą szereg korzyści dla zdrowia na przestrzeni całego życia.



Jak wziąć udział w programie?
Do udziału w bezpłatnym programie „5 porcji zdrowia w szkole” nauczyciele i dyrektorzy szkół mogą zgłaszać II i III klasy szkoły podstawowej. Można to zrobić przez wypełnienie formularza zgłoszeniowego na stronie www: http://wszkole.5porcji.pl/. Po rejestracji nauczyciel otrzyma materiały edukacyjne na wskazany w formularzu adres e-mail. Zapisy do programu potrwają do 31 października 2018 r.

Konkurs z atrakcyjnymi nagrodami
Dodatkowo, każda klasa zapisana do programu może wziąć udział w konkursie i zyskać szansę na zdobycie atrakcyjnych nagród – finansowych dla szkół i nauczycieli oraz nagród rzeczowych dla uczniów. Zadanie konkursowe polega na wspólnym przygotowaniu przez dzieci z danej klasy plakatu, przedstawiającego ideę „5 porcji zdrowia” w ich codziennej diecie. Wykonane zdjęcie pracy konkursowej należy następnie przesłać przez znajdujący się na stronie programu formularz konkursowy.

Uznanie dla programu
Cele, założenia, idee i ogólnopolski charakter przedsięwzięcia spotkały się z uznaniem blisko 20 szacownych instytucji, zarówno na szczeblu ministerialnym jak i wojewódzkim. Honorowym patronatem program objęli: Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektorat Sanitarny, Instytut Żywności i Żywienia, Rzecznik Praw Dziecka, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, Kuratorium Oświaty w Kielcach, Lubuski Kurator Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim, Kuratorium Oświaty w Łodzi, Kuratorium Oświaty w Opolu, Podkarpacki Kurator Oświaty, Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Śląski Kurator Oświaty, Kuratorium Oświaty we Wrocławiu, Instytut Ogrodnictwa, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Pediatrycznej (CM UJ). Tak liczne zainteresowanie Programem podkreśla jego rangę oraz pokazuje, że edukacja żywieniowa od najmłodszych lat jest istotnym tematem debaty publicznej i powinna stać się stałym elementem edukacji wczesnoszkolnej.


Aby zapisać się do programu i przeczytać więcej o nagrodach wejdź na stronę: http://wszkole.5porcji.pl/

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Strona 1 z 23:
 1 
 > 
Archiwum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:59.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X