Klub Senior Cafe

Klub Senior Cafe (http://www.klub.senior.pl/index.php)
-   Kuchnia, kulinaria (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/f-kuchnia-kulinaria-193.html)
-   -   Przepisy z u¿yciem samych ¿ó³tek (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/kuchnia-kulinaria/t-przepisy-z-uzyciem-samych-zoltek-7130-print.html/)

Ewunia 29-04-2010 10:33

Przepisy z u¿yciem samych ¿ó³tek
 
Zosta³o mi 6 ¿ó³tek po tym: http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Biala-Pavlova.html

Rzuæcie proszê przepisami na jakie¶ potrawy z u¿yciem samych ¿ó³tek - ale raczej nie desery/ciasta.

sellenhel 29-04-2010 19:29

Ewuniu mówisz i masz
 
ZABAIONE

6 ¿ó³tek
10 dag cukru
1/3 szklanki s³odkiego wina marsala

¯ó³tka wbiæ do miski, dodaæ cukier oraz wino i lekko ubiæ.
Nastêpnie ubijaæ na parze, czyli postawiæ miskê na garnku z gotuj±c± wod±, tak ¿eby dno nie dotyka³o powierzchni wody, i trzepaczk± ubijaæ, a¿ zrobi siê g³adka, puszysta i do¶æ gêsta masa.
Zdj±æ z ognia, prze³o¿yæ do szklanych pucharków.
Przybieraæ listkami melisy, wisienkami i plastrami brzoskwini.

Skoro ju¿ jeste¶my przy deserach, to oczywi¶cie nie mo¿emy pomin±æ milczeniem:

TIRAMISU

1,5 ³y¿eczki rozpuszczalnej kawy
2 kieliszki likieru Amaretto
4 ¿ó³tka (¶wie¿utkie)
100 g cukru pudru
500 g w³oskiego sera mascarpone
pó³ litra ¶mietany kremówki 36 %
tabliczka startej gorzkiej czekolady
paczka biszkoptów
³y¿ka kakao do posypania

Rozpuszczamy kawê w 2/3 szklanki gor±cej wody, dodajemy Amaretto. Czekoladê wk³adamy do zamra¿alnika. ¯ó³tka ubijamy starannie z cukrem na gêst±, bia³± masê. Wk³adamy mascarpone do du¿ej miski i ³y¿kami dodajemy masê jajeczn±, mieszaj±c delikatnie. Dodajemy lekko ubit± mikserem ¶mietankê. Uk³adamy ¶ci¶le warstwê ciastek na spodzie naczynia wy³o¿onego papierem do pieczenia. Nas±czamy biszkopty po³ow± kawy z Amaretto, a nastêpnie posypujemy kakao przez sitko. Nak³adamy po³owê masy serowej. Przykrywamy drug± warstw± biszkoptów, nas±czamy pozosta³± kaw±, posypujemy kakao. Nak³adamy pozosta³a masê serow±. Wyci±gamy czekoladê z zamra¿alnika, ¶cieramy j± na grube wiórki i posypujemy deser. Przykrywamy ca³o¶æ foli± aluminiow± i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

sellenhel 29-04-2010 19:31

ARROZ CON LECHE czyli RY¯ NA S£ODKO PO MEKSYKAÑSKU

nieca³a szklanka ry¿u
pó³ szklanki cukru (z cukrem waniliowym)
litr mleka
2 ¿ó³tka
paczka rodzynek
trochê cynamonu
wiórki kokosowe (niekoniecznie)

Wszystko razem wymieszaæ, prze³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia i piec w piekarniku cierpliwie i d³ugo przez 2-3 godziny, mieszaj±c potrawê co, mniej wiêcej, pó³ godziny.

Pyszne i na gor±co, i na zimno! Poprawia nastrój i nastraja romantycznie.

sellenhel 29-04-2010 19:32

CIASTO Z ORZESZKAMI

1 kg kruchych herbatników
1 szklanka cierpkich konfitur (borówka, ¿urawina)
1/2 l mleka
20 dag orzechów laskowych
25 dag margaryny
4 ¿ó³tka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 ³y¿ki m±ki
30 dag ¶liwek

Herbatniki pokruszyæ, odsypaæ 1/2 szklanki. Do reszty dodaæ konfitury, wymieszaæ. Z masy formowaæ niedu¿e kulki w kszta³cie orzeszków. "Orzeszki" obtoczyæ w reszcie herbatników, obsuszyæ w piekarniku.
Zagotowaæ mleko, ¿ó³tka utrzeæ z cukrem i m±k±, wymieszaæ z mlekiem, zagotowaæ.
Utrzeæ margarynê, dodawaæ po ³y¿ce ostudzon± masê, pod koniec dodaæ cukier waniliowy.
Tortownicê wy³o¿yæ nasmarowanym pergaminem. W³o¿yæ orzeszki, zalaæ przygotowan± mas±, wyrównaæ. Ozdobiæ wydrylowanymi ¶liwkami, posypaæ posiekanymi orzechami.
Je¿eli nie macie ¶liwek, poprzestañcie na samych orzechach. Przepisy s± po to, ¿eby daæ nam ogólny zarys tego, co powinni¶my dodaæ do przygotowywanej potrawy i co zrobiæ, ¿eby to, co nam wyjdzie, by³o zjadliwe.

Powiem wam, ¿e ja tylko za pierwszym razem trzymam siê przepisu. Pó¼niej ju¿ niekoniecznie.

sellenhel 29-04-2010 19:39

KAWOWY BISZKOPTOWIEC

Krem:
3 ³y¿eczki ¿elatyny
2 ³y¿eczki zmielonej kawy
15 dag cukru
4 ¿ó³tka
torebka cukru waniliowego
szklanka mleka
szklanka ¶mietany kremówki
16 okr±g³ych biszkoptów

Dekoracja:
oko³o 26 pod³u¿nych biszkoptów
3 ³y¿ki cukru
50 ml winiaku
bita ¶mietana w sprayu
czekoladowe ziarenka kawy
2 ³y¿ki wiórków czekoladowych

Krem: ¿elatynê namoczyæ w zimnej wodzie. Kawê zalaæ wrz±tkiem, przykryæ, odstawiæ do zaparzenia.
Cukier wsypaæ do rondelka, lekko skarmelizowaæ. Wlaæ kawê, wymieszaæ, zagotowaæ.
¯ó³tka utrzeæ w rondlu z kilkoma ³y¿kami kawy. Mleko zagotowaæ, wsypaæ cukier waniliowy, rozpu¶ciæ, ostudziæ.
Mleko i resztê kawy stopniowo dodawaæ do masy ¿ó³tkowej, ca³y czas mieszaj±c. Nastêpnie mieszaj±c podgrzewaæ, nie doprowadzaj±c do wrzenia. Zdj±æ z ognia, dodaæ ¿elatynê, wymieszaæ, rozpu¶ciæ. Krem odstawiæ do ostudzenia.
Okr±g³e biszkopty roz³o¿yæ na dnie tortownicy. ¦mietanê ubiæ na sztywno i wymieszaæ z kremem. Krem wy³o¿yæ na biszkopty i wstawiæ na 30 minut do lodówki.

Dekoracja: cukier rozpu¶ciæ w 4 ³y¿kach gor±cej wody. Ostudziæ i wymieszaæ z winiakiem. Pod³u¿ne biszkopty obci±æ tak, by ich wysoko¶æ odpowiada³a grubo¶ci warstwy kremu.
Odpi±æ boki tortownicy. Biszkopty maczaæ w syropie z winiakiem i przyklejaæ pionowo dooko³a stê¿a³ego kremu. Wierzch udekorowaæ rozetkami ¶mietany w sprayu, wiórkami czekoladowymi i ziarenkami kawy.

sellenhel 29-04-2010 19:40

Je¶li wydaje siê wam to ma³o skomplikowane, mo¿e
TORT MALAKOW bêdzie tym, co zadowoli ka¿dego:

20 dag obranych ze skórki miga³ów
25 dag miêkkiego mas³a
5 ¶wie¿ych ¿ó³tek
20 dag cukru pudru
400 ml kremówki (200 ml do kremu + 200 ml do przybrania)
1 laska wanilii lub cukier waniliowy (8 g)
starta skórka z 1 cytryny
30 dag pod³u¿nych biszkoptów
szczypta cynamonu
likier (np. pomarañczowy, kakaowy, kawowy), rum lub winiak
1 opakowanie zagêstnika do ¶mietany
1 ³y¿ka cukru
cienko obrana i pokrojona w paski skórka z pomarañczy
kandyzowane owoce
p³atki migda³owe

Migda³y drobno zetrzeæ (lub zmieliæ w m³ynku, ostatecznie w maszynce do miêsa z drobnym sitkiem, ale trzeba zrobiæ to dzieñ wcze¶niej, ¿eby migda³y zd±¿y³y wyschn±æ). Mas³o utrzeæ na krem. Ucieraj±c dodawaæ stopniowo ¿ó³tka i cukier puder. Na koñcu dodaæ migda³y i ubit± na sztywno ¶mietanê. Je¶li krem siê zwarzy, nale¿y wstawiæ miskê do ciep³ej wody, a¿ przy brzegach miski krem zacznie siê lekko rozp³ywaæ, wtedy mieszaæ dalej a¿ krem siê zwi±¿e.
Nastêpnie dodaæ mi±¿sz wanilii (lub cukier waniliowy), skórkê cytrynow± i szczyptê cynamonu.
Na dnie tortownicy (o ¶rednicy 26 cm) napi±æ przezroczyst± foliê, u³o¿yæ biszkopty jeden obok drugiego (wolne miejsca wype³niæ rozdrobnionymi biszkoptami), skropiæ likierem i posmarowaæ kremem. Czynno¶ci te powtarzaæ, a¿ biszkopty siê skoñcz±. Na wierzchu u³o¿yæ warstwê kremu.
Powierzchniê pokryæ przezroczyst± foli±, obci±¿yæ garnkiem i odstawiæ na 2 godziny w ch³odne miejsce.
Zdj±æ foliê. Tort prze³o¿yæ na paterê. ¦mietanê ubiæ z zagêstnikiem i cukrem, pokryæ ni± tort dooko³a. Na wierzchu wycisn±æ kratkê ze ¶mietany, udekorowaæ tort skórk± pomarañczow±, kandyzowanymi owocami oraz zrumienionymi na patelni (bez t³uszczu) p³atkami migda³owymi.

sellenhel 29-04-2010 19:42

Dla tych którzy naprawdê maj± (bez obrazy) dwie lewe rêce do prac kuchennych proponujê:

TRUFLE Z HERBATNIKÓW
(kakaowe lub kokosowe)


30 dag mas³a lub margaryny,
20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
2 ¿ó³tka,
2 ³y¿ki gêstej ¶mietany,
2 ³y¿ki kakao i 2 paczki herbatników lub 5-6 ³y¿ek wiórków kokosowych i 1 paczka herbatników

Mas³o lub margarynê utrzeæ z cukrem, dodawaæ ¿ó³tka, kakao lub wiórki i zmielone herbatniki. Na koñcu dodaæ ¶mietanê. Nabieraæ ³y¿eczk± porcje masy i formowaæ kulki. Obtoczyæ je w kakao, zmielonych herbatnikach, wiórkach kokosowych lub orzechach. Do masy mo¿na dodaæ rodzynki lub inne posiekane drobno bakalie. Spo¿ywaæ po zastygniêciu masy.

Od siebie dodam, ¿e nie musicie tego mas³a ucieraæ w makutrze - wystarczy miska i robot rêczny, no i oczywi¶cie mas³o wyjmijcie mas³o wcze¶niej z lodówki: szybciej siê ukrêci.

¯yczê powodzenia w wypróbowywaniu nowych przepisów i mam nadziejê, ¿e ka¿dy znajdzie tu co¶ dla siebie.

sellenhel 29-04-2010 19:45

Zapomnia³am o lodach, ale ju¿ siê poprawiam. Jest to przepis z programu Pascal: po prostu gotuj. Proste i nieskomplikowane, no i mo¿na eksperymentowaæ ze smakami.

Lody makowe Marion

Po francusku ten deser nazywa siê parfait, czyli doskona³y. No i jest doskona³y. To mro¿ony krem. Taka kwintesencja subtelnej puszysto¶ci. W³a¶nie o tê puszysto¶æ chodzi tu najbardziej. Ca³a sztuka polega na porz±dnym ubiciu ¶mietanki i kogla mogla. No i trzeba wszystko super delikatnie mieszaæ. Bez po¶piechu.

Produkty potrzebne do przepisu:

10 ³y¿ek cukru pudru (mo¿e byæ inny, ale musi byæ bardzo drobny)
1 ³y¿ka miodu (najlepiej akacjowego)
4 p³askie ³y¿ki masy makowej z puszki (zamiast maku mo¿esz u¿yæ kakao albo czekoladê rozpuszczaln±)
1 i 3/4 szklanki ¶mietanki 36 %
6 ¿ó³tek

Jak to zrobiæ:
¯ó³tka ubij z cukrem pudrem w miseczce, trzymanej nad paruj±cym wrz±tkiem. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy miska za bardzo siê nie rozgrza³a (miska nie mo¿e byæ za gor±ca, bo ¿ó³tka siê zetn±). Ubijaj do momentu, w którym masa sp³ywaj±ca z trzepaczki bêdzie siê uk³adaæ jak wschodni turban.
Ubij ¶mietanê na sztywno (najlepiej ubija siê ¶mietana zimna, prosto z lodówki).
Do kogla mogla dodaj miód i masê makow± (lub masê kasztanow±, kakao albo czekoladê rozpuszczaln±) i BARDZO DELIKATNIE!!! wymieszaj wszystko drewnian± ³y¿k±, ¿eby masa nie opad³a.
Dodaj bit± ¶mietanê i znów delikatnie wymieszaj.
Prze³ó¿ wszystko do p³askiej kwadratowej foremki, wyg³ad¼ powierzchniê i wstaw na 12 godz. do lodówki lub na 2,5 godz. do zamra¿alnika.

Bon appetit!

helena62 29-04-2010 19:47

Przepisy super juz cieknie mi ¶linka ....tylko waga, jak pó¿niej wejde na swoje piêtro? pozdrawiam

sellenhel 29-04-2010 20:27

Cytat:

Napisa³ helena62
Przepisy super juz cieknie mi ¶linka ....tylko waga, jak pó¿niej wejde na swoje piêtro? pozdrawiam

Witaj Helenko :) Co do wagi to mam sposób ;nie korzystaj z windy tylko po schodach biegusiem,biegusiem ;)

Malwina 29-04-2010 20:45

Jezu, co siê tutaj dzieje.....sypiecie zó³tkami jak z rêkawa......przewa¿nie bia³ka zostaj±.....ale smakowito¶ci...juz uty³am od czytania hihi....

sellenhel 29-04-2010 20:48

Cytat:

Napisa³ Malwina
Jezu, co siê tutaj dzieje.....sypiecie zó³tkami jak z rêkawa......przewa¿nie bia³ka zostaj±.....ale smakowito¶ci...juz uty³am od czytania hihi....

Witaj Malwinko :) Je¶li nie wiesz co zrobiæ z bia³kami to tylko szepnij ¿e masz za du¿o bia³ek :rolleyes:

basialwica 29-04-2010 20:54

Witajce dziewczyny. Ja do tych pyszno¶ci dodam przepis na :

A j e r k o n i a k

6 ¿ó³tek
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Utrzeæ do bia³o¶ci i dodaæ:
1 puszkê mleka skondensowanego nies³odzonego , a nastêpnie wlaæ 0,5l wódki.
Dobrze wymieszaæ ,rozlaæ do butelek.

sellenhel 29-04-2010 20:57

Dziêki Basiu za przepis na Ajerkoniak :) taki z mlekiem kondensowanym akurat nie zna³am bo zwykle robiê na spirytusie i zwyk³ym mleku .:)

sellenhel 29-04-2010 21:06

Ajerkoniak z mlekiem
 
SK£ADNIKI:

250 ml spirytusu
30 dag cukru
5 ¿ó³tek
500 ml mleka
laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

W g³êbokim garnku ubiæ ¿ó³tka z cukrem na puszyst± pianê. laskê wanilii przekroiæ wzd³u¿ na pó³. Zagotowaæ mleko z wanili± (lub cukrem waniliowym) i lekko sch³odziæ.
Z mleka wyj±æ waniliê. Do naczynia z ¿ó³tkami wlewaæ po 2 ³y¿ki mleka, ca³y czas ubijaj±c. Kiedy oba sk³adniki bêd± po³±czone, odstawiæ naczynie do sch³odzenia.
Do zimnego p³ynu wlewac powoli spirytus. Ajerkoniak przelaæ do butelek, w³o¿yæ po kawa³ku wanili i odstawiæ w ch³odne miejsce. Zamiast wanilii mleko mo¿na gotowaæ z obranymi migda³ami. Ajerkoniak bêdzie mia³ zapach migda³owy.

basialwica 29-04-2010 21:13

Pyszny deser, który jad³am u znajomych.

10 ¿ó³tek
250 cukru
1l smietanki 30 %
¿ó³tka ubiæ z cukrem do bialosci, dodac smietankê i aromat waniliowy.
Krem wlaæ do miseczek i piec w piekarniku w 100 stopnich przez godzine , najlepiejw kapieli wodnej (wstawiæ do blaszki z wod±).Ostudziæ i wstawic do lodówki.

Krem II

2 cale jaja
8 ¿ó³tek
160 cukru
1 ³y¿eczka aromatu waniliowego
1/4 szklanki ¶mietanki 30 %
75 g cukru brazowego (obojetnie z czego, mozna kupic w markecie)
Wymieszac jaja, ¿ó³tka, cukier, wanilie dokladnie (nie ubijac), dodac smietanke, wymieszaæ lub lekko zmiksowaæ.
Wlaæ do miseczek i piec w kapieli wodnej (wstawic miseczki do blaszki z woda) okolo 40 min w piekarniku nagrzanym do 140 stopni.
Wystudziæ w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i wlo¿yæ do lodowki. Przed podaniem posypaæ brazowym cukrem i chwilke przygrilowac w piekarniku zeby sie cukier rozpuscil (albo przypalic go palnikiem - serio .
Jest pyszny - polecam.

sellenhel 29-04-2010 21:19

Cytat:

Jest pyszny - polecam
.
Dziêki Basieñko tego akurat deseru nie znam,pyszny musi byæ
ale mocno kaloryczny równie¿ no ale czasami i "pogrzeszyæ"
te¿ trzeba :)

basialwica 29-04-2010 21:23

kakao - co¶ tam (zapomnia³am teraz)
 
Cytat:

Napisa³ sellenhel
SK£ADNIKI:

250 ml spirytusu
30 dag cukru
5 ¿ó³tek
500 ml mleka
laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

W g³êbokim garnku ubiæ ¿ó³tka z cukrem na puszyst± pianê. laskê wanilii przekroiæ wzd³u¿ na pó³. Zagotowaæ mleko z wanili± (lub cukrem waniliowym) i lekko sch³odziæ.
Z mleka wyj±æ waniliê. Do naczynia z ¿ó³tkami wlewaæ po 2 ³y¿ki mleka, ca³y czas ubijaj±c. Kiedy oba sk³adniki bêd± po³±czone, odstawiæ naczynie do sch³odzenia.
Do zimnego p³ynu wlewac powoli spirytus. Ajerkoniak przelaæ do butelek, w³o¿yæ po kawa³ku wanili i odstawiæ w ch³odne miejsce. Zamiast wanilii mleko mo¿na gotowaæ z obranymi migda³ami. Ajerkoniak bêdzie mia³ zapach migda³owy.


Je¿eli do tego przepisu dodzasz kakao i dobrze zmiksujesz otrzymasz krem kakaowy.

Ewunia 29-04-2010 21:23

Dziewczyny dziêki z malutkim ale....


Zacytujê siebie sam± - chodzi³o mi "nie" o desery/ciasta ;) Ale niektóre przepisy powy¿ej wygl±daj± niezwykle smakowicie i jak skoñczê dietê to siê na pewno skuszê. A mo¿e kto¶ zna przepis na co¶ nies³odkiego z tych ¿ó³tek nieszczêsnych?

Na bia³ka to te Pavlove z przepisu powy¿ej polecam - niebo w gebie a wykonanie banalne :)

basialwica 29-04-2010 21:24

Jestem tego samego zdania. Ja desery robie tylko dla specjalnych gosci i od ¦wiêta... :))

basialwica 29-04-2010 21:26

Ewuniu, je¿eli mogê poleciæ - to ¿ó³tka mo¿esz po³ozyæ sobie na g³owê (serio).Potrzymac jakie¶ 20 min i sp³ukac ciep³± wod±, a potem uzyc szamponu.Dzia³a od¿ywczo.

sellenhel 29-04-2010 21:32

Ewuniu ¿ó³tkami mo¿esz zaci±gaæ sosy ,zupy.
Musisz ¿ó³tka rozetrzeæ i powoli dodawaæ do tych roztartych ¿ó³tek wywar z sosów lub bulion z zupy,jest jeden warunek ¿eby ten wywar nie by³ zbyt gor±cy,trzeba powoli wymiêszac a potem wlaæ do sosu lub zupy ale nie wolno ju¿ gotowaæ.Zawsze stosuje siê zasadê ¶wie¿ych surowych ¿ó³tek,zagotowaæ ich nie wolno bo wtedy siê zetn±.Nie u¿ywasz ju¿ wtedy ¶mietanki
a potrawy zaci±gane ¿ó³tkami s± naprawdê smaczne.

sellenhel 29-04-2010 21:33

Cytat:

Napisa³ basialwica
Ewuniu, je¿eli mogê poleciæ - to ¿ó³tka mo¿esz po³ozyæ sobie na g³owê (serio).Potrzymac jakie¶ 20 min i sp³ukac ciep³± wod±, a potem uzyc szamponu.Dzia³a od¿ywczo.

Basiu te¿ bardzo dobry sposób i praktyczny na zu¿ycie ¿ó³tek :)

Malwina 29-04-2010 21:33

Oprócz na g³owê....to jajka faszerowane zó³tkami, miêt±, mas³em,natk± zdodatkiem ga³ki muszkato³owej i pieprzu.....

basialwica 01-05-2010 11:34

Jak nie ciasta to mo¿e "


MAJONEZ PRZEPIS I



Sk³adniki:

- 4 ¿ó³tka

- szklanka oliwy z oliwek ( mo¿na zast±piæ olejem ze s³onecznika)

- ³y¿eczka musztardy

- sok z ½ cytryny

- dla potrzebuj±cych szczypta soli i cukru do smaku



Uwaga majonez trzeba robiæ z du¿a cierpliwo¶ci± nie spiesz±c siê. Wtedy jest gesty jak mas³o, a po prze³o¿eniu go do wyparzonego s³oiczka, po wywróceniu go do góry dnem zachowuje siê jak t³uszcz sta³y i z niego nie wyleci.

Parzymy jajka, wybijamy ¿ó³tka do miski miksera, dodajemy musztardê, sól i cukier, wszystko ca³y czas ucieraj±c. Nastêpnie dodajemy bardzo powoli oliwê, w po³owie zu¿ycia oliwy dodajemy powoli sok z cytryny. Wlewam oliwê po 1 ³y¿ce sto³owej nie bezpo¶rednio do majonezu, ale na ¶cianki miski. Olej ¶cieka po ¶ciance i w ma³ych ilo¶ciach dostaje siê do masy majonezowej. Gdy zauwa¿amy, ¿e masa majonezowa sp³ywa ze ¶cianek przerywamy dodawanie oleju i czekamy a¿ siê ubije i bêdzie przywieraæ do ¶cianek misy. Na koniec przek³adamy ca³o¶æ do wyparzonego s³oika i przechowujemy w lodówce. Jest to doskona³y dodatek do ró¿nych sosów na zimno i sa³atek.

basialwica 01-05-2010 11:49

Proponuje dzisiaj sa³atkê :

Sa³ate lodowa poszarpaæ na czê¶ci do dajac na wierzch, pokrojon± paprykê czerwona i ¿o³t±,cebulkê czerwon±, troche kukurydzy i zielonego ogórka w kostkê.Mozna dodaæ oliwki ale nie koniecznie i posypac natka z koperku.Zamiast zielonego ogórka mo¿esz dodac kiszonego. Zale¿y to wszystko od gustu i podniebienia. Popokruszyæ ¿ó³tka ( je¿eli takie mamy). Je¿eli nie, ucieram surowe ¿ó³tka dodaj±c musztarde i odrobinê oleju i rozdrobniony czosnek( jeden z±bek wystarczy. Polewam sa³atkê. Doskona³a do chrupiacego pieczywa.Polecam.


£ucja2000 07-06-2010 20:43

Fantastyczne recepty, koniecznie musze wyprobowac.
Powiedzcie prosze, czy to sie zgadza, ze w zoltku jest wiecej bialka niz w samym bialku?
Slyszalam od Ziecia ale nie chce mi sie wierzyc :)

Pozdrawiam serdecznie w mojej pierwszej wypowiedzi na Forum ;)

£ucja


P.S.: Z gory przepraszam tez za ewentualne bledy i brak polskich znakow w wypowiedziach, lecz jestem poczatkujac± internautka ;)

tarnowianka 25-07-2010 18:24

Gdzie jest wiecej bialka?
 
£ucjo Twój ziêæ ma racjê. W 100g. bia³ka jaja kurzego jest 10,8, a w 100g. ¿ó³tka-16,3 grama bia³ka zreszt± najbardziej warto¶ciowego.
Pozdrawiam-jadwiga.
Cytat:

Napisa³ £ucja2000
Fantastyczne recepty, koniecznie musze wyprobowac.
Powiedzcie prosze, czy to sie zgadza, ze w zoltku jest wiecej bialka niz w samym bialku?
Slyszalam od Ziecia ale nie chce mi sie wierzyc :)

Pozdrawiam serdecznie w mojej pierwszej wypowiedzi na Forum ;)

£ucja


P.S.: Z gory przepraszam tez za ewentualne bledy i brak polskich znakow w wypowiedziach, lecz jestem poczatkujac± internautka ;)


Eliza2 03-04-2011 19:45

Cytat:

Napisa³ basialwica
Ewuniu, je¿eli mogê poleciæ - to ¿ó³tka mo¿esz po³ozyæ sobie na g³owê (serio).Potrzymac jakie¶ 20 min i sp³ukac ciep³± wod±, a potem uzyc szamponu.Dzia³a od¿ywczo.

Stosowa³am wielokotnie ¿ó³tka jako zamiennik szamponu. Przy okazji wciera³am je tak¿e w skórê twarzy. Je¶li kto¶ ma problemy ze swêdz±c± skór± i uczulemiem na szampony to ¿ó³tka ¶wietnie siê sprawuj± w roli szamponu.

ewikomega 03-04-2011 20:19

Mo¿na jeszcze inaczej wykorzystaæ ¿ó³tka.
G³ównie dla osób , które maj± problemy z czerwonymi cia³kami, a chc± , aby ich ilo¶æ wzros³a.
¯ó³tka ukrêciæ z cukrem i dodaæ do czerwonego, wytrawnego wina-piæ w rozs±dnych ilo¶ciach:)

AmeliaA66 28-02-2023 08:43

A jak jeste¶cie na diecie keto i macie ochotê na co¶ s³odkiego, jednak nie chcecie ryzykowaæ tego aby z niej wypa¶æ to ze swoich do¶wiadczeñ kuchennych mogê poleciæ takie keto desery, jak Rajska chmurka czy równie¿ mój ulubiony Mus czekoladowy. Mega smakowicie, tak¿e jak najbardziej polecam sprawdziæ i dajcie znaæ jak macie te¿ jakie¶ swoje kombinacje w tym zakresie ;)


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:55.

Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.