menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

10-12-2019 16:23


Jedną z tajemnic głębi smaku i aromatu wina jest jego prawidłowe przechowywanie. Nowość produktowa marki MPM – chłodziarka do win, zapewnia napojom optymalne warunki do leżakowania. Tyle ile jest okazji, tyle butelek gromadzi się często w zakamarkach naszych szaf kuchennych czy kredensów. Czas przenieść je do dedykowanego miejsca!

Niezależnie od tego czy jesteśmy kolekcjonerami szlachetnych trunków, czy też często otrzymujemy je w prezencie, warto zastanowić się jaki jest prawidłowy sposób ich przechowywania, by nie zakłócić procesu ich dojrzewania i nie dopuścić do utraty walorów smakowych. Oczywiście optymalnym rozwiązaniem byłoby zaaranżowanie piwnicy rodem z burgundzkiej posiadłości czy też sycylijskiej winnicy, jednak ze względu na polskie warunki jest to mało realne. Alternatywnym i zdecydowanie bardziej dostępnym sposobem przechowywania jest wykorzystanie chłodziarki do wina. MPM-48-CW-47 – nowość produktowa marki MPM, dzięki regulacji temperatury (zakres: 11-18°C) oraz odpowiedniemu zaciemnieniu wnętrza, zapewnia idealne warunki do składowania alkoholu. W tym miejscu warto zaznaczyć, że zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura, a także jej wahania, mogą uruchomić niekorzystne procesy biochemiczne w winie.
Chłodziarka do wina MPM-48-CW-47 cena detaliczna: 599 pln

Bądź domowym Somelierem!

Oczywiście każdy gatunek rządzi się swoimi prawami, jednak ogólnie przyjęte zasady głoszą, że wina białe, różowe i musujące preferują chłodniejsze otoczenie. Z wina czerwonego natomiast głębię smaku wydobędziemy tylko wtedy, gdy będzie leżakować w temperaturze nie niższej niż 15 - 18°C. Wilgotność to kolejny ważny element, o którym należy pamiętać, chcąc zapewnić winu optymalne warunki przechowywania. Zgodnie z zasadami nie powinna być ona zbyt wysoka, ani zbyt niska, by nie skrócić potencjalnej długości życia wina. Idealna wilgotność powietrza powinna wynosić ok 65-80%. Chłodziarka MPM zachowuje wilgotność komory na poziomie 50-70%.

W trosce o jakość win.

Chłodziarka MPM do wina, ma nowoczesny, elegancki design. Czarna obudowa, minimalistyczny ekran LCD i panel sterowania elektronicznego, sprawiają, że urządzenie z łatwością wpasuje się w każde otoczenie. Wnętrze chłodziarki zdobią 3 jasne drewniane półki, które nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale ze względu na swoje poziome położenie, umożliwiają prawidłowe przechowywanie butelek. Taki układ sprawia, że korek jest nieustannie zanurzony w winie i nie wysycha. Nawilżony, chroni napój przed obecnością tlenu w butelce, która prowadzi do destrukcji walorów smakowych i zapachowych.

Szlachetna skrytka.

Niewielkie gabaryty (43 cm szerokości x 51 cm wysokości x 48 cm głębokości) sprawiają, że urządzenie mieści się w każdej kuchni czy salonie. Pojemność całkowita modelu MPM-48-CW-47 to 48 L, a zatem wystarczająco dużo, by zmieścić jednocześnie 16 butelek. Dodatkowym atutem jest również możliwość zamontowania drzwi z zawiasami po prawej lub lewej stronie, wedle naszego uznania.

Prosta zasada.

Mimo, że wiele osób przechowuje swoją kolekcję win w temperaturze pokojowej bądź w lodówce, oba te rozwiązania są na dłuższą metę zdecydowanie niekorzystne. Oczywiście zupełnie inna sytuacja jest w przypadku, gdy chcemy przez jedną lub dwie doby przechować wino po otwarciu. Niemniej rozpatrując temat długoterminowego składowania butelek, lodówka absolutnie się do tego nie nadaje. Drgania jakie wytwarza sprężarka w znaczny sposób zakłócają proces dojrzewania wina i niszczą jego cząsteczki, przez co smak i aromat znaczenie się pogarsza.

Tak więc by cieszyć się pełnią smaku, jak z toskańskiej kantyny, warto zainwestować w odpowiedni sprzęt do przechowywania swoich zapasów. Chłodziarka MPM do wina, model MPM-48-CW-47 to świetne rozwiązanie dla osób ceniących jakość i styl na lata.

26-11-2019 11:28


Śniadania na 100% z dżemami Łowicz


Kilka minut – tyle wystarczy, żeby przygotować pyszne śniadanie, które eksperci zgodnie uważają za najważniejszy posiłek dnia. Nie ma co szukać wymówek! Lepiej poszukać prostych i pożywnych przepisów. Zbożowy rogalik albo owsianka z dżemem Łowicz 100% z owoców da nam 100% satysfakcji i nastroi pozytywnie na cały dzień!
Wszyscy kochamy proste śniadania, które nie dosyć, że są pyszne, to jeszcze nie trzeba wiele czasu, by je przygotować. Czy można zacząć dzień lepiej niż od naleśników lub rogalików? Podane z dżemem Łowicz 100% z owoców, będą smakować całej rodzinie!


Mało wysiłku, dużo satysfakcji

Przygotowanie prostego śniadania nie wymaga dużo wysiłku, za to jego zjedzenie daje 100% satysfakcji. Eksperci podpowiadają, że śniadanie powinno się zjeść jeszcze przed wyjściem z domu. W końcu to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zasłaniajmy się więc brakiem czasu i pośpiechem. To tylko wymówka, bo przygotowanie prostego, pysznego śniadania może zająć nie więcej niż kilka minut. Część składników możemy przecież przygotować poprzedniego dnia, np. naleśniki. Rano wystarczy, że dodamy do nich dżem Łowicz 100% z owoców. Pyszne, proste i szybkie śniadanie gotowe!
Croissant, owsianka, a może naleśniki…?

Pomysłów na pyszne i proste śniadania z dżemami Łowicz 100% z owoców nie ma końca. Każdy znajdzie coś dla siebie! Masz ochotę na efektownego „przekładańca” z dżemem, jogurtem naturalnym i granolą? A może wolisz opcję wytrawną – pieczony camembert przełamany nutą dżemu z czarnej porzeczki? A może jednak pożywna owsianka z aromatycznym dżemem wiśniowym? Możesz też postawić na klasykę – wyśmienite naleśniki z dżemem truskawkowym, mascarpone i cynamonem. Jest też opcja dla bardzo zabieganych, czyli cieplutki croissant posmarowany ulubionym dżemem Łowicz. Niezależnie od tego, co wybierzesz – to będzie śniadanie tak dobre, że Łooo!
Prosty skład, lubiane owoce

Z dżemami Łowicz 100% z owoców śniadania są podwójnie proste – w przygotowaniu i w składzie! Dżemy 100% z owoców Łowicz sporządzono bowiem ze 100g owoców na 100g produktu. Takie owocowe śniadanie to samo najlepsze! Dżemy Łowicz 100% z owoców dostępne są w pięciu smakach: truskawka, czarna porzeczka, wiśnia, malina i brzoskwinia. Który z nich wybierzesz na śniadanie?

PYSZNE PRZEPISY NA ŚNIADANIA NA 100%

NALEŚNIKI CYNAMONOWE Z MASCARPONE I DŻEMEM ŁOWICZ 100% Z OWOCÓW - MALINA (10 SZTUK)

Składniki:
Dżem Łowicz 100% z owoców Malina
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
250 g serka mascarpone
200 ml kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
cynamon
świeże owoce do dekoracji

Wykonanie:
Zmiksuj składniki na ciasto.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni (średnica ok. 24-26 cm).
Ubij śmietankę z cukrem, pod koniec ubijania dodaj mascarpone.
Na spód naleśników wyłóż cienką warstwę śmietanowego kremu, kolejno porcję dżemu i zwiń w rulon.



DŻEMOWO-JOGURTOWY PRZEKŁADANIEC Z GRANOLĄ I DŻEMEM ŁOWICZ 100% Z OWOCÓW - TRUSKAWKA


Składniki:
Dżem Łowicz 100% z owoców Truskawka – 2 czubate łyżki
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki granoli

Wykonanie:
Połowę jogurtu wymieszaj z 2 łyżkami dżemu i napełnij dno szklanki.
Kolejno przełóż pozostały jogurt, a wierzch uzupełnij granolą.
Zależnie od preferencji możesz dołożyć kolejne warstwy.


22-11-2019 10:16

Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Zwiększenie świadomości dotyczącej prawidłowego odżywania, a także upowszechnianie wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości warzyw i owoców są efektem wielu programów i akcji informacyjno-edukacyjnych w zakresie zdrowia i żywienia. Jednak pomimo tak licznych działań wspierających i promujących wpływ właściwe skomponowanej diety na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wciąż nie wszyscy Polacy spożywają zalecane minimum 400 g warzyw i owoców dziennie – przeciętnie spożywamy ich zaledwie ok. 280 g. Skąd wynika więc rozbieżność pomiędzy teorią, a codzienną praktyką?
W nowych wynikach badań opublikowanych w Nutrition Reviews wskazano na kilka czynników przyczyniających się do ogólnokrajowego niewystarczającego spożycia owoców i warzyw, sugerując, że przyczyną tego zjawiska mogą być aspekty psychologiczne.
Autor badań dr David Benton, profesor psychologii, z Uniwersytetu w Swansea skomentował przytoczone wyniki: Dzięki kampaniom prozdrowotnym, przekazywanie konsumentom wiedzy jest proste. Trudniejszą są zmiany zachowania. Mimo tego, że wiele osób zna „zasadę 5 porcji”, w praktyce dla wielu z nich trudnością jest przełożenie zdobytej wiedzy na realną zmianę nawyków żywieniowych, bo nie są na to mentalnie gotowi. Podstawą każdej zmiany jest wiara we własne możliwości.
Dr Benton wskazuje na czynniki psychospołeczne, które wpływają na spożycie owoców i warzyw jako efekt poczucia własnych możliwości i wiedzy, że spożywanie tych produktów pozytywnie wpływa na stan zdrowia. Wyjaśnia, że wewnętrzna motywacja (lub możliwość wyboru) częściej powoduje pozytywne zachowania zdrowotne niż motywacja zewnętrzna (lub działania w celu akceptacji społecznej). Kiedy badamy powody niewystarczającego spożycia owoców i warzyw, wiele osób wskazuje jako przyczynę bariery, takie jak np.: czas przygotowania, dostępność czy cena warzyw i owoców. Jednak jak sugerują badania – nasze poczucie własnych możliwości, czyli nasze przekonanie, że możemy osiągnąć cel, jest decydującym czynnikiem w zwiększeniu konsumpcji owoców i warzyw. – dodaje dr Benton.
Zmieniając nasz sposób myślenia i koncentrując się na praktycznych rozwiązaniach, możemy pokonać te bariery. Na przykład spożywanie soku owocowego, w porównaniu do zjedzenia całego owocu, często wiąże się z poczuciem skuteczności w osiąganiu celu jakim jest wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców do diety, a tym samym częściej jest przyczyną długoterminowej zmiany diety. Włączenie soku owocowego do diety nie ma na celu zastąpienia nim owoców, ale może potencjalnie przyczynić się do zwiększenia konsumpcji owoców jako takich. Ponadto, warto także podkreślić, że w opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, podstawę stanowią warzywa i owoce, a jedną ich porcją może być właśnie szklanka soku, a w przypadku osób starszych nawet dwie szklanki . – A jak pokazują wyniki badań, osoby pijące sok owocowy o 42% mają większe szanse na zrealizowanie założeń i spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. – podsumowuje dr Brenton.
Potwierdzeniem są wyniki badania opublikowane w Journal of Behavioural Medicine , w których oceniano wpływ poczucia własnej skuteczności w utrwalaniu zachowań mających wpływ na wzrost spożycia owoców i warzyw. W przedmiotowym badaniu uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy – każdej z nich przekazano podstawową wiedzę z zakresu żywienia i zdrowia, z uwzględnieniem korzyści dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wynikających ze zwiększenia spożycia owoców i warzyw. Dodatkowo, jedna grupa miała wziąć również udział w programie koncentrującym się na skuteczności w działaniu – zadaniem w ramach programu było np. zaplanowanie, kiedy i gdzie badani będą spożywać warzywa i owoce. Wyniki badania pokazały, że grupa, która została zaangażowana dodatkowo w program, wykazywała większą skłonność do spożywania posiłków i faktycznie konsumowała większe ilości owoców i warzyw w porównaniu z grupą, która nie była zaangażowana w dodatkowe zadanie.

Wskazówki dotyczące zwiększania skuteczności działania
Dr Benton radzi, w jaki sposób zwiększyć skuteczność w poprawie stylu życia na bardziej zdrowy:
• Wybieraj żywność, która nie sprawia ci trudności w konsumpcji. Spożywanie soku owocowego, w porównaniu do zjedzenia owocu, często wiąże się z poczuciem skuteczności w osiąganiu celu jakim jest wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców do diety, np. ze względu na to, że otwarcie kartonu czy butelki nie stanowi bariery dla większości osób. Jest to szybki i wygodny sposób na wprowadzenie 1 z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców. Śniadanie jest świetną okazją, by uzupełnić je o porcję zdrowia – dodaj do niego szklankę (200 ml) 100% soku owocowego i rozpocznij dzień z uśmiechem;
• Planując codzienne menu, pamiętaj o uwzględnieniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Pamiętaj, aby mieć w domu odpowiednią ilość owoców, warzyw i soków;
• Szukaj posiłków, których jedzenie sprawi Ci przyjemność i próbuj nowych dań, które ładnie wyglądają: np. wybierz mieszankę warzyw z sosem, który lubisz – może być pikantny, na bazie imbiru, pomidora lub cytrusów, najważniejsze by danie ci smakowało.
• Licz swoje owocowo-warzywne porcje, podobnie jak liczysz kroki. Próbując wykonywać rekomendowane 10 000 kroków dziennie, dlaczego miałbyś nie spróbować jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?
Wskazówki pomagające zrealizować rekomendacje dotyczące spożywania minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie
Szybkie tempo życia, wiele wyzwań i wciąż za krótka doba, to dla wielu osób dobra wymówka aby nie zwracać uwagi na dietę. Tymczasem, dbanie o zbilansowaną, zdrową dietę rodziny oraz spożywanie minimalnej rekomendowanej ilości warzyw i owoców dziennie wcale nie wymaga dodatkowego czasu, ani wysiłku, wystarczy dobra organizacja dnia i motywacja do zmiany – podsumowuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.

28-10-2019 15:25

Nowe doniesienia naukowe przedstawione podczas 13-ego Kongresu Federacji Europejskich Towarzystw Żywienia (FENS) potwierdzają, że spożywanie 100% soku pomarańczowego ma neutralny, a nawet pozytywny wpływ na organizm w kontekście otyłości i zdrowia układu krążenia. Hesperydyna, mało znany polifenol z cytrusów, obecny w 100% soku pomarańczowym, jest coraz częściej przedmiotem zainteresowań naukowców ze względu na wyniki badań wskazujące na jej korzystny wpływ na organizm.
Podczas 13-ego Kongresu Federacji Europejskich Towarzystw Żywienia (FENS), który odbył się 15-18 października w Dublinie zostały zaprezentowane wnioski, dotyczące 100% soku pomarańczowego jako ważnego źródła hesperydyny – naturalnego związku z owoców cytrusowych, który może pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Podczas konferencji zaprezentowano także wyniki innych badań, które wykazały, że wypicie szklanki soku pomarańczowego dziennie nie wpływa na zwiększenie masy ciała, pomimo obaw niektórych ekspertów.
Hesperydyna – nowa witamina C?
Sok pomarańczowy charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, ale również zawiera mniej znane naturalne związki, które także mogą korzystnie oddziaływać na zdrowie, na przykład poprzez wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Nowe dane uzyskane z ponad 350 firm przetwórczych na całym świecie przez niezależnych audytorów SGF International pokazują, że szklanka soku pomarańczowego jest bogatym źródłem hesperydyny – polifenolu występującego w owocach cytrusowych i sokach z cytrusów. W przeprowadzonych badaniach klinicznych spożycie hesperydyny doprowadziło do znacznie niższego ciśnienia krwi, prawdopodobnie poprzez poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.
Komentując wyniki badań zaprezentowane podczas konferencji współautor badań dotyczących hesperydyny, profesor Ralf Schweiggert z Uniwersytetu Geisenheim powiedział: Zakres poziomu hesperydyny w soku pomarańczowym jest bardzo szeroki, co rodzi pytanie, czy w przyszłości moglibyśmy wybrać takie odmiany pomarańczy i metody wyciskania soku, które zapewniają najwyższą zawartość hesperydyny. Biorąc pod uwagę, pojawiające się dowody na wpływ soku na zdrowie naczyń krwionośnych oraz fakt, że wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu, może to przynieść korzyści dla osób pijących regularnie sok pomarańczowy.

Czy picie soku powoduje otyłość?
W metaanalizie badań przedstawionych podczas kongresu FENS, oceniono, czy codzienne spożycie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko przyrostu masy ciała u osób dorosłych. W literaturze przedmiotowych badań odwołano się do 17 kontrolowanych badań klinicznych z udziałem ponad 200 uczestników. W ramach testów, przez okres 4-12 tygodni uczestnicy pili 100% sok pomarańczowy, gdzie dzienne spożycie wahało się od 250 do 500 ml (2-3 szklanki).
Wyniki badań nie wykazały statystycznego wpływu dziennego spożycia soku pomarańczowego na masę ciała, uspokajając tym samym obawy związane z ryzykiem wystąpienia otyłości jako efektu włączenia szklanki soku do codziennej diety.
Autorka badań, dr Carrie Ruxton, dietetyk z Wielkiej Brytanii, skomentowała te wyniki następująco: Wypicie szklanki
(150 ml) 100% soku pomarańczowego dziennie to zaledwie 60 kalorii, jednak niekiedy słyszy się opinie, aby zrezygnować z picia soków, ponieważ zawarte w nich naturalne cukry mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała. Wręcz przeciwnie, jak wyraźnie wykazano w przeprowadzonej metaanalizie, nie istnieje taki związek nawet przy spożyciu do 500 ml soku dziennie, co przekracza standardowe zalecenia żywieniowe. 150 ml 100% soku spożywanego codziennie może stanowić źródło witaminy C, polifenoli i potasu – który wspiera prawidłowe ciśnienie krwi. Jednak pomimo tak oczywistych korzyści, wiele ludzi wciąż nie pije soków, a średnie ich spożycie w Europie wynosi 40-50 ml dziennie.
Czy sok owocowy i słodki napój to to samo?
Podczas dedykowanego sympozjum podczas kongresu FENS dyskusji została poddana kontrowersyjna kwestia – czy 100% sok owocowy powinien zostać zaklasyfikowany jako owoc przetworzony, czy raczej jako słodki napój bezalkoholowy.
Profesor John Sievenpiper z Uniwersytetu w Toronto, podkreślił, w jaki sposób obawy dotyczące słodkich napojów gazowanych doprowadziły do działań na rzecz poprawy zdrowia publicznego, takich jak wytyczne dietetyczne, podatki i ograniczenia reklamowe. 100% soki owocowe zostały także uwzględnione w tych działaniach, chociaż naturalny cukier w nich zawarty w inny sposób oddziałuje na organizm niż ten pochodzący ze słodkich napojów. W przeciwieństwie do słodkich napojów, 100% sok owocowy wykazuje korzyści w zakresie zdrowia publicznego, takie jak zmniejszanie ryzyka śmiertelności z powodu choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu – mimo że zawiera naturalne cukry. Dostępne wyniki badań wskazują, że 100% sok owocowy jako element zbilansowanej diety ukierunkowanej na utrzymanie prawidłowej masy ciała wykazuje większe korzyści kardiometaboliczne niż potencjalne szkodliwe skutki uboczne – powiedział profesor John Sievenpiper.
Profesor Ralf Schweiggert, z Uniwersytetu Geisenheim, dokonał ważnego bezpośredniego porównania 100% soku z napojami dosładzanymi cukrem, zwracając uwagę, że 100% sok dostarcza kompleksową dawkę składników odżywczych, w tym witaminę C, witaminę A i kwas foliowy, które charakteryzują się korzystnym wpływem na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzienne wahania poziomu cukru we krwi wydają się być niższe, w przypadku spożywania soku pomarańczowego w porównaniu do wyników po spożyciu słodzonych napojów. Uważa się, że jest to spowodowane zawartością hesperydyny, która może spowalniać wchłanianie cukru z układu pokarmowego. Istnieją również dowody na to, że hesperydyna może pozytywnie wpływać na skład jelitowej flory bakteryjnej, a także może pomóc w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu, zmniejszając w ten sposób problemy ze stawami i opóźniając, a nawet zapobiegając wystąpieniu dny moczanowej. Te wnioski potwierdzają, że 100% soku nie należy klasyfikować jako „słodkiego napoju” – komentuje profesor Ralf Schweiggert.
Dr David Vauzour, z Uniwersytetu Wschodniej Anglii zbadał nowy aspekt soków owocowych tj. polifenole, które pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Coraz więcej wyników badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach, wskazuje, że polifenole z cytrusów wykazują ochronne działanie na mózg. Dzieje się tak, ponieważ polifenole oddziałują z bakteriami jelitowymi i są przekształcane w substancje, które bezpośrednio wpływają na starzejące się komórki mózgowe oraz naczynia krwionośne, które dostarczają do nich składniki odżywcze i tlen. Właśnie dlatego uważa się, że flawonoidy z cytrusów pełnią funkcję ochronną przed pogorszeniem się funkcji poznawczych i mogą potencjalnie zapobiegać postępowi chorób neurodegeneracyjnych – zauważył dr David Vauzour.

28-10-2019 15:24

KOMENTARZ: Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, Adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum

W ostatnich latach ukazało się wiele badań, które potwierdzają właściwości licznych biologicznie aktywnych związków występujących w sokach owocowych. Wyniki te dostarczają coraz więcej dowodów na pozytywny wpływ bogatej matrycy odżywczej soków owocowych na zdrowie , , .

Czy istnieje związek pomiędzy spożywaniem soków, a otyłością?
Mimo licznych korzyści płynących ze spożywania soku owocowego, wciąż jest wiele doniesień popularno-naukowych, które zwracają uwagę na zwartość cukrów w tych produktach, łącząc ten fakt z występowaniem nadwagi i otyłości zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. Przeciwnicy soków owocowych wskazują na to, że otyłość występuje na poziomie epidemii, a związane z nią koszty opieki zdrowotnej są ekstremalnie duże. Za przyczynę tej sytuacji podają wysokie spożycie cukru pochodzącego głównie ze słodzonych napojów (SSB). Wyniki badań dotyczące tej kategorii produktów są często ekstrapolowane na soki owocowe, ponieważ niektóre z nich są naturalnie słodkie (w wyniku zawartości naturalnych cukrów pochodzących z owoców). Jednak jak pokazują amerykańskie badania na przestrzeni ostatnich 20 lat preferencje spożycia płynów zmieniły się i dzieci piją głównie wodę – taki sam trend rysuje się w ostatnim czasie również w przypadku polskich dzieci. , Pomimo tych zmian skala problemu nadwagi i otyłości w populacji pediatrycznej w USA nie zmieniła się, a w Polsce nadal rośnie , .

Niezależnie od roli cukru, wiele innych czynników wpływa na wzrost wskaźnika otyłości, a najważniejszą rolę odgrywa tu nadwyżka ogólnej energii z diety przy niskim poziomie aktywności fizycznej. W metaanalizie 22 badań, w których próbowano odnaleźć zależność pomiędzy spożyciem soków, a otyłością, dodatni związek zaobserwowano tylko w tych badaniach, w których wyniki nie były kontrolowane ze względu na energetyczność diety, natomiast w badaniach, w których taka analiza miała miejsce nie zaobserwowano zależności pomiędzy spożyciem soków, a otyłością u dzieci i młodzieży . Również w metaanalizie Auerbacha, w której przeanalizowano 4657 badań, zauważono, że jedynie 8 z nich charakteryzowało się obserwacją badanych dłuższą niż 6 miesięcy oraz brano w nich pod uwagę kaloryczność diety jako czynnika zakłócającego . W żadnym z tych badań nie zaobserwowano, aby spożycie soku owocowego w izokalorycznej diecie powodowało wzrost masy ciała u dzieci i młodzieży. Co więcej, nie zaobserwowano żadnego negatywnego wpływu spożycia soków na profil lipidowy, kontrolę glikemii czy ciśnienie krwi. W ostatnim czasie ukazały się również wyniki badania HAPIEE, w którym analizowano m.in. trendy spożycia płynów wśród młodzieży we Europie Wschodniej. W tym badaniu również nie zaobserwowano zależności między spożyciem soku owocowego 100% a masą ciała dzieci. Podkreślono również, że z uwagi na wyniki wielu badań dotyczących soków owocowych można polecić ich spożywanie różnym populacjom bez ryzyka ich szkodliwego wpływu na masę ciała . Dodatkowo, warto też zaznaczyć, że dieta osób spożywających soki owocowe zawiera więcej całych owoców, mniej dodatku cukru i większe ilości witaminy C, magnezu, potasu, a także żywności zawierającej błonnik, niż w przypadku osób, które nie włączają soków do swojej codziennej diety.

Czy spożywanie soków może zwiększyć spożycie warzyw i owoców?
Przeciwnicy spożywania soków owocowych twierdzą m.in., że sok nie zastąpi porcji całych owoców, ponieważ zawiera mało błonnika lub zupełnie jest go pozbawiony. Chociaż soki klarowne właściwie nie zawierają błonnika, należy podkreślić, że proces wyciskania soku zatrzymuje większość prozdrowotnych składników odżywczych i fitochemicznych z całego owocu. Bioaktywne składniki 100% soku owocowego wykazały pozytywne działanie kliniczne na markery oksydacyjne, stan zapalany, reaktywność śródbłonka, profile lipidowe, nadciśnienie i agregację płytek krwi , . Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów ds. żywienia dziennie powinno spożywać się przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z nich może stanowić szklanka soku. Niestety, jak pokazują wyniki badań polskie dzieci nie spełniają tych wymagań i nie spożywają codziennie warzyw i owoców, co najwyżej sięgają po nie tylko kilka razy w tygodniu. Wymaga to zmiany, ponieważ wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych przynosi korzystne dla zdrowia rezultaty na przestrzeni dalszego życia. Pomocne w tym mogą okazać się soki, bo jak wskazują wyniki badań NHANES 2007–2010, dzieci pijące soki owocowe spożywają również więcej owoców w porównaniu do tych które soków nie piją .

Amerykańska agencja USDA w odpowiedzi na pojawiające się rekomendacje mówiące o unikaniu soków w diecie dzieci, zwraca uwagę na ekonomiczne i żywieniowe korzyści płynące z ich spożywania. M.in. podkreśla fakt, iż mimo że soki zawierają mało błonnika to posiadają wartość odżywczą, która ma korzystny wpływ na dietę dzieci i ich zdrowie, a spożycie soków pomaga w osiągnięciu rekomendacji dotyczących spożywania warzyw i owoców . Dodatkowo, spożywanie soku może być szczególnie ważne dla podniesienia jakości diety populacji o niższym statusie społeczno-ekonomicznym, biorąc pod uwagę rosnące ceny owoców i warzyw, codzienne przestrzeganie zaleceń dotyczących ich spożycia minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie staje się wyzwaniem. Murray w pracy z 2019 r. dotyczącej wzorów żywieniowych spożycia owoców i soków owocowych przez dzieci i młodzież stanowczo podkreśliła, że rekomendacje żywieniowe mówiące o wykluczaniu poszczególnych produktów spożywczych bez rozważania ich wpływu na ogólną jakość diety może zaszkodzić zachowaniom żywieniowym bez zauważalnych korzyści zdrowotnych .

Strona 1 z 24:
 1 
 > 
Archiwum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:03.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.