menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Nazwa użytkownika
Awatar użytkownika swoszowicekrakowswoszowicekrakow
O mnie
Brak informacji.
Moje zainteresowania
Nie podano żadnych zainteresowań.
Album
Brak zdjęć.
Informacje kontaktowe
Brak informacji kontaktowych.
Zdjęcie
Zdjęcie użytkownika swoszowicekrakow
 
Szybkie komentarze
Brak komentarzy.
Ostatnie wpisy do bloga
20-04-2017

Siarka w żywności występuje pod różnymi postaciami, między innymi jako allina, aminokwasy siarkowe, czyli metionina i cysteina oraz tiamina i biotyna należące do witamin z grupy B. Nie są to te same związki, które wypełniają lecznicze wody siarczkowe, więc kierując się samym zapachem nie będziemy w stanie określić, które produkty spożywcze są najlepszym źródłem siarki. Dlatego warto mieć świadomość, gdzie znajdziemy jej najwięcej. Niezależnie bowiem od postaci w jakiej siarka występuje jest to pierwiastek odgrywający niezwykle ważne role w naszym organizmie.

Siarka jest przyswajana głównie z białek zawierających aminokwasy siarkowe oraz w połączeniach z żelazem. W organizmie zostaje wbudowana w różne związki, odgrywające istotne role w prawidłowym funkcjonowaniu tkanek i narządów człowieka.

Jest konieczna do syntezy endogennych aminokwasów i enzymów oraz przeciwciał i glutationu, wpływając tym samym na pracę układu odpornościowego. Siarka buduje tkankę łączną, która występuje w ścięgnach, kościach, skórze, chrząstce oraz w ścianach naczyń krwionośnych oraz tworzy roztwory koloidalne, wchodzące w skład mazi stawowej i pokrywające powierzchnię włókien mięśniowych. Odpowiada zatem za stan naszych kości, elastyczność stawów, sprawność całego układu mięśniowo-szkieletowego i kondycję skóry. Siarka zmniejsza też stany zapalne stawów i bóle stawowe, hamuje proces niszczenia kolagenu, przyspiesza regenerację tkanek oraz zmniejsza ryzyko powstawania blizn.

Pierwiastek ten wypełnia wnętrze komórek oraz buduje błony cytoplazmatyczne przez co odpowiada za ich przepuszczalność i za zdrowie każdej komórki ludzkiego ciała, w tym także komórek mózgu. Siarka pobudza włosy i paznokcie do wzrostu oraz pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich, dzięki czemu ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie ale też na urodę i hamowanie procesów starzenia.

Wchodząc w skład heparyny siarka wykazuje działanie antykoagulacyjne, czyli zmniejsza tendencję krwi do tworzenia zakrzepów, a ponadto poprawia przepływ krwi i utrzymuje elastyczność tętnic. Obniża tym samym ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zawału serca i udaru mózgu. Siarka wchodzi w skład insuliny, która jest niezbędna do utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi, może więc zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę, a także ułatwiać wyrównanie glikemii u osób chorych. Dzięki siarce szybciej są usuwane z komórek substancje szkodliwe, takie jak toksyny czy kwas mlekowy oraz szybciej docierają do komórek substancje odżywcze, co może być szczególnie korzystne dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Siarka może również odgrywać istotną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, ponieważ wzmacnia błonę śluzową jelit.

Siarkę możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. Bogate w nią są ryby, mleko krowie i mleczne przetwory, jaja, wieprzowina, wołowina i drób. Z owoców na szczególną uwagę zasługują porzeczki czerwone i czarne, truskawki, figi i awokado, a z warzyw cebula, czosnek, brokuły, seler, kukurydza, rzodkiewka i pomidory. Znaczne ilości siarki znajdziemy też w nasionach roślin strączkowych, takich jak fasola i groch, a spośród produktów zbożowych najlepszym źródłem siarki będą płatki owsiane. Mimo powszechnego występowania siarki w żywności znaczne ograniczenie białka w codziennym jadłospisie może doprowadzić do obniżenia jej podaży z dietą. A jest ona potrzebna do prawidłowego przyswajania innych składników pokarmowych, takich jak magnez, krzem, sód, mangan, wapń, chlor, żelazo, jod i potas. Dlatego restrykcyjne diety odchudzające lub nieprawidłowo zbilansowane diety eliminacyjne mogą doprowadzić do znacznych niedoborów pokarmowych oraz zaburzać metabolizm głównych składników odżywczych, czyli tłuszczów, białek i węglowodanów.

Na niezwykłe właściwości siarki zwraca się coraz większą uwagę. Można ją znaleźć nie tylko w żywności ale także w licznych suplementach diety zawierających kompleksy witamin i składników mineralnych. Siarka jest również naturalnie pozyskiwana do tworzenia preparatów zawierających w swoim składzie wyłącznie siarkę, a dokładnie metylosulfonylometan – jej organiczny związek. Może być skuteczny w leczeniu licznych chorób, takich jak alergie, choroby stawów, bóle mięśniowe, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, choroby skóry, zakażenia grzybicze, choroby pasożytnicze i miażdżyca.

Siarka, która naturalnie występuje w żywności, jest składnikiem pożądanym. Ważne jest jednak to, aby odżywiać się zdrowo, racjonalnie i wybierać do spożycia jak najmniej przetworzone produkty. Siarka wchodzi również w skład dodatków do żywności, przede wszystkim substancji konserwujących, takich jak bezwodnik kwasu siarkowego (dwutlenek siarki), którego należy w diecie unikać. Dodawany jest on przede wszystkim do wina i piwa, suszonych owoców, przecierów owocowych i konserwowych warzyw. Po otwarciu butelki lub słoika warto odczekać kilka chwil, aby część dwutlenku siarki się ulotniła, natomiast spośród suszonych owoców warto wybierać te bez substancji konserwującej. W przeciwieństwie do siarki organicznej, którą znajdziemy w czosnku czy cebuli, bezwodnik kwasu siarkowego nie jest składnikiem korzystnym dla naszego zdrowia i dlatego nie powinien być spożywany w nadmiarze.

Jak widać, siarka pełni wiele różnych zadań w naszym organizmie. Występuje w nim w niewielkich ilościach, jednak wchodząc w skład każdej komórki ciała, okazuje się niezbędna do zachowania zdrowia. Jest powiązana z innymi mikro i makroelementami już na etapie przyswajania z przewodu pokarmowego, dlatego tak istotne jest codzienne stosowanie racjonalnej i pełnowartościowej diety, która zapewni nam dowóz niezbędnych składników mineralnych, w tym także siarki. Należy być ostrożnym przy wprowadzaniu zmian w swój sposób odżywiania, a wszelkie nowinki dietetyczne promujące specyficzne diety lub eliminacje pewnych składników pokarmowych z diety należy brać pod lupę, a najlepiej skonsultować je ze specjalistą. To może nas ochronić przed ewentualnymi niedoborami pokarmowymi, na które możemy się narazić mimo szczerych chęci i motywacji do wprowadzania zmian na lepsze.

Ewa Ludwiczak
Dietetyczka w Uzdrowisku Kraków Swoszowice oraz Centrum Rehabilitacji Swoszowice



JADŁOSPIS bogaty w siarkę 1800 kcal

Dzień 1

Śniadanie

Owsianka z gruszką i orzechami

Płatki owsiane gotujemy na mleku, przekładamy do miseczki, dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę i rozdrobnione orzechy brazylijskie, posypujemy cynamonem.

Drugie śniadanie

Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem

Kroimy paprykę i ulubioną sałatę, np. rzymską (kilka liści), przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ugotowany i wystudzony brązowy ryż oraz odsączonego tuńczyka z puszki, skrapiamy oliwą z oliwek.

Obiad

Zupa kalafiorowa z makaronem
Pieczony indyk z pęczakiem i surówką z białej kapusty

Gotujemy zupę kalafiorową na drobiu, podajemy z makaronem pełnoziarnistym.
Pierś z indyka przyprawiamy, kroimy cukinię i cebulę, lekko przyprawiamy ziołami, warzywa i indyka umieszczamy w folii do pieczenia lub w zamykanym naczyniu żaroodpornym, pieczemy w piekarniku. Gotujemy kaszę pęczak, ugotowaną posypujemy natką pietruszki. Białą kapustę szatkujemy, dodajemy marchew startą na tarce, skrapiamy oliwą z oliwek.

Podwieczorek

Jogurt z bananem

Banana kroimy w plasterki, dodajemy do jogurtu naturalnego.

Kolacja

Kanapki z pastą z białej fasoli i rzeżuchy

W blenderze miksujemy białą fasolę - ugotowaną lub konserwową odsączoną z zalewy, dodajemy chrzan tarty i rzeżuchę, mieszamy razem, przyprawiamy do smaku. Zamiast rzeżuchy można dodać inną zieleninę: natkę pietruszki, koperek, bazylię. Pastę nakładamy na żytnie pieczywo posmarowane cienko masłem. Podajemy z pomidorem i sałatą.

Dzień 2

Śniadanie

Bułka z szynką, jajkiem na miękko i warzywami

Bułkę grahamkę kroimy na pół, smarujemy cienko masłem, przekładamy dobrej jakości szynką wieprzową i sałatą. Podajemy z jajkiem ugotowanym na miękko oraz warzywami, np. papryką i rzodkiewką.

Drugie śniadanie

Kefir z płatkami i owocami

Płatki jaglane zalewamy kefirem naturalnym, odstawiamy na kilka minut. Kroimy
pomarańczę, dodajemy do kefiru, posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

Obiad

Zupa cebulowa z ziemniakami
Schab duszony z kaszą gryczaną i surówką z marchewki

Gotujemy zupę cebulową na drobiu, podajemy z ziemniakami.
Schab przyprawiamy, tłuczemy lekko. Obsmażamy na suchej patelni, podlewamy wodą,
przykrywamy, dusimy. Gotujemy kaszę gryczaną, podajemy sypką, posypaną natką pietruszki. Marchew i jabłko ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodajemy uprażone nasiona sezamu, mieszamy.

Podwieczorek

Serek z pomidorem i pestkami dyni

Do serka wiejskiego dodajemy pokrojonego pomidora, posiekany koperek i małą garść pestek dyni, mieszamy.

Kolacja

Sałatka z brokułami i fetą

Brokuły blanszujemy lub gotujemy na parze, studzimy, dodajemy ser feta, garść pokrojonych pomidorków koktajlowych i garść rukoli lub innej sałaty, całość polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną wyciśniętego przez praskę czosnku, posypujemy nasionami słonecznika.

0 komentarzy
04-04-2017

Już dziś postaw na stawy!

Staw to specjalny układ łączący kości naszego szkieletu. Kości stykają się ze sobą, ocierają o siebie w trakcie wykonywania ruchu i gdyby nie odpowiednia budowa stawu siły tarcia szybko by je zniszczyły. Stawy są zbudowane różnie, w zależności od lokalizacji, roli, jaką pełnią w układzie ruchu i ich osi ruchu. Stawy proste to takie, w których udział biorą dwie kości, ale są też stawy złożone (np. łokciowy), w których udział bierze więcej kości.

Budowa stawu

Cały staw otoczony jest TOREBKĄ STAWOWĄ, która ma na celu ochronę i stabilizację stawu, a także uniemożliwia nadmierne przemieszczanie się kości.
Wewnętrzną warstwą torebki stawowej jest BŁONA MAZIOWA. To ona produkuje MAŹ STAWOWĄ, która jest „smarem” całego stawu. Ta niezwykle lepka substancja pokrywa wszystkie chrząstki i wypełnia wolne przestrzenie w całej jamie stawowej. To ona przeciwdziała siłom tarcia w obrębie stawu i „odżywia” CHRZĄSTKĘ STAWOWĄ, która jest kolejnym istotnym elementem stawu, odpowiedzialnym za przeciwdziałanie degradacji aparatu ruchu. Chrząstka pokrywa główkę i panewkę kości warstwą o różnej grubości, w zależności od stawu. Jest to materiał niezwykle odporny na ścieranie, o dużej sprężystości – dzięki czemu ma możliwość odkształcania się pod wpływem sił działających w stawie i sprawia, że staw jest świetnym amortyzatorem dla całego układu ruchu człowieka. Niestety z wiekiem zarówno grubość jak i sprężystość chrząstki zmniejszają się, zwłaszcza u osób, które prowadzą mało aktywny tryb życia. Umiarkowany ruch jest bowiem kluczowy w utrzymaniu sprawności stawów. To maź stawowa nawilża chrząstkę, a dzieje się tak szczególnie podczas sił działających w czasie ruchu, kiedy chrząstka zachowuje się jak gąbka zasysając maź z jamy stawowej.

Dlaczego bolą stawy?

Przyczyn bólu stawu może być kilka. Po pierwsze uraz, np. skręcenie, zwichnięcie lub stłuczenie stawu. Wówczas konieczna jest konsultacja lekarza, który po diagnozie zastosuje odpowiednie leczenie i ewentualną rehabilitację.
Przyczyną bólu może być również zbyt mała ilość mazi stawowej, co sprawia, że zwiększają się siły tarcia i elementy stawu zaczynają o siebie boleśnie ocierać. Do zmniejszenia ilości mazi stawowej dochodzić może w wyniku złej diety, stresu, dużych przeciążeń, braku ruchu, nadwagi, a także w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Kolejną przyczyną bólu stawu może być również uszkodzenie lub zużycie chrząstki stawowej. Takie zużycie związane może być z wiekiem, ale również z uszkodzeniami mechanicznymi (urazy, mikrourazy będące następstwem wyczynowego uprawiania sportu, zwłaszcza bez wcześniejszego przygotowania, źle przeprowadzone iniekcje i artroskopie zwiadowcze) lub chorobami. Diagnozy dokonuje lekarz i to on decyduje o dalszym postępowaniu terapeutycznym.

Dlaczego siarka na stawy?

Okazuje się, że siarka stanowi niezbędny składnik decydujący o prawidłowym działaniu naszych naturalnych amortyzatorów – stawów. Znaczna część siarki ustrojowej związana jest z węglowodanami i tworzy kwas chondroityno-siarkowy (składnik tkanki chrzęstnej) oraz mukoityno-siarkowy (składnik śluzu wydzielanego przez wszystkie błony śluzowe więc również mazi stawowej). Siarkę można wprowadzić do ustroju poprzez odpowiednią dietę i suplementy diety. Bardzo skutecznym sposobem na dostarczenie stawom i całemu organizmowi siarki są także kąpiele siarczkowe, np. w Uzdrowisku Kraków Swoszowice.
W czasie kąpieli całkowitej (w specjalnej wannie) lub częściowej (tzw. fasonie na kończyny dolne lub górne) siarka z zawartego w wodzie mineralnej siarkowodoru w formie gazowej oraz z siarki koloidalnej osiadłej na skórze zostaje przez nią wchłonięta oraz przekształcona w wielosiarczki. Te naczyniami włosowatymi trafiają do krwiobiegu, by dalej zostać wykorzystanym m.in. do biosyntezy kwasu chondroityno-siarkowego. W zapaleniach i zwyrodnieniach stawów dochodzi do dużej utraty siarki przez ustrój, natomiast po kąpieli siarczkowej następuje wzrost jej zawartości w stawach. Potwierdziły to badania zawartości siarki w paznokciach, w chrząstkach powierzchni stawowych i chrząstkach międzykręgowych (Orłowski Z., 1957 - Balneologia ogólna. PZWL, Warszawa).
Okazuje się, że kąpiele siarczkowe wspomagają regenerację chrząstki stawowej, łagodzą stany zapalne, ból i obrzęk w zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa, dyskopatii i reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Ważne, żeby już dziś zadbać o stawy, nawet jeśli póki co nie dają o sobie znać. To naturalne, że z wiekiem maź stawowa ma coraz mniejsze właściwości „smarujące”, a chrząstki stawowej ubywa. Aby maksymalnie spowolnić ten proces, by móc jak najdłużej cieszyć się sprawnością, należy zadbać o umiarkowany ruch i dietę bogatą w produkty z dużą zawartością siarki. Warto również korzystać z kąpieli siarczkowych, które mają też dużo więcej pozytywnego wpływu na nasz organizm (m.in. pomagają regulować ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi, działają detoksykująco, wspomagają przemianę materii oraz mają zbawienny wpływ na naszą skórę). Warto przy tym zaznaczyć, że siarki nie da się przedawkować, gdyż jej nadmiar bez problemu i obciążenia jest redukowany i wydalany przez nasz układ moczowy.

0 komentarzy
04-04-2017

Coś tu brzydko pachnie… o co konkretnie chodzi w tej siarce?

Żółta, nie pachnie zbyt przyjemnie. W postaci pyłu działa bardzo drażniąco na śluzówkę nosa i oczy. Sama w sobie nie jest trująca, ale wiele jej związków jest bardzo toksycznych. Pod względem rozpowszechnienia w skorupie ziemskiej zajmuje 16 miejsce. Jest stosowana w przemyśle, a pozyskiwana jest do niego głównie z odsiarczania spalin i paliw – rezygnuje się z tradycyjnego wydobycia kopalnianego. Co więc wspólnego z naszym zdrowiem ma SIARKA? Suplementujemy magnez, wapń, potas, żelazo, witaminy, a okazuje się, że każda komórka naszego organizmu zawiera również siarkę, która jest niezbędnym składnikiem wielu procesów życiowych.

Czy mam niedobór siarki?

Niedobór siarki występuje niezwykle rzadko, może się tak zdarzyć u osób, które spożywają zbyt małą ilość białka (aminokwasy zawarte w białku są źródłem siarki). Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?
- wyraźny spadek nastroju bez uzasadnienia;
- blada cera, matowe, łamiące się włosy oraz paznokcie;
- problemy ze stawami, brak ich elastyczności;
- schorzenia wątroby;
- pogorszenie wzroku (w najgorszym razie zaćma).
Przez wzajemne wpływanie na siebie innych makro i mikroelementów, deficyt siarki powoduje zmniejszenie wchłaniania wapnia, magnezu, sodu czy żelaza oraz niedobory tych składników w naszym organizmie. Pamiętajmy, że siarkę można znaleźć w wielu ważnych związkach naszego organizmu, m.in. kwasie glutaminowym, heparynie, insulinie, keratynie, kolagenie.
Niedobory siarki mogą więc wpłynąć na pojawienie się wielu dolegliwości. Pamiętajmy, że deficyt siarki w naszym organizmie może też być następstwem schorzeń, takich jak uszkodzenie wątroby, gorączka reumatyczna, reumatoidalne zapalenie stawów, nowotwory, choroba wieńcowa, a także po zawale mięśnia sercowego.

Siarka a uroda


Jak wspomnieliśmy, siarka jest składnikiem keratyny i kolagenu – białek będących budulcem naszej skóry, włosów i paznokci. Topowi producenci kosmetyków już dawno zaczęli wykorzystywać związki siarki w swoich produktach, szczególnie tych antyoksydacyjnych. Pierwiastek ten występuje w licznych szamponach do włosów (głównie tych do włosów przetłuszczających się), odżywkach, kremach, balsamach. Siarka jest nieoceniona przy dolegliwościach skórnych o podłożu bakteryjnym i grzybicznym - stąd jej szerokie wykorzystanie w dermatologii. Zaleca się stosowanie mydeł siarkowych osobom narzekającym na trądzik i łuszczycę. Bezpośrednim źródłem siarki dla naszego organizmu mogą być kąpiele w wodzie siarczkowej. H2S wchłania się w kąpieli przez nieuszkodzony naskórek. W skórze powstają wielosiarczki, które drogą naczyń włosowatych dostają się do ogólnego krążenia. Wytwarzają się takie substancje histaminowe, które rozszerzając światło naczyń powodują przekrwienie czynne. Charakterystyczna jest ostra granica zaczerwienienia skóry przy zetknięciu z wodą. W słabych stężeniach kąpiele siarczkowe działają keratoplastycznie – sprzyjają wytwarzaniu się elastycznego i spoistego naskórka, a w silnych stężeniach mają właściwości keralityczne – rozmiękczają i złuszczają naskórek. Niejednokrotnie obserwuje się korzystny wpływ podczas leczenia głębokich, wciągniętych blizn. Spośród chorób skóry bardzo dobre efekty uzyskuje się podczas leczenia kąpielami siarczkowymi sklerodermii oraz łuszczycy. Siarka pomaga także walczyć z egzemami czy atopowym zapaleniem skóry. Widocznie odmładza skórę, zwiększa jej elastyczność i jędrność. Hamuje wypadanie włosów i sprawia, że są gładkie i błyszczące, zapobiega jednocześnie łamaniu się paznokci.

Siarka a reumatyzm, zwyrodnienia stawów i kręgosłupa

Kwas mukoityno-siarkowy jest składnikiem błon maziowych, kwas chondroityno-siarkowy jest budulcem dla chrząstki, a jego połączenia z białkiem są integralną składową mazi stawowej. Odpowiednie stężenie siarki w organizmie zapewnia stawom elastyczność, pozwala na regenerację i uzupełnienie ubytków w obrębie chrząstek stawowych. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, wykorzystuje się ją w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, dny moczanowej czy rwy kulszowej oraz w stanach pourazowych narządu ruchu z uszkodzeniem więzadeł, zwichnięciach lub po operacjach ortopedycznych.

Siarka a smog i odtruwanie organizmu

Siarka jest znana również ze swych właściwości odtruwających. Organem detoksykującym organizm z zanieczyszczeń, toksyn i produktów ubocznych przemiany materii jest wątroba, siarka natomiast pomaga wątrobie w wykonywaniu czynności odtruwania. Przy pomocy reakcji oksydacyjno - redukujących i hydrolitycznych, związki toksyczne mogą być neutralizowane i wydalane przez nerki. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj formacja glukuronidowa, reszty kwasów siarkowych, związki acetylowe, metylowe, związki glicyny z kwasami aminowymi, cysteiny i kwas glutaminowy, jak również rodanki. Najważniejszą rolę odgrywa układ glukuronidowy i układy siarczanowe. Siarka zostaje zresorbowana przez organizm z jelita jako cystyna i metionina i umiejscawia się częściowo w wątrobie, gdzie ulega utlenieniu i wydziela się przez nerki do moczu jako nieorganiczny siarczan względnie reszty kwasu siarkowego. Siarka sprawdzi się więc w odtruwaniu organizmu z nikotyny, metali ciężkich, leków oraz coraz częściej obserwowanego w dużych miastach smogu.

Siarka a...

Istnieje pogląd, że siarka i wody siarczkowe leczą prawie wszystkie choroby. Pogląd ten znajduje pewne uzasadnienie w fakcie, że siarka jest bardzo rozpowszechniona w naszym ustroju. Jest katalizatorem szeregu przemian biochemicznych w ustroju człowieka, składnikiem białek, wielu enzymów, hormonów i witamin. Prócz opisanych w poprzednich akapitach, warto wspomnieć o dobroczynnych właściwościach kąpieli siarkowych na następujące schorzenia:
- nadciśnienie (zbudowana z siarki heparyna ma działanie hypotensyjne, może być więc stosowana w początkach choroby nadciśnieniowej);
- cukrzyca (siarka wchodzi w skład insuliny, która reguluje poziom cukru w naszym organizmie);
- otyłość (siarka przyspiesza procesy metaboliczne);
- problemy z potencją (siarczek wodoru wg ostatnich badań może stanowić świetną konkurencję dla tlenku azotu, stosowanego w słynnej niebieskiej tabletce)

Skąd czerpać siarkę?



Najlepiej „prosto ze źródła” - takiego jak nasze swoszowickie. Kąpiele w wodach siarczkowych są świetnym i „szybkim” sposobem na dostarczenie tego pierwiastka do naszego organizmu. Jon siarczkowy, który bardzo dobrze wchłania się przez skórę do wszystkich tkanek organizmu, zapobiega niszczeniu tkanek przez procesy zapalne, zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych i poprawia krwiobieg. Kąpiele siarczkowe działają regenerująco na tkankę łączną, co sprzyja leczeniu chorób reumatycznych, chorób zwyrodnieniowych stawów, a także korzystnie działają w miażdżycy naczyń tętniczych. Mają również działanie odtruwające np. przy zatruciach ołowiem lub smogiem.
Siarkę można również dostarczyć do organizmu w preparatach witaminowych. Jako jeden z najważniejszych makroelementów znajduje się ona praktycznie w każdym zestawie witamin i minerałów dostępnym w aptekach.
Związki siarki znajdują się także w kosmetykach - głównie tych do skóry z problemami oraz profesjonalnych dermokosmetykach. Wspaniale działają na cerę trądzikową i łuszczycową, przy długotrwałym stosowaniu należy jednak pamiętać o odpowiednim jej nawilżaniu, ponieważ mogą przesuszać skórę.
Siarkę można również pobierać z pokarmów. Najlepsze jej źródła to produkty wysokobiałkowe – mięso i podroby, jaja, mleko. Ponadto sporo tego pierwiastka można znaleźć w cebuli i czosnku. Nie brakuje jej także w takich produktach, jak owies, groch, kapusta, kalafior, brokuły, chrzan, rzodkiewka, rzepa, rzeżucha, karczochy. Z owoców najwięcej jej zawierają morele, awokado i truskawki.
Nie należy się martwić tym, że siarkę można „przedawkować”. Nie ma takiej możliwości – jest ona szybko wiązana w związki i wydalana z organizmu poprzez układ moczowy, razem z innymi – zbędnymi i szkodliwymi produktami przemiany materii.

0 komentarzy
Znajomi
Lista znajomych jest pusta.
Akcja
Akcje dostępne są po zalogowaniu.
Oceń
Oceny dostępne są po zalogowaniu.
izabelka214 Sąsiadujące profile FRNiP


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:54.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X