menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

08-12-2017 11:50

Naukowcy i ekolodzy są zgodni – natura potrzebuje naszej pomocy. Sama nie poradzi sobie z efektem działań człowieka: zanieczyszczeniem wody i powietrza, ginącymi gatunkami zwierząt czy coraz mniejszą ilością terenów zielonych. Odpowiedzialność za jej stan spoczywa na nas wszystkich, a proces edukacji proekologicznej powinien rozpoczynać się jak najwcześniej. Dlatego cieszy fakt, że w tym roku szkolnym, w X edycji ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Kubusiowi Przyjaciele Natury” weźmie udział rekordowa liczba przedszkolaków – aż 620 tys. Dzieci dowiedzą się, jak każdy z nas – nawet najmłodszy, może dbać o środowisko naturalne, a także poznają zasady właściwego odżywiania i korzyści płynące z aktywnego wypoczynku i ruchu.

Za problemy z jakimi dziś boryka się przyroda w znacznej mierze odpowiada człowiek, który – mimo, że jest częścią natury wciąż podejmuje działania pogarszające jej stan. Każdy niezakręcony kran, niepotrzebnie zapalona żarówka czy wyrzucony papierek dają w sumie tysiące litrów wylanej wody, megawaty zmarnowanej energii oraz góry odpadów. Jeśli nie chcemy ponosić kosztów – zdrowotnych i ekonomicznych takich działań, to zmiany musimy zacząć już teraz, od własnego podwórka. A jeśli nie chcemy, by również nasze dzieci czy wnuki ponosiły je w przyszłości – edukację najmłodszych w tym zakresie rozpoczynajmy jak najwcześniej.

Anna Słaboń, psycholog, coach i ekspert akcji „Kubusiowi Przyjaciele Natury” podkreśla, że – Edukacja – także ta ekologiczna – zaczyna się w domu. Małe dzieci uczą się obserwując swoich bliskich, których zachowania mimowolnie przyswajają i potem naśladują. Tak utrwalają się nawyki, które z czasem mogą stać się naturalnym zachowaniem dziecka – zwłaszcza, jeżeli będą kojarzyć je z spójnym działaniem i przekazem rodziców. Dlatego, jeśli chcemy by nasze dzieci chciały dbać o środowisko, sami powinniśmy pokazywać, w jaki sposób mają to robić, np. poprzez wspólną segregację odpadów w osiedlowych pojemnikach czy zakręcanie kranu przy myciu zębów. Jak dodaje ekspert – Także przedszkole jest dobrym miejscem na zdobywanie wiedzy i naukę pozytywnych zachowań – dzieci w tym wieku chętnie słuchają wychowawców, a w dodatku lubią dzielić się nowo nabytymi umiejętnościami. W ten sposób przedszkole może stać się źródłem nowych nawyków dla dziecka oraz inspiracją dla całej rodziny do wprowadzenia pozytywnych zmian w swoim domu.

Przedszkolaki pomagają naturze
„Kubusiowi Przyjaciele Natury” to jeden z największych ogólnopolskich programów edukacyjnych dla przedszkoli, skierowany do placówek w całej Polsce. Jego celem jest proekologiczna edukacja najmłodszych. Do tej pory wzięło w nim udział w sumie ponad 3,5 mln dzieci. W tym roku rozpoczęła się X jubileuszowa edycja akcji, która potrwa do czerwca 2018 r. Objęła ona swym zasięgiem rekordową liczbę 620 tys. dzieci z niemal 7,5 tys. przedszkoli w całej Polsce. Oznacza to, że maluchy z co drugiego przedszkola w kraju wezmą udział w zajęciach tematycznych, podczas których nauczą się troszczyć o środowisko naturalne i dowiedzą, dlaczego warto jeść owoce i warzywa oraz jakie formy aktywności ruchowych są dla nich najlepsze. W ramach programu przedszkolaki poznają korzyści płynące z ruchu, a wychowawcy będą mieli okazję do przeprowadzenia ciekawych zajęć z wykorzystaniem przygotowanych zestawów ćwiczeń. Do przeprowadzenia lekcji nauczyciele ze zgłoszonych placówek otrzymali bezpłatne materiały edukacje przygotowane przez metodyków: poradnik dla nauczycieli ze scenariuszami zajęć, książeczki dla dzieci z grami i zabawami edukacyjnymi oraz płyty CD z dodatkowymi materiałami. Wszystkie przedszkola biorące udział w programie otrzymają specjalny certyfikat potwierdzający fakt, że dbają o ekologiczną edukację swoich podopiecznych.

– Program „Kubusiowi Przyjaciele Natury” cieszy się dużą popularnością wśród przedszkoli w całej Polsce. Wiele z nich przystąpiło do akcji już po raz kolejny, co oznacza, że nasze materiały są wartościowe merytorycznie dla wychowawców, a zajęcia odbywające się na ich podstawie są atrakcyjne dla dzieci. Ważny jest dla nas również fakt, że zwiększa się liczba dzieci objętych programem oraz, że przy okazji okrągłej, 10tej rocznicy naszych działań padł pod tym względem rekord. Dzięki temu coraz więcej maluchów dowiaduje się, jak zadbać o środowisko naturalne i dlaczego warto aktywnie spędzać czas ruszając się, a co za tym idzie zyskują podstawy do tego, by wyrosnąć na odpowiedzialnych dorosłych świadomych faktu, jak ich decyzje wpływają na przyrodę nie tylko w najbliżej okolicy, ale też globalnie – podsumowuje Daniel Karaś, koordynator Programu „Kubusiowi Przyjaciele Natury”.

07-12-2017 15:05

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia. Wiemy, że nie powinno się bez niego wychodzić z domu, nie należy jeść go w biegu, a na talerzu ważne, by znalazły się wartościowe dla zdrowia produkty. Tyle w teorii. W praktyce aż o 8% spadła liczba osób regularnie jedzących poranny posiłek. Jak twierdzi prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka, na przeszkodzie stoi np. tryb życia, ale także przyzwyczajenia. Jak szybko skomponować pełnowartościowe śniadanie podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia.
W 2016 roku 60% respondentów zadeklarowało, że regularnie (prawie codziennie) jada śniadania. To aż o 8% mniej niż w roku 2015, gdy zadeklarowało tak 68% badanych. – Pomijanie śniadania spowodowane jest coraz szybszym tempem życia. Brak czasu staje się podstawową wymówką do tego, by go nie jeść lub jeść w biegu i bez większego zastanowienia nad jego składem. W efekcie zaniedbujemy własne zdrowie i dobre samopoczucie, mimo tego, że większość z nas ma choćby ogólną świadomość zaleceń ekspertów, co do zdrowego sposobu odżywiania, w tym ważnej roli tego posiłku – wyjaśnia prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Ale nie tylko brak czasu staje nam na przeszkodzie. Jak dodaje prof. Gutkowska – Chętnie mówimy o zdrowym trybie życia, bo to obecnie jeden z najmodniejszych tematów. Lubimy np. pokazywać zdjęcia pięknie skomponowanych dań na portalach społecznościowych. Niestety to głównie deklaracje. Rzeczywiste zmiany naszych przyzwyczajeń są zdecydowanie wolniejsze. Często przyczyną tego jest fakt, że wyzwania, które przed sobą postawiliśmy są zbyt duże. Z dnia na dzień chcemy zmienić dietę i jeszcze przebiec co rano kilka kilometrów. W efekcie po paru dniach zniechęcamy się, wracamy do starych przyzwyczajeń i ulegamy pokusom. Dlatego lepiej wprowadzać małe zmiany, krok po kroku, by za jakiś czas osiągnąć upragniony efekt. Można zacząć właśnie od śniadania, które da nam energię na kolejne godziny.

JAK SZYBKO SKOMPONOWAĆ PEŁNOWARTOŚCIOWE ŚNIADANIE?

– Dobrze skomponowane śniadanie ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia. To ono zapewnia nam energię na najbliższe godziny, a także porcję witamin i składników mineralnych. Jeśli chcemy wiedzieć, jak powinno wyglądać wystarczy spojrzeć na Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opublikowaną przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Najlepiej zgodnie z nią komponować cały jadłospis, a więc także poranne posiłki. – wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia. Podpowiada też, jak szybko skomponować śniadanie: Postarajmy się, by w naszym śniadaniu znalazły się produkty z różnych grup spożywczych. Nie powinno w nim zabraknąć – będących podstawą piramidy – zaraz po ruchu – warzyw i owoców. Eksperci rekomendują, aby w ciągu dnia spożywać ich co najmniej 400 g, w 5 porcjach. Można przygotować prostą sałatkę, ale także warto mieć na uwadze, że jedną z porcji warzyw lub owoców może być szklanka (ok 200 ml) soku. Zatem dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie będzie np. miska płatków zbożowych z mlekiem czy jogurtem i orzechami albo kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z pomidorem, serem czy chudą wędliną, a do tego właśnie szklanka soku. Warto np. sięgnąć po pomarańczowy sok 100%. Jego szklanka zapewni ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać, dlatego musimy ją sobie dostarczać w pożywieniu. Sok to wygodna i szybka forma jej podania. Dzięki takiemu śniadaniu nie stracimy wiele czasu na przygotowanie, a nasz organizm zyska porcję energii i składników odżywczych z różnych, wartościowych grup produktów.
To, że szklanka soku stanowić może jedną z codziennych porcji warzyw i owoców, to dobra wiadomość, zwłaszcza dla zabieganych. Cóż jest prostszego niż nalanie sobie do szklanki soku z kartonu? Dlaczego więc po soki do śniadania sięgamy sporadycznie? Prof. Krystyna Gutkowska odpowiada – W Polsce nie mamy w zwyczaju pić soku do śniadania. Pijemy raczej ciepłe napoje. 7% badanych twierdzi wręcz, że sok nie pasuje do tego posiłku. Jedną z przyczyn może być fakt, że nie zawsze mamy świadomość, iż szklanka soku może być jedną z zalecanych 5 porcji warzyw lub owoców. Zdecydowanie zgadza się z takim stwierdzeniem tylko ¼ badanych. 44% zgadza się z nim, ale już tylko „raczej”. Na tym przykładzie widać, że znajomość zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania bywa powierzchowna i nie zawsze opiera się na rzeczywistym zgłębieniu tematu.

Skoro już wiemy, że skomponowanie idealnego śniadania jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu – zacznijmy wdrażać w życie nasze postanowienia dotyczące zdrowej diety. Niech codzienne, pełnowartościowe śniadanie stanie się pierwszym krokiem do zastosowania zaleceń specjalistów, a brak czasu przestanie być wreszcie wymówką do zadbania o własne zdrowie.

07-12-2017 14:58

Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?

Rekomendacje a rzeczywistość
Według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) codziennie należy spożywać przynajmniej 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 lub więcej porcji. Tak samo brzmią wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ). Podobne do IŻŻ instytucje w poszczególnych krajach Europy zalecają jednak spożycie różnych ilości produktów z tej grupy. Najwięcej warzyw i owoców zalecają swoim rodakom eksperci z Portugalii, którzy rekomendują, by spożywać aż 800 g warzyw i owoców. Uśredniony poziom rekomendacji dotyczących konsumpcji warzyw i owoców w Europie wynosi 537 g.
Większość Europejczyków niestety nie osiąga nawet minimalnego poziomu spożycia, zalecanego przez WHO. Statystyki dotyczące konsumpcji warzyw i owoców w Europie są alarmujące:
• Średnia konsumpcja produktów zaliczanych do grupy warzyw i owoców w UE wynosi ok. 341 g.
• Przeciętnie mieszkańcy Starego Kontynentu konsumują około 60% zalecanej dziennej dawki warzyw i owoców.
• Jedyną nacją, która spożywa rekomendowaną ilość warzyw i owoców są Włosi.
• Najbardziej z wytycznymi rozmijają się natomiast Szwedzi, spożywający niespełna 40% zalecanej dawki.
• Polacy również nie realizują zaleceń, konsumując zaledwie ok. 282 g. z sugerowanych przez IŻŻ 400 gramów warzyw i owoców, czyli spożywają nieco ponad 3,5 porcji owoców i warzyw.
• Polacy również nie spożywają wystarczającej ilości soków. Szklanka soku (ok. 200 ml) może stanowić jedną z minimum 5 zalecanych porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia. W 2016 roku, spożycie soków wśród Polaków kształtowało się na poziomie ok. 14 l na osobę na rok, co daje jedynie ok. 38 ml na dzień.
Europejska dieta do poprawy
Dysproporcje pomiędzy wskazaniami dietetyków a rzeczywistymi nawykami żywieniowymi mieszkańców Europy są więc wyraźne. Jaki wpływ na kondycję zdrowotną Europejczyków ma dieta uboga w warzywa i owoce? – Jedną z konsekwencji nieodpowiedniego odżywiania dzisiejszego społeczeństwa jest epidemia otyłości. Z problemem zbyt wysokiej masy ciała boryka się ponad połowa mieszkańców Europy. Niedobór warzyw i owoców w diecie podnosi również ryzyko wystąpienia wielu chorób niezakaźnych, w tym nowotworów, zawału, udaru oraz miażdżycy, które stanowią przyczynę 87% zgonów w Europie. Zawarte w warzywach i owocach mikroskładniki regulują funkcjonowanie organizmu i poza udziałem w profilaktyce chorób, mają również wpływ na codzienne samopoczucie – tłumaczy dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW.
Poprawa nawyków żywieniowych Europejczyków jest jednym z istotnych wyzwań, które stoją przed organizacjami działającymi w obszarze polityki zdrowotnej. – Zmiana nie może mieć charakteru gwałtownego, gdyż restrykcyjne rekomendacje są na ogół nieskuteczne. Jedną z inicjatyw, które w prosty sposób mogłyby zwiększyć udział warzyw i owoców w diecie Europejczyków jest włączenie szklanki soku do ich codziennego jadłospisu. Obecnie Europejczycy piją przeciętnie zaledwie 31 ml 100% soku dziennie. Gdyby do swojej diety włączyli szklankę (200 ml) soku, która może stanowić porcję warzyw i owoców, spożycie produktów z tej grupy wzrosłoby istotnie – dr Włodarek. – Nawyk picia soków warto kształtować od najmłodszych lat, gdyż spożywając sok dzieci przyzwyczajają się do smaku warzyw i owoców. Zalecany dla nich jest sok pomarańczowy, którego szklanka (200 ml) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dzieci na witaminę C – dodaje dr Włodarek
Problem zbyt niskiego spożycia warzyw i owoców dotyczy nie tylko Europejczyków, ale populacji całego świata. Pocieszający jest fakt, że ów problem został dostrzeżony przez międzynarodowe i lokalne organizacje, zajmujące się kwestią polityki zdrowotnej, które zachęcają do zmian nawyków żywieniowych. Tworzone przez nie rekomendacje i prowadzone na szeroką skalę kampanie edukacyjne przyczyniają się do stopniowej poprawy postaw i wzrostu świadomości właściwej diety. Znaczącym krokiem na rzecz wspierania zwiększenia spożycia warzyw i owoców, a także ich przetworów w codziennej diecie jest m.in. podpisanie 19 września w Warszawie, przez przedstawicieli z 21 państw z całego świata, w tym z Polski, Deklaracji na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy bez dodatku cukru.

Ogólnoeuropejski raport prezentujący porównanie krajowych wytycznych żywieniowych dotyczących spożycia owoców i warzyw dostępny jest pod adresem: https://fruitjuicematters.eu/files/a...ines_paper.pdf

07-12-2017 14:51

KOMENTARZ: DR HAB. DARIUSZ WŁODAREK SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO

Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z istotnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyjaśniamy co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najbardziej wartościowym źródłem jest 100% sok pomarańczowy.

Co to jest beta-kryptoksantyna i jaką rolę pełni?
Beta-kryptoksantyna należy do grupy karotenoidów, czyli substancji, które najczęściej kojarzą nam się z tym, że nadają produktom roślinnym charakterystyczny kolor – zwykle od żółtego, aż do głębokiej czerwieni. Dla organizmu człowieka beta-kryptoksantyna ma bardzo duże znaczenie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jako antyoksydant chroni nas przed skutkami stresu oksydacyjnego, a także ma znaczenie dla prawidłowej komunikacji międzykomórkowej. Przede wszystkim jest jednak prekursorem witaminy A – ważnej dla naszego narządu wzroku, układu odpornościowego, a także pełni istotną rolę w okresie wzrostu organizmu. Ostatnie badania pokazały, że żywność bogata w beta-kryptoksantynę stanowi lepsze źródło witaminy A oraz ma większe znaczenie dla zdrowia człowieka generalnie, niż się wcześniej spodziewano.

Dlaczego najlepsza jest ta z soku pomarańczowego?
Źródłem beta-kryptoksantyny są m. in. owoce cytrusowe, np. pomarańcze. Jednak, co ciekawe badania wykazały także, że jest ona lepiej przyswajana przez nasz organizm z poddanego pasteryzacji soku pomarańczowego niż ze świeżych owoców. To zatem jeszcze jeden powód, by pić sok pomarańczowy!

Pamiętajmy, że eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie min. 400g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może być szklanka, czyli ok 200 ml, soku. A ponieważ w wielu krajach świata spożycie tych produktów jest zbyt niskie od zalecanego, przedstawiciele 21 państw, także z Polski, – podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców – podpisali Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy bez dodatku cukru.

04-12-2017 10:52

O zdrowym odżywianiu wiemy coraz więcej – dlaczego nie stosujemy tej wiedzy w praktyce?

Dzięki akcjom edukacyjnym, takim jak „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, której VI edycja właśnie się zakończyła, rośnie świadomość społeczeństwa na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego trybu życia. Coraz więcej osób wie, że należy być aktywnym fizycznie, jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach i spożywać dużo warzyw i owoców. Z badań przeprowadzonych na grupie polskich mam wynika, że 71% wie czym jest zbilansowana dieta. Jednak tylko 36% respondentek przyznaje, że stosuje zrównoważoną dietę na co dzień . Wiedza żywieniowa społeczeństwa w wielu przypadkach nie ma realnych odniesień do codziennej praktyki, dlatego edukacja w zakresie zasad prawidłowego żywienia jest niezwykle istotna.

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, jak powinna wyglądać zrównoważona dieta. Świadomość tę widać m. in. w wynikach badań . 71% badanych wie, że powinna ona zawierać produkty wskazane w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej i składać się z 5 regularnie spożywanych posiłków (56%). 65% prawidłowo wskazuje również, że eksperci zalecają spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie. W porównaniu z rokiem 2015 świadomość tego faktu wzrosła o 13 punków procentowych. Coraz więcej osób prawidłowo wskazuje też, że szklanka soku może być jedną z warzywno-owocowych porcji – 89% (o 5% więcej niż w 2015 r). Jednocześnie jednak, mimo znajomości teorii – w praktyce odpowiednio zbilansowaną dietę na co dzień stosuje tylko 36% badanych. Dlaczego tak się dzieje?

Podawanymi przeszkodami w utrzymaniu prawidłowego sposobu odżywiania są: fakt, że każdy z domowników ma inne preferencje (deklaruje 24% badanych), odmienny plan dnia każdego członka rodziny i brak czasu (po 16%). Wymieniane są też: brak umiejętności kulinarnych, niedostępność warzyw i owoców poza sezonem, czy po prostu lenistwo. Jednak szczególnie niepokoi odpowiedź, w której aż 19% respondentek stwierdza, że powodem jest niechęć dzieci do warzyw i owoców. Poza tym połowa mam przyznaje, że nie dostosowuje diety swojej i członków rodziny do podejmowanych aktywności fizycznych.

Komentarze ekspertów
Prof. Krystyna Gutkowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – W wynikach badań wyraźnie widać rosnącą świadomość na temat zasad zdrowego odżywiania. Jest to efekt m. in. programów edukacyjnych podejmowanych przez różne organizacje. Jednak realna zmiana zachowań jest procesem długotrwałym i bardziej czasochłonnym. Pokazują to badania rynkowe na temat spożycia jednej z najważniejszych dla zdrowia kategorii spożywczych – warzyw i owoców. Od 2013 roku obserwujemy tu tendencję wzrostową, jednak są to wzrosty zbyt małe, by można było mówić o realizacji zaleceń ekspertów ds. żywienia w praktyce: w 2013 roku przeciętny Polak zjadał rocznie 102 kg warzyw, w 2014 roku - 104 kg, a w roku 2015 -- 105 kg. Wzrost nastąpił też w kategorii owoców, których w 2013 roku jedliśmy średnio 46 kg/osobę, w 2014 r - 47 kg/osobę, a w roku 2015 było to 53 kg/osobę rocznie. Skąd tak powolne zmiany przyzwyczajeń? – Wydaje nam się, że wszelkie zmiany wymagają dużego nakładu czasu i pracy. Tymczasem można zastosować metodę małych kroków. Nie trzeba od razu przebiegać 10 km czy zmieniać całego menu – można zacząć od spaceru po osiedlu, wypicia szklanki soku do śniadania czy zabrania kilku małych marchewek do pracy jako przekąski. W ten sposób powoli przyzwyczaimy się do zmian. Ważne są również wszelkie programy mające na celu podniesienie świadomości wśród matek i dzieci. Nawyki wyrobione w dzieciństwie zwykle towarzyszą nam przez całe życie, dzięki czemu obecne dzieci mają większą szansę wyrosnąć nie tylko na bardziej świadomych dorosłych, ale też na dorosłych, którzy znane sobie zasady zastosują na co dzień w praktyce. Istotne jest tu zaangażowanie i współpraca wszystkich osób opiniotwórczych – dietetyków, lekarzy, ekspertów ds. żywienia, jak też przedstawicieli mediów, z których czerpiemy znaczną część wiedzy na ten temat – wyjaśnia ekspert.

Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia – Badanie pokazało, że respondentki znają zalecenia ekspertów ds. żywienia i wiedzą, że podstawą zdrowej diety są warzywa i owoce, które należy jeść przynajmniej 5 razy dziennie. Prawidłowo też wskazały, że jedną z ich porcji może być szklanka soku. Jednocześnie jednak nie zawsze stosują tę zasadę w praktyce. Tymczasem produkty te mają niebagatelne znaczenie dla zdrowia – zawierają witaminy, składniki mineralne, błonnik i inne substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu na co dzień, ale też chronią nas przed chorobami dietozależnymi, takimi jak cukrzyca, choroby serca czy niektóre rodzaje nowotworów. Dlatego brak czasu nie powinien być wymówką. Nie może być nią także brak dostępności świeżych produktów, bo przecież wiele różnych produktów jest dostępnych w ciągu roku, a ponadto równie wartościowe są mrożonki i niskoprzetworzone przetwory, np. soki w kartonach. Niepokojące jest też, że połowa pytanych nie dostosowuje diety do podejmowanych aktywności fizycznych. W zdrowym stylu życia oprócz prawidłowego odżywiania ważny jest odpowiedni bilans energetyczny. Zatem, jeśli jesteśmy bardzo aktywni fizycznie powinniśmy dostosować swój jadłospis do większego wydatkowania energii. Należy przy tym pamiętać, że powinna ona pochodzić z wartościowych, naturalnych produktów, takich jak np. warzywa, owoce, soki czy pełnoziarniste przetwory zbożowe. Jak zatem widać, kampanie edukacyjne przybliżające te kwestie – takie, jak „5 porcji warzyw owoców lub soku”, są bardzo potrzebne.

Sekretarz Generalny KUPS, Barbara Groele – Cieszymy się, że nasz program „5 porcji warzyw owoców lub soku”, którego VI edycję właśnie zakończyliśmy, przynosi efekty i zwiększają świadomość społeczeństwa na temat zdrowego trybu życia. Jednocześnie jednak – mimo wzrostów konsumpcji tych produktów, Polska nadal boryka się ze zbyt niskim ich spożyciem i wciąż mamy problemy z utrzymaniem prawidłowego sposobu odżywiania. Pokazuje to, że konieczna jest dalsza edukacja – podkreśla Groele. I dodaje – Kwestia zbyt niskiego spożycia warzyw i owoców to problem globalny. Między innymi dlatego we wrześniu, podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców, którego byliśmy organizatorem przedstawiciele Polski, wraz z reprezentantami 21 innych państw podpisali Deklarację, w której zobowiązali się do dalszego wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów, takich jak np. soki, czy musy owocowe bez dodatku cukru. Nie bez przyczyny w Deklaracji uwzględniono niskoprzetworzone produkty. Nie w każdym kraju bowiem, społeczeństwo ma całoroczny dostęp do świeżych warzyw i owoców, ich dostępność zazwyczaj podyktowana jest sezonowością. Dlatego rekomendacje w wybranych państwach uwzględniają właśnie niskoprzetworzone produkty pochodzące z warzyw i owoców, w Polsce na przykład sok.

Podsumowując – tylko edukacja i długotrwałe budowanie prawidłowych postaw żywieniowych od najmłodszych lat dają szansę na to, że w przyszłości nasze społeczeństwo nie będzie musiało ponosić kosztów – zdrowotnych i materialnych – nieprawidłowego trybu życia, a zwłaszcza diety zbyt ubogiej w mające prozdrowotne właściwości warzywa, owoce i ich przetwory.

Strona 1 z 19:
 1 
 > 
Archiwum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:19.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X