Klub Senior Cafe

Klub Senior Cafe (http://www.klub.senior.pl/index.php)
-   Kuchnia, kulinaria (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/f-kuchnia-kulinaria-193.html)
-   -   Przepisy kulinarne (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/kuchnia-kulinaria/t-przepisy-kulinarne-281-print.html/)

krise1 26-11-2006 13:07

Przepisy kulinarne
 
Bardzo proszę jak macie jakieś swoje przepisy wypróbowane, to wklejcie tu. Ja teraz wklejam przepisy na sałatki:
http://voila.pl/jhqvq/

jolita 26-11-2006 20:37

Do Krise1.Krystynko, a możeby tą rubrykę zamienić na:tanio, szybko i smacznie, bo jak widzisz narazie nikt nie podjął tematu w tej formie>Tanio, bo przecież przyjęło się, że śeniorom "nie przelewa się"(?), szybko - byśmy miały czas na naszą kawiarenkę..., smacznie - bo kto by nie chciał.Zastrzegam, że tak się szczęśliwie składa, że narazie nie mam problemu z finansami (odpukać!) zwłaszcza, że wydatki na żywność dla 2 osób (prowadzę ewidencję) stanowią najmniejszą kwotę nawet z codziennym ciastem i owocami. Poprostu czasem chce się zjeść coś "prostego", a potem okazuje się, że bardzo taniego.Warto byłoby wtedy zajrzeć do naszego okienka gdy zabraknie pomysłu...Jeśli pozwolisz (bo to Twoja "działka") to może znajdą się takie pomysły.

krise1 27-11-2006 09:02

Jolitko tytułu już nie dam rady zmienić, ale Twój pomysł mi się podoba. Dobrze by było, gdyby forumowicze wstawiali tu swoje przepisy.

jolita 27-11-2006 09:36

Krise1 Nie umiem, nie znam się (jak zwykle), ale możeby otworzyć okienko p.t. n.p. "A u mnie na obiadek..." Proponuję najpierw konkurs na nazwę, a Twoje "poważne" przepisy niechaj zostaną na osobnej półeczce...Co Ty na to? A Wy?

krise1 27-11-2006 09:49

Jolitko masz świetny pomysł, proszę zacznij jako dawczyni pomysłu nowy wątek i wpisz pierwsza, co robisz na obiadek. A my pójdziemy w Twoje ślady.

jolita 28-11-2006 09:39

Cytat:

Napisał krise1
Jolitko tytułu już nie dam rady zmienić, ale Twój pomysł mi się podoba. Dobrze by było, gdyby forumowicze wstawiali tu swoje przepisy.

Dzięki umiejętności Araukarii porozumiewania się z analfabetami komputerowymi otworzyłam na ten temat nowy temat (masło maślane zamierzone).Szukajcie a znajdziecie!

Marylka 29-11-2006 10:23

Odchudzamy się,odchudzamy...dlatego u mnie dziś pół piersi drobiowej pokrojonej w kostkę przysypanej torebką mrożonej mieszanki warzywnej (wszystko w garnku do gotowania na parze), lekko posolone gotuje się (paruje) ok. 30 min.Potem już na talerzu dodaję łyżkę oliwy z oliwek i garść kiełków własnej produkcji.Bardzo smaczne.Jak ktoś nie musi dbać olinię może to jeść z makaronem lub ryżem. A jeśli chodzi o naleśniki to czasem robię ze szpinakiem.

Elżbieta 30-11-2006 13:06

No to ja dorzucę coś na deser. W tym roku wyrosły mi w ogródku 4 ogromne dynie (kazda po ok 10 kg!!), dwie udało mi się oddać znajomym, z jednej zrobiłam marynaty, a druga czekała na pomysł. Znalazłam przpis na ciasto drożdzowe - pychotka, a do tego błyskawicznie się wyrabia!
Składniki:
1 kg mąki, 0,25 kg cukru, 0,25 kg tłuszczu(ja daję masło roślinne), 40 ml mleka, 5 dag drożdży, 0,4 kg dyni, olejek migdałowy (brak jaj nie jest pomyłką, do tego ciasta nie daje się jajek!!!)
dynię ucieram na grubej tarce, rozgotowuje w połowie mleka i miksuję na papkę, drożdze rozrabiam w reszcie mleka i odrobinie cukru - odstawiam do wyrośnięcia, tłuszcz rozpuszczam. Wszystkie składniki wyrabiam, odstawiam do wyrośnięcia, a potem piekę ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Do ciasta można oczywiście dodać bakalie, wtedy jest bardziej wykwintne. Smacznego!!!!!

Himalaya 01-12-2006 22:59

Ojej nigdy tu nie zaglądałam bo myślałam , że to cos o oduchudzaniu Atu prosze bardzo jaki fajny temat :)
Ja mam przepisz na wyśmienite i tanie naleśniki z pasztetowej
I tak ; Usmażyć 1/2 kg pasztetowej z cebulką (lub bez) Potem rozsmarować ją na naleśniki i w środek położyć plasterek ogórka kiszonego pokrojonego wzdłuż, zawinąć i lekko podsmażyć mniam mniam mniam . Właśnie wczoraj miałam taką ucztę

Marylka 07-12-2006 13:45

naleśniki
 
Naleśniki ze szpinakiem, jeśli ktoś lubi szpinak to prawie tak dobre jak z pasztetową: torebkę mrożonego kładę w rondelek i gdy się rozmrozi wlewam tzw zaprawkę zrobioną z czubatej łyżki mąki i odrobiny mleka.Zagotuję i zaraz wbijam 1 lub2 jaja, kładę łyżkę masła , wciskam ze 2 ząbki czosnku i solę.Gotowe. Usmażone naleśniki smaruję tym farszem , zawijam i gdy ktoś nie walczy z sadłem może posypać je tartym żółtym serem.To naprawdę smaczne. Pozdrawiam.:) :) :)

Marylka 08-12-2006 10:42

rybka pieczona
 
Jolito, myślę, że smakowałaby Ci rybka którą często sobie robię na obiad:Aluminiową folię smaruję oliwą z oliwek, na to kładę cebulę pokrojoną w plasterki, na cebulę kładę kawałki ryby(może być każdy rodzaj, ja najlepiej lubię dorsza) wcześniej rozmrożone i natarte lekko solą. Trę na tarce o grubych oczkach marchewkę i pół selera, dodaję do tego kilka (3 - 4) pokrojonych liści kapusty pekińskiej.Rybę obficie posypuję ziołami prowansalskimi i okrywam rozdrobnionymi warzywami.Mam taki maleńki piecyczek elektryczny więc całe to jedzonko zawinięte w folię do niego wstawiam na jakieś 45 minut. Bardzo zdrowe i niskokaloryczne.Kto chce może położyć masełka i jeść np. z ryżem. Ja jem samo tylko z surówką np. z pekinki i pomidora. Ale się rozpisałam...Pozdrawiam serdecznie.:) :) :)

jolita 08-12-2006 11:02

A mój "grzybek" to:
 
2 jajka, jogurt naturalny duży - większa połowa (pozdrawiam matematyków!), 4 do 5 łyżek mąki wrocławskiej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypteńka soli. Wszystko dobrze wymieszać (gęstość śmietany) odstawić "na trochę". Na rozgrzany olej wylać - tą porcję na 2 patelnie 18cm. Gdy spód podrumieni się a wierzch "ustoi" - przewrócić na II stronę i dosmażyć pod przykrywką (można położyć różne rzeczy, a na wierzchu ser żółty).Można: podawać z dodatkiem n.p. żurawin,albo uformować małe placuszki n.p. z cienko pokrojonym jabłkiem (ostatnio wrzuciłam do ciasta podrobioną pierś z kurczaka - surową). Dzisiaj M. dostanie "ajntopf", bo córeczka idzie do szkoły - poznawać komputerowe tajniki.:D

Marylka 08-12-2006 12:45

Jejku,jak uwielbiam
 
takie potrawy jak grzybek ,dzięki Jolito, ale jak wiecie -odchudzam się więc na razie stop szaleństwom Ale zupa z dyni... proszę bardzo: trzeba zeszklić ze 2 cebule na oleju dodać warzywa jak najróżniejsze do tego miseczka pokrojonej dyni.Zalać warzywnym rosołkiem (są w kostkach ) i gotować do miękkości. Potem dodać trochę przecieru pomidorowego.Lekko przestudzić i zmiksować. Do tego w moim malutkim piecyczku robię grzanki: razowy chleb kroję w kwadraciki ,kładę na tacce i włączam na kilka minut. Chudo, zdrowo, tanio. Pozdrawiam.:D

krise1 13-12-2006 11:30

Tutaj jest kilka przepisów wigilijnych i świątecznych.
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/boznar.html
http://www.gwiazdka.waw.pl/potrawy.htm
http://www.magicpoland.pl/index.php?...21&Item id=51
http://www.mojeprzepisy.info/category/swiateczne/

Marylka 15-12-2006 10:50

U mnie dziś wątróbka "dietetyczna".Na dno garczka idzie obrane, pokrojone jabłko na to posiekana cebula a na wierzch opłukana wątróbka drobiowa.Lekko solę, wlewam kilka łyżek wody i na małym ogniu duszę 15-20 minut.Potem ze 2 ziemniaki (lub nie) i góra surówki z kapusty pekińskiej z pomidorem. Acha, na talerzu już wątróbkę obsypuję obficie majerankiem , to b. ważne bo zupełnie zmienia smak.

Marylka 10-01-2007 10:53

pulpety
 
Gdy robię pulpety to zamiast gotowego sosu z torebki daję kilka pieczarek i ze 3 drobno pokrojone liście kapusty pekińskiej.Nie jest to drożej a na pewno zdrowie4j bo bez konserwantów.
U mnie dziś kluseczki z 20 dkg chudego sera (+ łyżka mąki i białko z 2 jaj), do tego surówka z marchewki tartej z jabłkiem.Wszystko pokropione łyżką oliwy. Wiadomo - odchudzam się. Pozdrawiam.:D

tar-ninka 10-01-2007 17:14

obiadek stosowny
 
A ja z piersi kurczaka tworzę coś w rodzaju pizzy.
Z piersi kurczaka formuję kotleciki układam na blaszce i posypuję Warzywkiem albo Vegetą.Na każdy kotlecik kładę pieczarki,wczesniej pokrojone w kostkę i uduszone na odrobinie oleju ,trochę pokrojonej w talarki cebulki oraz ser żółty utarty na grubej tarce .Zalewam to wszystko słodką /36%/śmietanką Ostrożnie aby nie spłynęły pieczarki.Odstawiam na 2-3godziny - ważne! Potem piekę ok.60 min. Pychota!

Nika 15-01-2007 11:44

u mnie dziś faszerowana papryka-dietetycznie i szybko ,bo w prodiżu/proporcje na 2 osoby/.Dwie ładne papryki/czerwona,zielona/umyć,przekroić pionowo,wyrzucic gniazda nasienne,napakować farszem-ugotowany ryż +pieczarki uduszone z cebulką,na wierzchu trochę tartego żółtego sera i do prodiża.Można zamiast pieczarek dodać do ryżu resztki gotowanego mięska z rosołu,ale pokroić i cebulka koniecznie.Smacznego

urszula-kol 19-01-2007 15:44

Naleśniki Znalazłam przepis na naleśniki i wydał mi się dość ciekawy,to go wklejam.


NIEODZOWNE DODATKI:

• mleczko skondensowane słodzone w puszcze.
• paczka mrożonych truskawek.


Włożyć puszkę mleka do garnka z wodą i gotować godzinę – powstanie gęsty sos. Uwaga: otwierać dopiero gdy przestygnie!

Truskawek nie rozmrażać, zmiksować w blenderze lub podziabać widelcem aż będzie mus truskawkowy.

NIEZASTĄPIONE CIASTO:

• 1 jajko
• 1/2 szklanki mleka
• 3/4 szklanki mąki
• szczypta proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki wody
• sól/cukier
• olej ryżowy do smarzenia

z podanej ilości będą 4 nalesniki wielkości „małej” patelni.

Mikserem ubić białko. Dodać żółtko. Wlać mleko nadal ubijając. Powoli wsypać mąkę z proszkiem i na końcu wodę ostrożnie. Cisto ma być gęste jak farba emulsyjna.

Smarzyć natychmiast!

Jeść gorące.
/zapewniam, że 4 takie nalesniki z truskawkami to nie jest mało na jedną osobę ;-)/
garniec_zlota

ammi1952 24-01-2007 14:58

Zawiało zasypało na biało do myślenia zmusiło i w związku z tym ,ze me dziecie wróci zmarznięte i złe - biore sie za przygotowywanie chińszczyzny -co mi wok ma stać bezproduktywnie a ocet balsamiczny i sos sojowy starzeć sie i wietrzeć, pucha ananasa dostawać bombarzu a pierś kurczaka i warzywka wymrarzać sie na darmo i ta cała gama przypraw tracić kolorek. więc bierz sie kobieto do roboty ten ryż też z szfy wyciąg i pichć ,pichć zamiast w "seniorku" grzebać pozdrawiam wszystkich Grażyna


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:06.

Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.