menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Dieta bogata w siarkę (wraz z przykładowymi jadłospisami)
04-20-2017 12:51 PM

Siarka w żywności występuje pod różnymi postaciami, między innymi jako allina, aminokwasy siarkowe, czyli metionina i cysteina oraz tiamina i biotyna należące do witamin z grupy B. Nie są to te same związki, które wypełniają lecznicze wody siarczkowe, więc kierując się samym zapachem nie będziemy w stanie określić, które produkty spożywcze są najlepszym źródłem siarki. Dlatego warto mieć świadomość, gdzie znajdziemy jej najwięcej. Niezależnie bowiem od postaci w jakiej siarka występuje jest to pierwiastek odgrywający niezwykle ważne role w naszym organizmie.

Siarka jest przyswajana głównie z białek zawierających aminokwasy siarkowe oraz w połączeniach z żelazem. W organizmie zostaje wbudowana w różne związki, odgrywające istotne role w prawidłowym funkcjonowaniu tkanek i narządów człowieka.

Jest konieczna do syntezy endogennych aminokwasów i enzymów oraz przeciwciał i glutationu, wpływając tym samym na pracę układu odpornościowego. Siarka buduje tkankę łączną, która występuje w ścięgnach, kościach, skórze, chrząstce oraz w ścianach naczyń krwionośnych oraz tworzy roztwory koloidalne, wchodzące w skład mazi stawowej i pokrywające powierzchnię włókien mięśniowych. Odpowiada zatem za stan naszych kości, elastyczność stawów, sprawność całego układu mięśniowo-szkieletowego i kondycję skóry. Siarka zmniejsza też stany zapalne stawów i bóle stawowe, hamuje proces niszczenia kolagenu, przyspiesza regenerację tkanek oraz zmniejsza ryzyko powstawania blizn.

Pierwiastek ten wypełnia wnętrze komórek oraz buduje błony cytoplazmatyczne przez co odpowiada za ich przepuszczalność i za zdrowie każdej komórki ludzkiego ciała, w tym także komórek mózgu. Siarka pobudza włosy i paznokcie do wzrostu oraz pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich, dzięki czemu ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie ale też na urodę i hamowanie procesów starzenia.

Wchodząc w skład heparyny siarka wykazuje działanie antykoagulacyjne, czyli zmniejsza tendencję krwi do tworzenia zakrzepów, a ponadto poprawia przepływ krwi i utrzymuje elastyczność tętnic. Obniża tym samym ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zawału serca i udaru mózgu. Siarka wchodzi w skład insuliny, która jest niezbędna do utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi, może więc zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę, a także ułatwiać wyrównanie glikemii u osób chorych. Dzięki siarce szybciej są usuwane z komórek substancje szkodliwe, takie jak toksyny czy kwas mlekowy oraz szybciej docierają do komórek substancje odżywcze, co może być szczególnie korzystne dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Siarka może również odgrywać istotną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, ponieważ wzmacnia błonę śluzową jelit.

Siarkę możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. Bogate w nią są ryby, mleko krowie i mleczne przetwory, jaja, wieprzowina, wołowina i drób. Z owoców na szczególną uwagę zasługują porzeczki czerwone i czarne, truskawki, figi i awokado, a z warzyw cebula, czosnek, brokuły, seler, kukurydza, rzodkiewka i pomidory. Znaczne ilości siarki znajdziemy też w nasionach roślin strączkowych, takich jak fasola i groch, a spośród produktów zbożowych najlepszym źródłem siarki będą płatki owsiane. Mimo powszechnego występowania siarki w żywności znaczne ograniczenie białka w codziennym jadłospisie może doprowadzić do obniżenia jej podaży z dietą. A jest ona potrzebna do prawidłowego przyswajania innych składników pokarmowych, takich jak magnez, krzem, sód, mangan, wapń, chlor, żelazo, jod i potas. Dlatego restrykcyjne diety odchudzające lub nieprawidłowo zbilansowane diety eliminacyjne mogą doprowadzić do znacznych niedoborów pokarmowych oraz zaburzać metabolizm głównych składników odżywczych, czyli tłuszczów, białek i węglowodanów.

Na niezwykłe właściwości siarki zwraca się coraz większą uwagę. Można ją znaleźć nie tylko w żywności ale także w licznych suplementach diety zawierających kompleksy witamin i składników mineralnych. Siarka jest również naturalnie pozyskiwana do tworzenia preparatów zawierających w swoim składzie wyłącznie siarkę, a dokładnie metylosulfonylometan – jej organiczny związek. Może być skuteczny w leczeniu licznych chorób, takich jak alergie, choroby stawów, bóle mięśniowe, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, choroby skóry, zakażenia grzybicze, choroby pasożytnicze i miażdżyca.

Siarka, która naturalnie występuje w żywności, jest składnikiem pożądanym. Ważne jest jednak to, aby odżywiać się zdrowo, racjonalnie i wybierać do spożycia jak najmniej przetworzone produkty. Siarka wchodzi również w skład dodatków do żywności, przede wszystkim substancji konserwujących, takich jak bezwodnik kwasu siarkowego (dwutlenek siarki), którego należy w diecie unikać. Dodawany jest on przede wszystkim do wina i piwa, suszonych owoców, przecierów owocowych i konserwowych warzyw. Po otwarciu butelki lub słoika warto odczekać kilka chwil, aby część dwutlenku siarki się ulotniła, natomiast spośród suszonych owoców warto wybierać te bez substancji konserwującej. W przeciwieństwie do siarki organicznej, którą znajdziemy w czosnku czy cebuli, bezwodnik kwasu siarkowego nie jest składnikiem korzystnym dla naszego zdrowia i dlatego nie powinien być spożywany w nadmiarze.

Jak widać, siarka pełni wiele różnych zadań w naszym organizmie. Występuje w nim w niewielkich ilościach, jednak wchodząc w skład każdej komórki ciała, okazuje się niezbędna do zachowania zdrowia. Jest powiązana z innymi mikro i makroelementami już na etapie przyswajania z przewodu pokarmowego, dlatego tak istotne jest codzienne stosowanie racjonalnej i pełnowartościowej diety, która zapewni nam dowóz niezbędnych składników mineralnych, w tym także siarki. Należy być ostrożnym przy wprowadzaniu zmian w swój sposób odżywiania, a wszelkie nowinki dietetyczne promujące specyficzne diety lub eliminacje pewnych składników pokarmowych z diety należy brać pod lupę, a najlepiej skonsultować je ze specjalistą. To może nas ochronić przed ewentualnymi niedoborami pokarmowymi, na które możemy się narazić mimo szczerych chęci i motywacji do wprowadzania zmian na lepsze.

Ewa Ludwiczak
Dietetyczka w Uzdrowisku Kraków Swoszowice oraz Centrum Rehabilitacji Swoszowice



JADŁOSPIS bogaty w siarkę 1800 kcal

Dzień 1

Śniadanie

Owsianka z gruszką i orzechami

Płatki owsiane gotujemy na mleku, przekładamy do miseczki, dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę i rozdrobnione orzechy brazylijskie, posypujemy cynamonem.

Drugie śniadanie

Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem

Kroimy paprykę i ulubioną sałatę, np. rzymską (kilka liści), przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ugotowany i wystudzony brązowy ryż oraz odsączonego tuńczyka z puszki, skrapiamy oliwą z oliwek.

Obiad

Zupa kalafiorowa z makaronem
Pieczony indyk z pęczakiem i surówką z białej kapusty

Gotujemy zupę kalafiorową na drobiu, podajemy z makaronem pełnoziarnistym.
Pierś z indyka przyprawiamy, kroimy cukinię i cebulę, lekko przyprawiamy ziołami, warzywa i indyka umieszczamy w folii do pieczenia lub w zamykanym naczyniu żaroodpornym, pieczemy w piekarniku. Gotujemy kaszę pęczak, ugotowaną posypujemy natką pietruszki. Białą kapustę szatkujemy, dodajemy marchew startą na tarce, skrapiamy oliwą z oliwek.

Podwieczorek

Jogurt z bananem

Banana kroimy w plasterki, dodajemy do jogurtu naturalnego.

Kolacja

Kanapki z pastą z białej fasoli i rzeżuchy

W blenderze miksujemy białą fasolę - ugotowaną lub konserwową odsączoną z zalewy, dodajemy chrzan tarty i rzeżuchę, mieszamy razem, przyprawiamy do smaku. Zamiast rzeżuchy można dodać inną zieleninę: natkę pietruszki, koperek, bazylię. Pastę nakładamy na żytnie pieczywo posmarowane cienko masłem. Podajemy z pomidorem i sałatą.

Dzień 2

Śniadanie

Bułka z szynką, jajkiem na miękko i warzywami

Bułkę grahamkę kroimy na pół, smarujemy cienko masłem, przekładamy dobrej jakości szynką wieprzową i sałatą. Podajemy z jajkiem ugotowanym na miękko oraz warzywami, np. papryką i rzodkiewką.

Drugie śniadanie

Kefir z płatkami i owocami

Płatki jaglane zalewamy kefirem naturalnym, odstawiamy na kilka minut. Kroimy
pomarańczę, dodajemy do kefiru, posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

Obiad

Zupa cebulowa z ziemniakami
Schab duszony z kaszą gryczaną i surówką z marchewki

Gotujemy zupę cebulową na drobiu, podajemy z ziemniakami.
Schab przyprawiamy, tłuczemy lekko. Obsmażamy na suchej patelni, podlewamy wodą,
przykrywamy, dusimy. Gotujemy kaszę gryczaną, podajemy sypką, posypaną natką pietruszki. Marchew i jabłko ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodajemy uprażone nasiona sezamu, mieszamy.

Podwieczorek

Serek z pomidorem i pestkami dyni

Do serka wiejskiego dodajemy pokrojonego pomidora, posiekany koperek i małą garść pestek dyni, mieszamy.

Kolacja

Sałatka z brokułami i fetą

Brokuły blanszujemy lub gotujemy na parze, studzimy, dodajemy ser feta, garść pokrojonych pomidorków koktajlowych i garść rukoli lub innej sałaty, całość polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną wyciśniętego przez praskę czosnku, posypujemy nasionami słonecznika.
Odpowiedz 0 Komentarzy



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:23.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.