Wyjątkowy Dom Seniora - niezbędne opinie - Klub Senior Cafe
menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Opieka
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Opieka Uwaga: ogłoszenia dotyczące opieki nad starszymi osobami należy zamieszczać w dziale ogłoszenia.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 17-02-2012, 09:39
pozytywne_wibracje pozytywne_wibracje jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Feb 2012
Miasto: Zaniemyśl
Posty: 2
Domyślnie Wyjątkowy Dom Seniora - niezbędne opinie


Czy domy spokojnej starości muszą się kojarzyć z czymś przykrym i być traktowane jako zło konieczne? Nikt z nas będąc w sile wieku nie marzył o tym by na stare lata dzieci, wnuki, bądź też ktoś z rodziny wysłał nas w miejsce gdzie człowiek, wegetuje pod skrzydłami wykwalifikowanego personelu... miejsce gdzie rodzina przyjeżdża od święta, gdy znajdzie odrobinę czasu w tym zwariowanym i zagonionym świecie...

Niestety z przykrością stwierdzam, iż na palcach dwóch rąk można policzyć domy pogodnej jesieni w Polsce, gdzie człowiek z przyjemnością spędziłby swoje najbardziej zasłużone i spokojne lata..., powiem więcej nie chciałby być wysłany tam przez rodzinę, lecz samodzielnie i świadomie podjąć decyzję o zamieszkaniu w takim miejscu.

Proszę o opinie, komentarze, uwagi i sugestie odnośnie poniższego "przemyślenia"

Zastanawiam się czy dom seniora, w którym człowiek może spacerować w przepięknym ogrodzie oraz po niezwykle urokliwej i spokojnej okolicy wśród lasów i jezior, zjeść przepyszny posiłek, zrobiony z naturalnych produktów, poczytać książkę w obszernej bibliotece, posiedzieć przy kominku wraz z przyjaciółmi, poćwiczyć w dobrze wyposażonej ukierunkowanej siłowni, skorzystać z krytego basenu oraz groty solnej w określonych porach, oraz z ogólnodostępnego internetu, etc.
Jasną i oczywistą kwestią, są zabiegi i rehabilitacja, oraz wszelkiego rodzaju aktywność fizyczna oraz kulturalna...

Zamierzam otworzyć Wyjątkowy Dom Seniora w którym nie tylko sami podopieczni czuli by się nadzwyczaj dobrze, ale również rodziny, które oddały swoich ukochanych rodziców, dziadków w dobre ręce oraz zapewniły wspaniałe warunki...

Proszę o wszelkiego rodzaju informację, czego Waszym zdaniem nie powinno zabraknąć w takim miejscu, co jest istotne a co zbędne... Nie mam na myśli wyspecjalizowanej placówki (pół/szpitala), lecz licencjonowany komfortowy Wyjątkowy Dom Seniora. Obecnie stawki w prywatnych placówkach w wlkp. kształtują się w okolicach 3000zł/m-sc, lecz wysokie standardy obiektu oraz komfort, są w tych przypadkach obce. Zamierzam otworzyć miejsce o najwyższym standardzie, ale przystępnej cenie... Jaka stawka miesięczna była by Waszym zdaniem akceptowalna.

W wielkopolsce znajduje się 12 licencjonowanych prywatnych placówek zapewniających całodobową opiekę osobom niepełnosprawnym, przewlekle chorym lub w podeszłym wieku.

W chwili obecnej jestem na etapie planowania i szacowania kosztów związanych z otwarciem tego Wyjątkowego Domu Seniora.

Ostatnio edytowane przez pozytywne_wibracje : 17-02-2012 o 15:43.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 26-02-2012, 10:41
martok martok jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2012
Posty: 650
Domyślnie

Podaje Pan/Pani zbyt mało konkretów. Interesujemy się z żoną tym tematem z punktu widzenia przyszłych pensjonariuszy. Ceny są zwykle uzależnione od dwóch parametrów - a) wielkość pensjonatu i b) standard. Z naszych obserwacji wynika, że (zakładając przyzwoity poziom) wyraźnie poniżej 3.000/mies można zejść tylko przy bardzo dużym obiekcie, którego postawienie kosztuje ładne kilka milionów złotych. Zauważyliśmy też, że w warunkach kameralnych (do parunastu pensjonariuszy) trudno utrzymać standard, np. zwykle jest wtedy ciasnawo, pokoje są za małe i brak pomieszczeń socjalnych - kawiarenka, pokój do uprawiania hobby, jakiś stolik w holu itp. Z Pani/Pana postu nie wynika jaki to ma być dom. Pozdrawiam - M
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 26-02-2012, 12:40
pozytywne_wibracje pozytywne_wibracje jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Feb 2012
Miasto: Zaniemyśl
Posty: 2
Domyślnie

Witam i dziękuję za post. Postaram się powiedzieć coś więcej o standardzie. Po pierwsze obiekt ma wielkość około 1000mkw, znajduje się w nim 16 pokoi 2-osobowych o powierzchni 15-18mkw każdy + łazienka 4mkw + szafa/garderoba. Pokój dzienny o powierzchni 90mkw w którym przy pełnym obłożeniu jest w stanie pomieścić pensjonariuszy + gości. Obiekt 3 kondygnacyjny, przystosowany w pełni do osób na wózkach, z windą. W półpodpiwniczeniu znajduje się basen o powierzchni 35mkw, siłownia, salka rehabilitacyjna, stół bilardowy, sale zabiegowe, grota solna, sauna podczerwona. Planuję również w ustronnym miejscu zrobić pomieszczenie na kształt czytelni. W pokoju dziennym duży telewizor LCD, kominek wygodne kanapy... Wszystko utrzymane w standardzie 4 gwiazdkowego hotelu. W pokojach nie zamierzam w standardzie montować telewizorów, żeby pensjonariusze nie zamykali się w pokojach i wegetowali w samotności przed TV. Stawiam na kameralną, rodzinną atmosferę oraz wysoki poziom prowadzenia, od opieki, przez posiłki po aktywność...

W razie pytań proszę pisać, postaram się odpowiedzieć na Państwa pytania...

Pozdrawiam

PW
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 26-02-2012, 15:27
martok martok jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2012
Posty: 650
Domyślnie

Cztery sprawy budzą moje wątpliwości i może lepiej je dokładniej przemyśleć przed ostatecznym otwarciem domu. 1. Brak pokojów jednoosobowych sam w sobie oznacza niewysoki standard i może zmniejszyć zainteresowanie. 2. Unijne minimum (!), obowiązujące chyba też w Polsce, to 6m2 na osobę w pokoju, co przy powierzchni pokojów w Pana/Pani domu (12-15m) również oznacza niewielki komfort. 3. Tylko jedno ogólnodostępne pomieszczenie dzienne, nawet duże, to może być za mało - stłoczenie i brak możliwości odseparowania się w małych grupach, a choćby i samemu, rodzi stresy i powoduje nieprzewidywalne konsekwencje. 4. Brak telewizorów w pokojach też będzie konfliktogenny - co zrobić, gdy 15 osób chce oglądać jedno (np. Modę na sukces) a 15 pozostałych coś innego (np. mecz)?
Proszę mi wybaczyć to krytykanctwo. Skupiłem się tylko na słabszych stronach projektu pomijając pozytywy, gdyż doszedłem do wniosku, że bardziej Panu/Pani zależy na wskazaniu potencjalnych źródeł błędów, niż na jałowych pochwalnych ogólnikach. Zresztą w każdej z powyższych czterech spraw mogę się mylić. Pozdrawiam - M
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 09-03-2012, 05:06
orkisz orkisz jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2012
Posty: 7
Domyślnie mam nieco inny problem

Ponieważ znam z autopsji sprawę opieki nad starszą osobą bardzo schorowaną (gościec,stymulator nowotwór) i dodatkowo z choroba alzheimera wiem co to znaczy taka opieka. Nie oddaliśmy bliskiej osoby do domu opieki z powodu tzw. sumienia ale z perspektywy czasu widzę jak duży to był błąd. teraz sumienie dziala w druga stronę.Nie bedę sie tu wypowiadać na temat uciążliwości opieki, nawet dla samego chorego oraz dramatu rodziny. Kto nie przeżył to nie ma pojęcia. Ponieważ oboje uważamy, że dzieci nie rodzi się dla siebie lecz dla świata, sami chcielibyśmy spędzić jesień życia w domu seniora. Na razie we dwoje jesteśmy ludźmi czynnymi zawodowo i co najwazniejsze jestesmy razem. Ale co bedzie jak zostanie tylko jedno? Tylko dom seniora ażeby nie zgnusniec samemu w domu nawet z dziećmi czy wnukami bo one przecież mają swój świat.
Ale do rzeczy. Sprawa otwarcia domu opieki czy domu seniora nurtuje mnie od dawna. Sprawe odlożylismy w czasie właśnie ze względu na opieke nad mamą. Teraz temat powrócił. Nie jest to łatwy temat jesli się chce prowadzić taki dom naprawde profesjonalnie. Koszty sa ogromne bo powinny byc pielęgniarki zmianowe, rehabilitanci, opiekunki, obsada kuchni, zusy,srusy itp a oprócz tego leki, pampersy,odpowiednia dieta, odpowiednia odzież, wchodzą w to rownież wysokie koszty ogrzewania bo ludziom starszym jest zazwyczaj zimniej niż innym). Robilismy nie jedną kalkulację i to nie jest takie proste jeśli myśli się o zapewnieniu odpowiednich warunków, a nie tylko o kasie. Poza tym nie każdy wytrzyma to ciśnienie emocjonalne. Bo to nie będa często gęsto dziarscy staruszkowie ( tacy daja sobie radę sami i jeżdżą na wczasy z klubami seniora) tylko niejednokrotnie też powolnie umierajacy ludzie.
CZY WIESZ W CO SIĘ PaKUJESZ?
Powiem jedno- trzeba mieć niesamowicie wykształcona empatię a przy tym silne nerwy. nawet jako własciciel takiego interesu będziesz miał kontakt z tym tematem. od tego nie uciekniesz. Dziecku zazwyczaj wybacza się papranie w jedzeniu. Staruszkom już niekoniecznie.

My np.jesteśmy zdecydowani na prowadzenie takiego ośrodka , najpierw jako dom opieki czasowej np. jak ludzie chca wyjechac na wakacje, bo wiem jaki to jest problem dla ludzi opiekujacych się chorymi.Mamy nawet odpowiedni budynek=ośrodek, ktory na razie funkcjonuje jako wczasowy ( nazwy nie wymienię bo tu nie chodzi o reklamę) ale niestety pomimo, że i wielkość pokoi jest odpowiednia, 1,5 ha parku, las, czyste powietrze a jednocześnie jest na wszelki wypadek blisko do szpitala itd i nadawałby sie doskonale na taki dom to nie ma w nim windy. I chociaż nie ma wielu kondygnacji to brak windy rodzi okreslone problemy.

Co do wysokości opłat - przeanalizuj sobie stawki jakie sa w różnych ośrodkach i zobacz, że ceny kształtują sie w granicach 1500 do 4500 zł.Z tym, że przy naszym systemie emerytalnym te wysokie oplaty czarno widzę. Chyba, że nastawisz sie na emerytów polonusów.
Pozdrawiam i życzę dużo samozaparcia i sukcesów
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 09-03-2012, 05:13
orkisz orkisz jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Mar 2012
Posty: 7
Domyślnie Acha jeszcze jedno

Gdyby mi ktoś kazał w domu opieki czy seniora ogladać telewizor na sali telewizyjnej razem ze wszystkimi to by mnie szlag trafił. bo lubie sobie poogladac póxno wieczorem i prawdopodobnie nie zmienię przyzwyczajeń.
Jak w wypowiedzi poprzednika - jedna duża sala to za mało. powinno być ich kilka mniejszych, żeby ludzie którzy za sobą nie przepadają nie musieli się na co dzien ciągle ogladać. Wystarczy że beda sie widziec codziennie na jadalni.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 09-03-2012, 08:20
babciela babciela jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 5 304
Domyślnie

Bylam z bardzo przyzwoitym Domu Seniora- stawka miesięczna 4500PLN.
Wydaje mi się , ze najrozsądniejszym wyjsciem dla seniorow- bez zaburzen psychicznych-


bylby jakis dom mieszkalny- blok powiedzmy- z mieszkaniami, na ktore - decydowalby sam senior,na dole stolowka, lekarz i pielegniarka- ale taki Blok Seniora mogłabt otworzyc tylko spoldzielnia mieszkaniowa-to wyszloby najtaniej.Prywatnie- tylko ludzie nie liczacy na szybki dochód- a tak jest niestety- w Polsce, Widzialam takie niewielkie bloki w Holandii- rewelacja- myslę , ze na razie w Polsce - gdzie dochodza do pieniedzy ludzie, nigdy tych pieniędzy nie majacy- nie uda sie- u nas panuje jeszcze XIX drapiezny kapitalizm.
Najelpiej zorganizowane są jednak domu prowadzone przez zakonnice- osoby prywatne- NIE.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 09-03-2012, 11:02
martok martok jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2012
Posty: 650
Domyślnie

Babciela i Orkisz - cieszę się z Waszych wpisów, gdyż na ten bardzo mnie nurtujący temat DS-ów wyjątkowo mało można znaleźć postów rzeczowych i świadczących o znajomości przedmiotu - przeważnie są one czysto emocjonalne i zupełnie niemerytoryczne. Babcielu - całkowicie się z Tobą zgadzam co do idei - tak rozwiązane są sprawy seniorów np. w USA. Niestety, obawiam się, że w Polsce prawdopodobnie tego typu "miasteczka" ("dzielnice", "ośrodki"...) jak na Florydzie nieprędko powstaną. Sam wiem o co najmniej trzech tego rodzaju inicjatywach w ostatnich latach i wszystkie one upadły. Nie powiodły się nawet plany budowy kompleksu 60+ w Radkowie (dolnośląskie), mimo ogromnego zaangażowania władz miasteczka w jego budowę. Chyba jest tak jak piszesz: stopień zaangażowania kapitału i niezbyt atrakcyjna stopa zwrotu uniemożliwiają na razie przedsięwzięcia na taką skalę. Babcielu - mogłabyś zdradzić w jakim to domu byłaś? Ale to oczywiście pytanie akademickie, gdyż 4,5 tys może być dobre na miesięczny pobyt - na pewno nie na pobyt stały.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 09-03-2012, 11:29
martok martok jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2012
Posty: 650
Domyślnie

Orkisz - z Twoim projektem może nie być tak źle. Całkiem niedawno spotkałem się z dwoma przypadkami zmiany przeznaczenia budynku z hotelu właśnie na Dom Seniora. Właściciele wyliczyli, że duża liczba rezydentów (stałych mieszkańców) będzie bardziej opłacalna niż niepewni turyści, którzy raz są, a raz ich nie ma. Ale oba te domy są spore - na ok. 50 pensjonariuszy.
PS. Gdzieś wyczytałem, że koszt windy spełniającej DPS-owskie kryteria to ok. 100.000 zł.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 15-03-2012, 23:58
stokrotka22's Avatar
stokrotka22 stokrotka22 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: pOLSKA
Posty: 79
Domyślnie

Pewnie warto się dowiedzieć ile EU może dofinansować.
__________________
Odzież 4 care dla seniorów, chorych i niepełnosprawnych
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 21-04-2016, 13:36
opero opero jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2015
Miasto: Kraków
Posty: 15
Domyślnie

Sprawdź sobie ogólnie jak funkcjonują domy opieki prowadzone przez Zapiecek to jedne z lepszych domów w tym kraju, tworzone właśnie przez takich ludzi jak Ty pasjonatów, chcących pomóc ludziom.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 22-09-2017, 21:22
jomonert jomonert jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Sep 2017
Posty: 1
Domyślnie

Co do domów opieki to niedawno przerabiałem ten problem ponieważ musieliśmy w jednym z nich umieścić moja mamę. Niestety bardzo chcieliśmy, ale nie miał sie kto ną zająć. Ostatecznie wybraliśmy dom opieki DOM RODZINNY w Nowym Dworze Mazowieckim i to była dobra decyzja. Mama ma cały czas opiekę i jest bardzo szczęśliwa, a my odwiedzamy ją kiedy tylko możemy
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 08-12-2017, 21:30
Dancia54's Avatar
Dancia54 Dancia54 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2016
Miasto: Białystok
Posty: 1 468
Domyślnie

A może zdradzisz nam jakieś szczegóły ? A konkretnie - opłata miesięczna , warunki itd ? Chyba nie muszę wyliczać o co mi chodzi ? Pozdrawiam.....
__________________
Danuta

Pokochaj siebie a inni pokochają Ciebie .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 01-04-2018, 14:06
Justyna DOM's Avatar
Justyna DOM Justyna DOM jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2016
Miasto: Wrocław, Dolny Ślask, Polska
Posty: 17
Domyślnie Nowoczesne Legalne Domy Seniora Dolny Śląsk

Nowoczesne Domy Opieki, Nowoczesne Domy Seniora, Tylko sprawdzone ośrodki, placówki posiadające zezwolenie wojewody.

Szukasz sprawdzonej placówki? Bezpłatnie zleć to profesjonalistom i śpij spokojnie!

Więcej na:

www.opieka-justynadom.pl

WOLNE MIEJSCA OD ZARAZ

Justyna DOM Wrocław
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 02-04-2018, 09:44
baburka's Avatar
baburka baburka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Wielkopolska
Posty: 1 416
Domyślnie

Dość enigmatyczne określenie warunków finansowych. Ciekawe, czego można oczekiwać za minimalną stawkę
3 000, a za co trzeba dodatkowo płacić? Nie znalazłam wyjaśnień.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 02-04-2018, 15:26
Justyna DOM's Avatar
Justyna DOM Justyna DOM jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2016
Miasto: Wrocław, Dolny Ślask, Polska
Posty: 17
Domyślnie

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie Państwa pytania.


Pozdrawiamy
Firma Justyna DOM
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 19-07-2018, 08:06
lay lay jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Posty: 22
Domyślnie

witajcie. poszukuję domu opieki mieszczącego się w mazowieckim, jak najbliżej Warszawy. interesują mnie tylko miejsca które mają dobre opinie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 19-07-2018, 20:30
Ttatakka Ttatakka jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2018
Miasto: Warszawa
Posty: 3
Domyślnie

Cytat:
Napisał lay
witajcie. poszukuję domu opieki mieszczącego się w mazowieckim, jak najbliżej Warszawy. interesują mnie tylko miejsca które mają dobre opinie

To może Nowy Dwór Mazowiecki? Jest tam dom opieki ZOL Dom rodzinny. Osobiście nie mam tam nikogo bliskiego, ale przebywała tam matka mojego aktualnego partnera, była dość mocno chora i opieka nad nią była wymagająca. Z tego co wiem, dom opieki jest naprawdę dobry, troszczą się tam o podopiecznych i są tam dobre warunki.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
dom seniora - pytania truskawkowa_panna Opieka 7 21-03-2013 15:33
dom seniora janina123_123 Różne 5 10-02-2012 23:25
dom seniora lesiu Różne 0 03-09-2011 22:09
Dom Seniora Polonia ali-90 Turystyczne 2 12-10-2010 23:03
dom seniora nina2-58 Zaproszenia 12 22-08-2009 05:54

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:57.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X