pierogi z farszem z kaszy gryczanej i sera
Ciasto .2 szklanki maki zalać pol szklanki wrzątku niech trochę przestygnie wyrobić , nie dodawać jajka .Farsz 150 g ugotowanej kaszy ,100g twarogu zrumieniona cebulkę , sol .pieprz Podawać polane gęsta śmietana posypane pietruszka .
|
Czy to będzie wątek o fajnych pierogach?
Może być! Pierogów nigdy za wiele,a zwłaszcza domowych.Przepis na ciasto także każda gospodyni ma swój w zanadrzu.Można sie przecież podzielić.Poszukam i ja. No ,to dawaj Mario dalej. To już zapisałam.Dzięki. |
a moja babcia robila bez sera i z sosem grzybowym
|
Jadłam kiedyś(4 lata temu),w starym schronisku na Hali Boraczej,(Beskidy),pierogi z bryndzą i koperkiem!Smak-nie do opisania pychota!
Pierogi!Temat rzeka! |
Ciasto pierogowe
Przepis rodzinny z Buska: 3 szklanki mąki/ok.pół kilo/ 1 szklanka wrzątku 1 jajko 2-4 łyżek oleju. Zaparzyć mąkę wrzątkiem,wymieszać łyżką,dodać jajko,olej i wyrobić. |
Ciasto pierogowe
z mlekiem. Przepis od znajomej. 800 gram mąki + 0,5 litra ciepłego mleka z łyżką masła. |
Cytat:
|
Mmm narobiłyście mi smaka z tymi pierogami! Chciałabym spróbować zrobić ze szpinakiem i zastanawiam się czy wystarczy go przesmażyć z czosnkiem czy robić z nim coś więcej?
|
Może troszkę drobno pokrojonej, zeszkliwionej cebulki?
|
Moje ulubione, uwielbiam kiedy moja Hania je robi dla mnie
|
Jakieś ze szpinakiem są:
1. Farsz - opakowanie szpinaku mrożonego - pół kostki sera białego półtłustego - 1 mała cebula - łyżka masła - sól, pieprz, maggi - ząbek czosnku 2. Ciasto - 500 g mąki - 2 łyżki masła - szklanka ciepłej wody - szczypta soli Przygotowanie: Farsz: * Szpinak rozmrażamy na patelni, na łyżce masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną cebulkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Studzimy. * Gdy szpinak wystygnie, mieszamy go z serem białym. Ciasto: * Do ciepłej wody wrzucamy 2 łyżki masła i mieszamy by nam się rozpuściło. * Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy do niej naszą wodę z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu gdy powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto. * Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło. * Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta ( reszta czeka przykryta ściereczką, by nie wyschła ) na placek grubości 1mm, szklanką wycinamy krążki. * Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy dowolną techniką. * W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Teraz szpinak w liściach to na pewno nie potrzeba tego mrozonego. Przepis stąd http://niepieprz.pl/pierogi-ze-szpinakiem/ Fajne ma zdjęcia ta paniusia.Przepis na ciasto też oryginalny. |
Bardzo dobre pierogi z bloga Eli - Dieta moja pasja
Sprawdziłam osobiście przepis na to ciasto. Po prostu bajka. Robi się bardzo łatwo,bo ciasto świetnie się rozwałkowuje,skleja,a nie wysycha. http://dietamojapasja.pl/pierogi-z-j...upiaca-okrasa/ Przepis i wykonanie ciasta na w/w stronie Kopia składników: Ciasto: 2 szklanki mąki jajko łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju jajko 0,5 szklanki gorącej wody Do szklani z wodą dodajemy olej, sól i sok z cytryny, a na koniec jajko i energicznie mieszamy. Wylewamy do dołka w mące i zagniatamy ciasto. Gdy jest już ładne i gładkie, przykrywamy talerzem i dajemy mu odpocząć jakieś 20 min. Taka chwila wytchnienia dana ciastu naprawdę się opłaca. Robi się ono dużo bardziej podatne na obróbkę. Zdjęcia moje: Posypka z płatków też niezwykła.Za poradą Eli wycinałam niedużą szklanką po dwa krążki na pieroga ,nakładałam jagody i sklejałam na okrągło. Szybciej i łatwiej. Robiłam z potrójnej porcji mąki,bo jagód było sporo i łasuchów także. |
Posypka z płatków kukurydzianych?! Super pomysł.
|
Nigdy nie robiłam pierogów z kaszy gryczanej , natomiast gołąbki z kasza gryczaną , ryżem i mięskiem bardzo smakują. Muszę spróbować jak smakują pierogi z kaszy gryczanej.
Farsz z kaszy gryczanej doprawiona do smaku z pewnością dodaje pierogom smaczny posmak. Spróbuję zrobić takie pierożki. |
Jak wiadomo - kasza matka nasza,
a gryczana,nieprzetworzona,dłużej trawiona,sycąca i o niskim indeksie glikemicznym - glukoza po niej nie skacze- same zalety. Może i mąkę zastosować mieszaną? Nie próbowałam przy tych pierożkach. No to działaj Janinko. |
Zastanawiam się czy ten farsz sprawdziłby się do uszek? W sumie powinno to pasować do barszczyku, tylko nie wiem czy nie jest za "ciężki" dla takiego maleństwa.
|
Mmmm wygląda pysznie. Ja jakoś nigdy nie miałam wielkiego zapału do lepienia pierogów.
|
Mi się nie chce, ale robię. Uwielbiam pierogi a nikt tego za mnie nie będzie lepić :D.
|
Ja ostatnio często lepię pierogi :) Nie smakuja mi te ze sklepu. Mężowi równiez. Kilka razy kupiłam ale teraz wcale nie chce takich jeść.
Te domowe robię w większej ilości. Potem nakładam do woreczków i potem mam je do odgrzania. Latem uwielbiałam pierogi z owocami. Jesienią i zimą najczęściej lepiej pierogi ruskie: https://www.przepisy.pl/przepis/pierogi-ruskie-2 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:18. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.