Przepisy z u¿yciem samych ¿ó³tek
Zosta³o mi 6 ¿ó³tek po tym: http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Biala-Pavlova.html
Rzuæcie proszê przepisami na jakie¶ potrawy z u¿yciem samych ¿ó³tek - ale raczej nie desery/ciasta. |
Ewuniu mówisz i masz
ZABAIONE
6 ¿ó³tek 10 dag cukru 1/3 szklanki s³odkiego wina marsala ¯ó³tka wbiæ do miski, dodaæ cukier oraz wino i lekko ubiæ. Nastêpnie ubijaæ na parze, czyli postawiæ miskê na garnku z gotuj±c± wod±, tak ¿eby dno nie dotyka³o powierzchni wody, i trzepaczk± ubijaæ, a¿ zrobi siê g³adka, puszysta i do¶æ gêsta masa. Zdj±æ z ognia, prze³o¿yæ do szklanych pucharków. Przybieraæ listkami melisy, wisienkami i plastrami brzoskwini. Skoro ju¿ jeste¶my przy deserach, to oczywi¶cie nie mo¿emy pomin±æ milczeniem: TIRAMISU 1,5 ³y¿eczki rozpuszczalnej kawy 2 kieliszki likieru Amaretto 4 ¿ó³tka (¶wie¿utkie) 100 g cukru pudru 500 g w³oskiego sera mascarpone pó³ litra ¶mietany kremówki 36 % tabliczka startej gorzkiej czekolady paczka biszkoptów ³y¿ka kakao do posypania Rozpuszczamy kawê w 2/3 szklanki gor±cej wody, dodajemy Amaretto. Czekoladê wk³adamy do zamra¿alnika. ¯ó³tka ubijamy starannie z cukrem na gêst±, bia³± masê. Wk³adamy mascarpone do du¿ej miski i ³y¿kami dodajemy masê jajeczn±, mieszaj±c delikatnie. Dodajemy lekko ubit± mikserem ¶mietankê. Uk³adamy ¶ci¶le warstwê ciastek na spodzie naczynia wy³o¿onego papierem do pieczenia. Nas±czamy biszkopty po³ow± kawy z Amaretto, a nastêpnie posypujemy kakao przez sitko. Nak³adamy po³owê masy serowej. Przykrywamy drug± warstw± biszkoptów, nas±czamy pozosta³± kaw±, posypujemy kakao. Nak³adamy pozosta³a masê serow±. Wyci±gamy czekoladê z zamra¿alnika, ¶cieramy j± na grube wiórki i posypujemy deser. Przykrywamy ca³o¶æ foli± aluminiow± i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. |
ARROZ CON LECHE czyli RY¯ NA S£ODKO PO MEKSYKAÑSKU
nieca³a szklanka ry¿u pó³ szklanki cukru (z cukrem waniliowym) litr mleka 2 ¿ó³tka paczka rodzynek trochê cynamonu wiórki kokosowe (niekoniecznie) Wszystko razem wymieszaæ, prze³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia i piec w piekarniku cierpliwie i d³ugo przez 2-3 godziny, mieszaj±c potrawê co, mniej wiêcej, pó³ godziny. Pyszne i na gor±co, i na zimno! Poprawia nastrój i nastraja romantycznie. |
CIASTO Z ORZESZKAMI
1 kg kruchych herbatników 1 szklanka cierpkich konfitur (borówka, ¿urawina) 1/2 l mleka 20 dag orzechów laskowych 25 dag margaryny 4 ¿ó³tka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 ³y¿ki m±ki 30 dag ¶liwek Herbatniki pokruszyæ, odsypaæ 1/2 szklanki. Do reszty dodaæ konfitury, wymieszaæ. Z masy formowaæ niedu¿e kulki w kszta³cie orzeszków. "Orzeszki" obtoczyæ w reszcie herbatników, obsuszyæ w piekarniku. Zagotowaæ mleko, ¿ó³tka utrzeæ z cukrem i m±k±, wymieszaæ z mlekiem, zagotowaæ. Utrzeæ margarynê, dodawaæ po ³y¿ce ostudzon± masê, pod koniec dodaæ cukier waniliowy. Tortownicê wy³o¿yæ nasmarowanym pergaminem. W³o¿yæ orzeszki, zalaæ przygotowan± mas±, wyrównaæ. Ozdobiæ wydrylowanymi ¶liwkami, posypaæ posiekanymi orzechami. Je¿eli nie macie ¶liwek, poprzestañcie na samych orzechach. Przepisy s± po to, ¿eby daæ nam ogólny zarys tego, co powinni¶my dodaæ do przygotowywanej potrawy i co zrobiæ, ¿eby to, co nam wyjdzie, by³o zjadliwe. Powiem wam, ¿e ja tylko za pierwszym razem trzymam siê przepisu. Pó¼niej ju¿ niekoniecznie. |
KAWOWY BISZKOPTOWIEC
Krem: 3 ³y¿eczki ¿elatyny 2 ³y¿eczki zmielonej kawy 15 dag cukru 4 ¿ó³tka torebka cukru waniliowego szklanka mleka szklanka ¶mietany kremówki 16 okr±g³ych biszkoptów Dekoracja: oko³o 26 pod³u¿nych biszkoptów 3 ³y¿ki cukru 50 ml winiaku bita ¶mietana w sprayu czekoladowe ziarenka kawy 2 ³y¿ki wiórków czekoladowych Krem: ¿elatynê namoczyæ w zimnej wodzie. Kawê zalaæ wrz±tkiem, przykryæ, odstawiæ do zaparzenia. Cukier wsypaæ do rondelka, lekko skarmelizowaæ. Wlaæ kawê, wymieszaæ, zagotowaæ. ¯ó³tka utrzeæ w rondlu z kilkoma ³y¿kami kawy. Mleko zagotowaæ, wsypaæ cukier waniliowy, rozpu¶ciæ, ostudziæ. Mleko i resztê kawy stopniowo dodawaæ do masy ¿ó³tkowej, ca³y czas mieszaj±c. Nastêpnie mieszaj±c podgrzewaæ, nie doprowadzaj±c do wrzenia. Zdj±æ z ognia, dodaæ ¿elatynê, wymieszaæ, rozpu¶ciæ. Krem odstawiæ do ostudzenia. Okr±g³e biszkopty roz³o¿yæ na dnie tortownicy. ¦mietanê ubiæ na sztywno i wymieszaæ z kremem. Krem wy³o¿yæ na biszkopty i wstawiæ na 30 minut do lodówki. Dekoracja: cukier rozpu¶ciæ w 4 ³y¿kach gor±cej wody. Ostudziæ i wymieszaæ z winiakiem. Pod³u¿ne biszkopty obci±æ tak, by ich wysoko¶æ odpowiada³a grubo¶ci warstwy kremu. Odpi±æ boki tortownicy. Biszkopty maczaæ w syropie z winiakiem i przyklejaæ pionowo dooko³a stê¿a³ego kremu. Wierzch udekorowaæ rozetkami ¶mietany w sprayu, wiórkami czekoladowymi i ziarenkami kawy. |
Je¶li wydaje siê wam to ma³o skomplikowane, mo¿e
TORT MALAKOW bêdzie tym, co zadowoli ka¿dego: 20 dag obranych ze skórki miga³ów 25 dag miêkkiego mas³a 5 ¶wie¿ych ¿ó³tek 20 dag cukru pudru 400 ml kremówki (200 ml do kremu + 200 ml do przybrania) 1 laska wanilii lub cukier waniliowy (8 g) starta skórka z 1 cytryny 30 dag pod³u¿nych biszkoptów szczypta cynamonu likier (np. pomarañczowy, kakaowy, kawowy), rum lub winiak 1 opakowanie zagêstnika do ¶mietany 1 ³y¿ka cukru cienko obrana i pokrojona w paski skórka z pomarañczy kandyzowane owoce p³atki migda³owe Migda³y drobno zetrzeæ (lub zmieliæ w m³ynku, ostatecznie w maszynce do miêsa z drobnym sitkiem, ale trzeba zrobiæ to dzieñ wcze¶niej, ¿eby migda³y zd±¿y³y wyschn±æ). Mas³o utrzeæ na krem. Ucieraj±c dodawaæ stopniowo ¿ó³tka i cukier puder. Na koñcu dodaæ migda³y i ubit± na sztywno ¶mietanê. Je¶li krem siê zwarzy, nale¿y wstawiæ miskê do ciep³ej wody, a¿ przy brzegach miski krem zacznie siê lekko rozp³ywaæ, wtedy mieszaæ dalej a¿ krem siê zwi±¿e. Nastêpnie dodaæ mi±¿sz wanilii (lub cukier waniliowy), skórkê cytrynow± i szczyptê cynamonu. Na dnie tortownicy (o ¶rednicy 26 cm) napi±æ przezroczyst± foliê, u³o¿yæ biszkopty jeden obok drugiego (wolne miejsca wype³niæ rozdrobnionymi biszkoptami), skropiæ likierem i posmarowaæ kremem. Czynno¶ci te powtarzaæ, a¿ biszkopty siê skoñcz±. Na wierzchu u³o¿yæ warstwê kremu. Powierzchniê pokryæ przezroczyst± foli±, obci±¿yæ garnkiem i odstawiæ na 2 godziny w ch³odne miejsce. Zdj±æ foliê. Tort prze³o¿yæ na paterê. ¦mietanê ubiæ z zagêstnikiem i cukrem, pokryæ ni± tort dooko³a. Na wierzchu wycisn±æ kratkê ze ¶mietany, udekorowaæ tort skórk± pomarañczow±, kandyzowanymi owocami oraz zrumienionymi na patelni (bez t³uszczu) p³atkami migda³owymi. |
Dla tych którzy naprawdê maj± (bez obrazy) dwie lewe rêce do prac kuchennych proponujê:
TRUFLE Z HERBATNIKÓW (kakaowe lub kokosowe) 30 dag mas³a lub margaryny, 20 dag (1 szklanka) cukru pudru, 2 ¿ó³tka, 2 ³y¿ki gêstej ¶mietany, 2 ³y¿ki kakao i 2 paczki herbatników lub 5-6 ³y¿ek wiórków kokosowych i 1 paczka herbatników Mas³o lub margarynê utrzeæ z cukrem, dodawaæ ¿ó³tka, kakao lub wiórki i zmielone herbatniki. Na koñcu dodaæ ¶mietanê. Nabieraæ ³y¿eczk± porcje masy i formowaæ kulki. Obtoczyæ je w kakao, zmielonych herbatnikach, wiórkach kokosowych lub orzechach. Do masy mo¿na dodaæ rodzynki lub inne posiekane drobno bakalie. Spo¿ywaæ po zastygniêciu masy. Od siebie dodam, ¿e nie musicie tego mas³a ucieraæ w makutrze - wystarczy miska i robot rêczny, no i oczywi¶cie mas³o wyjmijcie mas³o wcze¶niej z lodówki: szybciej siê ukrêci. ¯yczê powodzenia w wypróbowywaniu nowych przepisów i mam nadziejê, ¿e ka¿dy znajdzie tu co¶ dla siebie. |
Zapomnia³am o lodach, ale ju¿ siê poprawiam. Jest to przepis z programu Pascal: po prostu gotuj. Proste i nieskomplikowane, no i mo¿na eksperymentowaæ ze smakami.
Lody makowe Marion Po francusku ten deser nazywa siê parfait, czyli doskona³y. No i jest doskona³y. To mro¿ony krem. Taka kwintesencja subtelnej puszysto¶ci. W³a¶nie o tê puszysto¶æ chodzi tu najbardziej. Ca³a sztuka polega na porz±dnym ubiciu ¶mietanki i kogla mogla. No i trzeba wszystko super delikatnie mieszaæ. Bez po¶piechu. Produkty potrzebne do przepisu: 10 ³y¿ek cukru pudru (mo¿e byæ inny, ale musi byæ bardzo drobny) 1 ³y¿ka miodu (najlepiej akacjowego) 4 p³askie ³y¿ki masy makowej z puszki (zamiast maku mo¿esz u¿yæ kakao albo czekoladê rozpuszczaln±) 1 i 3/4 szklanki ¶mietanki 36 % 6 ¿ó³tek Jak to zrobiæ: ¯ó³tka ubij z cukrem pudrem w miseczce, trzymanej nad paruj±cym wrz±tkiem. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy miska za bardzo siê nie rozgrza³a (miska nie mo¿e byæ za gor±ca, bo ¿ó³tka siê zetn±). Ubijaj do momentu, w którym masa sp³ywaj±ca z trzepaczki bêdzie siê uk³adaæ jak wschodni turban. Ubij ¶mietanê na sztywno (najlepiej ubija siê ¶mietana zimna, prosto z lodówki). Do kogla mogla dodaj miód i masê makow± (lub masê kasztanow±, kakao albo czekoladê rozpuszczaln±) i BARDZO DELIKATNIE!!! wymieszaj wszystko drewnian± ³y¿k±, ¿eby masa nie opad³a. Dodaj bit± ¶mietanê i znów delikatnie wymieszaj. Prze³ó¿ wszystko do p³askiej kwadratowej foremki, wyg³ad¼ powierzchniê i wstaw na 12 godz. do lodówki lub na 2,5 godz. do zamra¿alnika. Bon appetit! |
Przepisy super juz cieknie mi ¶linka ....tylko waga, jak pó¿niej wejde na swoje piêtro? pozdrawiam
|
Cytat:
|
Jezu, co siê tutaj dzieje.....sypiecie zó³tkami jak z rêkawa......przewa¿nie bia³ka zostaj±.....ale smakowito¶ci...juz uty³am od czytania hihi....
|
Cytat:
|
Witajce dziewczyny. Ja do tych pyszno¶ci dodam przepis na :
A j e r k o n i a k 6 ¿ó³tek 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Utrzeæ do bia³o¶ci i dodaæ: 1 puszkê mleka skondensowanego nies³odzonego , a nastêpnie wlaæ 0,5l wódki. Dobrze wymieszaæ ,rozlaæ do butelek. |
Dziêki Basiu za przepis na Ajerkoniak :) taki z mlekiem kondensowanym akurat nie zna³am bo zwykle robiê na spirytusie i zwyk³ym mleku .:)
|
Ajerkoniak z mlekiem
SK£ADNIKI:
250 ml spirytusu 30 dag cukru 5 ¿ó³tek 500 ml mleka laska wanilii PRZYGOTOWANIE: W g³êbokim garnku ubiæ ¿ó³tka z cukrem na puszyst± pianê. laskê wanilii przekroiæ wzd³u¿ na pó³. Zagotowaæ mleko z wanili± (lub cukrem waniliowym) i lekko sch³odziæ. Z mleka wyj±æ waniliê. Do naczynia z ¿ó³tkami wlewaæ po 2 ³y¿ki mleka, ca³y czas ubijaj±c. Kiedy oba sk³adniki bêd± po³±czone, odstawiæ naczynie do sch³odzenia. Do zimnego p³ynu wlewac powoli spirytus. Ajerkoniak przelaæ do butelek, w³o¿yæ po kawa³ku wanili i odstawiæ w ch³odne miejsce. Zamiast wanilii mleko mo¿na gotowaæ z obranymi migda³ami. Ajerkoniak bêdzie mia³ zapach migda³owy. |
Pyszny deser, który jad³am u znajomych.
10 ¿ó³tek 250 cukru 1l smietanki 30 % ¿ó³tka ubiæ z cukrem do bialosci, dodac smietankê i aromat waniliowy. Krem wlaæ do miseczek i piec w piekarniku w 100 stopnich przez godzine , najlepiejw kapieli wodnej (wstawiæ do blaszki z wod±).Ostudziæ i wstawic do lodówki. Krem II 2 cale jaja 8 ¿ó³tek 160 cukru 1 ³y¿eczka aromatu waniliowego 1/4 szklanki ¶mietanki 30 % 75 g cukru brazowego (obojetnie z czego, mozna kupic w markecie) Wymieszac jaja, ¿ó³tka, cukier, wanilie dokladnie (nie ubijac), dodac smietanke, wymieszaæ lub lekko zmiksowaæ. Wlaæ do miseczek i piec w kapieli wodnej (wstawic miseczki do blaszki z woda) okolo 40 min w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Wystudziæ w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i wlo¿yæ do lodowki. Przed podaniem posypaæ brazowym cukrem i chwilke przygrilowac w piekarniku zeby sie cukier rozpuscil (albo przypalic go palnikiem - serio . Jest pyszny - polecam. |
Cytat:
Dziêki Basieñko tego akurat deseru nie znam,pyszny musi byæ ale mocno kaloryczny równie¿ no ale czasami i "pogrzeszyæ" te¿ trzeba :) |
kakao - co¶ tam (zapomnia³am teraz)
Cytat:
Je¿eli do tego przepisu dodzasz kakao i dobrze zmiksujesz otrzymasz krem kakaowy. |
Dziewczyny dziêki z malutkim ale....
Zacytujê siebie sam± - chodzi³o mi "nie" o desery/ciasta ;) Ale niektóre przepisy powy¿ej wygl±daj± niezwykle smakowicie i jak skoñczê dietê to siê na pewno skuszê. A mo¿e kto¶ zna przepis na co¶ nies³odkiego z tych ¿ó³tek nieszczêsnych? Na bia³ka to te Pavlove z przepisu powy¿ej polecam - niebo w gebie a wykonanie banalne :) |
Jestem tego samego zdania. Ja desery robie tylko dla specjalnych gosci i od ¦wiêta... :))
|
Ewuniu, je¿eli mogê poleciæ - to ¿ó³tka mo¿esz po³ozyæ sobie na g³owê (serio).Potrzymac jakie¶ 20 min i sp³ukac ciep³± wod±, a potem uzyc szamponu.Dzia³a od¿ywczo.
|
Ewuniu ¿ó³tkami mo¿esz zaci±gaæ sosy ,zupy.
Musisz ¿ó³tka rozetrzeæ i powoli dodawaæ do tych roztartych ¿ó³tek wywar z sosów lub bulion z zupy,jest jeden warunek ¿eby ten wywar nie by³ zbyt gor±cy,trzeba powoli wymiêszac a potem wlaæ do sosu lub zupy ale nie wolno ju¿ gotowaæ.Zawsze stosuje siê zasadê ¶wie¿ych surowych ¿ó³tek,zagotowaæ ich nie wolno bo wtedy siê zetn±.Nie u¿ywasz ju¿ wtedy ¶mietanki a potrawy zaci±gane ¿ó³tkami s± naprawdê smaczne. |
Cytat:
|
Oprócz na g³owê....to jajka faszerowane zó³tkami, miêt±, mas³em,natk± zdodatkiem ga³ki muszkato³owej i pieprzu.....
|
Jak nie ciasta to mo¿e "
MAJONEZ PRZEPIS I Sk³adniki: - 4 ¿ó³tka - szklanka oliwy z oliwek ( mo¿na zast±piæ olejem ze s³onecznika) - ³y¿eczka musztardy - sok z ½ cytryny - dla potrzebuj±cych szczypta soli i cukru do smaku Uwaga majonez trzeba robiæ z du¿a cierpliwo¶ci± nie spiesz±c siê. Wtedy jest gesty jak mas³o, a po prze³o¿eniu go do wyparzonego s³oiczka, po wywróceniu go do góry dnem zachowuje siê jak t³uszcz sta³y i z niego nie wyleci. Parzymy jajka, wybijamy ¿ó³tka do miski miksera, dodajemy musztardê, sól i cukier, wszystko ca³y czas ucieraj±c. Nastêpnie dodajemy bardzo powoli oliwê, w po³owie zu¿ycia oliwy dodajemy powoli sok z cytryny. Wlewam oliwê po 1 ³y¿ce sto³owej nie bezpo¶rednio do majonezu, ale na ¶cianki miski. Olej ¶cieka po ¶ciance i w ma³ych ilo¶ciach dostaje siê do masy majonezowej. Gdy zauwa¿amy, ¿e masa majonezowa sp³ywa ze ¶cianek przerywamy dodawanie oleju i czekamy a¿ siê ubije i bêdzie przywieraæ do ¶cianek misy. Na koniec przek³adamy ca³o¶æ do wyparzonego s³oika i przechowujemy w lodówce. Jest to doskona³y dodatek do ró¿nych sosów na zimno i sa³atek. |
Proponuje dzisiaj sa³atkê :
Sa³ate lodowa poszarpaæ na czê¶ci do dajac na wierzch, pokrojon± paprykê czerwona i ¿o³t±,cebulkê czerwon±, troche kukurydzy i zielonego ogórka w kostkê.Mozna dodaæ oliwki ale nie koniecznie i posypac natka z koperku.Zamiast zielonego ogórka mo¿esz dodac kiszonego. Zale¿y to wszystko od gustu i podniebienia. Popokruszyæ ¿ó³tka ( je¿eli takie mamy). Je¿eli nie, ucieram surowe ¿ó³tka dodaj±c musztarde i odrobinê oleju i rozdrobniony czosnek( jeden z±bek wystarczy. Polewam sa³atkê. Doskona³a do chrupiacego pieczywa.Polecam. |
Fantastyczne recepty, koniecznie musze wyprobowac.
Powiedzcie prosze, czy to sie zgadza, ze w zoltku jest wiecej bialka niz w samym bialku? Slyszalam od Ziecia ale nie chce mi sie wierzyc :) Pozdrawiam serdecznie w mojej pierwszej wypowiedzi na Forum ;) £ucja P.S.: Z gory przepraszam tez za ewentualne bledy i brak polskich znakow w wypowiedziach, lecz jestem poczatkujac± internautka ;) |
Gdzie jest wiecej bialka?
£ucjo Twój ziêæ ma racjê. W 100g. bia³ka jaja kurzego jest 10,8, a w 100g. ¿ó³tka-16,3 grama bia³ka zreszt± najbardziej warto¶ciowego.
Pozdrawiam-jadwiga. Cytat:
|
Cytat:
|
Mo¿na jeszcze inaczej wykorzystaæ ¿ó³tka.
G³ównie dla osób , które maj± problemy z czerwonymi cia³kami, a chc± , aby ich ilo¶æ wzros³a. ¯ó³tka ukrêciæ z cukrem i dodaæ do czerwonego, wytrawnego wina-piæ w rozs±dnych ilo¶ciach:) |
A jak jeste¶cie na diecie keto i macie ochotê na co¶ s³odkiego, jednak nie chcecie ryzykowaæ tego aby z niej wypa¶æ to ze swoich do¶wiadczeñ kuchennych mogê poleciæ takie keto desery, jak Rajska chmurka czy równie¿ mój ulubiony Mus czekoladowy. Mega smakowicie, tak¿e jak najbardziej polecam sprawdziæ i dajcie znaæ jak macie te¿ jakie¶ swoje kombinacje w tym zakresie ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:55. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.