menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

08-04-2019 11:36

Światowy Dzień Zdrowia, ustanowiony na 7 kwietnia każdego roku przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), ma na celu zwrócenie uwagi na problemy zdrowotne społeczeństw na całym świecie. Specjaliści podkreślają, jak ważna w tym zakresie jest prewencja, której istotnym elementem jest m.in. zbilansowana dieta. Stanowi ona dla zdrowych osób parasol ochronny przed licznymi chorobami, a także wspiera w walce z nimi. Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem? Przede wszystkim warzywa i owoce, podkreślają eksperci.

Podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), są warzywa i owoce. Niestety Polacy wciąż spożywają ich za mało – przeciętnie konsumujemy zaledwie 280 g na dobę , podczas gdy dzienna, zalecana przez IŻŻ dawka to minimum 400 g, z czym zgadza się aż 8 na 10 lekarzy
i dietetyków. Specjaliści zwracają uwagę na konieczność zmiany przyzwyczajeń żywieniowych, bowiem właściwe odżywianie jest jednym z najistotniejszych czynników, poprawiających funkcjonowanie naszego organizmu.

Bogactwo witamin, mikro i makroelementów

Lekarze i dietetycy, aby zachęcić do stosowania zbilansowanej diety, podkreślają jej pozytywne oddziaływanie na organizm i wyjaśniają, dlaczego to właśnie warzywa i owoce są jej podstawą. Dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, jest jednym z wielu ekspertów, zalecających spożywanie 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Może on wymieniać niemal bez końca zawarte w nich witaminy, mikro i makroelementy, i ich pozytywne oddziaływanie – Wystarczą najbliższe przykłady, prosto z naszego rodzimego rynku – jabłko to świetne źródło potasu, pokrywające aż do 220 mg dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Reguluje on gospodarkę wodną, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. I wymienia dalej – w marchewce znajdziemy m.in. prowitaminę A, wpływającą pozytywnie na wzrok, odporność, układ krążenia, ale też kondycję skóry. Źródłem witamin i składników mineralnych mogą być też soki, na przykład sok pomidorowy, również w opakowaniu kartonowym, charakteryzuje się trzykrotnie wyższą niż w surowych pomidorach zawartością likopenu. Związek ten, to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, zwalczających szkodliwe wolne rodniki. Innym przykładem jest sok jabłkowy, którego już jedna szklanka zapewnia pomiędzy 50 a 100 mg antyoksydantów w postaci polifenoli. Wysokie spożycie owoców i warzyw może przyczyniać się do ograniczenia ryzyka rozwoju oraz wspomagać leczenie wielu chorób np.: choroby układu krążenia, cukrzyca, czy niektóre nowotwory. Soki mogą stanowić porcję warzyw i owoców w ciągu dnia, ze względu na zachowane w nich składniki mineralne oraz witaminy. Warto więc podjąć wyzwanie 5 porcji i wprowadzić pozytywne nawyki żywieniowe do swojego życia.

Zadbaj o zdrowie – zmień nawyki


Stosowanie zbilansowanej diety, opartej na Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, jest niezwykle istotne w każdej grupie wiekowej. Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podkreśla, że niezbędne jest edukowanie społeczeństwa w zakresie pozytywnego oddziaływania na zdrowie człowieka właściwego odżywiania – ważne jest, abyśmy zdawali sobie sprawę, że dieta jest jednym z najistotniejszych czynników, determinujących funkcjonowanie organizmu. Dotyczy to nas wszystkich: dzieci i młodzieży, którzy potrzebują odpowiedniej ilości składników odżywczych do prawidłowego rozwoju; dorosłych, którzy potrzebują zbilansowanej diety dla zachowania witalności; seniorów, którzy chcąc „starzeć się w zdrowiu”, zgodnie z wynikami międzynarodowych badań „Healthy” , również potrzebują odpowiedniej dawki witamin, mikro i makroelementów, które znajdują się właśnie w owocach i warzywach.

Zbilansowana dieta jest niezwykle istotna dla każdej grupy wiekowej, m.in. dlatego Instytut Żywności i Żywienia przygotował piramidy żywieniowe dedykowane dzieciom i młodzieży, dorosłym oraz osobom starszym. W każdej z nich warzywa i owoce stanowią fundament, a sok uznawany jest za jedną ich porcję w ciągu dnia. Niezależnie od wieku, warto podjąć #WYZWANIE5porcji i rozpocząć pozytywną zmianę nawyków żywieniowych z korzyścią dla zdrowia i witalności.

Więcej informacji na stronie: www.5porcji.pl

08-04-2019 11:33

Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw. Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań.

Wyniki ostatnich badań nie wykazują związku pomiędzy spożywaniem fruktozy i otyłością lub chorobami metabolicznymi. Badania sugerują wręcz, że umiarkowane ilości fruktozy (< 50 g dziennie) mogą pomagać w obniżaniu poziomu glukozy we krwi , poziomu HbA1c (wskaźnik kontroli stężenia glukozy we krwi) , rozkurczowego ciśnienia krwi oraz ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.

Spożycie fruktozy a ryzyko wstąpienia cukrzycy typu 2

Jak dowodzi kilka systematycznych przeglądów i metaanaliz, nie istnieje żaden statystyczny związek pomiędzy spożywaniem fruktozy i ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 , ani pomiędzy spożywaniem 100% soku owocowego i ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 . Regularne spożywanie soku owocowego nie skutkuje pogorszoną kontrolą glikemii, ani też obniżoną wrażliwością na insulinę . Nie zaobserwowano także żadnych istotnych zmian w stężeniu glukozy i insuliny na czczo w przypadku randomizowanych badań kontrolowanych, w ramach których spożywano co najmniej 400 ml 100% soku owocowego dziennie . Prawdopodobne jest, że umiarkowane spożywanie fruktozy poprawia tolerancję glukozy poprzez modyfikowanie wrażliwości na insulinę.


Fruktoza a masa ciała

Badania dotyczące wpływu fruktozy na skład ciała nie wykazały żadnych spójnych dowodów na występowanie szkodliwych efektów w sytuacji, w której uczestnicy badań utrzymują prawidłowy bilans energetyczny, a fruktoza pochodzi z naturalnych źródeł, takich jak owoce lub 100% sok owocowy. Wręcz przeciwnie – umiarkowane ilości fruktozy wiążą się z obniżonym ryzykiem wystąpienia nadwagi , a wpływ fruktozy i glukozy jest taki sam jak w przypadku nadmiernego spożycia, co sugeruje, że większe znaczenie w tym przypadku ma nadmierna liczba kalorii niż rodzaj spożywanego cukru.

W tym względzie systematyczny przegląd dotyczył 31 badań izokalorycznych (637 uczestników) i 10 badań hiperkalorycznych (119 uczestników), w których spożycie fruktozy wahało się średnio pomiędzy 69 g (17% energii) w badaniach izokalorycznych, a 182 g dziennie (38% energii) w badaniach hiperkalorycznych. Nawet w przypadku tak dużego spożycia w badaniach izokalorycznych, fruktoza nie miała istotnego ogólnego wpływu na masę ciała (-0,14 kg) ani u osób o prawidłowej wadze, ani też u osób chorujących na cukrzycę. Co ciekawe, odnotowano spadek masy ciała w pięciu badaniach, w których udział brały osoby z nadwagą i otyłe (-0,55 kg; P=0,04). Jednak w badaniach hiperkalorycznych masa ciała wzrosła (+0,53 kg; P < 0,001), co doprowadziło autorów badań do wniosku, że taki skutek może być spowodowany raczej przez dodatkowe kalorie, niż przez samą fruktozę.

Co więcej, jak mówi dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: Fruktoza może być częścią diety o obniżonej energetyczności, gdyż w takich dietach bardziej liczy się ogólne spożycie energii niż poszczególnych węglowodanów.

W jednym z badań interwencyjnych 131 pacjentów zostało podzielonych na dwie grupy i stosowało dwie różne diety o obniżonej energetyczności, aby sprawdzić ich wpływ na spadek masy ciała i występowanie zespołu metabolicznego. Pierwsza dieta była uboga w produkty zawierające fruktozę (< 20 g/dzień), natomiast druga uwzględniała od 50 do 70 g fruktozy pochodzącej z zamienników owoców. Po sześciu tygodniach zaobserwowano większy spadek masy ciała w przypadku diety opartej na umiarkowanej ilości produktów zawierających fruktozę w porównaniu z dietą o niskim poziomie fruktozy (odpowiednio 4,2 kg oraz 2,8 kg; P = 0,0016) .

W najnowszym badaniu interwencyjnym osoby stosujące dietę niskokaloryczną zostały podzielone na dwie grupy tak, aby uwzględnić w diecie wodę albo 750 ml 100% soku pomarańczowego dziennie. Pomimo dodatkowego spożycia energii w postaci cukrów pochodzących z owoców, które zawierają znaczącą ilość fruktozy, spadek masy ciała w okresie 8 tygodni był porównywalny w przypadku obu diet, zaobserwowano także znaczącą poprawę w zakresie zaburzeń metabolicznych po zastosowaniu diety uwzględniającej sok pomarańczowy. – dodaje dr hab. inż. Dariusz Włodarek.

16-01-2019 08:41

Zimą zwierzęta wymagają naszej szczególnej ochrony i pomocy. Dotyczy to nie tylko domowych pupili, ale także dzikich zwierząt oraz ptaków. Warto pomagać czworonożnym i skrzydlatym przyjaciołom. Trzeba to jednak robić rozsądnie, ponieważ np. nieumiejętne dokarmianie może im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Jak zatem sprawić, by zima nie dokuczyła zwierzętom za bardzo? Oto kilka prostych rad.

Zwierzęta leśne
Zimą, zwłaszcza gdy spadnie śnieg dzikie zwierzęta mają trudniejszy dostęp do pożywienia i wody. Dlatego wtedy z pomocą przychodzą im leśnicy, którzy zostawiają w paśnikach pyszne przekąski, takie jak marchew czy siano. Zajmują się też odśnieżaniem miejsc, z których zwierzęta czerpią wodę czy pokarm. Najlepiej więc dbanie o leśne zwierzęta zostawić specjalistom, którzy doskonale znają ich potrzeby i zwyczaje. My za to możemy wspierać te, które żyją w miastach np. ptaki.

Zwierzęta domowe
Mimo, że koty czy psy nazywamy zwierzętami domowymi, wiele z nich domu nie ma. Dlatego zima to dla nich szczególnie trudny czas. Podobnie, jak dla tych żyjących w schroniskach. Tymczasem pomóc im jest bardzo łatwo! Wystarczy, że zaniesiemy do schroniska karmę i stare koce. Nie zapominajmy też o pupilach żyjących razem z nami. Psy przebywające na dworze zużywają w tym okresie więcej energii, co pozwala im utrzymać stałą temperaturę ciała. Dlatego muszą mieć zapewnioną odpowiednio większą ilość kalorii. Należy też zadbać o zapewnienie im ciepłego schronienia, w którym będą mogły ukryć się przed mrozem. Jeśli natomiast pies mieszka z nami w domu zadbajmy, aby miał ciepłe legowisko i skróćmy spacery, zwłaszcza w czasie mrozów. Pamiętajmy, jeśli my marzniemy nasz pies też. W dodatku sól i specjalne środki do odmrażania powierzchni mogą nie tylko zniszczyć łapy naszego pupila, ale też doprowadzić do zatruć. Pomyślmy też o naszych mruczkach. Koty to piecuchy, które obecnie upodobały sobie kaloryfery. Postarajmy się jednak, aby odizolować je od bezpośredniego źródła ciepła, np. rozkładając na kaloryferze koc, żeby się nie poparzyły. Podobnie jak psy, koty również nie powinny przebywać w pomieszczeniach, gdzie jest przeciąg. Zwierzęta też mogą się przeziębić!

Skrzydlaci goście
Jeśli wybieramy się zimą na spacer dokarmiać wodne ptactwo zadbajmy, by zabrać ze sobą tylko takie pożywienie, które ptakom nie zaszkodzi – ziarna zbóż, drobno pokrojone warzywa czy specjalny granulat. Pamiętajmy – chleb to nie pokarm dla ptaków, może im bardzo zaszkodzić! Warto też przygotować karmnik i wsypać do niego ziarna zbóż, słonecznika, suszone owoce czy też kolby z ziarnami, a dla sikorek powiesić surową słoninę. Jego zbudowanie jest naprawdę proste – wystarczą 2 plastikowe butelki i kawałek sznurka, aby powstała prawdziwa restauracja dla ptaków. Nasi skrzydlaci goście będą nam wdzięczni, a ich obserwowanie urozmaici czas całej rodziny lepiej niż oglądanie telewizji.

Uczmy pomagać słabszym od najmłodszych lat
Dzieci kochają zwierzaki. Zwłaszcza przedszkolaki, które są szczególnie ciekawe otaczającego ich świata. Dlatego uczmy najmłodszych szacunku do zwierząt od najmłodszych lat. Zimowe spacery to doskonała okazja do tego, aby pokazać im, jak pomagać zwierzętom, które są w dużym stopniu od nas zależne. Warto, aby oprócz rodziców w edukację zaangażowali się także wychowawcy przedszkolni. Mogą oni w tym celu skorzystać z materiałów edukacyjnych w ramach programów, które poruszają tematykę ekologii i dbania o przyrodę, takich jak „Kubusiowi Przyjaciele Natury”, w którym uczestniczy co drugie przedszkole w Polsce. Jeśli dzieci nauczą się szanować zwierzęta w domu i w przedszkolu, to najprawdopodobniej będą też otaczać je opieką jako dorośli i uczyć tego samego kolejne pokolenia.

09-11-2018 15:47

Święta Bożego Narodzenia to najbardziej rodzinny czas w roku – pełen bliskości i radosnych spotkań. Najbardziej czekają na nie najmłodsi, którzy z niecierpliwością wypatrują Świętego Mikołaja. Jednak, są wśród nas też dzieci, które – mimo, że także mają marzenia, nie zawsze spodziewają się prezentów pod choinką. Razem z wolontariuszami Fundacji One Day możesz to zmienić! Wystarczy przy okazji świątecznych zakupów sięgnąć po drobiazg, który jako swoje największe pragnienie w tabelę marzeń wpisał wychowanek jednej z placówek.
Na Święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. Ich atmosfera jest niepowtarzalna. Tworzą ją rodzinne spotkania, smak pysznych potraw i oczywiście prezenty pod rozświetloną choinką. Na te ostatnie czekają zwłaszcza najmłodsi, a rodzice z radością obserwują, jak ich pociecha cieszy się po rozerwaniu kolorowego papieru skrywającego jej wielkie marzenie. Jednak są dzieci, które nie mają bliskich, a Święta spędzają w domu dziecka. A przecież one też mają marzenia. Alex, lat 7 – Marzę o resoraku, jaki ma Bartek z 3c; 15-letnia Ola: Marzę o słuchawkach do telefonu, aby inne dzieci w pokoju nie musiały słuchać tego, co ja lubię – to tylko niektóre z pragnień podopiecznych domów dziecka. Niestety ich spełnienie nie zawsze jest takie oczywiste. Na szczęście każdy z nas może stać się Świętym Mikołajem i razem z Fundacją One Day sprawić, by tegoroczne Święta stały się dla tych dzieci równie magiczne jak nasze. Tak, by choć jeden dzień w roku był dla nich wyjątkowy.
Jak zostać Świętym Mikołajem?
Aby podarować prezent podopiecznemu placówki wystarczy wejść na stronę Fundacji One Day (oneday.com.pl) i z Tabeli Marzeń wybrać ten, którym chcemy sprawić radość jednemu z dzieci. Zakup możemy połączyć z kupowaniem podarków dla swoich bliskich – jeśli córka marzy o nowej lalce, zerknijmy do tabeli czy podobnego pragnienia nie ma też inna dziewczynka, a jeśli zamawiamy książkę dla siostrzeńca, sprawdźmy o jakiej lekturze marzy podopieczny Fundacji. Prawda, jakie to proste?

Wszystkie zebrane prezenty zostaną rozdane dzieciom 11 grudnia, podczas Finałowej Imprezy Gwiazdkowej w Auli Głównej Politechniki Warszawskiej. Nawet, jeśli dziecko nie będzie mogło pojawić się na wydarzeniu, podarek przywiozą mu wolontariusze organizacji, jeszcze przed Wigilią. Na Świętych Mikołajów też czeka podarek od serca – zdjęcie z chwili wręczenia paczki lub osobisty list od dziecka z podziękowaniem. W 2017 r., podczas finału akcji rozdaliśmy dzieciom aż 850 prezentów. Mamy nadzieję, że także w tym roku będziemy mogli – dzięki otwartym sercom dobrych ludzi, spełnić dziecięce marzenia – powiedziała Monika Krzyżanowska, założycielka Fundacji One Day, która ma pod swoją opieką dzieci z 38 domów dziecka i placówek opiekuńczo-wychowawczych.

Wsparcie na start w przyszłość
Gwiazdkowe spotkanie One Day to dzień, dzięki któremu Fundacja może przez cały rok prowadzić również szersze działania, mające pomóc ich wychowankom samodzielnie wejść w dorosłe życie. W tym właśnie celu powstał projekt „Wsparcie na starcie” – zebrane w jego ramach fundusze przeznaczane są m.in. na kursy i staże zawodowe oraz warsztaty i szkolenia pomagające np. w napisaniu CV czy zaprezentowaniu się podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Praca indywidualna z podopiecznymi czy przeprowadzane Testy Gallupa również dają wymierne efekty. Wszystkie te działania stanowią inwestycję Fundacji w lepszą przyszłość dzieci z domów dziecka.

Bo od spełnienia małych marzeń do realizacji większych planów jest tylko krok – a czasem tylko jeden dzień.

https://www.oneday.com.pl/tabelka-ma...efAp3g5pcNP5lc

06-09-2018 13:21

27 sierpnia rozpoczęły się zapisy do programu edukacyjnego „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego wprowadzenie wynika z potrzeby edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Program skierowany jest do II i III klas szkół podstawowych w całej Polsce. Patronat nad nim objęło m.in. Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rzecznik Praw Dziecka oraz wiele renomowanych instytucji zajmujących się m.in. edukacją oraz zdrowiem publicznym. Szkoły mogą zgłaszać się do programu, a także wziąć udział w tematycznym konkursie do 31 października 2018 r.

Edukacja żywieniowa w szkole
Z początkiem roku szkolnego ruszył nowy program edukacyjny pod nazwą „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego celem jest zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat i jednocześnie jej wczesne rozpoczęcie. Program jest skierowany do uczniów II i III klas szkół podstawowych z całej Polski oraz ich nauczycieli, dyrektorów szkół i dietetyków szkolnych. To właśnie te osoby, na co dzień związane z edukacją dzieci, będą dzielić się wiedzą na temat zasad zbilansowanej diety z uczniami. – Dla rozwoju najmłodszych duże znaczenie ma wiedza na temat roli prawidłowego odżywiania w życiu człowieka. Ważne jest także budowanie wśród nauczycieli świadomości, że edukacja żywieniowa jest istotna. Im wcześniej dziecko pozna właściwe zasady zdrowego odżywiania, tym szybciej uzna je za naturalne w swojej codziennej diecie. Pamiętajmy też, że kształtowanie właściwych wyborów dotyczących żywienia jest łatwiejsze wśród najmłodszych, aniżeli późniejsze ich korygowanie – mówi prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Kreatywna nauka zasad prawidłowego odżywiania
Program „5 porcji zdrowia w szkole” umożliwia nauczycielom przeprowadzenie kreatywnych zajęć na temat prawidłowego odżywiania. Wszystkie treści edukacyjne dotyczące zasad zbilansowanej diety zostały zweryfikowane merytorycznie przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ). Dzięki otrzymanym materiałom edukacyjnym, które powstały w ramach programu lekcje na ten temat będą angażujące i ciekawe. W ten sposób uczniowie łatwiej przyswoją wiedzę dotyczącą zbilansowanej diety, dowiadując się m.in., że jej podstawę powinny stanowić warzywa i owoce, a szklanka soku może być ich jedną porcją w ciągu dnia. To szczególnie cenna lekcja, ponieważ Polska, podobnie jak inne kraje wysokorozwinięte wciąż boryka się ze zbyt niskim spożyciem tych produktów – zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. A włączenie warzyw, owoców, a także porcji soku do codziennego menu może nieść za sobą szereg korzyści dla zdrowia na przestrzeni całego życia.



Jak wziąć udział w programie?
Do udziału w bezpłatnym programie „5 porcji zdrowia w szkole” nauczyciele i dyrektorzy szkół mogą zgłaszać II i III klasy szkoły podstawowej. Można to zrobić przez wypełnienie formularza zgłoszeniowego na stronie www: http://wszkole.5porcji.pl/. Po rejestracji nauczyciel otrzyma materiały edukacyjne na wskazany w formularzu adres e-mail. Zapisy do programu potrwają do 31 października 2018 r.

Konkurs z atrakcyjnymi nagrodami
Dodatkowo, każda klasa zapisana do programu może wziąć udział w konkursie i zyskać szansę na zdobycie atrakcyjnych nagród – finansowych dla szkół i nauczycieli oraz nagród rzeczowych dla uczniów. Zadanie konkursowe polega na wspólnym przygotowaniu przez dzieci z danej klasy plakatu, przedstawiającego ideę „5 porcji zdrowia” w ich codziennej diecie. Wykonane zdjęcie pracy konkursowej należy następnie przesłać przez znajdujący się na stronie programu formularz konkursowy.

Uznanie dla programu
Cele, założenia, idee i ogólnopolski charakter przedsięwzięcia spotkały się z uznaniem blisko 20 szacownych instytucji, zarówno na szczeblu ministerialnym jak i wojewódzkim. Honorowym patronatem program objęli: Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektorat Sanitarny, Instytut Żywności i Żywienia, Rzecznik Praw Dziecka, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, Kuratorium Oświaty w Kielcach, Lubuski Kurator Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim, Kuratorium Oświaty w Łodzi, Kuratorium Oświaty w Opolu, Podkarpacki Kurator Oświaty, Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Śląski Kurator Oświaty, Kuratorium Oświaty we Wrocławiu, Instytut Ogrodnictwa, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Pediatrycznej (CM UJ). Tak liczne zainteresowanie Programem podkreśla jego rangę oraz pokazuje, że edukacja żywieniowa od najmłodszych lat jest istotnym tematem debaty publicznej i powinna stać się stałym elementem edukacji wczesnoszkolnej.


Aby zapisać się do programu i przeczytać więcej o nagrodach wejdź na stronę: http://wszkole.5porcji.pl/

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Strona 1 z 22:
 1 
 > 
Archiwum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:31.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.