menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Lubie
02-11-2012 09:58 AM

Lubie wczesne ranki, jeszcze ciemno, jeszcze szaro, powoli zaczyna świtać. Jet 3,00 czasami 4,00 a niekiedy i 5,00. Leżę, włączam radio, gra muzyka, napływają myśli, które dotyczą różnych okresów życia , czasem dzieciństwa, wczesnej młodości, okresu „kudowskiego” a także dnia dzisiejszego. Myślę o ludziach, różnych wydarzeniach, tych ważnych a i zupełnie nieważnych. Jest to czas „planowania” co,gdzie, kiedy zrobię, pojadę, ugotuję.

Dzisiejszego ranka znalazłam się w Sosnowcu, w mym rodzinnym domu, przy mamie. Zastanawiam się co mama gotowała, co najlepiej lubiłam, sięgam pamięcią i postanawiam ugotować jedno z tych dań, które najbardziej utkwiło mi w pamięci.

Pamiętam wodziankę, przygotowywała ją mama w okresie okupacji, potem już nie. Ostatnią wodziankę jadłam w dniu kiedy Rosjanie wstępowali do naszego miasta. Siedziałam na małym stołeczku przy taborecie na który mama postawiła talerz z tym „rarytasem” Wtedy nie wiedziałam, że jest to potrawa biednych ludzi bo najprostsza i najbardziej oszczędna. Czy jeszcze dzisiaj ludzie w Zagłębiu Dąbrowskim i na Górnym Śląsku jedzą ją. Chyba nie, a może jednak.
Przepis był prosty tak jak prosta potrawa.
Czerstwy chleb, 3, 4 ząbki czosnku,2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami, sól., przyprawa do zup. To wszystko zalewa się gorącą wodą i gotowe.

Myślę dalej , może ugotuję „czarne kluski”. Pamiętam ten garnek żeleźniak w którym już ugotowane kluski „taplały się „ w gęstym sosie z wołowego mięsa. Były pyszne, chociaż twarde, bo mama , tak mi się zdawało nie dodawała lub dodawała mało ziemniaków ugotowanych,
Zajrzałam do przepisów śląskiej kuchni, na czołowym miejscu jest przepis na „czarne kluski”.

Składniki 1,5 kg. ziemniaków, sól i nic więcej.
„Obierz i ugotuj 2|3 ziemniaków. Ziemniaki surowe obierz i zetrzej na tarce. Otrzymaną miazgę zawiń w gazę i mocno odciśnij nad miską. Sok który spłynie do miski, odstaw aby na dnie osiadła skrobia z ziemniaków. Zlej wodę a osad z dna miski dodaj do odciśniętych ziemniaków. Gdy gotowane ziemniaki będą już miękkie, rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Gorące wymieszaj z surowymi ziemniakami i zagnieć aby powstało gładkie ciasto. Przypraw solą, ulep nieduże kluski.Jeśli ciasto jest rzadkie i się nie klei, dodaj jeszcze maki ziemniaczanej, wystarczy 1 łyżka. Kluski gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię”.

A może ugotuję kluski śląskie czyli gumiklyjzy. Przepis też jest prosty a gotowanie jeszcze prostsze.
1kg. ziemniaków, 2 żółtka, sól, 1 łyżka maki pszennej, 10dag maki ziemniaczanej.Z tego wszystkiego robi się kuleczki, spłaszcza a w środku palcem robi się dołek.Reszta jak zwykle, woda, wrzątek, gotowanie, wyjmowanie, jedzenie.

Decyduje się na te ostatnie, będą pyszne. Mięsko już jest przyprawione, i czeka. Obiad będzie wspaniały bo wspomnieniowy śląsko-zagłębiowski.



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:49.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.