menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Czy pojemniki próżniowe są zdrowe?
11-29-2020 06:41 PM

Próżniowe przechowywanie żywności to najłatwiejszy sposób na przedłużanie żywności surowego jak i gotowego już jedzenia. Świeżość i zdatność do spożycia możemy przedłużyć nawet pięciokrotnie. Próżnia to środowisko beztlenowe, które uniemożliwia rozwój i namnażanie się bakterii, zapobiega jełczeniu czy wysuszaniu się produktów. Przechowywać próżniowo można niemal każdy rodzaj żywności- od wędlin aż po kawę czy herbatę.

Problem marnowania żywności - pomyśl o pojemnikach próżniowych

Czy wiecie, że aż 42% Polaków deklaruje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie, a 35% robi to nawet kilkukrotnie w ciągu miesiąca. Pod względem ilości wyrzucanego jedzenia zajmujemy 5. miejsce wśród krajów UE, a statystycznie tylko jeden Polak wyrzuca rocznie 235 kg żywności! Dane są więc zatrważające. Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim nie umiemy racjonalnie robić zakupów jak i nie potrafimy dobrze przechowywać. W sklepach często kuszą nas promocje typu 2+1, kupujemy zbyt dużo, a gdy nie zdążymy wszystkiego zjeść, wyrzucamy nadmiar. Dobrze jest więc chodzić na zakupy zawsze z listą zakupową i ściśle się jej trzymać. Dobry sposób to także sprawdzanie codziennie daty ważności produktów jakie mamy w domu i sukcesywne wykorzystywanie ich, póki są zdatne do zjedzenia.

Ważny krok ku niemarnowaniu jedzenia to także wyrobienie w sobie umiejętności właściwego przechowywania żywności. Najlepszym sposobem są pojemniki próżniowe, do których nie ma dostępu tlen. Jedzenie w nich zamknięte jest więc przechowywane w warunkach hermetycznych, gdzie nie rozwijają się bakterie, pleśnie czy grzyby. Przechowywanie próżniowo mięso można dodatkowo marynować, a pokrojoną na plastry wędlinę ochronić przed wczesnym wysuszeniem. Przekłada się to na oszczędność i podnosi jakość jedzenia. W pojemnikach próżniowych firmy https://seeyoo.pl/ można przechowywać dosłownie wszystko- sery, nabiał, produkty i napoje mleczne, surowe czy pieczone mięsa, wędliny, owoce, warzywa, zupy, sosy, ciasta, pieczywo, produkty sypkie, herbatę, kawę, etc. Przechowywanie ich w próżni zachowuje 100% ich smaku i aromatu, a dodatkowo także wszystkie wartości odżywcze.

Przechowywanie próżniowe, a zdrowie

Przechowywanie próżniowe żywności ma duże znaczenie dla zdrowia- wszak pozwala na jedzenie produktów czy dań, które są świeże. Nie ma więc mowy o możliwości zatrucia się lub jedzenia czegoś, co pozbawione jest wartości odżywczych czy witamin. Jak przechowywanie próżniowe wpływa na żywność? Przechowywanie w próżni suchych pokarmów zapobiega ich wilgotnieniu, a produkty wilgotne przechowywane próżniowo nie wysuszają się (np. wędliny czy sery). Jeśli przechowujemy próżniowo tłuste produkty lub dania- np. masło, nie ulegnie ono w sposób szybki jełczeniu czy rozwarstwianiu się tłuszczu- próżnia opóźnia znacząco procesy psucia się tłuszczy. W pojemnikach próżniowych zaleca się marynować żywność- próżnia sprawia, że marynata i jej składniki znacznie lepiej wnikają w marynowane mięso - potrawa jest znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

Wybierając pojemniki próżniowe trzeba jednak zwracać uwagę, by były to pojemniki od sprawdzonego producenta, oferującego produkt bezpieczny.
Odpowiedz 0 Komentarzy



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:38.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.