Klub Senior Cafe

Klub Senior Cafe (http://www.klub.senior.pl/index.php)
-   Kuchnia, kulinaria (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/f-kuchnia-kulinaria-193.html)
-   -   Przepisy na ciasta (http://www.klub.senior.plhttp://www.klub.senior.pl/kuchnia-kulinaria/t-przepisy-na-ciasta-22758-print.html/)

marta60 14-01-2020 06:47

Przepisy na ciasta
 
Chciałabym upiec jakieś dobre ciasto na początek tygodnia. Poratujecie przepisem?

Baisa 14-01-2020 13:22

Składniki na kruchy spód:
1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190oC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
2 duże jajka
225 g kwaśnej śmietany 18%
55 g creme fraiche (zastąpiłam kwaśną śmietaną 18%)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli

Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości.
Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u mnie wiśnie) lub poczekać z owocami do ozdobienia po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190oC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną cukrem pudrem.

Zresztą polecam wejść sobie na stronę https://www.mniammniam.com/przepisy-na-desery - jest tutaj sporo takich dobrych przepisów deserowych. Zwykle biorę pomysly na przepisy własnie ze stron www.

kalina3 18-02-2020 08:39

A macie sprawdzony przepis na bezę? Oczywiście Pavlovą mam na myśli.

polka025 26-11-2020 05:15

O, to mi naprawdę pomoże, bo ja zaczęłam w ogóle myśleć o pieczeniu i wiem, że mam wciąż za mało pomysłów na to. Dlatego chętnie sprawdzę, co polecacie. Jednocześnie chciałabym powiedzieć, że musze silikonowe formy do pieczenia kupić. Mój chrześniak zamówił sobie u nas... 2 zestawy ciastek samorobionych.

leodis 30-12-2020 00:04

..
 
Przepis bardzo ciekawy. Na pewno spróbuję.

Lidka83 01-02-2021 13:47

A ciasta na słono robicie? Moim zdaniem też super opcja. I świetna alternatywa dla tych, którzy muszą kontrolować ilość spożywanego cukru. Zostawiam namiary na fajny przepis na słony sernik z serem żółtym i jajkami - https://msm-monki.pl/przepisy/sernik...-serem-zoltym/ . Super wygląda i dobrze zrobiony, tak samo świetnie smakuje.

seniorita18 09-03-2022 18:03

Jeśli ktoś faktycznie lubi robić ciasta czy torty to na pewno właśnie takie przepisy będą jak najlepszym rozwiązaniem. ja jestem zdania, że również fajną opcją jest to aby wiedzieć gdzie ewentualnie tego rodzaju wypieki można zamawiać z dowozem. Ja właśnie bardzo chętnie z takich rozwiązań korzystam.

kordianka 18-01-2023 12:24

Jestem cukierniczym beztalenciem, nigdy nie potrafiłam, nie potrafię i nawet nie chcę się nauczyć (zbyt dużo niepowodzeń i zmarnowanych składników). Zamawiam gotowe ciasta w cukierni Słodycz tej krainy w Olsztynie https://www.slodycztejkrainy.pl/ Niedrogie, pyszne i naturalne w smaku ciasta, torty, ciasteczka.

gracja50 22-01-2023 11:53

Dzień dobry wszystkich. Kiedyś jak dzieci były małe to dużo piekłam a teraz sporadycznie,od święta. Jak upiekę całą blachę to później tylko jemy i jemy.Ale chyba powrócę do pieczenia bo w cukierni ceny oszalały.
Często korzystam i podglądam strony z pieczeniem: www.krystyna9.blogspot.com
www.aniagotuje.pl
www.www.slodkiefantazje.pl

Podaje fajny przepis na ciasto orzechowiec, w naszej rodzinie od dawna na Boże Narodzenie.
Proste, fantastyczne, w sam raz na święta, na po świętach i na karnawał.

5 jaj
1 mała szkl.cukru
2 szkl. mąki
pół szkl.oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 łyżka przyprawy piernikowej
4-5 kwaśnych obranych jabłek /ja daje szarą renetę lub antonówki
1 szkl.łuskanych orzechów włoskich, większe połówki rozdrobnione.
Jajka ubić i cukrem na biały puch. Dodać olej i mąkę +sodę ,proszek i przyprawę,szczyptę soli.
Delikatnie wmieszać obrane, pokrojone w kostkę 1cm jabłka i rozdrobnione orzechy.
Piec do suchego patyczka w temp.180 C.
Wychodzi super wilgotny orzechowiec.

kryba 22-01-2023 14:01

WITAM WSZYSTKIE LASUCHY !!
Mam na imie Krystyna i pierwszy raz tu zagladam, bo
po pierwsze bylam dlugo zablokowana i nieobecna tutaj
( los tak chcial).
Lubie bardzo jesc ciasto, ale nie umiem piec - niestety !!
Natomiast nie sprawia mi trudnosci zrobienie
salatki czy deserow.
Bede tu czesciej z Wami - obiecuje !
Moze sie naucze z Wami piec.. ?
Wiele radosci i smakowitosci na każdy dzień zycze..
Pozdrawiam
🌷💖😍

Ttatakka 17-04-2023 22:22

Dobry przepis to podstawa :) Do tego koniecznie trzeba mieć odpowiednie narzędzia do pieczenia. Tutaj https://www.yamaprojekt.pl/idealne-w...przymierzenca/ poczytajcie sobie na ten temat. Dobry mikser jest niezbędny, tak samo waga kuchenna. Przepis to przepis, powinno sie wszystko robić dokładnie z nim, a nie na "oko".

lebuj 24-04-2023 22:40

Kryba, ja podobnie jak Ty, pierwszy raz tutaj zajrzałem.

Co prawda od bardzo długiego czasu zajmuję się pieczeniem
chleba, ale ostatnio też piekłem fajny drożdżowy, makowiec,
a na Święta babę Wielkanocną.

Dlatego tu jestem, może kogoś zainteresują moje doświadczenia
z piekarnikiem. Chętnie się nimi podzielę.

lebuj 24-04-2023 22:58

Ttatakka, racja, że podstawą jest dobry przepis, ale do jego
wykonania nie potrzeba super-robotów.

Mnie wystarcza waga, micha, łycha i ewentualnie zwykły robot
kuchenny z dwoma świdrami. Mój ledwo zipie, prawie dym
z niego idzie, ale białka na pianę ubije.

No, to co kręcimy, drożdżowego, czy chleba pszennego ?

PAMIĘTAJCIE !!! Mama mi mówiła, że ciacho się kręci w jedną stronę.
Bo inaczej się nie uda.

CO WY NA TO ?

gracja50 05-11-2023 13:39

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na chleb.Nigdy nie piekłam.Czas spróbować.
Lebuj poproszę o przepis.I jak możesz to na ciasto drożdżowe na makowiec.Zawsze mam z tym problem.
Czy ktoś piekł ciasto marchewkowe?
Jak ono smakuje ,czy jest smaczne?
Marchew mi obrodziła na działce.Mieszkam w bloku,więc ciepła piwnica odpada na przechowanie,zamrażalik pełny mrożonej marchewki i mam jeszcze jej trochę w altance.Może ciasto bym zrobiła?

gracja50 15-12-2023 13:50

Dzień dobry.
Lebuj czekam na podpowiedź drożdżowego.Święta tuż tuż.

Podeślij przepis.

lebuj 27-01-2024 10:07

Ludzie kochane, jak ja tu dawno nie byłem.

Coś przyszykuję, i na pewno zajrzę...

Pozdrowionka.

gracja50 27-01-2024 11:20

Witam wszystkich serdecznie.
Czekam na przepisy.Sprawdzone i pewne.Może na drożdżowe i na babę wielkanocną? Poproszę.

lebuj 27-01-2024 16:57

Puk, puk, to znowu ja.

Na początek fajny chleb z octem, od którego zaczynałem
moją przygodę z pieczeniem. Na słodkości przyjdzie czas potem.

https://youtu.be/qXwZERdNjzs?si=hVbZLhr4Whk-XbpS

Łatwy, szybki, smaczny...

lebuj 28-01-2024 16:12

Kolejny, mój ulubiony, chleb z gara.

Czy wiedzieliście, że w brytwannie można piec nie tylko mięcho ?

https://www.youtube.com/watch?v=WRYDU_ftTwk

Super chlebek, super mięciutka skórka...

lebuj 29-01-2024 16:19

Myślę, że na razie chleba wystarczy.
Ciacho pewnie każdy ma swoje ulubione, przećwiczone.
A co powiecie na fajne drożdżówki z kruszonką?

https://skutecznie.tv/2014/07/domowe...onka-i-lukrem/

W Biedronce takie po 2,99 zł za szt. A 1 kg mąki 0,99 zł !!!


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:37.

Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.