Nasz Wrocław 8
Otwieram kolejny wątek, który dotyczy tematyki wrocławskiej. :D
|
W poprzednim wątku pisałam i wkleiłam zdjęcia z wczorajszej imprezy w Rynku pt. "Europa na widelcu".
Dziś nie było kucharzy z całego kontynentu, ale zagraniczne potrawy i trunki serwowali kucharze wrocławscy i z całej Polski. A oto kilka zdjęć z dzisiejszej imprezy. |
|
|
Marek Kondrat rozdawał autografy na winach z jego winiarni |
|
|
|
|
|
|
Wystarczyły dwa złote, by na wrocławskim Rynku skosztować jednej z 56 potraw typowych dla różnych zakątków Unii Europejskiej.
Wielką biesiadę na Rynku przygotowali dla wrocławian najbardziej znani w Polsce eksperci kulinarni: Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Uczta pod hasłem "Europa na widelcu" rozpoczęła się o godzinie 14 w piątek. Potrawy czekały na ogromnym, okrągłym stole, który stanął nieopodal fontanny. Ustawiono również stoiska, gdzie można było zrobić zakupy. Na scenie był program artystyczny. Impreza zakończy się jutro. |
4 czerwca Dzień Wolności".Minęło już 21 lat od pierwszych wolnych wyborów, faktycznego końca ery komunizmu w Polsce. Co się działo we Wrocławiu i co się zmieniło, pokazują fantastyczne zdjęcia, które można było zobaczyć wędrując swobodnie po Rynku z naparstkiem degustowanego wina.
|
|
|
Menu "Europy na widelcu":
Austria Saftgulasch mit Semmelknodel – gulasz wołowy z knedlami bułczanymi Hollunderblüten-Pfannkuchen – czarny bez w cieście naleśnikowym Dolnośląska Loża Kulinarna Belgia Potage – zupa porowo-ziemniaczana podawana z bagietką Tarte à la rhubarbe et aux fraises – tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą Hotel Azyl Bułgaria Sałatka szopska – sałatka warzywna z bułgarskim serem sirenje Kebabczeta – potrawa z mielonej wieprzowiny z cząbrem Hotel Azyl Cypr Youvarlakia avgolemono – bulion z drobiu doprawiany cytryną i zaciągany żółtkiem z klopsikami Dolnośląska Loża Kulinarna Czechy Vepro-knedlo-zelo – pieczeń wieprzowa z knedlikami i duszoną kapustą Pastyrski syr z szynką – ser smażony z szynką w cieście naleśnikowym Dolnośląska Loża Kulinarna Dania Fyldt hvidkal – gołąbki w liściach sałaty lodowej Wienerbrød – duńskie ciasteczka Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu Estonia Porgandisornikud – panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi Maksakaste – wątroba wołowa w śmietanie duszona z kwaszonymi ogórkami Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni Finlandia Sienipiirakka – zapiekanka mięsno-grzybowa na żytnim chlebie Karpalojuustokakku – sernik z żurawiną Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni Francja Quiche lorraine – tarta lotaryńska podawana na dwa sposoby: z boczkiem i cebulą oraz ze szpinakiem i serem feta Madeleine – ciastka magdalenki Nelson Catering&Events Grecja Melitzanosalata – pasta bakłażanowa z pszennym podpłomykiem Keftedes – klopsiki z mielonego mięsa doprawiane ziołami i cynamonem Restauracja Akropolis Hiszpania Tortilla capuchina – omlet z ziemniakami i bułką tartą z dodatkiem czubków szparagów Churros – hiszpańskie ciastko do kawy Galletas de almendra – hiszpańskie ciastko migdałowe Hotel HP Park Plaza Holandia Sub gum – potrawa z ryżu i mięsa drobiowego Speculaas – herbatniki pierniczkowe Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu Irlandia Boxty bread – rodzaj placków ziemniaczanych z ziemniaków surowych zmieszanych z gotowanymi Nelson Catering&Events Litwa Zemaiciu pupeliu ir obuoliu salotos – żmudzka sałatka z fasoli i jabłek Juodos duonos ir obuolių plokstainis – placek z czarnego chleba i jabłek Art Hotel Luksemburg Croquettes de chataignes – krokiety z kasztanami Nelson Catering&Events Łotwa Maizes zupa – zupa chlebowa Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu Malta Bigilla – pasta z bobu z oliwą, czosnkiem i pietruszką Tadam mimli bil-ġobon feta – pomidory nadziewane serem feta Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni Niemcy Bierochen – pieczone pierożki z drożdżowego ciasta nadziewane mieloną wołowiną, kiszoną kapustą i ostrym żółtym serem Heringstopf – sałatka ziemniaczano-śledziowa Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu Polska Staropolski gulasz z chrzanem Kotlety drobiowe z warzywami Multifood STP Portugalia Feijoada – czarna lub czerwona fasola duszona z wędzoną wołowiną i wieprzowiną Toucinho da céu – placek migdałowy Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni Rumunia Bulz – kulki mamałygi nadziewane serem Colivă – gotowana pszenica z rodzynkami, orzechami, migdałami i natką pietruszki Nelson Catering&Events Słowacja Kapustnica – zupa z kiszonej kapusty Bryndzové halušky – kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni Słowenia Zelsevka – rolada drożdżowa nadziewana szczypiorkiem Matevž – puree z ziemniaków, fasoli i korzenia pietruszki ze skwarkami Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni Szwecja Laxpudding – łosoś po królewsku Kanelbullar – drożdżowe bułeczki cynamonowe Hotel HP Park Plaza Węgry Pontyhalaszle – ostra zupa z karpia Somlói galuska – biszkopt czekoladowy nasączony rumem z bitą śmietaną Art Hotel Wielka Brytania Scotch eggs – jajka na twardo w mielonym mięsie wołowym Roast with mustard sauce – pieczeń z sosem musztardowym Clark's pie – bułeczki nadziewane wołowiną w sosie z jarzynami Nelson Catering&Events Włochy Risotto z cykorią – potrawa ze specjalnie preparowanego ryżu arborio Panna cotta – deser z gotowanej śmietanki |
|
|
WITAM W PIĘKNYM DNIU CZERWCOWYM.
Przed chwilą wróciliśmy do domu, a w Rynku trwa Turniej Koszykówki Ulicznej. |
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:04. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.