menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Kultura > Muzyka > Muzyka - wątki archiwalne
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Muzyka - wątki archiwalne Muzyka - wątki archiwalne (ostatni post starszy niż 60 dni oraz poprzednie części aktualnie aktywnych wątków)

 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 20:50
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie A co Ty wiesz o Fryderyku Chopinie?


Kilka dni temu w telewizorze zobaczyłam fragment sondy z ulicy,gdzie zadawano takie właśnie pytanie:
Jaki utwór Chopina mógłby pan/pani / zanucić? Jaki tytuł pamiętasz?

O odpowiedziach lepiej milczeć.

Z racji 200 lat od dnia urodzin naszego rodaka,którym tak się szczycimy,wybucha zamęt w mediach.Nagle odkrywa się,że jest cieniutko.Nie mówię tu o melomanach,nie! Chodzi o tzw.przeciętnego ,przysłowiowego Kowalskiego.

Pragnę wrzucić w tym miejscu wspomnienia,z różnych żródeł, wiersze o Nim,może znajdę obrazki,fotografie,a także muzykę,najchętniej tę nietrudną,taką do zapamiętania.

Bardzo proszę o pomoc w stworzeniu
w naszym Klubie Senior Cafe ,coś w rodzaju

ALBUMU O CHOPINIE
Niech to będzie dla NIEGO prezent urodzinowymający początek
właśnie dziś 1 marca!!

W tym miejscu pragnę z ukłonem podziękować tym,którzy propagują Jego muzykę w klubowym wątku
MUZYKA POWAŻNA.
Myślę,że powtarzanie niektórych utworów nikomu nie zaszkodzi.


Poszukajmy razem .Zapraszam.
Nawet kilka stron klubowych,to już będzie coś.
  #2  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 20:59
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

Moje wspomnienia związane z Fryderykiem sięgają lat szkoły podstawowej. Pamiętam lekcje języka polskiego w małej wiejskiej szkółce połozonej u stóp Gór Świętokrzyskich.
Każda klasa dostawała zadanie stworzenia albumu o Chopinie.Nie było ksero,czasopism,cudów techniki.Mieliśmy bloki techniczne,kredki,tusz, redisówki....no i lekturę,wlaśnie o naszym kompozytorze.
Rysowaliśmy, odwzorowując obrazki z książek i albumów z miejscowej biblioteki szkolnej i wiejskiej.Nasza pani Jarosz pilnie śledziła nasze prace.Pomagali rodzice.Chodziło o konkurs nie tylko na najpiękniejszy album,ale także zgaduj zgadulę .Jedni rysowali,inni uczyli się.Ileż przy tym było emocji.
Narysować postać Żywnego, dworek w Żelazowej Woli,wierzbę płaczącą,pomnik warszawski.....a gdzie tam nam było do Warszawy.....
  #3  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:06
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

Wczoraj przed południem w programie drugim Polskiego Radia słuchałam wspaniałej audycji,prowadzonej jako odgadywanie, zadawanych przez prowadzącego, pytań,dotyczących życia i twórczości Chopina.Dzwoniących było wielu.Sporo trafnych odpowiedzi,a ileż ciekawych faktów.

Gdzie Chopin spotkał się z Paganinim?
Kto z Rosjan pisał wiersze o Fryderyku?
Ilu było wydawców dzieł Chopina?
Którzy polscy poeci pisali o Nim?
W jakich okolicznościach został zniszczony fortepian Fryderyka?

...i wiele,wiele innych pytań i odpowiedzi.
  #4  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:13
eledand's Avatar
eledand eledand jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: opolszczyzna
Posty: 21 828
Uśmiech Witam i pozdrawiam.

Witaj Elizko!
Bardzo dobry wątek rozpoczęłaś,godne zaśladowania,bo rzeczywiście tak mało wiemy o naszym a Jak Wielkim Chopinie.

Oczywiście jak słyszę;mazurki,marsz i co niektóre utwory to wiem że Fryderyka Muzyka to jest.
Tutułów człowiek nie zna,bo i w szkole nie przykładali sie do pielęgnacji muzyki polskiej.Pozdrawiam.
__________________
http://ewefew.blogspot.com/
  #5  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:15
Tesa's Avatar
Tesa Tesa jest offline
Odeszła...
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Białystok
Posty: 20 628
Domyślnie Witaj Elizko!

Gratuluję pomysłu z założeiem tego wątku i
na początek mój skromny wkład!

Bogdan Paprocki - Moja Pieszczota - Chopin
http://www.voila.pl/065/hmgr3

Pozdrawiam miło,
Tesa
  #6  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:17
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

Eledand!
Dzięki za wsparcie.

Jak dawno byłaś w Żelazowej Woli?Ja dość dawno.





Zimą i latem otwarty.
  #7  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:19
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

Teso!
Dopiero teraz naprawdę album otwarł się najpiękniej.Dzięki za muzykę:

Bogdan Paprocki - Moja Pieszczota - Chopin
http://www.voila.pl/065/hmgr3
  #8  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:21
Fotona1's Avatar
Fotona1 Fotona1 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Posty: 141
Domyślnie

Zimą i latem otwarty. - tak napisała Elizka.

Nieprawda, teraz ktoś inteligentny wymyslił, aby przeprowadzić remont dworku w Żelazowej Woli. Bez komentarza.
  #9  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:29
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie Nie wiedziałam....

Cytat:
Napisał Fotona1
Zimą i latem otwarty. - tak napisała Elizka.

Nieprawda, teraz ktoś inteligentny wymyslił, aby przeprowadzić remont dworku w Żelazowej Woli. Bez komentarza.

Jakie to przykre.A dopiero co znalazłam zaproszenie:

"Mile zaprasza Państwa na wycieczkę do położonej około 50 km od Warszawy Żelazowej Woli, która jest miejscem narodzin Chopina. Codziennie, od maja do końca września, można tu wysłuchać koncertu fortepianowego. Dworek otacza park urządzony w latach 1932-1939 według projektu Franciszka Krzywdy Polkowskiego. W pobliżu znajduje się pomnik kompozytora wykonany przez Józefa Gosławskiego. Następnie trasa wycieczki wiedzie do Brochowa, gdzie w szesnastowiecznym kościele parafialnym odbył się ślub rodziców Chopina (1806) i chrzest Fryderyka."

  #10  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:30
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

Najczęściej nuci się za Joanną Rawik ten fragment poloneza

http://www.youtube.com/watch?v=sVQPvvBU5d8


http://www.voila.pl/057/tljpm/?1 ROMANTYCZNOŚĆ
  #11  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:36
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

W Puszczy Kampinoskiej jest szlak Chopina

http://www.umysl.pl/polska/505.php

nie byłam tam....może kiedyś?
  #12  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:39
Tesa's Avatar
Tesa Tesa jest offline
Odeszła...
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Białystok
Posty: 20 628
Domyślnie

I jeszcze ten utwór bardzo piękny:

Anna_German_-_The_Letter_to_Chopin
http://www.voila.pl/031/r1w2v

Życzę powodzenia,
Tesa
  #13  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:43
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie Niezwykłe...

Cytat:
Napisał Tesa
I jeszcze ten utwór bardzo piękny:

Anna_German_-_The_Letter_to_Chopin
http://www.voila.pl/031/r1w2v

Życzę powodzenia,
Tesa

Ania German to dla mnie bóstwo w każdym utworze,a w tym szczególnie.
  #14  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:45
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 651
Domyślnie

Fajny wątek Elizko,ja też lubię muzykę Chopina więc dorzucę coś do zbiorku.

http://www.youtube.com/watch?v=eGPPDV8wBOQ

http://www.youtube.com/watch?v=ramkGtR3Efk

http://www.youtube.com/watch?v=ZCrsKGfJP_w
  #15  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:46
ewikomega's Avatar
ewikomega ewikomega jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: 00-621warszawa
Posty: 6 819
Domyślnie

Witaj Elizko
właśnie w Sali Teatru Wielkiego zaczyna się urodzinowy koncert poświęcony 200 setnej rocznicy urodzin Chopina Światowi
pianiści dzisiaj goszczą i będą nas raczyć tą piękną muzyką.
Transmisja z koncertu nadawana jest właśnie w programie pierwszym telewizji polskiej.
Staram się być stałą bywalczynią wszelkich wydarzeń kulturalnych stolicy jednak na ten koncert nie udało mi się pójść. Kilka dni temu byłam na koncercie poświęconym Fryderykowi Chopinowi na Okólniku/Wyższa Szkoła Muzyczna/
Zaległości nadrobię na wiosnę do późnej jesieni na koncertach
w Łazienkach.
Na ul. Na Tamce w Warszawie miało miejsce otwarcie dzisiaj Muzeum kompozytora.Dla zwiedzających będzie dostępne od 1 kwietnia. Nie omieszkam odwiedzić.
Media -podają , że wyposażenie muzeum jest na miarę XXI wieku.
__________________

Większość obrazków i tekstów pochodzi z Internetu
  #16  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:51
nutaDo's Avatar
nutaDo nutaDo jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2008
Posty: 6 650
Domyślnie Fryderyk Chopin /1810-1849/

Souvenir de Paganini - Wariacje A dur na temat "Karnawału Weneckiego" N.Paganiniego

http://www.youtube.com/watch?v=kz53i5RbFos&translated=1

23 maja – 14 lipca 1829 - odbywały się koncerty Niccolò Paganiniego i Karola Lipińskiego. Prawdopodobnie wtedy,Szopen oczarowany grą Paganiniego skomponował 'Souvenir de Paganini"
__________________
'Wznieś serce nad zło" J. Cygan
  #17  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:52
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

Znalazłam siostrę Fryderyka Emilkę i wspomnienia o niej:



"Pamiętam dobrze tę prawie anielską postać, bo mnie, małego dzieciaka, zaszczycała swoimi łaskami; chora na piersi, nieraz wynoszona dla sił osłabłych, blada jak wosk, z rumieńcami wypieczonymi na twarzy, całe piękne dnie lata przepędzała w rodzaju groty z widokiem na Wisłę, w ogrodzie poza gmachami uniwersytetu, z dawnego swego przeznaczenia zwanym Botaniką. Tam gromadziliśmy się, miejscowe dzieciaki, około stóp sympatycznej chorej, a ta w zamian za wodę, którąśmy jej z bijącego źródła dla uspokojenia trawiącej gorączki przynosili, za kwiatki, któreśmy dla niej po łączce rwali, opowiadała nam cichym, przygasłym głosem różne historie i bajki. Było tego mnóstwo... [Czartkowski, Jeżewska, s. 9-10]."
  #18  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:54
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

NutoDo!
A wiesz,ze Chopin i Paganini spotkali się w Warszawie?
Nicolo jeżdził po Europie z koncertami i właśnie w stolicy spotkał naszego Frycka.
  #19  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 21:58
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

Jest utwór,którego się boję...zdaje mi się,że za chwilę stanie się cos złego,strasznego

Etiuda rewolucyjna

http://www.youtube.com/watch?v=xO237JbLOLE

...zobacz ten klip,koniecznie
  #20  
Nieprzeczytane 01-03-2010, 22:03
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 323
Domyślnie

Ewikomego!
Dziękuję za najnowsze wiadomości.Jesteś blisko.Masz szczęście.
 

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Czy wiesz, co jesz??? Leon48 Profilaktyka i zdrowy styl życia 19 29-09-2008 02:36

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:53.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.