S³odko¶ci w roli g³ównej
Ciasto z malinami
2,5 szklanki m±ki 250 g mas³a lub margaryny 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 3 ³y¿ki cukru pudru 5 ¿ó³tek Mas³o pokroiæ w kostkê, szybko zagnie¶æ z pozosta³ymi sk³adnikami ( mo¿na zmiksowaæ w malakserze ) . Je¶li ciasto jest zbyt sypkie dodaæ 1-2 ³y¿ki wody. Podzieliæ na 2 czê¶ci - ok.40% i 60%, ka¿d± zawin±æ foli± spo¿ywcz±, zamroziæ. Mo¿na to zrobiæ dzien wczesniej. Blachê o wym. 33x20 cm wy³o¿yæ papierem do pieczenia, na spód zetrzec wiêksz± czê¶æ ciasta, podpiec na z³oty kolor w temp. ok.190C. przez oko³o 20 minut. Odstawiæ do ostudzenia. Budyniowa pianka 5 bia³ek 1 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego , bez cukru (2x40 g) 1/2 szkl. oleju 500 g malin ( mog± byæ mro¿one) Ubiæ bia³ka. Po ubiciu na sztywno powoli dodawac cukier i cukier wanilinowy, ca³y czas ubijaj±c na najwyzszych obrotach . Nastêpnie powoli wsypywac budyñ, ca³y czas miksuj±c. Stru¿k± wlewaæ olej, miksuj±c do ca³kowitego pol±czenia. Na podpieczony spód wylaæ masê . Wyrównaæ i uk³adaæ gêsto maliny . Na wierzch zetrzec resztê zamro¿onego ciasta . Piec w temp 190C przez ok. 30-40 minut. Jak chcesz posyp cukrem pudrem Pascha 1 litr mleka 11/2 litra ¶mietany 8 jaj 11/2 kostki mas³a 1 cukier waniliowy 30 dkg cukru pudru Mleko , ¶mietanê , jaja gotowaæ na wolnym ogniu – ca³y czas mieszaj±c – a¿ zrobi siê serek ( trwa to prawie godzinê ). Gdy serek jest ju¿ dobry odstawiamy go by wystyg³ , nastêpnie odcedzamy go na sitku przez czyst± gazê- troszkê trzeba wydusiæ ( ale nie za du¿o) . Mas³o , 1 cukier waniliowy , 30 dkg cukru pudru ucieramy razem . Do utartego dodajemy pomalutku wystygniêty serek i ca³y czas ucieramy , a¿ zrobi siê jednolita masa . Masê dzielimy na 2 równe czê¶ci – do jednej mo¿emy dodaæ: drobno pokrojon± czekoladê lub rodzynki lub drobno pokrojone orzechy lub i to i to i to …, do drugiej daæ kakao . Blaszkê ( ja dajê tak± jak siê piecze keks lub babkê ) wyk³adam czyst± gaz± – tak by ze wszystkich stron za blaszkê wystawa³a gaza , nak³adam masê wymieszany z kakao , a nastêpnie masê z bakaliami . Na wierzchu zawijam wystaj±ce z brzegów boki gazy i wstawiam do lodówki . Musi staæ w lodówce . Mo¿na ja pokroiæ na takie kawa³ki na jakie chcemy , zawin±æ w sreberko i wstawiæ do lodówki . Wyci±gamy kiedy nam potrzeba , a im zimniejsze , tym lepsze . Ciasteczka lukrowane 25 dkg m±ki 25 dkg margaryny 25 dkg cukru pudru - m±czki 2 ca³e jajka ( ¿ó³tka do ciasta , 2 ³y¿ki cukru m±czki do ciasta ) Z m±ki , margaryny , ¿ó³tek i 2 ³y¿ek cukru m±czki zagnie¶æ ciasto . Na 20 minut w³o¿yæ ciasto do lodówki . Nastêpnie ciasto rozwa³kowaæ . Literatk± wykroiæ kó³eczka i ka¿de ciasteczko posmarowaæ lukrem . Lukier – pozosta³± ilo¶æ cukru pudru utrzeæ z bia³kiem – a¿ do bia³o¶ci . Ciasteczka piec w temp. 160 stopni przez 10 minut Uwa¿aæ bo ciasteczka s± bardzo kruche . Mo¿na je jesc same , mo¿na prze³o¿yæ d¿emem lub galaretk± np. ¶liwkow±. Mo¿e staæ i staæ Ciastka przez maszynkê 50 dkg maki 25 dkg mas³a 12 dkg cukru 2 ¿ó³tka surowe 1 ca³e jajko Cukier waniliowy Troszeczkê proszku do pieczenia Ze wszystkich sk³adników zagnie¶æ ciasto , na koniec dodaæ szczyptê proszku do pieczenia . Na otwór wyj¶ciowy maszynki do miêsa ( nie elektrycznej ) , nak³adamy zwyk³± nak³adkê do ciastek , wk³adamy ciasto do maszynki i krecimy korbk±. Pokroiæ na 5 cm kawa³eczki ( ja mam tak± nak³adkê z karbowanymi dziurkami ) . Piec 15 minut w temp. 180-190 stopni Placek jogurtowy I Biszkopt: 8 jaj 12 ³yzek cukru 4 ³y¿ki m±ki pszennej 4 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia Po upieczeniu przekroiæ na pó³ Wk³adka 4 jab³ka pokroiæ w kostkê 10 dkg orzechów siekanych 10 dkg rodzynek 2 ³y¿ki miodu naturalnego ½ szkl. Cukru 1/3 szkl. Oleju Wszystkie sk³adniki wymieszaæ razem i odstawiæ na 2 godz. Osobno : 5 bia³ek ubiæ na sztywno + ½ szkl. Cukru+ 5 zó³tek + 2 szkl. M±ki pszennej + 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia + 1 ³y¿eczka sody + Wk³adka Wszystko razem porz±dnie wymieszaæ i upiec Krem ½ l mleka + ½ szkl. Cukru + 2 ³y¿ki m±ki pszennej + 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej Ugotowaæ , wystudziæ , a nastêpnie do wystudzonego kremu dodaæ: 1 ½ kostki mas³a +2 ¶rednie jogurty firmy Bakoma o smaku Raffaello ( kokosowy lub kokosowo-migda³owy ). Rozetrzeæ mikserem. Placek z jab³kami w ¶rodek Je¶li warto wspomnij. Je¶li nie – zapomnij |
Wygl±da to wszystko bardzo pysznie i jak nawet opis siê czyta to cz³owiek nawet ma ochotê. Sam bym spróbowa³ czego¶ takiego, ale ostatnio w ogóle nie jemy z ¿on± s³odyczy, bo oboje siê odchudzamy bardzo delikatnie.¯eby mieæ lepszy metabolizm i w³a¶nie mniej ochoty na s³odycze, po których przybywa³o mi najwiêcej kilogramów, bierzemy zielon± kawê. Zauwa¿ylem te¿, ¿e przesta³em podjadaæ. Zastanawiam siê jak to bêdzie na ¶wiêta, zawsze musia³em spróbowaæ ka¿dego rodzaju ciasta, a teraz w ogóle na s³odkie nie mam ochoty.
|
Ciasto z malinami brzmi dla mnie niezwykle kusz±co, ale teraz, ¿eby je dostaæ to by³by ma³y problem. Ale nic, skopiujê sobie ten przepis i zrobiê to ciasto jak bêdzie sezon na malinki.
|
Ja w ostatnim czasie czêsto robiê deserek z czekolady Karme Love ze ¶mietank±. Jest na stronie Wedla. Bardzo ³atwy w przygotowaniu i smaczny. Mo¿na spokojnie odstawiæ go do lodówki dla go¶ci i potem mieæ ju¿ spokój. Czêsto go robiê dla mê¿a poniewa¿ jest z niego niez³y ³asuch i ci±gle mnie o to mêczy :)
Sama natomiast przepadam za czekolad±. Najlepiej klasyczn± deserow±. Lubiê Jedyn± Wedla. Smakuje mi równie¿ ptasie mleczko. Muszê z nim jednak uwa¿aæ poniewa¿ zdarza mi siê zje¶æ ca³e opakowanie. |
Dzisiaj robiê "batoniki" ze zmiksowanych orzechów, rodzynek, ¿urawiny i daktyli - powsta³± masê dajê siê miêdzy dwa bez cukrowe wafle i moje zdrowa s³odycz gotowa ;).
|
przepyszne racuszki z malinami przyrz±dzam z tego przepisu http://przepisy.ancymonki.pl/racuchy-z-malinami/
z polewy zazwyczaj rezygnujê, a racuszki ods±czam z oleju na rêczniku papierowym :) |
Ciasto z malinami z jednego z przepisów wy¿ej zrobione - wysz³o pysznie, polecam ten przepis!
|
Uwielbiam czekolade
|
Ja równie¿ lubi s³odko¶ci. W³a¶nie jem czekoladê Wedla bajeczny. Lubiê ich cukierki ale czekolada równie¿ jest smaczna.
Inne moje ulubione s³odycze to ptasie mleczko ( najbardziej wedlowskie waniliowe) praliny lalibelle czekoladowe bary³ki, na które jednak nie mogê sobie pozwalaæ zbyt czêsto z uwagi na do¶æ wysok± cenê |
...a potem od tych s³odko¶ci trzustka i nadnercza ledwo dychaj±, a i bruzdy na twarzy coraz g³êbsze... :(
|
Oj, od czasu do czasu mo¿na sobie pozwoliæ. Ja nie by³am sobie w stanie wczoraj odmówiæ w knajpce tortu paw³ovej...
|
Ja bardzo lubiê s³odycze. Szczególnie czekoladê. Niemniej w ostatnim czasie staram siê trochê ograniczaæ bo tak jak tutaj piszecie. Kiepsko wp³ywa to na moje boczki oraz na cerê ;)
Jaki¶ czas temu odkry³am nasiona chia. Nie wiem czy o nich s³ysza³y¶cie ale pani mi poleci³a je w lokalnym sklepie ze zdrow± ¿ywno¶cia. Mo¿na dziêki nim przyrz±dziæ zdrowe desery i puddingi. Jeden z nich: http://zdrowacukiernia.pl/proteinowy-pudding-chia/ - przepis banalnie prosty. Co¶ s³odkiego i przynajmniej zdrowego. |
Sam niestety jestem na diecie i musia³em ograniczyæ ilo¶æ spo¿ywanych s³odyczy. Chocia¿ bywa ciê¿ko.
|
Spokojnie. Co¶ takiego odczuwa siê g³ównie na pocz±tku diety, kiedy organizm dopiero przystosowuje sie do nowego sposobu od¿ywiania sie. Przyzwyczai³e¶ siê do przyjmowania wiêkszych ilo¶ci cukru i organizm domaga siê ich. Z czasem bêdzie lepiej. Im d³u¿ej nie je siê s³odko¶ci to tym mniej siê ich chce.
Jak z³apie Cie g³ód, proponowa³abym siêgn±æ po jakis zamiennik w postaci owocu czy warzywa. ¦wietne sa na przyklad pomidorki daktylowe: https://netto.pl/zdrowa-zywnosc/pomidor-daktylowy/ |
Baiso
Pomidorki bardzo lubiê i to w³a¶nie te pod³u¿ne ,jak je sama nazywam.Mo¿na je przep³ukaæ w zimnej wodzie z octem jab³kowym,aby zmyæ ¶rodki konserwuj±ce / no tak wyczyta³am w google/ Winogrona te¿ takie smakowite i s³odkie " Tylko jest jeden minus. Teoretycznie drobny, je¶li nie bêdziemy przesadzaæ z jednorazow± ilo¶ci± konsumowanych winogron. Ok. 40 dkg winogron, zawiera dok³adnie tyle samo kalorii, co ca³a paczka chipsów lub s³odki baton, czyli ok. 210 kcal. Takie liczby kalorii mog± siaæ postrach w gronie dieto-maniaczek, ale warto pamiêtaæ, ¿e winogrona jeszcze nikomu nie zaszkodzi³y, w przeciwieñstwie do znanych z reklam przek±sek. Najlepiej siêgaæ po winogrona kilka razy w tygodniu - codziennie mo¿emy siê skusiæ tylko wtedy, gdy nie mamy problemów z nadwag±!" Ja uwielbiam ciemne bezpestkowe. Na pociechê takie wiadomo¶ci: " .... zawarty w winogronach potas ma znaczny wp³yw na poprawienie kr±¿enia w naszym organizmie. Do tego uznaje siê, ¿e przyczynia siê bezpo¶rednio do obni¿enia wysoko¶ci ci¶nienia têtniczego. Potas tak¿e zapewnia utrzymanie w³a¶ciwego poziomu p³ynów w organizmie. St±d winogrona powinny je¶æ osoby z nadci¶nieniem têtniczym, przyjmuj±ce na sta³e leki mog±ce powodowaæ odwodnienie, osoby chore na serce, cierpi±ce na schorzenia nerek i osoby ucz±ce siê." Podam ¼ród³o wiadomo¶ci : https://polki.pl/dieta-i-fitness/zdr...6,artykul.html |
Bu³eczki
Chcia³abym Was zapytaæ czy pieczecie domowe bu³eczki? Piekê chleb na zakwasie ¿ytnio-pszenny od kilku lat. Piekê te¿ chlebki pszenne. Ostatnio zmieni³am decyzje i zamiast chleba pszennego chcia³am zrobiæ bu³eczki. Nie wysz³y takie jakie mia³am oczekiwania. Po prostu nie wiem jak± nastawiæ temperaturê i ile minut piec? Bu³ki by³y zbyt twarde zewnêtrznie.
|
Bli¼niak 49 Niestety nic nie wiem o bu³eczkach,mo¿e kto¶ tu Ci odpowie.
Ja proponujê inne jeszcze s³odko¶ci. Mój kisiel jagodowo czy truskawkowo lub po prostu owocowo -cytrynowy. Gotuj±c wodê na kisiel cytrynowy dodajê do niej np.mro¿one jagody lub inne owoce ,zagotowujê i do takiego dolewam rozmieszany kisiel cytrynowy. A propos cukru to ju¿ jak tam kto uwa¿a. S± ,jak wiadomo, kisielki z cukrem i bez . Mo¿na tez zamiast kisielku z torebki dodaæ rozmieszan± m±kê ziemniaczan± i sok z cytryny. Przepis z internetu: owoce: np. 1/2 szklanki jagód i oko³o 1 i 1/2 szklanki wi¶ni, wydrylowanych 3 szklanki zimnej wody oko³o 3 ³y¿eczek cukru - lub wiêcej do smaku 3 p³askie ³y¿eczki m±ki ziemniaczanej (+ wiêcej do uzyskania odpowiedniej gêsto¶ci kisielu) Do rondelka w³o¿yæ jagody i wi¶nie bez pestek, zalaæ 2 i 1/2 szklank± wody, dodaæ cukier i zagotowaæ. Gotowaæ przez oko³o 2 minuty. M±kê ziemniaczan± rozprowadziæ w pozosta³ej 1/2 szklance zimnej wody i dodaæ do zagotowanych, wrz±cych owców. Zagotowaæ i odstawiæ z ognia do wystudzenia. Je¶li po zagotowaniu kisiel nie bêdzie gêsty nale¿y rozprowadziæ kolejn± ³y¿eczkê m±ki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilo¶ci zimnej wody, a nastêpnie dodaæ j± do kisielu, wymieszaæ i zagotowaæ. |
Nie ma na ¶wiecie chyba osoby która nie lubi s³odyczy! Nawet jak kto¶ nie przepada za ciastkami tu uwielbia czekoladê lub jeszcze co¶ innego. Ja co prawda desery jadam o czasu do czasu, ale moja wnuczka za nimi przepada. By³a wrêcz zachwycona jak kupi³am takie urz±dzenie do robienia waty cukrowej w domu https://galeriagastro.pl/domowa-masz...ej-p-4851.html :) Mnie samej a¿ przypomnia³y siê czasy z dzieciñstwa gdy starszy Pan krêci³ tak± watê pod szko³± w tajemniczy wówczas dla mnie sposób.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:01. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.